جزئیات واقعه کربلا چگونه به ما رسیده است؟
با دقت نظر در حادثه کربلا متوجه این نکته می شویم که گزارشگر اصلی این واقعه عظیم و دردناک اهل بیت(علیهم السلام) و خویشان حضرت اباعبدا...الحسین(علیه السلام) بوده اند. یکی از تدابیر امام(علیه السلام) در این نهضت تاریخی، به همراه بردن زنان و فرزندان و کودکان خویش بود، که البته از همان ابتدا گروهی بر امام خرده گرفتند که چرا آنها را به آن صحنة مرگبار می بری، و هنوز هم برای بعضی جای سؤال است که چرا امام دست به چنین اقدامی زد؟ واقعیت امر چنین است که امام(علیه السلام) افرادی از خاندان و اهل بیت خویش، مطمئن تر و با ایمان تر در بازگویی حقایق و وقایع سراغ نداشت. او می دانست که این گروه متخاصم و سرکش، با او و مردان جنگاور او کار دارند نه با زنان و کودکانش، گرچه آنان نیز دچار مشقات و رنجهای بسیاری گشتند، ولی واقع آن است که از این صحنه کارزار جان سالم بدر بردند. و نیز به خوبی آگاه بود که اگر جنگی واقع شود کسی از این گروه اندک باقی نخواهد ماند بجز زنان و کودکان و امام بزرگوار امام‌زین‌العابدین(علیه السلام) که در آن زمان بیمار بودند. لذا زنان و کودکان را نیز با خود همراه کرد تا از نزدیک شاهد تمام گفتگوها و سخنان و وقایع باشند، و دشمن را از ایجاد هر گونه شائبه و تحریف در نقل حوادث محروم سازد و خون این قهرمانان تاریخ بشریت، به هدر نرودو این واقعة عظیم به دست فراموشی سپرده نشود. خطبه ها و سخنان آتشین خواهران بزرگوار امام حسین(علیه السلام) حضرت زینب کبری و ام کلثوم(علیها السلام) و نیز خطابه و سخنان امام زین‌العابدین(علیه السلام) در کوفه و مسجد دمشق، همه گویای گزارشات موثقی است از کربلا، که برای مردم نقل شده و در تاریخ مانده و ثبت گردیده است. مسلماً در همان زمان افرادی بودند که این سخنان و گفته ها را می نوشتند،‌اما جای تردید نیست که مانند هر واقعة تاریخی دیگری، این واقعه نیز از تحریف مصون نمانده، و در نقل مطالب در کتب مختلف تناقض گوییهایی وجود دارد. اما خوشبختانه در میان وقایع نویسان، افرادی هم بوده اند که بدنبال اخبار و جزئیات صحیح ماوقع بوده اند. بنابراین در درک جزئیات این حادثه آنجا که چند گزارش در بازگویی حادثه ای همسانند و عیناً مطالب را مانند هم نقل کرده‌اند، احتمال ساختگی بودن نمی رود، و نیز آنجایی که برخی اخبار و جزئیات واصله از این واقعه با عقل و منطق مغایرت دارد و موجب وهن است، باید موضوع تحریف و ناصحیح بودن آنها را از نظر دور نداشت، و علاوه بر اینها وجود نازنین ائمه (علیهم السلام) در هر زمان، اخبار صحیح واقعه عاشورا را تأیید و اخبار ناصحیح را تکذیب می نمودند و صحّت بعضی از موارد و اخبار مستقیماً از جانب حضرت ولی عصر "ارواح من سواه فداه" به بعضی از علما ابلاغ شده است. منابع و مآخذ : - حماسه حسینی، شهید مطهری - قیام حسین(علیه السلام)، سید جعفر شهیدی www. eporsesh.com
عنوان سوال:

جزئیات واقعه کربلا چگونه به ما رسیده است؟


پاسخ:

با دقت نظر در حادثه کربلا متوجه این نکته می شویم که گزارشگر اصلی این واقعه عظیم و دردناک اهل بیت(علیهم السلام) و خویشان حضرت اباعبدا...الحسین(علیه السلام) بوده اند.
یکی از تدابیر امام(علیه السلام) در این نهضت تاریخی، به همراه بردن زنان و فرزندان و کودکان خویش بود، که البته از همان ابتدا گروهی بر امام خرده گرفتند که چرا آنها را به آن صحنة مرگبار می بری، و هنوز هم برای بعضی جای سؤال است که چرا امام دست به چنین اقدامی زد؟ واقعیت امر چنین است که امام(علیه السلام) افرادی از خاندان و اهل بیت خویش، مطمئن تر و با ایمان تر در بازگویی حقایق و وقایع سراغ نداشت. او می دانست که این گروه متخاصم و سرکش، با او و مردان جنگاور او کار دارند نه با زنان و کودکانش، گرچه آنان نیز دچار مشقات و رنجهای بسیاری گشتند، ولی واقع آن است که از این صحنه کارزار جان سالم بدر بردند. و نیز به خوبی آگاه بود که اگر جنگی واقع شود کسی از این گروه اندک باقی نخواهد ماند بجز زنان و کودکان و امام بزرگوار امام‌زین‌العابدین(علیه السلام) که در آن زمان بیمار بودند. لذا زنان و کودکان را نیز با خود همراه کرد تا از نزدیک شاهد تمام گفتگوها و سخنان و وقایع باشند، و دشمن را از ایجاد هر گونه شائبه و تحریف در نقل حوادث محروم سازد و خون این قهرمانان تاریخ بشریت، به هدر نرودو این واقعة عظیم به دست فراموشی سپرده نشود.
خطبه ها و سخنان آتشین خواهران بزرگوار امام حسین(علیه السلام) حضرت زینب کبری و ام کلثوم(علیها السلام) و نیز خطابه و سخنان امام زین‌العابدین(علیه السلام) در کوفه و مسجد دمشق، همه گویای گزارشات موثقی است از کربلا، که برای مردم نقل شده و در تاریخ مانده و ثبت گردیده است. مسلماً در همان زمان افرادی بودند که این سخنان و گفته ها را می نوشتند،‌اما جای تردید نیست که مانند هر واقعة تاریخی دیگری، این واقعه نیز از تحریف مصون نمانده، و در نقل مطالب در کتب مختلف تناقض گوییهایی وجود دارد. اما خوشبختانه در میان وقایع نویسان، افرادی هم بوده اند که بدنبال اخبار و جزئیات صحیح ماوقع بوده اند.
بنابراین در درک جزئیات این حادثه آنجا که چند گزارش در بازگویی حادثه ای همسانند و عیناً مطالب را مانند هم نقل کرده‌اند، احتمال ساختگی بودن نمی رود، و نیز آنجایی که برخی اخبار و جزئیات واصله از این واقعه با عقل و منطق مغایرت دارد و موجب وهن است، باید موضوع تحریف و ناصحیح بودن آنها را از نظر دور نداشت، و علاوه بر اینها وجود نازنین ائمه (علیهم السلام) در هر زمان، اخبار صحیح واقعه عاشورا را تأیید و اخبار ناصحیح را تکذیب می نمودند و صحّت بعضی از موارد و اخبار مستقیماً از جانب حضرت ولی عصر "ارواح من سواه فداه" به بعضی از علما ابلاغ شده است.
منابع و مآخذ :
- حماسه حسینی، شهید مطهری
- قیام حسین(علیه السلام)، سید جعفر شهیدی
www. eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین