مهم‌ترین قسمت در فرایند خواستگاری(دوره نامزدی)گفت‌گوی دختر و پسر است که متأسفانه به گونه‌ ای بایسته و شایسته به آن توجه نمی‌ شود. گاهی خود دختر و پسر از آن غفلت می‌ کنند و در مواردی خانواده‌ ها به ویژه خانواده دختر با آن به مخالفت برمی ‌خیزند. در برخی از مناطق کشور اصلا اجازه گفت‌گو به دختر و پسر نمی‌ دهند. در مناطقی دیگر، حداکثر زمان گفت‌گو 15 تا 20 دقیقه و آن هم فقط یک بار است. در خانواده‌ هایی اجازه می‌ دهند؛ ولی حتما باید در حضور بزرگ‌ترها باشد یا نگهبانی را برای آنان قرار می‌ دهند که جالب نیست بهتر است گفت‌گوی دختر و پسر در حضور دیگران نباشد تا آرامش کافی داشته باشند. صحبت اول در محل مطالعه و گذراندن زندگی دختر، گفت‌گوی دوم در اتاق پسر، هر دو را با دیدن تابلو نوشته‌ ها، پوسترها و کتاب‌ های مورد مطالعه، تاحدودی با علایق، سلایق و افکار هم آشنا می‌ سازد. و دختر و پسر تحت فشار نظارت دیگران نمی‌ توانند درست گفت‌گو کنند. گاهی اجازه می‌ دهند؛ اما با تذکرهای پیاپی مبنی بر تمام کردن آن دختر و پسر را دچار اضطراب می‌ کنند. دلیل مخالفت برخی خانواده‌ ها شاید این باشد که دین مقدس اسلام، این‌ گونه ارتباطات را نمی ‌پسندد؛ در حالی که اسلام با گفت‌گوی دختر و پسر نامحرم ،مردها می توانند با نامحرم با شرایط ذیل صحبت کنند: 1. به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2. با این صحبت کردن به گناه آلوده نشوند (سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 137). خانم‌ ها می ‌توانند با نامحرم صحبت کنند مشروط به آن که: 1. به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2. صدای خود را ترقیق و تلطیف نکنند (مساوی است با کش‌دار و با کرشمه سخن نگویند)؛ 3. خوف افتنان (مساوی است با فتنه و آشوب) نباشد (همان،ص 141 و 142). و نگاه کردن آنان به یک‌دیگر اگر خانم مسلمان کاملا حجاب خود را رعایت کرده باشد، نگاه کردن به (وجه و کفین )مساوی است با صورت و دست‌های او برای مرد با شرایط ذیل اشکال ندارد: 1. وجه و کفین، زینت نشده باشد؛ 2. نگاه به قصد لذت و ریبه نباشد (همان، ص 36). و خلوت آنان با رعایت ضوابط شرعی مخالفتی ندارد؛ ( اگر زن و مرد نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آن‌جا نباشدو دیگری هم نتواند وارد شود. چنانچه بترسند که به حرام بیفتد، باید از آن‌جا روند و ماندن آن‌ها در آن مکان حرام است )همان، ص 160. به ویژه اگر این ارتباطات به قصد ازدواج باشد. در مواردی تعصب‌ ها و غیرت‌ های بیجا مانع است که اگر به پیامدهای منفی حذف گفت‌گو در خواستگاری و در نتیجه ناکامی در ازدواج دو جوان توجه شود، از این تعصب‌ های بیجا دست برخواهند داشت. گفت‌گو را جدی بگیرید. خجالت نکشید و رودربایستی نداشته باشید. تمام سؤالاتی را که در زندگی آینده شما تأثیرگذار است ار طرفتان بپرسید؛ همان‌گونه که اگر در جلسه خواستگاری، پدر خانواده حضور نداشته باشد، حتما علت عدم حضور او را سؤال می‌ کنید و همان طور که از دانشکده محل تحصیل طرف و از وضعیت اشتغال او می‌ پرسید. منبع:سایت انوار طاها
جایگاه و اهمیت گفتگو در دوره نامزدی چیست و توجه به آن تا چه حد می تواند در ازدواج موفق مؤثر باشد؟
مهمترین قسمت در فرایند خواستگاری(دوره نامزدی)گفتگوی دختر و پسر است که متأسفانه به گونه ای بایسته و شایسته به آن توجه نمی شود. گاهی خود دختر و پسر از آن غفلت می کنند و در مواردی خانواده ها به ویژه خانواده دختر با آن به مخالفت برمی خیزند.
در برخی از مناطق کشور اصلا اجازه گفتگو به دختر و پسر نمی دهند. در مناطقی دیگر، حداکثر زمان گفتگو 15 تا 20 دقیقه و آن هم فقط یک بار است. در خانواده هایی اجازه می دهند؛ ولی حتما باید در حضور بزرگترها باشد یا نگهبانی را برای آنان قرار می دهند که جالب نیست بهتر است گفتگوی دختر و پسر در حضور دیگران نباشد تا آرامش کافی داشته باشند. صحبت اول در محل مطالعه و گذراندن زندگی دختر، گفتگوی دوم در اتاق پسر، هر دو را با دیدن تابلو نوشته ها، پوسترها و کتاب های مورد مطالعه، تاحدودی با علایق، سلایق و افکار هم آشنا می سازد. و دختر و پسر تحت فشار نظارت دیگران نمی توانند درست گفتگو کنند. گاهی اجازه می دهند؛ اما با تذکرهای پیاپی مبنی بر تمام کردن آن دختر و پسر را دچار اضطراب می کنند.
دلیل مخالفت برخی خانواده ها شاید این باشد که دین مقدس اسلام، این گونه ارتباطات را نمی پسندد؛ در حالی که اسلام با گفتگوی دختر و پسر نامحرم ،مردها می توانند با نامحرم با شرایط ذیل صحبت کنند: 1. به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2. با این صحبت کردن به گناه آلوده نشوند (سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 137). خانم ها می توانند با نامحرم صحبت کنند مشروط به آن که: 1. به قصد لذت و ریبه نباشد؛ 2. صدای خود را ترقیق و تلطیف نکنند (مساوی است با کشدار و با کرشمه سخن نگویند)؛ 3. خوف افتنان (مساوی است با فتنه و آشوب) نباشد (همان،ص 141 و 142). و نگاه کردن آنان به یکدیگر اگر خانم مسلمان کاملا حجاب خود را رعایت کرده باشد، نگاه کردن به (وجه و کفین )مساوی است با صورت و دستهای او برای مرد با شرایط ذیل اشکال ندارد: 1. وجه و کفین، زینت نشده باشد؛ 2. نگاه به قصد لذت و ریبه نباشد (همان، ص 36). و خلوت آنان با رعایت ضوابط شرعی مخالفتی ندارد؛ ( اگر زن و مرد نامحرم در محل خلوتی باشند که کسی آنجا نباشدو دیگری هم نتواند وارد شود. چنانچه بترسند که به حرام بیفتد، باید از آنجا روند و ماندن آنها در آن مکان حرام است )همان، ص 160. به ویژه اگر این ارتباطات به قصد ازدواج باشد.
در مواردی تعصب ها و غیرت های بیجا مانع است که اگر به پیامدهای منفی حذف گفتگو در خواستگاری و در نتیجه ناکامی در ازدواج دو جوان توجه شود، از این تعصب های بیجا دست برخواهند داشت.
گفتگو را جدی بگیرید. خجالت نکشید و رودربایستی نداشته باشید. تمام سؤالاتی را که در زندگی آینده شما تأثیرگذار است ار طرفتان بپرسید؛ همانگونه که اگر در جلسه خواستگاری، پدر خانواده حضور نداشته باشد، حتما علت عدم حضور او را سؤال می کنید و همان طور که از دانشکده محل تحصیل طرف و از وضعیت اشتغال او می پرسید.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] جایگاه و اهمیت گفتوگو در دوره نامزدی چیست و توجه به آن تا چه حد میتواند در ازدواج موفق مؤثر باشد؟
- [سایر] شرایط نامزدی در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا چیست؟ چرا انتخابات شوراها برای اصلاحطلبان تا این حد اهمیت دارد؟
- [سایر] تحقیق تا چه اندازه در ازدواج اهمیت دارد و چرا برخی از خانواده ها به آن کم توجهی می کنند؟
- [آیت الله مظاهری] دختری هستم که به تازگی ازدواج کرده ام، می خواستم بدانم دوره نامزدی یک ماهه من که شامل صحبت مستقیم و لبخند بوده، آیا دارای اشکال بوده است؟
- [سایر] حدّ استمتاع در صیغه محرمیت برای دوره نامزدی (نامزدی تا عقد دائم) چیست؟ تا چه حدی می توان بهره جنسی از شریک انتخاب شده خود برد؟ آیا عدم استمتاع شامل تمامی موارد لذت جنسی می باشد یا خیر؟ آیا به هنگام جاری کردن صیغه محرمیت باید این شرط توسط دختر و پسر بر زبان جاری شود و یا این محدودیت به طور ذاتی در خود صیغه محرمیت نهفته است؟ آیا اطلاع والدین دختر از این شرط الزامی است؟ آیا عدم استمتاع فقط یک شرط انتخابی است که مازاد بر صیغه محرمیت عنوان می گردد؟
- [سایر] با سلام و تشکر در پاسخ به زمان سوال قبلی ام در مورد اینکه فعلا شرایط ازدواج را ندارم فرمودید می توان زمان نامزدی و عقد را زیاد نمود تا شرایط مناسب شود. به نظر شما حد اکثر زمان ممکن برای زمان نامزدی و یا عقد چه مدتی می باشد ؟
- [سایر] مهمترین ویژگیهایی که در انتخاب همسر خوب باید نسبت به آن توجه داشت چیست و چه خصوصیاتی میتوانند علاوه بر کم اهمیت بودن؛ بعد از ازدواج آنها را تغییر داد و یا بر آنها تجدید نظر کرد.
- [سایر] سلام راجع به مطلب ( شما عاشق ترید یا او ) می خواستم بدونم ما رابطمون در حد آشناییه البته 3 ساله که همکاریم ولی امتیاز من 5 شد . می خواستم بدونم قبل از نامزدی یا ازدواج هم صادق هست یا نه و اینکه اصلا این مطلب علمی هست و قابل تامل ؟ ممنون
- [سایر] 1. ما چگونه حجاب مناسب را انتخاب کنیم؟2. تا چه حد می توانیم با پسران در ارتباط باشیم؟ آیا اگر در دوره نوجوانی با جنس مخالف دوست نشویم امکان ازدواج خود را با توجه به این که برای هر پسر سه دختر وجود دارد کم نخواهیم کرد؟3. ایا اگر الان لباس های جذاب و جلب کننده نپوشیم شانس ازدواج خود را از دست نخواهیم داد؟4. اگر حجاب خوب است؛ چرا دختران محجبه ما کمتر شانس ازدواج دارند؟5. از کجا وظایف یک دختر ایرانی مسلمان را به دست آورم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسجد قدیمی در روستایی به علّت این که چند مسجد جدید و بزرگ بعد از انقلاب اسلامی ساخته شده دیگر از این مسجد به طور کلّی استفاده نمی نمایند، در ضمن صیغه وقف هم برای این مسجد خوانده نشده است، ولی چند سال است که عدّهای از ورزشکاران این روستا چون جایگاه ورزشی نداشته از این مسجد به عنوان باشگاه ورزش باستانی استفاده می نمایند حال آیا ورزش کردن و تصرف در این مسجد صحیح است؟