دوست عزیز حق و حقوق والدین و فرزندان امر متقابلی است یعنی هم فرزند باید در مقابل والدین خود وظایفش را انجام دهد و هم والدین باید وظایفی را که در قبال فرزند خود دارند انجام دهند. اما باید علت اینکه فرزندی از والدین خود راضی نیست را جستجو کرد گاهی والدین در انجام وظایف خود نسبت به فرزند سهل انگاری می کنند در این صورت در پیشگاه خداوند مسئول هستند و اینکه چه مجازات یا حکمی برای آنها صادر خواهد شد به دست خداوند متعال است. اما گاهی انجام ندادن وظیفه توسط والدین از روی سهل انگاری نیست بلکه به علت ناتوانی است یعنی نتوانسته و در حد توانشان نبوده که به این وظیفه عمل کنند در این صورت نارضایتی فرزند بی مورد است چرا که این وظیفه از توان آنها خارج است. و به طور کلی باید دید که نارضایتی فرزند از والدینش از روی طلبکاری و جسوریِ وی نباشد که اگر چنین باشد این نارضایتی ملاک نیست و نمی توان روی آن حساب باز کرد. www.porsesh.ir
دوست عزیز حق و حقوق والدین و فرزندان امر متقابلی است یعنی هم فرزند باید در مقابل والدین خود وظایفش را انجام دهد و هم والدین باید وظایفی را که در قبال فرزند خود دارند انجام دهند. اما باید علت اینکه فرزندی از والدین خود راضی نیست را جستجو کرد گاهی والدین در انجام وظایف خود نسبت به فرزند سهل انگاری می کنند در این صورت در پیشگاه خداوند مسئول هستند و اینکه چه مجازات یا حکمی برای آنها صادر خواهد شد به دست خداوند متعال است. اما گاهی انجام ندادن وظیفه توسط والدین از روی سهل انگاری نیست بلکه به علت ناتوانی است یعنی نتوانسته و در حد توانشان نبوده که به این وظیفه عمل کنند در این صورت نارضایتی فرزند بی مورد است چرا که این وظیفه از توان آنها خارج است. و به طور کلی باید دید که نارضایتی فرزند از والدینش از روی طلبکاری و جسوریِ وی نباشد که اگر چنین باشد این نارضایتی ملاک نیست و نمی توان روی آن حساب باز کرد.
www.porsesh.ir
- [سایر] آیا اگر فرزندی که حقوق والدین خود را رعایت می کند به دلایل منطقی از آنها راضی نباشد حقی دارد یا خیر؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرزند میتواند به پدر و مادر خویش بی احترامی کند و تکلیف پدر و مادر با چنین فرزندی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی فوت کرده که دارای زن، مادر و پدر است و فرزندی ندارد. ارث او چگونه تقسیم میشود؟ آیا مادر و پدر ارثی دریافت می کنند؟
- [سایر] فرزندی که از ازدواج موقت متولد میشود، مربوط به پدر است یا مادر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در ازدواج موقّت فرزندی متولّد شود از پدر و مادر و بستگان خود ارث میبرند؟
- [آیت الله بهجت] فرزندی که از ازدواج موقت متولد می شود مربوط به پدر است یا مادر؟
- [سایر] عاق والدین شدن پس از مرگ پدر و مادر چگونه است؟
- [سایر] مردی که می خواهد با پدر و مادر خود زندگی و از آنها مراقبت کند اما همسرش به این امر راضی نباشد چه باید بکند؟
- [آیت الله مظاهری] شخصی فوت کرده که دارای زن، مادر و پدر است و فرزندی ندارد. ارث او چگونه تقسیم می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی فقیر باشد و نتواند کاسبی کند، پدر یا فرزند او باید خرجیاو را بدهد، و اگر پدر ندارد یا نمیتواند خرجی او را بدهد، چنانچه فرزندی هم نداشته باشد که بتواند خرجی او را بدهد، جدّ پدری او باید خرجی او را بدهد، واگر جدّ پدری ندارد، یا نمیتواند خرجی او را بدهد، مادرش باید خرجی او را بدهد، و اگر مادر هم ندارد یا نمیتواند خرجی او را بدهد، باید مادر پدر، ومادر مادر، وپدر مادر، باهم خرجی او را بدهند و اگر مادر پدر ومادر مادر ندارد پدر مادر، باید خرجی او را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر نمیتوانند از طرف فرزند خود نذر کنند؛ پس اگر مثلاً نذر کنند که دختر خود را به سیّد شوهر دهند و دختر پس از تکلیف راضی نباشد، نذر آنان اعتباری ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر بتوانند او را راضی نماید که با سیّد ازدواج کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر فرزندی پدر یا مادر خود را عمداً بکشد قصاص میشود ولی اگر پدری فرزند خود را عمداً بکشد قصاص نمیشود ولی باید دیه بدهد و علاوه بر دیه تعزیر هم میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی فقیر باشد و نتواند کاسبی کند، پدر او باید خرجی او را بدهد. و اگر پدر ندارد، یا نمی تواند خرجی او را بدهد، چنان چه فرزندی هم نداشته باشد که بتواند خرجی او را بدهد، جد پدری او باید خرجی او را بدهد و اگر جد پدری ندارد، یا نمی تواند خرجی او را بدهد، مادرش باید خرجی او را بدهد و اگر مادر هم ندارد یا نمی تواند خرجی او را بدهد، باید مادر پدر، و مادر مادر، و پدر مادر با هم خرجی او را بدهند، و اگر مادر پدر و مادر مادر ندارد یا نمی توانند خرجی او را بدهند، پدر مادر اگر می تواند، باید خرجی او را بدهد.
- [آیت الله سیستانی] عمه و خاله انسان ، و عمه و خاله پدر ، و عمه و خاله پدرِ پدر ، یا مادرِ پدر ، و عمه و خاله مادر ، و عمه و خاله مادرِ مادر ، یا پدرِ مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند .
- [آیت الله خوئی] عمه و خالة انسان و عمه و خالة پدر و عمه و خالة پدر پدر، و یا مادر پدر و عمه و خال مادر و عمه و خالة مادر مادر، یا پدر مادر هر چه بالا روند به انسان محرمند.
- [آیت الله وحید خراسانی] عمه و خاله انسان و عمه و خاله پدر و عمه و خاله پدر پدر یا مادر پدر و عمه و خاله مادر و عمه و خاله مادر مادر یا پدر مادر هرچه بالا روند به انسان محرمند
- [آیت الله علوی گرگانی] عمّه وخاله پدر وعمّه وخاله پدر پدر وعمّه وخاله مادر وعمّه وخاله مادر مادر هرچه بالا روند، به انسان محرمند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر کسی فقیر باشد و نتواند کاسبی کند؛ پدر او باید خرجی او را بدهد و اگر پدر ندارد یا نمی تواند خرجی او را بدهد؛ چنانچه فرزندی هم نداشته باشد که بتواند خرجی او را بدهد مشهور آن است که جد پدری او باید خرجی او را بدهد و اگر جد پدری ندارد یا نمی تواند خرجی او را بدهد؛ مادرش باید خرجی او را بدهد و اگر مادر هم ندارد یا نمی تواند خرجی او را بدهد؛ باید مادر پدر و مادر مادر و پدر مادر؛ باهم خرجی او را بدهند. و اگر بعضی از اینها نباشد یا نتواند؛ باید بعضی دیگر خرجی او را بدهد. و قول مشهور موافق احتیاط است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پدر و مادر بچّه غیر ممیز، کافر غیر کتابی باشند، بنابر احتیاط واجب باید از آن بچّه نیز اجتناب شود واگر بچّه ممیز بوده و اظهار کفر کند، نجس میباشد؛ ولی اگر یکی از والدین مسلمان یا اهل کتاب باشند، بچّه نیز پاک است و اگر پدر و مادر کافر بوده ولی پدر بزرگ یا مادر بزرگ او مسلمان باشند، پاک بودن بچّه منوط بر این است که آنها کفالت وی را بر عهده داشته باشند، امّا بچّهای که پدر و مادر او بعد از تولد او مرتد شدهاند، پاک است.