دولت های استعمار برای تسلط بر کشورها همواره تلاش می کردند تا از نیروهای داخلی و اختلاف افکنی بین مردم که یکپارچه گی آنها را به هم می زد، استفاده کنند. برای همین وقتی دولت انگلیس، مبارزات ضداستعماری مردم هند به خصوص مسلمانان را باعث به خطر انداختن منافع استعماری خویش در کشور هند دید، غلام احمد را که اهل قادیان از ایالت پنجاب بود تحریک کردند تا با دست زدن به اختلافات، منافع به خطر افتاده انگلیس را حفظ کند و در مقابل با تمام توان از او حمایت کرد، احمد به امید رسیدن به ریاست، مسلکی را پی ریزی کرد که به خاطر اهل قادیان بودن احمد (متولد 1835 م) به قادیانیه مشهور گشت. مسلک قادیانی به دولت انگلیس اجازه می داد، به چپاول خویش در هندوستان ادامه دهد به طوری که به پیروانش می گفت: مراد از آیه اولی الامر در قرآن کریم، همین دولت انگلیس است که در هند فعالیت می کند و خداوند امر به اطاعت از آنها کرده و از مخالفت با آنها برحذر داشته است و بر همه واجب است، از این حکومت تشکر کنند و مقاومت و جهاد با انگلیس حرام و از زشت ترین فسادهاست... آگاه باشید که حکومت انگلیس برای شما رحمت و برکت و قلعه محکمی است که خداوند برای نگهداری شما، فرستاده است! و دولت انگلیس برای شما از هزاران مسلمان بهتر است.[1] قادیانیه ادعاهایی را ابراز کرده که بیشتر در اصول دین جلوه گری نموده که با اسلام در تضاد روشن است، ولی احکامی هم دارند که مخالف اسلام می باشند که به دو مورد اشاره می شود: 1. جهاد: در مکتب قادیانی جهاد نظامی حرام است، و مراد از جهاد در قرآن و روایات همان جهاد فکری همراه با صلح و آرامش است.[2] 2. در عقیده قادیانیه بر همه پیروان واجب است که یک چهارم دارائی ها و اموالش را به صندوق انجمن قادیانیه بدهند، در حالی که در نظر اسلام آنچه واجب است، یک پنجم اضافه بر مخارج سالیانه می باشد و در نزد اهل تسنن یک پنجم غنایم جنگی را باید داد.[3] لکن باید توجه داشت که احکام عملی تابع احکام نظری و اعتقادی می باشد و چون قادیانیه در بیشتر مباحث اعتقادی به خصوص بحث نبوت، امامت و خاتمیت با اسلام مخالف است، در نتیجه در بسیاری از فروعات عملی که متفرع بر اصول اعتقادی آنها می باشند با اسلام تضاد پیدا خواهد کرد. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. الشهاب فی الرد علی کتاب حیاة المسیح (للقادیانیه)؛ محمدجواد بلاغی. 2. کشف الارتیاب؛ محسن امین. 3. غایة المقصود فی المهدی موعود؛ مولوی علی حائری لاهوری. 4. المصابیح الهدی فی ابطال مذهب القادیانیه، محمدجواد بلاغی. [1] . عاملی، سلیمان ظاهر؛ القادیانیه، قم، مرکز الغدیر للدراسات الاسلامی، اول، 1420 ق، ص 33، و جریشه، علی محمد، الزبیق، محمد شریف؛ اسالیب الغز و الفکری، قاهره، دارالاعتصام، 1397 ق، ص 188. و حامد داوود؛ نظرات فی الکتب الخالده، قاهره، مطبوعات النجاح، اول، 1399 ق، ص 169؛ و تبلیغ الرساله، ج 6، ص 69. [2] . القادیانیه، ص 37. [3] . مشکور، محمدجواد؛ فرهنگ فرق اسلامی، مشهد، آستان قدس رضوی، سوم، 1375 ش، ص 40، و نجفی، محمدحسن، جواهرالکلام، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی، ج 16، ص 5، طوسی، خلاف، قم، انتشارات اسلامی، ج 2، ص 116. ( اندیشه قم )
دولت های استعمار برای تسلط بر کشورها همواره تلاش می کردند تا از نیروهای داخلی و اختلاف افکنی بین مردم که یکپارچه گی آنها را به هم می زد، استفاده کنند. برای همین وقتی دولت انگلیس، مبارزات ضداستعماری مردم هند به خصوص مسلمانان را باعث به خطر انداختن منافع استعماری خویش در کشور هند دید، غلام احمد را که اهل قادیان از ایالت پنجاب بود تحریک کردند تا با دست زدن به اختلافات، منافع به خطر افتاده انگلیس را حفظ کند و در مقابل با تمام توان از او حمایت کرد، احمد به امید رسیدن به ریاست، مسلکی را پی ریزی کرد که به خاطر اهل قادیان بودن احمد (متولد 1835 م) به قادیانیه مشهور گشت. مسلک قادیانی به دولت انگلیس اجازه می داد، به چپاول خویش در هندوستان ادامه دهد به طوری که به پیروانش می گفت:
مراد از آیه اولی الامر در قرآن کریم، همین دولت انگلیس است که در هند فعالیت می کند و خداوند امر به اطاعت از آنها کرده و از مخالفت با آنها برحذر داشته است و بر همه واجب است، از این حکومت تشکر کنند و مقاومت و جهاد با انگلیس حرام و از زشت ترین فسادهاست... آگاه باشید که حکومت انگلیس برای شما رحمت و برکت و قلعه محکمی است که خداوند برای نگهداری شما، فرستاده است! و دولت انگلیس برای شما از هزاران مسلمان بهتر است.[1]
قادیانیه ادعاهایی را ابراز کرده که بیشتر در اصول دین جلوه گری نموده که با اسلام در تضاد روشن است، ولی احکامی هم دارند که مخالف اسلام می باشند که به دو مورد اشاره می شود:
1. جهاد: در مکتب قادیانی جهاد نظامی حرام است، و مراد از جهاد در قرآن و روایات همان جهاد فکری همراه با صلح و آرامش است.[2]
2. در عقیده قادیانیه بر همه پیروان واجب است که یک چهارم دارائی ها و اموالش را به صندوق انجمن قادیانیه بدهند، در حالی که در نظر اسلام آنچه واجب است، یک پنجم اضافه بر مخارج سالیانه می باشد و در نزد اهل تسنن یک پنجم غنایم جنگی را باید داد.[3]
لکن باید توجه داشت که احکام عملی تابع احکام نظری و اعتقادی می باشد و چون قادیانیه در بیشتر مباحث اعتقادی به خصوص بحث نبوت، امامت و خاتمیت با اسلام مخالف است، در نتیجه در بسیاری از فروعات عملی که متفرع بر اصول اعتقادی آنها می باشند با اسلام تضاد پیدا خواهد کرد.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. الشهاب فی الرد علی کتاب حیاة المسیح (للقادیانیه)؛ محمدجواد بلاغی.
2. کشف الارتیاب؛ محسن امین.
3. غایة المقصود فی المهدی موعود؛ مولوی علی حائری لاهوری.
4. المصابیح الهدی فی ابطال مذهب القادیانیه، محمدجواد بلاغی.
[1] . عاملی، سلیمان ظاهر؛ القادیانیه، قم، مرکز الغدیر للدراسات الاسلامی، اول، 1420 ق، ص 33، و جریشه، علی محمد، الزبیق، محمد شریف؛ اسالیب الغز و الفکری، قاهره، دارالاعتصام، 1397 ق، ص 188. و حامد داوود؛ نظرات فی الکتب الخالده، قاهره، مطبوعات النجاح، اول، 1399 ق، ص 169؛ و تبلیغ الرساله، ج 6، ص 69.
[2] . القادیانیه، ص 37.
[3] . مشکور، محمدجواد؛ فرهنگ فرق اسلامی، مشهد، آستان قدس رضوی، سوم، 1375 ش، ص 40، و نجفی، محمدحسن، جواهرالکلام، بیروت، دارالاحیاء التراث العربی، ج 16، ص 5، طوسی، خلاف، قم، انتشارات اسلامی، ج 2، ص 116.
( اندیشه قم )
- [آیت الله مظاهری] آیا حرمت وسواس منحصر در احکام عبادی است؟
- [آیت الله بهجت] وظیفه ی کسی که در همه اعمال عبادی و غیر عبادی خود شک های مختلفی می کند؛ چیست؟
- [سایر] از دیدگاه فرقه قادیانیه آیا دین اسلام منسوخ شده است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا اعمال وسواسی (اعمّ از عبادی و غیر آن) صحیح است و اعاده لازم ندارد؟
- [سایر] اعمال و احکام اختصاصی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله چیست؟
- [سایر] چرا ائمه با اعمال قیاس در استنباط و احکام مخالف بودند؟
- [سایر] آیا نظارت استصوابی اعمال شده در کشور ما با مبانی حکومت دموکراسی در تضاد نیست؟
- [سایر] آیا نظارت استصوابی اعمال شده در کشور ما با مبانی حکومت دموکراسی در تضاد نیست؟
- [سایر] چرا باید بدون دلیل علمی احکام اسلام را بپذیریم؟
- [آیت الله سبحانی] آیا مساجد تمام گروههای مسلمان در احکام مسجد مشترک اند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حقیقت تقلید در احکام، استنادعملی به دستور مجتهد است، یعنی انجام اعمال خود را موکول به دستور مجتهد کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر مسلمانان لازم است که حقوق و روابط اجتماعی خود را طبق احکام اسلام، مرتب و منظم کنند و از بدع و سنت های بیگانگان، جداً پرهیز نمایند.
- [آیت الله وحید خراسانی] بریدن عضوی از بدن مرده کافری که تشریح ان جایز است و یا کسی که مسلمان یا ذمی بودن او مشکوک است به منظور پیوند زدن ان به بدن شخص مسلمان جایز است و پس از ان که جزء بدن مسلمان شد احکام بدن مسلمان بر ان جاری است و همچنین پیوند زدن عضوی از اعضای حیوان نجس العین به بدن شخص مسلمان جایز است و پس از ان که جزء بدن مسلمان گشت احکام بدن مسلمان بر ان عضو جاری است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر میت کافر باشد الف: اگر تمام ورثه او هم کافر باشند ورثه طبق احکام ارث از او ارث می برند. ب: اگر بعضی از ورثه او مسلمان باشند و بعضی کافر فقط ورثه مسلمان او ارث میبرند و به ورثه کافر ارث نمیرسد. ج: اگر همه ورثه او مسلمان باشند همه آنها طبق احکام ارث از او ارث میبرند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن