جوانی که روانشناسی معاصر داده است این است که تلخکامیها، در زیر فشار محرومیت ها و ریاضت های سخت به ضمیر ناآگاه و واپس رانده می شوند لیکن هیچ خاطره ای فراموش و هیچ میلی واپس رانده شده نابود نمی شود، بلکه تغییر چهره می دهد، به ویژه وقتی که گنجایش و ظرفیت تحمل روحی لبریز شود به شیوه ای بیماری آسا و گمراه کننده و عصیانی، به تخریب و خودنمایی می پردازد آین جریان تشکیل عقده از این دیدگاه است. البته از نگاه و منظر دینی انسان نباید مطلقاً به تعطیل غرایز و خواسته ها بپردازد بلکه تعدیل آن را پیشنهاد نموده و برای هر نیازی پاسخی در خود از تربیت را آماده می کند که مؤمن با التزام به آن به شخصی محبوب تبدیل می شود. گر چه مؤمن باید به محبوبیت نزد خداوند دلبسته باشد. ولی به طور طبیعی انسان متقی نیکوکار حس احترام دیگران را برمی انگیزد. در نتیجه این انسان عقده خودنمایی ندارد. و همینطور نیاز جنسی و... بهرحال گرچه بخشی از رهنمود روانکاوانه درست است اما ایجاد عقده بنفسه بعد نمی باشد. بسیاری از استعدادهای نهفته، در اثر محرومیت شکوفا شد و بعد از رسیدن به نعمت به قدردانی تبدیل می شود. پس نتیجه می گیریم آنچه باعث عقده روانی می شود همانا برخورد ناآگاهانه به نیازهای خویش و اطرافیان و اعمال زور و زیاده طلبی، زمینه محرومیت و انباشته شدن کینه ها و عقده را فراهم می آورد. که در اینجا رهنمود مکتب را دیدیم اما گاهی عقده ها حاصل جریان طبیعی زندگی است واجتناب ناپذیر است از این عقده ها می توان به عنوان یک انرژی متراکم استفاده کرد و عقده مطلقاً بد نمی باشد. به تعدادی از زمینه ها اشاره می کنیم: 1 - مشکلات مالی در دوران جوانی و نوجوانی و کودکی 2 - اختلافات پدر و مادر با هم 3 - اختلاف خواهران با برادران 4 - فرق گذاشتن والدین بین فرزندان خود 5 - حادثه های ناگوار دوران کودکی 6 - نارسائی های جنسی 7 - کم روئی 8 - ترس های گوناگون 9 - کمبود مواد غذایی 10 - فشار محیط اجتماعی.... در هر صورت با پی بردن ریشه عقده می توان آنرا از بین برد و خود را سالم نمود.درباره این موضوع می توان جلد دوّم به کتاب کودکان از نظر وراثت وتربیت نوشته آقای فلسفی مراجعه شود. منبع:سایت انوار طاها
جوانی که روانشناسی معاصر داده است این است که تلخکامیها، در زیر فشار محرومیت ها و ریاضت های سخت به ضمیر ناآگاه و واپس رانده می شوند لیکن هیچ خاطره ای فراموش و هیچ میلی واپس رانده شده نابود نمی شود، بلکه تغییر چهره می دهد، به ویژه وقتی که گنجایش و ظرفیت تحمل روحی لبریز شود به شیوه ای بیماری آسا و گمراه کننده و عصیانی، به تخریب و خودنمایی می پردازد
آین جریان تشکیل عقده از این دیدگاه است.
البته از نگاه و منظر دینی انسان نباید مطلقاً به تعطیل غرایز و خواسته ها بپردازد بلکه تعدیل آن را پیشنهاد نموده و برای هر نیازی پاسخی در خود از تربیت را آماده می کند که مؤمن با التزام به آن به شخصی محبوب تبدیل می شود. گر چه مؤمن باید به محبوبیت نزد خداوند دلبسته باشد. ولی به طور طبیعی انسان متقی نیکوکار حس احترام دیگران را برمی انگیزد. در نتیجه این انسان عقده خودنمایی ندارد. و همینطور نیاز جنسی و... بهرحال گرچه بخشی از رهنمود روانکاوانه درست است اما ایجاد عقده بنفسه بعد نمی باشد. بسیاری از استعدادهای نهفته، در اثر محرومیت شکوفا شد و بعد از رسیدن به نعمت به قدردانی تبدیل می شود. پس نتیجه می گیریم آنچه باعث عقده روانی می شود همانا برخورد ناآگاهانه به نیازهای خویش و اطرافیان و اعمال زور و زیاده طلبی، زمینه محرومیت و انباشته شدن کینه ها و عقده را فراهم می آورد. که در اینجا رهنمود مکتب را دیدیم اما گاهی عقده ها حاصل جریان طبیعی زندگی است واجتناب ناپذیر است از این عقده ها می توان به عنوان یک انرژی متراکم استفاده کرد و عقده مطلقاً بد نمی باشد. به تعدادی از زمینه ها اشاره می کنیم:
1 - مشکلات مالی در دوران جوانی و نوجوانی و کودکی
2 - اختلافات پدر و مادر با هم
3 - اختلاف خواهران با برادران
4 - فرق گذاشتن والدین بین فرزندان خود
5 - حادثه های ناگوار دوران کودکی
6 - نارسائی های جنسی
7 - کم روئی
8 - ترس های گوناگون
9 - کمبود مواد غذایی
10 - فشار محیط اجتماعی....
در هر صورت با پی بردن ریشه عقده می توان آنرا از بین برد و خود را سالم نمود.درباره این موضوع می توان جلد دوّم به کتاب کودکان از نظر وراثت وتربیت نوشته آقای فلسفی مراجعه شود.
منبع:سایت انوار طاها
- [آیت الله اردبیلی] چه حدّی از بیماریها و اختلالات روحی و روانی، باعث ساقط شدن تکلیف (نماز و روزه و...) از بیمار میشود؟
- [سایر] شبهه: محدودیتها (در مورد لباس) باعث شکستن حرمت افراد و ایجاد عقده و حسرت میگردد؟[1]
- [سایر] چرا والدین فرزندان خود را تحت فشارهای روحی و روانی قرار می دهند؟
- [سایر] مشکلات ازدواج های زود هنگام چیست؟ چه عوارض روحی و روانی ای ممکنه دنبالش باشه؟
- [سایر] نقش دین در رفع بحرانهای اخلاقی، معرفتی، روحی و روانی چیست؟
- [سایر] آیا مشکلات حاد جسمی و اختلالات روحی - روانی میتواند مانع ازدواج باشد؟
- [سایر] دین چه نقشی در بحران های جهان دارد؟ (بحران اخلاقی، بحران معرفتی، بحران روحی و روانی)
- [سایر] نامزدم رفتارهایی دارد که در تعادل روحیاش تردید کردهام. از کجا میتوان فهمید که شخص تعادل روحی - روانی ندارد؟
- [سایر] راهکار دین مبین اسلام در مورد رفع مشکلات روحی و روانی چیست؟ادعیه ای برای برون رفت از مشکلات هست؟
- [سایر] پی آمدهای روحی و روانی لقمه ی حلال و حرام بر ایمان قلبی و نفاق قلبی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند، و چیزهایی که غسل را باطل می نماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی که وضو را باطل می کند ، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهائی که غسل را باطل می نماید ، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید .
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب نباید مسجد را با طلا زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی را که مثل انسان و حیوان روح دارند، در مسجد نقش کنند و نقاشی چیزهایی که روح ندارند، مثل گُل و بوته مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] زینت کردن مسجد به طلا حرام است و بنا بر احتیاط واجب نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند و نقّاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله خوئی] چیزهایی که وضو را باطل میکند، تیمم بدل از وضو را هم باطل میکند، و چیزهائی که غسل را باطل مینماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل مینماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بعد از نماز شکّ کند که در بین نماز کاری که نماز را باطل میکند انجام داده یا نه، نمازش صحیح است. چیزهائی که در نماز مکروه است چیزهائی که در نماز مکروه است