آیا باید در امور زندگی با زن مشورت کرد؟
روشن است که انسان عاقل می خواهد با عنصر متخصص مشورت کند: با مهندس در امر ساختمان، با قابله در امر زایمان و با آشپز در امر غذا پختن، بعلاوه انسان درباره این امور مایل است کسی را پیدا کند، که در فن خود متخصص تر تجربه دیده تر و عاقلتر باشد، از این رو کلمه ((ریش سفید و گیس سفید)) را برای این اشخاص بکار می برند، یا کلمات ((سرد و گرم چشیده، پستی و بلندی دیده و پیراهن بیشتری پاره کرده)) و امثال آن را. دین مقدس اسلام، درباره مشورت با زن عینا همین مطلب عقلی را بیان می کند. خداوند متعال زن را برای امور خانه داری و تربیت فرزند آفریده است، تربیت فرزندانی که همان، عالمان و شاعران و عارفان و مجتهدان و سلحشوران و نوابغ زمان می شوند و همه اینها قسمتی از آغاز عمر خود را که آماده شکل گیری برای تخصص های بعدی می شوند، در دامن مادران می گذرانند، ولی از خود بانو نباید انتظار داشت که همه تخصص ها را داشته باشد تا به فرزند خود بیاموزد. فرزند قسمت عمده تخصص ها را بعد از بلوغ و از مردان عالم و عارف و سلحشور و هنرمند می آموزد. خداوند مرد را برای امور خارج خانه، امور سخت و طاقت فرسا، مانند حرفه و صنعت، جنگ و صلح، کشتی و زورآزمایی، کسب و پیشه، و خلاصه برای مبارزه در برابر مشکلات زندگی آفریده است و از زمانی که انسان، روی کره خاکی قدم نهاده است، روش زندگی او این گونه بوده است، البته موارد استثنائی هم وجود داشته که اسلام روشن بین حتی موارد استثنا را هم در نظر گرفته است. اسلام می گوید: در اموری که مربوط به زنان نیست، با آنها مشورت نکنید، و در اموری که مختص به آنهاست، با ایشان مشورت کنید، مانند امور مربوط به دخترانشان، و نیز در امور مربوط به مردان هم با زنان مشورت نکنید، مگر با زنی که در امر مورد نظر عقل و تجربه کافی داشته باشد. ای عاقلان و اندیشمندان وای عارفان و خردمندان جهان آیا در این جهان مکتبی و آئینی، اندیشمندانه تر، منصفانه تر، واقع بینانه تر از اسلام یافته اید؟ دلیل ائتمروا النساء فی بناتهن. با زنانتان در امور مربوط به دخترانشان مشورت کنید. ایاک و مشاوره النساء، فان راءیهن الی اءفن و عزمهن الی وهن. از مشورت با زنان بپرهیز که نظریه آنها ناقص است و تصمیمشان بسستی می گراید. (علی (علیه السلام) در خطبه 78 نهج البلاغه مقدار نقص عقل زن را نسبت به مرد معین نموده و با استشهاد به آیه قرآن که شهادت دو زن را مطابق یک مرد بیان کرده است، عقل یک زن را نصف عقل یک مرد می داند، آن هم در امور مربوط به شهادت و مانند آن که مردان در آن امور تجربه بیشتری دارند. چنانکه در درس چهل و ششم بیان می کنیم.) - ایاک و مشاوره النساء الا من جربت بکمال عقل. از مشورت با زنان بپرهیز مگر با زنی که کمال عقل او آزمایش شده باشد.
عنوان سوال:

آیا باید در امور زندگی با زن مشورت کرد؟


پاسخ:

روشن است که انسان عاقل می خواهد با عنصر متخصص مشورت کند: با مهندس در امر ساختمان، با قابله در امر زایمان و با آشپز در امر غذا پختن، بعلاوه انسان درباره این امور مایل است کسی را پیدا کند، که در فن خود متخصص تر تجربه دیده تر و عاقلتر باشد، از این رو کلمه ((ریش سفید و گیس سفید)) را برای این اشخاص بکار می برند، یا کلمات ((سرد و گرم چشیده، پستی و بلندی دیده و پیراهن بیشتری پاره کرده)) و امثال آن را.
دین مقدس اسلام، درباره مشورت با زن عینا همین مطلب عقلی را بیان می کند. خداوند متعال زن را برای امور خانه داری و تربیت فرزند آفریده است، تربیت فرزندانی که همان، عالمان و شاعران و عارفان و مجتهدان و سلحشوران و نوابغ زمان می شوند و همه اینها قسمتی از آغاز عمر خود را که آماده شکل گیری برای تخصص های بعدی می شوند، در دامن مادران می گذرانند، ولی از خود بانو نباید انتظار داشت که همه تخصص ها را داشته باشد تا به فرزند خود بیاموزد. فرزند قسمت عمده تخصص ها را بعد از بلوغ و از مردان عالم و عارف و سلحشور و هنرمند می آموزد.
خداوند مرد را برای امور خارج خانه، امور سخت و طاقت فرسا، مانند حرفه و صنعت، جنگ و صلح، کشتی و زورآزمایی، کسب و پیشه، و خلاصه برای مبارزه در برابر مشکلات زندگی آفریده است و از زمانی که انسان، روی کره خاکی قدم نهاده است، روش زندگی او این گونه بوده است، البته موارد استثنائی هم وجود داشته که اسلام روشن بین حتی موارد استثنا را هم در نظر گرفته است.
اسلام می گوید: در اموری که مربوط به زنان نیست، با آنها مشورت نکنید، و در اموری که مختص به آنهاست، با ایشان مشورت کنید، مانند امور مربوط به دخترانشان، و نیز در امور مربوط به مردان هم با زنان مشورت نکنید، مگر با زنی که در امر مورد نظر عقل و تجربه کافی داشته باشد.
ای عاقلان و اندیشمندان وای عارفان و خردمندان جهان آیا در این جهان مکتبی و آئینی، اندیشمندانه تر، منصفانه تر، واقع بینانه تر از اسلام یافته اید؟
دلیل
ائتمروا النساء فی بناتهن.
با زنانتان در امور مربوط به دخترانشان مشورت کنید.
ایاک و مشاوره النساء، فان راءیهن الی اءفن و عزمهن الی وهن.
از مشورت با زنان بپرهیز که نظریه آنها ناقص است و تصمیمشان بسستی می گراید.
(علی (علیه السلام) در خطبه 78 نهج البلاغه مقدار نقص عقل زن را نسبت به مرد معین نموده و با استشهاد به آیه قرآن که شهادت دو زن را مطابق یک مرد بیان کرده است، عقل یک زن را نصف عقل یک مرد می داند، آن هم در امور مربوط به شهادت و مانند آن که مردان در آن امور تجربه بیشتری دارند. چنانکه در درس چهل و ششم بیان می کنیم.) - ایاک و مشاوره النساء الا من جربت بکمال عقل.
از مشورت با زنان بپرهیز مگر با زنی که کمال عقل او آزمایش شده باشد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین