ما به شعور و دینداری شما تحسین می گوییم امیدواریم که خداوند همه ما را به راه راست وسعادت رهنمون نماید . سؤال کننده عزیز ما سؤال شما خیلی کلی و مبهم است وما نمی دانیم در چه زمینه ای پدر ومادر شما نیاز به راهنمایی شما دارند که اگر بحث باز می شد شاید بهتر میشد پاسخ داد ولی بطور کلی ، آنچه مسلم است حفظ احترام وحرمت والدین است که به هیچ وجه نباید خدای ناکرده مورد بی احترامی یا آزرده خاطر شوند و به هرجهت اسلام بسیار بر رضایت پدر ومادر تأکید نموده که یقیناً شما به این مطلب واقف هستید واین ادب واحترام شما از نحوه ی سؤال شما کاملاً مشخص است اما به هرحال اگر خواستید مطلبی را به آنها گوشزد کنید موارد زیر را مد نظر قرار دهید : 1- دوستی و محبت و مهرورزی و فروتنی نسبت به پدر و مادر، 2- کمک و مساعدت و یاری به والدین در اداره امور خانه و خانواده، 3- حتی‌الامکان مطابق نظر پدر و مادر خود عمل نمایید، 4- انجام ندادن رفتار و گفتاری که موجب رنجش و آزردگی آنها می‌شود، 5- احترام و تواضع در مقابل آنها و قدردانی از زحمات آنان، 6- بیش از گذشته به آنها احترام کنید، 7- هرگز زبان به شکوه و گلایه از آنها نگشایید بلکه از آنها تعریف و تمجید کنید و از زحمات شان تشکر و قدردانی کنید، 8- اگر هم در مواردی حق با شماست، در برابر سخنان و گفته های آنها سکوت همراه با احترام داشته باشید ومطلب را خیلی آرام و با احترام به آنان یادآوری نمایید، 9- در حضور دیگران از ویژگی های مثبت آنها تعریف کرده و سپاسگزار آنها باشید، 10- هر جا و در هر موقعیتی که نیازمند کمک شما هستند سریعا و با کمال احترام به خصوص در حضور دیگران به کمک آنها بشتابید، 11-سعی کنید اعتماد ونظر آنان را جلب کنید و عملاً نشان دهید که شما نیز بزرگ شده اید ومیتوانید مشاور خوبی برای آنان باشید سپس مطالب را به صورت مشاوره با آنان در میان نمایید، 12-در حقشان دعا کنید. مسأله احترام به پدر و مادر از احکام نورانی اسلام است. فرزند در هر رتبه و مقامی که باشد و پدر و مادر او صاحب هر مسلک و مرامی باشند، وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوش‌رفتاری با آنان است. خداوند متعال در چند جای قرآن، پس از دعوت مردم به عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و سفارش به احسان به پدر و مادر نموده است. از جمله این آیات عبارتند از: بقره، آیه 83 نساء، آیه 36 انعام، آیه 151 اسراء، آیه 23 عنکبوت، آیه 8 لقمان، آیه 14 احقاف، آیه 15 www.dte.ir
ما به شعور و دینداری شما تحسین می گوییم امیدواریم که خداوند همه ما را به راه راست وسعادت رهنمون نماید . سؤال کننده عزیز ما سؤال شما خیلی کلی و مبهم است وما نمی دانیم در چه زمینه ای پدر ومادر شما نیاز به راهنمایی شما دارند که اگر بحث باز می شد شاید بهتر میشد پاسخ داد ولی بطور کلی ، آنچه مسلم است حفظ احترام وحرمت والدین است که به هیچ وجه نباید خدای ناکرده مورد بی احترامی یا آزرده خاطر شوند و به هرجهت اسلام بسیار بر رضایت پدر ومادر تأکید نموده که یقیناً شما به این مطلب واقف هستید واین ادب واحترام شما از نحوه ی سؤال شما کاملاً مشخص است اما به هرحال اگر خواستید مطلبی را به آنها گوشزد کنید موارد زیر را مد نظر قرار دهید :
1- دوستی و محبت و مهرورزی و فروتنی نسبت به پدر و مادر،
2- کمک و مساعدت و یاری به والدین در اداره امور خانه و خانواده،
3- حتیالامکان مطابق نظر پدر و مادر خود عمل نمایید،
4- انجام ندادن رفتار و گفتاری که موجب رنجش و آزردگی آنها میشود،
5- احترام و تواضع در مقابل آنها و قدردانی از زحمات آنان،
6- بیش از گذشته به آنها احترام کنید،
7- هرگز زبان به شکوه و گلایه از آنها نگشایید بلکه از آنها تعریف و تمجید کنید و از زحمات شان تشکر و قدردانی کنید،
8- اگر هم در مواردی حق با شماست، در برابر سخنان و گفته های آنها سکوت همراه با احترام داشته باشید ومطلب را خیلی آرام و با احترام به آنان یادآوری نمایید،
9- در حضور دیگران از ویژگی های مثبت آنها تعریف کرده و سپاسگزار آنها باشید،
10- هر جا و در هر موقعیتی که نیازمند کمک شما هستند سریعا و با کمال احترام به خصوص در حضور دیگران به کمک آنها بشتابید،
11-سعی کنید اعتماد ونظر آنان را جلب کنید و عملاً نشان دهید که شما نیز بزرگ شده اید ومیتوانید مشاور خوبی برای آنان باشید سپس مطالب را به صورت مشاوره با آنان در میان نمایید،
12-در حقشان دعا کنید.
مسأله احترام به پدر و مادر از احکام نورانی اسلام است. فرزند در هر رتبه و مقامی که باشد و پدر و مادر او صاحب هر مسلک و مرامی باشند، وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوشرفتاری با آنان است. خداوند متعال در چند جای قرآن، پس از دعوت مردم به عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و سفارش به احسان به پدر و مادر نموده است. از جمله این آیات عبارتند از:
بقره، آیه 83
نساء، آیه 36
انعام، آیه 151
اسراء، آیه 23
عنکبوت، آیه 8
لقمان، آیه 14
احقاف، آیه 15
www.dte.ir
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرزند میتواند به پدر و مادر خویش بی احترامی کند و تکلیف پدر و مادر با چنین فرزندی چیست؟
- [سایر] چه کنیم تا فرزندی صالح تربیت کنیم؟ در زمینه تربیت فرزند تقریبا هیچ نمی دانم، لطفا راهنمایی ام کنید.
- [سایر] فرزندی که از ازدواج موقت متولد میشود، مربوط به پدر است یا مادر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [سایر] اگر فرزندی از پدر و مادر خود راضی نباشد چه حکمی برای آن والدین هست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [آیت الله بهجت] فرزندی که از ازدواج موقت متولد می شود مربوط به پدر است یا مادر؟
- [سایر] اگر فرزندی 25 ساله، نذر کند که مثلا شبهای جمعه نماز را در مسجد بخواند، اما پدر یا مادر وی، (به جهت غیر متدین بودن یا لجبازی) از این امر ناراحت بوده و او را از این کار نهی کنند، تکلیف فرزند چیست؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی فوت کرده که دارای زن، مادر و پدر است و فرزندی ندارد. ارث او چگونه تقسیم میشود؟ آیا مادر و پدر ارثی دریافت می کنند؟
- [آیت الله بهجت] پرداخت کفّاره ی روزه های فرزندی که بیشتر معاشش را پدر تأمین می کند بر خود او واجب می شود یا بر پدر او واجب است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدر ومادرش نماز قضا داشتهاند وشک کند که به جای آوردهاند یا نه، بنابر احتیاط واجب باید قضا نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پسر بزرگتر بداند که پدر ومادرش نماز قضا داشته اند و شک کند که بجا آورده اند یا نه ، بنابر احتیاط واجب باید قضا نماید .
- [آیت الله علوی گرگانی] جایی را که انسان برای اقامت و زندگی خود اختیار کرده وطن اوست چه در آنجا بدنیا آمده ووطن پدر ومادرش باشد یاخودش آنجا را برایزندگی اختیار کرده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه فرزندی به کتابهای علمی دینی احتیاج دارد پدر می تواند برای خریدن آنها به او زکات دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر فرزندی پدر یا مادر خود را عمداً بکشد قصاص میشود ولی اگر پدری فرزند خود را عمداً بکشد قصاص نمیشود ولی باید دیه بدهد و علاوه بر دیه تعزیر هم میشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر کسی فقیر باشد و نتواند کاسبی کند، پدر او باید خرجی او را بدهد و اگر پدر ندارد، یا نمیتواند خرجی او را بدهد، چنانچه فرزندی هم نداشته باشد که بتواند خرجی او را بدهد، جد پدری او باید خرجی او را بدهد و اگر جد پدری ندارد یا نمیتواند خرجی او را بدهد، مادرش باید خرجی او را بدهد و اگر مادر هم ندارد، یا نمیتواند خرجی او را بدهد، باید مادر پدر و مادر مادر و پدر مادر با هم خرجی او را بدهند و اگر مادر پدر و مادر مادر ندارد، پدر مادر باید خرجی او را بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی فقیر باشد و نتواند کاسبی کند، پدر یا فرزند او باید خرجیاو را بدهد، و اگر پدر ندارد یا نمیتواند خرجی او را بدهد، چنانچه فرزندی هم نداشته باشد که بتواند خرجی او را بدهد، جدّ پدری او باید خرجی او را بدهد، واگر جدّ پدری ندارد، یا نمیتواند خرجی او را بدهد، مادرش باید خرجی او را بدهد، و اگر مادر هم ندارد یا نمیتواند خرجی او را بدهد، باید مادر پدر، ومادر مادر، وپدر مادر، باهم خرجی او را بدهند و اگر مادر پدر ومادر مادر ندارد پدر مادر، باید خرجی او را بدهد.
- [آیت الله بهجت] مرد و زن زناکار و خویشان آنها از فرزندی که از زنا بهدنیا آمده ارث نمیبرند، ولی اولاد چنین فرزندی و شوهر یا زن او، از او ارث میبرند.
- [آیت الله مظاهری] زن در تمام یا شکسته خواندن نماز تابع شوهر است، اگر وظیفه او تمام است وظیفه زن نیز تمام، و اگر وظیفه او شکسته است وظیفه زن نیز شکسته است، و همچنین است حکم هر کسی که تابع دیگری باشد مثل فرزندی که سرپرستی او با پدر اوست و پدر و مادری که سرپرستی آنها با فرزند آنهاست. ولی اگر مرد کثیرالسّفر است و تابع او کثیرالسّفر نیست، آن تابع باید به وظیفه خود عمل کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزندی پدر خود را عمداً و به ناحقّ بکشد، اولیاء مقتول حقّ کشتن وی را دارند، ولی اگر پدری فرزند خود را به ناحقّ بکشد، باید به دستوری که در احکام دیه گفته میشود، دیه بدهد و هر قدر حاکم شرع صلاح بداند او را تازیانه بزنند.