واتیکان علی رغم کوچکی، به علت مرکزیتی که برای جهان مسیحیت کاتولیک دارد، در صحنه ی سیاست خارجی از جایگاه و اعتبار خاصی برخوردار است. تلاش روزافزون برای ورود به عرصه های بین المللی با روی کار آمدن پاپ ژان پل دوم (از سال 1978 م) شدت یافت و فعالیت های کلیسا در سراسر جهان رو به گسترش است.[1] برای پاپ به عنوان رهبر کلیسای کاتولیک، سرنوشت مسیحیان کاتولیک مهم ترین مسئله است، از این رو در مواردی از بحران های جهانی که یک طرف قضیه مسیحیان باشند، واتیکان حضور فعال دارد؛ علاوه بر این، موضوع مسیحی سازی جهان معاصر در دستور کار واتیکان قرار دارد و بدین منظور تشکیلاتی با بودجه و اعتبار فراوان در واتیکان تأسیس شده است که به عنوان (مجمع تنصیر ملت ها)، برنامه هایی را در جهت گسترش تعالیم مسیحیت و سیاست های واتیکان به اجرا درمی آورد.[2] سفارت ایران در دربار پاپ اعظم در اسفند 1334 شمسی توسط حسنعلی کمال هدایت، افتتاح گردید و از آن زمان تا کنون روابط دو کشور در عالی ترین سطح استمرار یافته و سفرای دو کشور مبادله شده اند.[3] روند کلی روابط جمهوری اسلامی ایران با واتیکان، رو به گسترش و نقطه ی عطف آن دیدار ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال 1377 شمسی با پاپ ژان پل دوم در واتیکان بوده است.[4] پی نوشتها: [1]. همان، ص 155. [2]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 155 156. [3]. همان، ص 177. [4]. خبرگزاری بی بی سی درباره ی اهمیت این دیدار در گزارشی چنین آورد: دیدار آقای خاتمی با پاپ یک دیدار تاریخی است. برای اولین بار است که یک روحانی شیعه به عنوان رئیس جمهور اسلامی ایران با رهبر کاتولیک های جهان وارد گفتگو شده است. دوم این که برای اولین بار است که رییس سازمان کنفرانس اسلامی و رهبر کاتولیک های جهان گفتگو کرده اند و هر دو، نماینده ی حدود دو میلیارد مسلمان و مسیحی پیرو این دو دین هستند.. خبرگزاری آسوشیتدپرس این ملاقات را (برخوردی بر اساس روح گفتگو بین مسلمانان و مسیحیان) نامید. روزنامه ی آسامی پرتیراژترین روزنامه ی جهان با چهارده میلیون نسخه در روز نوشت: رئیس جمهور اسلامی ایران قصد دارد با ایجاد پل گفتگو میان اسلام و مسیحیت، تصور غلطی را که اروپا از اسلام دارد از بین ببرد (مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 179 180). منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
واتیکان علی رغم کوچکی، به علت مرکزیتی که برای جهان مسیحیت کاتولیک دارد، در صحنه ی سیاست خارجی از جایگاه و اعتبار خاصی برخوردار است. تلاش روزافزون برای ورود به عرصه های بین المللی با روی کار آمدن پاپ ژان پل دوم (از سال 1978 م) شدت یافت و فعالیت های کلیسا در سراسر جهان رو به گسترش است.[1] برای پاپ به عنوان رهبر کلیسای کاتولیک، سرنوشت مسیحیان کاتولیک مهم ترین مسئله است، از این رو در مواردی از بحران های جهانی که یک طرف قضیه مسیحیان باشند، واتیکان حضور فعال دارد؛ علاوه بر این، موضوع مسیحی سازی جهان معاصر در دستور کار واتیکان قرار دارد و بدین منظور تشکیلاتی با بودجه و اعتبار فراوان در واتیکان تأسیس شده است که به عنوان (مجمع تنصیر ملت ها)، برنامه هایی را در جهت گسترش تعالیم مسیحیت و سیاست های واتیکان به اجرا درمی آورد.[2]
سفارت ایران در دربار پاپ اعظم در اسفند 1334 شمسی توسط حسنعلی کمال هدایت، افتتاح گردید و از آن زمان تا کنون روابط دو کشور در عالی ترین سطح استمرار یافته و سفرای دو کشور مبادله شده اند.[3] روند کلی روابط جمهوری اسلامی ایران با واتیکان، رو به گسترش و نقطه ی عطف آن دیدار ریاست جمهوری اسلامی ایران در سال 1377 شمسی با پاپ ژان پل دوم در واتیکان بوده است.[4]
پی نوشتها:
[1]. همان، ص 155.
[2]. مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 155 156.
[3]. همان، ص 177.
[4]. خبرگزاری بی بی سی درباره ی اهمیت این دیدار در گزارشی چنین آورد: دیدار آقای خاتمی با پاپ یک دیدار تاریخی است. برای اولین بار است که یک روحانی شیعه به عنوان رئیس جمهور اسلامی ایران با رهبر کاتولیک های جهان وارد گفتگو شده است. دوم این که برای اولین بار است که رییس سازمان کنفرانس اسلامی و رهبر کاتولیک های جهان گفتگو کرده اند و هر دو، نماینده ی حدود دو میلیارد مسلمان و مسیحی پیرو این دو دین هستند..
خبرگزاری آسوشیتدپرس این ملاقات را (برخوردی بر اساس روح گفتگو بین مسلمانان و مسیحیان) نامید. روزنامه ی آسامی پرتیراژترین روزنامه ی جهان با چهارده میلیون نسخه در روز نوشت: رئیس جمهور اسلامی ایران قصد دارد با ایجاد پل گفتگو میان اسلام و مسیحیت، تصور غلطی را که اروپا از اسلام دارد از بین ببرد (مصطفی بروجردی، واتیکان، ص 179 180).
منبع: مسیحیت، سید محمد ادیب آل علی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم
- [سایر] رابطه اخلاق و منفعت در سیاست خارجی؟
- [سایر] مهمترین اصل در سیاست خارجی چیست ؟
- [سایر] دفاع مقدس از دیدگاه سیاست خارجی؟
- [سایر] سیاست خارجی ایران در رابطه با آمریکا چیست؟
- [سایر] سیاست خارجی ایران در رابطه با آمریکا چیست؟
- [سایر] بررسی اصول سهگانه سیاست خارجی ایران؟نسبت آن با دیگر اصول مطرح در سیاست خارجی چیست؟ و چه رابطهای بین آرمانگرایی توأم با واقعیت و این سه اصل وجود دارد؟
- [سایر] مقام معظم رهبری در عرصه بین الملل و سیاست خارجی چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] امام خمینی ره در مورد دیپلماسی یا سیاست خارجی جمهوری اسلامی چه دیدگاهی دارند؟
- [سایر] سلام. چرا سیاست خارجی ایران بعد از انقلاب، ضعیفتر از قبل از انقلاب است؟
- [سایر] چرا سیاست خارجی ترکیه در موضعگیری و الگوی دوستی و دشمنی دچار سردرگمی و نوسان شده است؟
- [آیت الله سیستانی] مقداری از لبها و پلک چشم که موقع بستن ، روی هم میآید حکم باطن را دارد ، پس چنانچه با نجاست خارجی ملاقات کند آب کشیدن آن لازم نیست ، ولی جایی را که انسان نمیداند از ظاهر بدن است یا باطن آن ، اگر با نجاست خارجی ملاقات کند لازم است آن را آب بکشد .
- [آیت الله جوادی آملی] .اشاره افراد گنگ, به منزله صیغه لفظی آن هاست و تحویل و تحوّل خارجی آنان, همانند دیگران داد و ستد معاطاتی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری اجانب خوف آن باشد که تسلط بر بلاد مسلمین پیدا کنند، واجب است بر مسلمانان، دفاع به هر نحو که ممکن است، و قطع ایادی اجانب. چه عمال داخلی باشند یا خارجی.
- [آیت الله وحید خراسانی] خرید و فروش پول های خارجی مانند دینار به تومان به زیادتر از انچه خریداری شده یا کمتر یا مساوی با ان جایز است و فرق نمی کند که معامله با مدت باشد یا بدون مدت
- [آیت الله نوری همدانی] شایسته است امام خطیب در خطبة نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تَذکّر دهد ومردم را در جریان مسائل زیانبار و سودمند کشورهای اسلامی وغیر اسلامی قرار دهد ونیازهای مسلمین را در اَمر معاد ومعاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال وکیان مسلمین نقش مُهِمّی دارد گوشزد کند وکیفیّت روابط آنان را با سائر مِلَل بیان نماید ومردم را از دخالتهای دُوَل ستمگر و اِسْتعمارگر در امور سیاسی واقتصادی مسلمین که مُنْجَرْ به استعمارو استثمار آنها می شود بر حَذَرْ دارد . خلاصه نماز جمعه ودو خطبة آن ، نظیر حجّ ومراکز تجمّع آن ونماز های عید فطر وقربان وغیره ، از سنگرهای بزرگی است که مُتأسِّفانه مسلمانان از وظائف مُهمّ سیاسی خود در آن غافل مانده اند ، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند .اسلام دین سیاست ، آن هم در همة شئون آن است وکسی که در احکام قضائی ، سیاسی ، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تَأمّل کند مُتوجّه این معنی می شود .هر کس گمان کند دین از سیاست جدا است ، جاهلی است که نه اسلام را می شناسد ونه سیاست را.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة توسعة نفوذ سیاسی یا اقتصادی وتجاری اجانب خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان ، دفاع به هر نحوکه ممکن است ، وقطع ایادی اجانب چه عمّال داخلی باشند یا خارجی .
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی مانند انگشتان دست، دندان مصنوعی، موادی که دندان را با آن پر میکنند، باقی مانده غذا و یا هر جسم خارجی دیگر، در باطن بدن (مانند داخل دهان یا بینی) با نجاست تماس پیدا کند، چنانچه برخورد با نجاست در قسمتهایی از باطن باشد که معمولاً دیده میشود، بنابر احتیاط واجب باید آن را آب کشید و چنانچه در قسمتهایی باشد که معمولاً دیده نمیشود مانند انتهای دهان در صورتی که عین نجاست در آن جسم خارجی نباشد، آب کشیدن آن لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] معاملات ارزی جایز است، یعنی می توان اسکناس ایرانی را به لیره سوری یا ریال سعودی یا مارک یا دلار معامله کرد و کم و زیاد در آن اشکالی ندارد، ولی اگر کسی پولی را به دیگری قرض بدهد خواه پول ایرانی باشد یا پول خارجی فقط همان مقداررا می تواند از او بگیرد و زیادتر از آن ربا و حرام است و اگر کسی مقداری پول خارجی مثلاً یکصد مارک به دیگری وام بدهد، بعد ناچار شود در مقابل آن ریال ایرانی تحویل دهد باید به نرخ بازار متعارف و معمول حساب کند، مگر این که طلبکار به کمتر از آن راضی شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.
- [آیت الله علوی گرگانی] خرید وفروش پولهای خارجی به زیادتر از آنچه خریداری شده، جائز است چه به بیشتر از آنچه خریده است بفروشد یا به مساوی وفرقندارد که معامله با مدت باشد یا بدون مدّت، چون بانک همانطوری کهمعاملات بغیر مدّت انجام میدهد، معاملات مدتدار نیز انجام میدهد.