قبل از هر چیز لازم به ذکر است که، آنچه حقیقت انسان را تشکیل میدهد قلب و روح انسانی است از دیدگاه قرآن زن و مرد از نفس واحده هستند. "یأیّها النّاس اتقوا ربّکم الذی خلقکم من نفس وَحدة و خلق منها زوجها و بثّ منهما رجالاً کثیراً و نسأ" (نسأ/1)، بنابراین مایة اصلی زن و مرد یکی بوده و هیچ یک بر دیگری ترجیح ندارد، به بیان قرآن هر دو مکمل و نیازمند هم هستند. "و من ءایَته أن خلق لکم من أنفسکم أزوَجًا لتسکنوا إلیها و جعل بینکم مودة و رحمة إنّ فی ذلک لأیَت لقوم یتفکرون" (روم/21) عمده تفاوتهایی را که میتوان در نظر گرفت، عبارتند از: تفاوتهای روحی روانی، که خداوند زن را با عاطفهتر و مرد را عقلانیتر خلق کرده که هر دو در کنار هم مکمل هم هستند; و تفاوتهای جسمانی مذکر و مؤنث بودن . اما در مسایل ارزشی قرآن هر دو را یکسان دانسته و ملاک برتری و ترجیح را تقوای بیشتر انسان قرار میدهد، چه زن باشد چه مرد. "یأیّها الناس انّا خلقنَکم من ذکر و انثی و جعلنَکم شعوباً و قبائل لتعارفوا إنّ اکرمکم عنداللّه اتقئَکم إن اللّه علیم خبیر". (حجرات/13) خداوند در مورد اعمال، با مکلفین یکسان برخورد میکند. "إنّی لا اضیع عمل عَمل منکم من ذکر او انثیَ بعضکم من بعض..." (آلعمران/195)، نزد خداوند عمل صالح ملاک است، از هر کس که باشد "من عمل صَلحًا من ذکر او انثی و هو مؤمن فلنحیینّه حیوَة طیبة و لنجزینهم اجرهم باحسن ما کانوا یعملون" (نحل/97)، بنابراین اینجا باید میان مسایل حقوقی و ارزشی فرق گذاشت، چرا که قرآن در مسایل ارزشی زن و مرد را یکسان دانسته، چون انسانیت آنها مورد نظر است; اگر میبینیم قرآن در جایی از مردان شایسته سخن میگوید، (شخصیتی همچون لقمان حکیم; لقمان/12)، در جایی دیگر از زنان شایسته نیز نام میبرد. (مثل: همسر فرعون، 11/تحریم و حضرت مریم; 43/آلعمران و...) و در این زمینه قرآن همچنان که همة حقایق را بیان کرده، از مقام والای زن نیز دفاع نموده و حقیقت وجودی شخصیت او را معرفی کرده است. اما در مسایل حقوقی چون تفاوتهایی میان زن و مرد وجود دارد و یکسان نیستند، به طور طبیعی حقوق این دو نمیتواند یکسان باشد; ممکن است حقوقی مربوط به زنها باشد و مردان از آن بیبهره باشند و بالعکس. منبع:سایت انوار طاها
قبل از هر چیز لازم به ذکر است که، آنچه حقیقت انسان را تشکیل میدهد قلب و روح انسانی است از دیدگاه قرآن زن و مرد از نفس واحده هستند. "یأیّها النّاس اتقوا ربّکم الذی خلقکم من نفس وَحدة و خلق منها زوجها و بثّ منهما رجالاً کثیراً و نسأ" (نسأ/1)، بنابراین مایة اصلی زن و مرد یکی بوده و هیچ یک بر دیگری ترجیح ندارد، به بیان قرآن هر دو مکمل و نیازمند هم هستند. "و من ءایَته أن خلق لکم من أنفسکم أزوَجًا لتسکنوا إلیها و جعل بینکم مودة و رحمة إنّ فی ذلک لأیَت لقوم یتفکرون" (روم/21)
عمده تفاوتهایی را که میتوان در نظر گرفت، عبارتند از: تفاوتهای روحی روانی، که خداوند زن را با عاطفهتر و مرد را عقلانیتر خلق کرده که هر دو در کنار هم مکمل هم هستند; و تفاوتهای جسمانی مذکر و مؤنث بودن . اما در مسایل ارزشی قرآن هر دو را یکسان دانسته و ملاک برتری و ترجیح را تقوای بیشتر انسان قرار میدهد، چه زن باشد چه مرد. "یأیّها الناس انّا خلقنَکم من ذکر و انثی و جعلنَکم شعوباً و قبائل لتعارفوا إنّ اکرمکم عنداللّه اتقئَکم إن اللّه علیم خبیر". (حجرات/13)
خداوند در مورد اعمال، با مکلفین یکسان برخورد میکند. "إنّی لا اضیع عمل عَمل منکم من ذکر او انثیَ بعضکم من بعض..." (آلعمران/195)، نزد خداوند عمل صالح ملاک است، از هر کس که باشد "من عمل صَلحًا من ذکر او انثی و هو مؤمن فلنحیینّه حیوَة طیبة و لنجزینهم اجرهم باحسن ما کانوا یعملون" (نحل/97)، بنابراین اینجا باید میان مسایل حقوقی و ارزشی فرق گذاشت، چرا که قرآن در مسایل ارزشی زن و مرد را یکسان دانسته، چون انسانیت آنها مورد نظر است; اگر میبینیم قرآن در جایی از مردان شایسته سخن میگوید، (شخصیتی همچون لقمان حکیم; لقمان/12)، در جایی دیگر از زنان شایسته نیز نام میبرد. (مثل: همسر فرعون، 11/تحریم و حضرت مریم; 43/آلعمران و...) و در این زمینه قرآن همچنان که همة حقایق را بیان کرده، از مقام والای زن نیز دفاع نموده و حقیقت وجودی شخصیت او را معرفی کرده است. اما در مسایل حقوقی چون تفاوتهایی میان زن و مرد وجود دارد و یکسان نیستند، به طور طبیعی حقوق این دو نمیتواند یکسان باشد; ممکن است حقوقی مربوط به زنها باشد و مردان از آن بیبهره باشند و بالعکس.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] در قرآن چند داستان از پیامبران و چند داستان از مردان و زنان خدا که خیلی مقیّد بودند، آمده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] در طواف مستحبی زنان می دانند که به بدن مردان نگاه می کنند و احیانا هم در بین فشار مردان قرار می گیرند از نظر شرع اشکال ندارد
- [آیت الله نوری همدانی] از قدیم در مساجد حائلی مثل پرده بین زنان و مردان بوده است. امّا اکنون عدّهای میگویند پرده و دیوار بین زنان و مردان در حال نماز خواندن و موعظه کردن لزومی ندارد، نظر حضرتعالی در این مورد چیست؟
- [سایر] منظور حضرت علی(ع) از اینکه در نهج البلاغه میفرمایند: (مردان، هم از نظر عقلی و هم از نظر احساسی بالاتر از زنان هستند)، چیست؟
- [سایر] منظور حضرت علی(ع) از این که در نهج البلاغه می فرمایند، مردان، هم از نظر عقلی و هم از نظر احساسی بالاتر از زنان هستند، چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] مشاهده کشتی مردان توسط زنان
- [سایر] جهاد مردان و جهاد زنان چیست؟
- [سایر] مردان سرپرست زنان هستند به چه معناست؟
- [آیت الله سیستانی] حکم رقصیدن برای مردان و زنان چیست؟
- [آیت الله سبحانی] درباره قوامیت مردان بر زنان توضیحی بفرمائید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جماعتی که مردان و زنان شرکت دارند اذان و اقامه نماز جماعت را باید مرد بگوید، ولی در جماعت زنان اذان و اقامه زنان کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه تنها توسط مردان منعقد می شود، ولی زنان هم می توانند در آن شرکت کنند.
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در مجالس زنان، و یا مرد در مجالس مردان اشکال دارد و احتیاط واجب در ترک است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه تنها توسّط مردان مُنعَقد می شود ، ولی زنان هم می تواند در آن شرکت کنند .
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز خواندن با لباس طلا بافت برای مردان جایز نیست و نماز را باطل می کند، ولی برای زنان در صورتی که اسراف نباشد اشکالی ندارد، در غیر حال نماز نیز پوشیدن چنین لباسی برای مردان حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پوشیدن لباس طلاباف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است؛ ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اختلاط مردان و زنان نامحرم اگر موجب گناه و تحریک باشد حرام است، بلکه اگر ترس مفسده باشد نیز حرام است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شرط پنجم پوشیدن لباس طلا باف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است؛ ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] (شرط پنجم) پوشیدن لباس طلاباف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است، ولی برای زنان در نماز در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط آن است که مرد لباس مخصوص زنان و زن لباس مخصوص مردان را نپوشد، ولی نماز با آن اشکال ندارد.