زن و شوهری که به هم محبت نداشته باشند و نیازهای جنسی و کامیابی یک‌دیگر را تأمین ننمایند نسبت به هم نیز رضایتی ندارند. می‌ گویند اگر شوهری از همسر خود راضی نباشد بر عبادت‌ های وی مانند نماز و روزه ‌ی او ثأثیر می‌ گذارد و پاداش آن را تقلیل می‌ دهد. البته از این طرف نیز چنین می ‌باشد و اگر مردی ستم‌گر باشد و زن از او رضایتی نداشته باشد، کردار وی کم ‌ارزش می گردد. در واقع این خانواده است که بنیان اصلی بندگی خدا را پی‌ ریزی می ‌نماید و بر تمامی کردار حتی نماز که ستون دین شمرده می‌ شود تأثیر می ‌گذارد. بنابراین نه مرد و نه زن نباید سرگشته و معلق باشند. اگر آموزه‌ های دینی در این زمنیه به‌ درستی تحقیق و شکوفا گردد، فرهنگ عوامانه‌ ی موجود را به‌ کلی کنار می‌ زند. البته این فرهنگ نسبت به آن تاب فهم ندارد و چه بسا با صاحبان این اندیشه درگیر شوند؛ به ‌ویژه آن که عامیانه ‌گران و مانعان صاحبان قدرت و نفوذ نیز می ‌باشند. بسیاری از امور رایج و ناآگاهانه از دین نیست و اسلامی نمی ‌باشد. بسیاری از مسلمین نیز در دین خدا اهمال دارند و دین نقش اول را در زندگی آنان ندارد. چنین مسلمانانی تنها تصویری بسیار ناقص، تاریک و پرپیرایه از دین دارند نه چیزی بیش از آن. به هر روی رضایت زن و شوهر از هم خیابان دو طرفه است نه یک ‌طرفه و هر دو باید از هم راضی باشند. بسان رضایت خداوند از بنده ‌ی مؤمن خود که رضایت بنده‌ ی مؤمن از خداوند را در آن سوی خود دارد و ایمان با هر دو جهت است که شکل می ‌گیرد. خداوند می‌ فرماید: (قَالَ اللَّهُ: هَذَا یَوْمُ یَنْفَعُ الصَّادِقِینَ صِدْقُهُمْ، لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الاْءَنْهَارُ، خَالِدِینَ فِیهَا أَبَدا، رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ، ذَلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ)؛ خدا فرمود این روزی است که راست‌گویان را راستی‌شان سود بخشد. برای آنان باغ‌ هایی است که از زیر درختان آن نهرها روان است. همیشه در آن جاودان‌اند. خدا از آنان خشنود است و آنان نیز از او خشنود هستند. این است رستگاری بزرگ. مؤمنان کسانی هستند که هم خداوند از آنان راضی است و هم آنان از خداوند خشنود می‌باشند. از پایه‌ های ایمان این است که فرد مؤمن از خداوند راضی باشد؛ هرچند رضایت وی از خداوند متأخر است؛ به این معنا که نخست خداوند از بنده ‌ی مؤمن خود راضی می‌ شود سپس او از خداوند راضی و خشنود می ‌گردد. خانه ‌ای که بهشت می‌ گردد و خانه‌ ی عشق و محبت است خانه ‌ای است که محبت و رضایت در آن دو سویه باشد و زن و شوهر هر دو از هم راضی باشند و هر دو یک‌دیگر را دوست داشته باشند. منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته)
زن و شوهری که به هم محبت نداشته باشند و نیازهای جنسی و کامیابی یکدیگر را تأمین ننمایند نسبت به هم نیز رضایتی ندارند. می گویند اگر شوهری از همسر خود راضی نباشد بر عبادت های وی مانند نماز و روزه ی او ثأثیر می گذارد و پاداش آن را تقلیل می دهد. البته از این طرف نیز چنین می باشد و اگر مردی ستمگر باشد و زن از او رضایتی نداشته باشد، کردار وی کم ارزش می گردد. در واقع این خانواده است که بنیان اصلی بندگی خدا را پی ریزی می نماید و بر تمامی کردار حتی نماز که ستون دین شمرده می شود تأثیر می گذارد. بنابراین نه مرد و نه زن نباید سرگشته و معلق باشند. اگر آموزه های دینی در این زمنیه به درستی تحقیق و شکوفا گردد، فرهنگ عوامانه ی موجود را به کلی کنار می زند. البته این فرهنگ نسبت به آن تاب فهم ندارد و چه بسا با صاحبان این اندیشه درگیر شوند؛ به ویژه آن که عامیانه گران و مانعان صاحبان قدرت و نفوذ نیز می باشند. بسیاری از امور رایج و ناآگاهانه از دین نیست و اسلامی نمی باشد. بسیاری از مسلمین نیز در دین خدا اهمال دارند و دین نقش اول را در زندگی آنان ندارد. چنین مسلمانانی تنها تصویری بسیار ناقص، تاریک و پرپیرایه از دین دارند نه چیزی بیش از آن. به هر روی رضایت زن و شوهر از هم خیابان دو طرفه است نه یک طرفه و هر دو باید از هم راضی باشند. بسان رضایت خداوند از بنده ی مؤمن خود که رضایت بنده ی مؤمن از خداوند را در آن سوی خود دارد و ایمان با هر دو جهت است که شکل می گیرد. خداوند می فرماید: (قَالَ اللَّهُ: هَذَا یَوْمُ یَنْفَعُ الصَّادِقِینَ صِدْقُهُمْ، لَهُمْ جَنَّاتٌ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الاْءَنْهَارُ، خَالِدِینَ فِیهَا أَبَدا، رَضِیَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ، ذَلِکَ الْفَوْزُ الْعَظِیمُ)؛ خدا فرمود این روزی است که راستگویان را راستیشان سود بخشد. برای آنان باغ هایی است که از زیر درختان آن نهرها روان است. همیشه در آن جاوداناند. خدا از آنان خشنود است و آنان نیز از او خشنود هستند. این است رستگاری بزرگ. مؤمنان کسانی هستند که هم خداوند از آنان راضی است و هم آنان از خداوند خشنود میباشند. از پایه های ایمان این است که فرد مؤمن از خداوند راضی باشد؛ هرچند رضایت وی از خداوند متأخر است؛ به این معنا که نخست خداوند از بنده ی مؤمن خود راضی می شود سپس او از خداوند راضی و خشنود می گردد. خانه ای که بهشت می گردد و خانه ی عشق و محبت است خانه ای است که محبت و رضایت در آن دو سویه باشد و زن و شوهر هر دو از هم راضی باشند و هر دو یکدیگر را دوست داشته باشند.
منبع: پایگاه حضرت آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته)
- [سایر] ایمان به خدا و مبانی اعتقادی تا چه اندازه در خودباوری فرزندان مؤثر است؟
- [سایر] عوامل طبیعی و تقدیر تا چه اندازه در ازدواج مرد و زن مؤثر است؟
- [آیت الله خامنه ای] سهم شوهر از زن متوفّی خود چه اندازه است؟
- [سایر] آیا سخت جان دادن مؤمن و مکان و زمان این امر، در کاهش عذاب مؤثر است؟
- [سایر] آیا زن و شوهر مؤمن بعد از مرگ با هم زندگی می کنند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در خروج زن از منزل، علم به رضایت شوهر کافی است یا باید اجازه بگیرد؟
- [آیت الله سیستانی] ارتباط زن و شوهر تا چه حدی است یعنی تا چه اندازه ای به هم محرمند؟
- [سایر] رعایت چه نکاتی می تواند در جلب توجه و محبت مرد و رضایت او از زندگی موثر باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا زن بدون رضایت شوهر می تواند برای فعالیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، از منزل خارج شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردی کارمند با زن کارمندی ازدواج می کند; پس از ازدواج، شوهر رضایت به ادامه کارمندی همسرش نمی دهد، با توجه به این که زن در زمان ازدواج کارمند بوده، آیا شوهر حقی دارد یا نه؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن مهریّه خود را با شوهر صلح کند که زنِ دیگری نگیرد، زن نباید مهریّه را بگیرد و شوهر هم نباید با زن دیگری ازدواج کند، مگر این که با رضایت یکدیگر، صلحِ انجام شده را به هم بزنند.
- [آیت الله اردبیلی] زن در مالکیّت اموال خویش استقلال دارد، یعنی آنچه شرعا به دست میآورد، مال خود اوست و شوهر بدون رضایت وی حقّ تصرّف در اموال او را ندارد، اگرچه در بسیاری از مصارف احتیاج به اجازه شوهر دارد، بلکه خوب است زن در مقام تصرّف در اموال خویش رضایت شوهر خود را تحصیل نموده و از او اجازه بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] بیرون ریختن منی در حال آمیزش توسّط شوهر در مورد زن دائم بدون رضایت او احتیاطا جایز نیست ولی اگر با رضایت طرفین باشد مانعی ندارد و در مورد متعه، مرد میتواند منی خود را بیرون بریزد؛ ولی زن دائمی باشد یا متعه حق ندارد بدون رضایت شوهر، کاری کند که نطفه او بیرون بریزد، مگر در مواردی که بیرون نریختن نطفه موجب بچّهدار شدن شود و زن نسبت به آن شرعا معذور باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شوهر در حال بیماری، همسرش را طلاق دهد و پیش از گذشتن یک سال(قمری) از دنیا برود، زن با سه شرط از او ارث می برد: (اول) این که شوهر در همان مرض از دنیا برود. (دوم) این که زن بعد از طلاق و گذشتن عده، شوهر نکند. (سوم) آن که طلاق به رضایت زن نباشد و اگر با رضایت او باشد، ارث بردنش مشکل است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن مهریه خود را با شوهر صلح کند تا در مقابل، او همسر دیگری اختیار نکند و شوهر هم قبول نماید، زن نباید مهریه را بگیرد و شوهر هم نباید با زن دیگری ازدواج کند، مگر این که با رضایت یکدیگر صلحِ انجام گرفته را به هم بزنند.
- [آیت الله اردبیلی] تعیین مقدار مهر بستگی به رضایت زن و شوهر دارد، ولی بهتر است مهر زنان مؤمن مطابق (مَهر السُّنّة) باشد، یعنی مهری که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم برای هر یک از زنان و دختران خود از جمله حضرت فاطمه زهرا علیهاالسلام قرار دادند و آن پانصد درهم نقره سکّهدار است که وزن هر درهم (6/12) نخود میباشد و جمعا (5/262) مثقال معمولی نقره سکّهدار میشود و قیمت آن تابع نرخ روز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن در عقد شرط کند که شوهر او را از فلان شهر بیرون نبرد، مرد نمی تواند او را از آن شهر بیرون ببرد مگر با رضایت او.
- [آیت الله مظاهری] استفاده جنسی زن از شوهرش و شوهر از زنش به هر نحوی که باشد جایز است، ولی استفادههای غیر متعارف باید با اجازه و رضایت یکدیگر باشد، بلکه سزاوار است که اگر ضرورتی نباشد، از استفادههای غیر متعارف پرهیز کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که از شوهر اطاعت میکند اگر مطالبه خرجی کند و شوهر ندهد میتواند برای وادار کردن شوهر به پرداخت نفقه به حاکم شرع و اگر ممکن نباشد به مؤمنان عادل و اگر آن هم ممکن نباشد به مؤمنان فاسق مراجعه نماید و چنانچه نتواند شوهر را به دادن خرجی وادار کند میتواند در هر روز به اندازه خرجی آن روز را بدون اجازه شوهر از مال او بردارد، همچنین میتواند خرجی روزهای قبلی را که شوهر نپرداخته بدین ترتیب از وی بگیرد و اگر ممکن نیست چنانچه ناچار باشد که معاش خود را تهیّه کند و با اطاعت شوهر تهیّه معاش برای وی ممکن نباشد، در موقعی که مشغول تهیّه معاش است اطاعت شوهر بر او واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که عقد دائمی شده، نباید بیعذر شرعی بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود و باید خود را برای هر لذّتی که او میخواهد و عذر شرعی برای زن در اجتناب آن نیست، تسلیم نماید و اگر در اینها از شوهر اطاعت کند، تهیّه غذا و لباس و منزل و سایر لوازم منزل او (با در نظر گرفتن شؤون زن) بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند؛ چه توانایی داشته باشد یا نداشته باشد، مدیون زن است. (گفتنیست که نزدیکی از راه دبر جزء حقوق مرد بر زن نیست و زن میتواند از تسلیم شدن در این زمینه امتناع ورزد. بلکه مرد نمیتواند بدون رضایت زن به این کار اقدام ورزد).