تحقیق از مهم‌ترین راه‌های شناخت در ازدواج است که هر دو خانواده دختر و پسر باید آن را جدی بگیرند؛ البته خانواده دختر، پس از پاسخ مثبت خانواده پسر، تحقیقات اصلی خود را آغاز می‌ کنند.برخی به عللی، وقت زیادی را برای این کار صرف نمی ‌کنند و آن را مهم نمی‌انگارند: 1. به تأیید معرف بسنده می‌ کنند. تأیید معرف (البته اگر فردی آگاه باشد و موقعیت دو طرف و همتایی آنان را در نظر گرفته باشد)، هرگز کافی نیست و حتما باید درباره شخص مورد نظر تحقیق کرد؛ 2. به شناخت فامیلی اکتفا می‌ کنند. فامیل بودن دلیل موجهی بر بی‌ توجهی به تحقیق نمی‌ شود؛ زیرا اولا ارتباطات فامیلی در زمان حاضر کم‌تر شده و ثانیا شما از محل کار یا تحصیل فامیلتان چندان اطلاعی ندارید. شما همدیگر را به طور معمول در ارتباطات فامیلی و مهمانی‌ ها دیده و شناخته‌ اید؛ 3. به سبب دوری راه و مشکلات آن، درباره خواستگار غریبه تحقیق نمی ‌کنند؛ 4. معتقدند: با توجه به ساختار فعلی جامعه و خانواده‌ های بسته که برخلاف گذشته با هم ارتباط اجتماعی ندارند، تحقیق امکان ندارد. اولا این وضعیت بیشتر در کلان شهرها آن هم در برخی مناطق آن‌ها وجود دارد و در همه کشور نیست و ثانیا ابزار تحقیق فقط همسایه ‌ها نیستند که با هم ارتباط چندان و در نتیجه شناخت ندارند؛ بلکه می‌ توانیم از افراد گوناگون تحقیق کنیم . 5. بر این باورند که پاسخ‌ ها در تحقیقات، واقع‌ نمایی ندارد و مردم به علت علاقه درونی که به سبب کاهش ازدواج به آن دارند، اطلاعات غیردقیقی را صرفا به امید وصلت می‌ دهند یا حب و بغض‌ هایی در پاسخ‌ ها دخالت دارد. این هم عمومیت ندارد و اگر تحقیقات ما از مجاری گوناگون انجام شود می‌ توانیم به نتیجه‌ هایی اطمینان‌ بخش برسیم. منبع:سایت انوار طاها
تحقیق تا چه اندازه در ازدواج اهمیت دارد و چرا برخی از خانواده ها به آن کم توجهی می کنند؟
تحقیق از مهمترین راههای شناخت در ازدواج است که هر دو خانواده دختر و پسر باید آن را جدی بگیرند؛ البته خانواده دختر، پس از پاسخ مثبت خانواده پسر، تحقیقات اصلی خود را آغاز می کنند.برخی به عللی، وقت زیادی را برای این کار صرف نمی کنند و آن را مهم نمیانگارند:
1. به تأیید معرف بسنده می کنند. تأیید معرف (البته اگر فردی آگاه باشد و موقعیت دو طرف و همتایی آنان را در نظر گرفته باشد)، هرگز کافی نیست و حتما باید درباره شخص مورد نظر تحقیق کرد؛
2. به شناخت فامیلی اکتفا می کنند. فامیل بودن دلیل موجهی بر بی توجهی به تحقیق نمی شود؛ زیرا اولا ارتباطات فامیلی در زمان حاضر
کمتر شده و ثانیا شما از محل کار یا تحصیل فامیلتان چندان اطلاعی ندارید. شما همدیگر را به طور معمول در ارتباطات فامیلی و مهمانی ها دیده و شناخته اید؛
3. به سبب دوری راه و مشکلات آن، درباره خواستگار غریبه تحقیق نمی کنند؛
4. معتقدند: با توجه به ساختار فعلی جامعه و خانواده های بسته که برخلاف گذشته با هم ارتباط اجتماعی ندارند، تحقیق امکان ندارد.
اولا این وضعیت بیشتر در کلان شهرها آن هم در برخی مناطق آنها وجود دارد و در همه کشور نیست و ثانیا ابزار تحقیق فقط همسایه ها نیستند که با هم ارتباط چندان و در نتیجه شناخت ندارند؛ بلکه می توانیم از افراد گوناگون تحقیق کنیم .
5. بر این باورند که پاسخ ها در تحقیقات، واقع نمایی ندارد و مردم به علت علاقه درونی که به سبب کاهش ازدواج به آن دارند، اطلاعات غیردقیقی را صرفا به امید وصلت می دهند یا حب و بغض هایی در پاسخ ها دخالت دارد.
این هم عمومیت ندارد و اگر تحقیقات ما از مجاری گوناگون انجام شود می توانیم به نتیجه هایی اطمینان بخش برسیم.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] تحقیق تا چه اندازه در ازدواج اهمیت دارد و چرا برخی از خانوادهها به آن کمتوجهی میکنند؟
- [سایر] آیا در ازدواج همتایی خانواده ها نیز لازم است؟
- [سایر] جایگاه و اهمیت گفتگو در دوره نامزدی چیست و توجه به آن تا چه حد می تواند در ازدواج موفق مؤثر باشد؟
- [سایر] تحصیلات تا چه اندازه در انتخاب همسر اهمیت دارد؟
- [سایر] احترام به همسایه تا چه اندازه اهمیت دارد؟
- [سایر] همسرم با دوستانش رابطه بهتری دارد و به آنها بیشتر از من اهمیت می دهد با این بی توجهی چه کنم ؟
- [سایر] چه عواملی سبب می شود که انسان ازدواج را بر خود تحمیل کند؟
- [سایر] اهمیت ازدواج وتشکیل خانواده چیست؟
- [سایر] محبت اهل بیت علیهم السلام تا چه اندازه اهمیت دارد و چگونه به دست میآید؟
- [سایر] قبل از ازدواج چگونه تحقیق کنیم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان احتمال عقلایی بدهد که فتوای مجتهد عوض شده است و تحقیق کردن برای او حرجی نباشد - کار حرجی: کاریست که به قدری مشقت دارد که معمول مردم در امور خود آن را متحمّل نمیشوند - لازم است تحقیق کند و در زمان تحقیق میتواند به فتوای سابق عمل کند، به شرط آن که در اولین زمان ممکن اقدام به تحقیق کرده؛ ولی اگر بدون عذر تحقیق را تأخیر انداخته باشد در زمان تحقیق باید احتیاط کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر خود زن و مرد بخواهند صیغه عقد غیر دائم را بخوانند ، بعد از آنکه مدّت و مهر را معیّن کردند ، چنانچه زن بگوید : (زَوَّجْتُکَ نَفْسِی فِی المُدَّةِ المَعْلُومَةِ عَلَی المَهْرِ المَعْلُومِ) ، بعد بدون فاصله قابل توجهی مرد بگوید : (قَبِلْتُ) ، صحیح است . واگر دیگری را وکیل کنند ، و اول وکیل زن به وکیل مرد بگوید : (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَتِی مُوَکِّلَکَ فِی المُدَّةِ المَعْلُومَةِ عَلَی المَهْرِ المَعْلُومِ) پس بدون فاصله قابل توجهی وکیل مرد ، بگوید : (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ لِمُوَکِّلِی هکَذا) ، صحیح میباشد . شرائط عقد
- [آیت الله مظاهری] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد میدهد باید ملاحظه اهمیّت شود و مجرّد ضرر قابل توجّه موجب سقوط آن نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میداند روزه برای او ضرر قابل توجهی ندارد ، اگر چه دکتر بگوید ضرر دارد ، باید روزه بگیرد ، و کسی که یقین یا گمان دارد که روزه برایش ضرر قابل توجهی دارد ، اگر چه دکتر بگوید ضرر ندارد ، واجب نیست روزه بگیرد .
- [آیت الله سیستانی] اگر صیغه عقد دائم را خود زن و مرد بخوانند ، و پس از تعیین مقدار مهر . اول زن بگوید : (زَوَّجْتُکَ نَفَسِی عَلَی الصِّداقِ المَعْلُومِ) یعنی خود را همسر تو نمودم به مهری که معیّن شده ، پس از آن بدون فاصله قابل توجهی مرد بگوید : (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ) یعنی قبول کردم ازدواج را ، عقد صحیح است ؛ و همچنین اگر فقط (قبلتُ) بگوید ، عقد صحیح است . و اگر دیگری را وکیل کنند که از طرف آنها صیغه عقد را بخواند ، چنانچه مثلاً اسم مرد (احمد) و اسم زن (فاطمه) باشد ، و وکیل زن بگوید : (زَوَّجْتُ مُوَکِّلَکَ اَحْمَدَ ، مُوَکِّلَتِی فاطِمَةَ عَلَی الصِّداقِ المَعْلُومِ) پس بدون فاصله قابل توجهی وکیل مرد ، بگوید : (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ لِمُوَکِّلی اَحْمَدَ عَلَی الصِّداقِ المَعْلُومِ) صحیح میباشد . و احتیاط مستحب آن است لفظی که مرد میگوید ، با لفظی که زن میگوید مطابق باشد ، مثلاً اگر زن (زَوَّجْتُ) میگوید ، مرد هم (قَبِلْتُ التَّزْوِیجَ) بگوید نه (قَبِلْتُ النّکاحَ) .
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه میت قرض داشته باشد، چنانچه قرضش به اندازه مال او یا زیادتر از آن باشد، چهار چیزی که در مسأله قبل گفته شد به پسر بزرگترش نمی رسد و باید به قرض او بدهند، ولی اگر اموالش بیشتر باشد و بتوان قرض او را داد و مقدار قابل توجهی هم برای ورثه باقی می ماند، باید آن چهار چیز را به پسر بزرگترش داد.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند بعضی از اعضای خود را مانند کلیه، برای پیوند به شخص دیگری بفروشد، به شرط آن که برای خود او ضرر قابل توجّهی نداشته باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان یقین یا اطمینان داشته باشد که روزه برایش ضرر قابل توجهی دارد ، یا آن را احتمال بدهد ، و از آن احتمال ترس برای او پیدا شود ، چنانچه احتمال او در نظر عقلا بجا باشد ، واجب نیست روزه بگیرد ، بلکه اگر آن ضرر موجب هلاکت یا نقص عضو شود روزه حرام است ، و در غیر این صورت اگر رجاءً روزه بگیرد و بعد معلوم شود ضرر قابل توجهی نداشته ، روزهاش صحیح است .
- [آیت الله نوری همدانی] پس از اینکه عقد مُزارَعَه به نحوی که گفته شد تحقیق پیدا کرد مالک و زارع نمی توانند بدون رضایت یکدیگر مُزارَعَه را بهم بزنند ولی اگر در ضمن خواندن صیغة مُزارَعَه شرط کرده باشند که هر دو یا یکی از آنان حقّ بهم زدن معامله را داشته باشند می توانند مطابق قراری که گذاشته اند معامله را بهم بزنند .
- [آیت الله مظاهری] اگر شک دارد که سفر او هشت فرسخ است یا نه، باید تحقیق کند و اگر یک نفر مورد اعتماد بگوید یا بین مردم معروف باشد که سفر او هشت فرسخ است کفایت میکند ولی اگر تحقیق ممکن نیست باید نماز را تمام بخواند.