پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : یا علیُّ، لا تُشاوِرْ جَبانا فإنّهُ یُضَیِّقُ علَیکَ الَمخرَجَ، ولا تُشاوِرِ البَخیلَ فإنّهُ یَقْصُرُ بکَ عن غایَتِکَ، ولا تُشاوِرْ حَریصا فإنّهُ یُزَیِّنُ لکَ شَرَها ؛ ای علی ! با ترسو مشورت مکن ؛ زیرا او راه حل مشکل را بر تو تنگ می‌کند و با بخیل مشورت مکن ؛ زیرا او تو را از هدفت باز می‌دارد و با آدم حریص مشورت مکن ؛ زیرا او آزمندی را در نظرت نیکو جلوه می‌دهد . علل الشرائع : 559 / 1 منتخب میزان الحکمة : 308 ******* امام علی علیه‌السلام : لا تَستَشِرِ الکَذّابَ ؛ فإنّهُ کالسَّرابِ : یُقَرِّبُ علَیکَ البَعیدَ ویُبَعِّدُ علَیکَ القَریبَ ؛ با دروغگو مشورت مکن ؛ چون دروغگو ، مانند سراب ، دور را در نظرت نزدیک نشان می‌دهد و نزدیک را دور . غرر الحکم : 10351 منتخب میزان الحکمة : 308
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
یا علیُّ، لا تُشاوِرْ جَبانا فإنّهُ یُضَیِّقُ علَیکَ الَمخرَجَ، ولا تُشاوِرِ البَخیلَ فإنّهُ یَقْصُرُ بکَ عن غایَتِکَ، ولا تُشاوِرْ حَریصا فإنّهُ یُزَیِّنُ لکَ شَرَها ؛
ای علی ! با ترسو مشورت مکن ؛ زیرا او راه حل مشکل را بر تو تنگ میکند و با بخیل مشورت مکن ؛ زیرا او تو را از هدفت باز میدارد و با آدم حریص مشورت مکن ؛ زیرا او آزمندی را در نظرت نیکو جلوه میدهد .
علل الشرائع : 559 / 1 منتخب میزان الحکمة : 308
*******
امام علی علیهالسلام :
لا تَستَشِرِ الکَذّابَ ؛ فإنّهُ کالسَّرابِ : یُقَرِّبُ علَیکَ البَعیدَ ویُبَعِّدُ علَیکَ القَریبَ ؛
با دروغگو مشورت مکن ؛ چون دروغگو ، مانند سراب ، دور را در نظرت نزدیک نشان میدهد و نزدیک را دور .
غرر الحکم : 10351 منتخب میزان الحکمة : 308
- [سایر] ثمره ی مشورت کردن و نتیجه ی مشورت نکردن و استبداد رأی چیست؟
- [سایر] مشورت با زنان چگونه است ؟
- [سایر] حدیث با موضوع مشورت بیان کنید؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله دربارة جنگها و امور دیگر با مردم مشورت میکرد و آیا پس از مشورت به رأی آنها عمل مینمود؟
- [سایر] مشورت چه تأثیری در انتخاب همسر دارد؟
- [سایر] مشورت کننده چه حقی بر مشاور دارد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله درباره جنگها و امور دیگر با مردم مشورت میکرد و آیا پس از مشورت به رأی آنها عمل مینمود؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم صلّی الله علیه و آله درباره جنگها و امور دیگر با مردم مشورت می کرد و پس از مشورت به رأی آنها عمل می نمود؟
- [سایر] آیا باید در امور زندگی با زن مشورت کرد؟
- [سایر] اهمیت و ضرورت مشورت در جامعه اسلامی بر اساس آیات قرآن یا روایات چیست؟
- [امام خمینی] مستحب است انسان با کسی که در مسجد حاضر نمی شود، غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند، و همسایه او نشود، و از او زن نگیرد و به او زن ندهد
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است انسان با کسی که در مسجد حاضرنمیشود غذا نخورد، در کارها با او مشورت نکند، همسایه او نشود، از او زن نگیرد و به او زن ندهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان با کسی که در مسجد حاضر نمیشود غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند وهمسایه او نشود و از او زن نگیرد و به او زن ندهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان با کسی که در مسجد حاضر نمیشود غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند و همسایه او نشود و از او زن نگیرد و به او زن ندهد. جاهایی که نماز خواندن در آنها مکروهست
- [آیت الله مظاهری] اگر بعد از معامله، عیب مال را بفهمد و فوراً معامله را به هم نزند دیگر حقّ به هم زدن معامله را ندارد ولی مقداری تأخیر برای فکر کردن یا مشورت کردن و مانند آن مانعی ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان با کسی که در مسجد حاضر نمی شود غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند و همسایه او نشود و از او زن نگیرد و به او زن ندهد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان با کسی که در مسجدحاضر نمی شود غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند و همسایه او نشود و از او زن نگیرد و به او زن ندهد.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان با کسی که در مسجد حاضر نمیشود غذا نخورد و در کارها با او مشورت نکند و همسایهی او نشود و از او زن نگیرد و به او زن ندهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وقف برای کسانی که وجود داشته باشند صحیح است اما برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند اشکال دارد. و وقف برای کسانی که برخی از آنها وجود دارند هر چند برخی از آنها هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است و افرادی که بعداً به دنیا می آیند با افرادی که فعلاً وجود دارند شریک می شوند.
- [آیت الله مظاهری] معاشرت با افرادی که با مسجد سر و کار ندارند و خرید و فروش با آنها و زن گرفتن و زن دادن به آنها مکروه است.