شروط ضمن عقد، شروطی است که حین جاری شدن عقد، در عقدنامه گنجانده می‌شود و اگر عروس و داماد امضا کنند، الزام‌ آور است. طبق ماده 1119 قانون مدنی ایران، دو طرف عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی را برای ازدواج قرار دهند؛ به شرط آن که مخالف مقتضای عقد نباشد؛ به طور مثال زن می‌تواند بگوید: با این شرط ازدواج می‌ کنم که با من رابطه زناشویی برقرار نکنی؛ زیرا این رابطه مقتضای عقد است. افزون بر این شرط که در قانون مدنی آمده، توجه داشته باشید که خلاف شرع نباشد؛ مثل این که زن بگوید: با تو ازدواج می‌کنم به این شرط که نماز نخوانی یا مرد بگوید: به این شرط با تو ازدواج می‌ کنم که حجاب نداشته باشی، و امکان عملی شدن شرط ها نیز وجود داشته باشد؛ مثل این که نگوید: با این شرط با تو ازدواج می ‌کنم که قد خود را بلند یا کوتاه کنی یا در یک روز، یک کتاب تخصصی هزار صفحه ‌ای را بنویسی و... مواردی که می‌ شود شروط ضمن عقد قرار داد، انتخاب شهر محل سکونت، محل سکونت مستقل، اشتغال، تحصیل و چیزهایی از این قبیل است. توجه داشته باشید که اگر شرطی را پذیرفتید، حتما به آن عمل کنید؛ زیرا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بر وفا کردن به عهد تأکید فرموده است: (المؤمنون عند شروطهم.)مؤمنان به شرط هایشان عمل می‌ کنند. این نکته را هم در نظر بگیرید که ممکن است این شروط عملی نشود؛ پس اگر شرطی برایتان بسیار مهم است به گونه‌ ای که بدون آن نمی‌ توانید به زندگی مشترک ادامه دهید، آن را نپذیرید.برخی به امید عملی شدن شرطی چون ادامه تحصیل یا اشتغال یا بدان امید که بعد بتوانند همسرشان را راضی کنند، به ازدواج تن می‌ دهند و بعد که شرط عملی نمی‌ شود، دچار افسردگی‌ های حاد می‌ شوند و زندگی برایشان لذتی نخواهد داشت. منبع:سایت انوار طاها
شروط ضمن عقد، شروطی است که حین جاری شدن عقد، در عقدنامه گنجانده میشود و اگر عروس و داماد امضا کنند، الزام آور است.
طبق ماده 1119 قانون مدنی ایران، دو طرف عقد ازدواج میتوانند هر شرطی را برای ازدواج قرار دهند؛ به شرط آن که مخالف مقتضای عقد نباشد؛ به طور مثال زن میتواند بگوید: با این شرط ازدواج می کنم که با من رابطه زناشویی برقرار نکنی؛ زیرا این رابطه مقتضای عقد است.
افزون بر این شرط که در قانون مدنی آمده، توجه داشته باشید که خلاف شرع نباشد؛ مثل این که زن بگوید: با تو ازدواج میکنم به این شرط که نماز نخوانی یا مرد بگوید: به این شرط با تو ازدواج می کنم که حجاب نداشته باشی، و امکان عملی شدن شرط ها نیز وجود داشته باشد؛ مثل این که نگوید: با این شرط با تو ازدواج می کنم که قد خود را بلند یا کوتاه کنی یا در یک روز، یک کتاب تخصصی هزار صفحه ای را بنویسی و...
مواردی که می شود شروط ضمن عقد قرار داد، انتخاب شهر محل سکونت، محل سکونت مستقل، اشتغال، تحصیل و چیزهایی از این قبیل است.
توجه داشته باشید که اگر شرطی را پذیرفتید، حتما به آن عمل کنید؛ زیرا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بر وفا کردن به عهد تأکید فرموده است:
(المؤمنون عند شروطهم.)مؤمنان به شرط هایشان عمل می کنند.
این نکته را هم در نظر بگیرید که ممکن است این شروط عملی نشود؛ پس اگر شرطی برایتان بسیار مهم است به گونه ای که بدون آن نمی توانید به زندگی مشترک ادامه دهید، آن را نپذیرید.برخی به امید عملی شدن شرطی چون ادامه تحصیل یا اشتغال یا بدان امید که بعد بتوانند همسرشان را راضی کنند، به ازدواج تن می دهند و بعد که شرط عملی نمی شود، دچار افسردگی های حاد می شوند و زندگی برایشان لذتی نخواهد داشت.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] مقصود از شروط ضمن عقد چیست و چه چیزهایی را میتوان در ضمن عقد، شرط کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در عقد دائم می توان شرط کرد زوجه از زوج ارث نبرد یا در عقد موقت شرط ارث کند که زوج و زوجه از هم ارث ببرند؟
- [آیت الله سبحانی] چنانچه مستحضر هستید در عقد نامه هایی که در مجالس عقد توسط آقایان بر دختران طرح می شود شروطی مندرج است که پیش از اجرای عقد همه آن شروط به طرفین خوانده می شود، آیا التزام به این شروط و نفس این شروط شرعاً جایز است یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در عقد می توان شرط کرد که مرد زن را طلاق ندهد ؟
- [آیت الله بهجت] آیا خسارت تأخیر ادای دین و دیرکرد را می توان ضمن عقد لازم شرط کرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا در عقد دایم می توان شرط کرد که بین زن و مرد نزدیکی صورت نگیرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در عقد نکاح دائم می توان شرط کرد که نزدیکی زن و مرد صورت نگیرد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا درضمن عقد موقت می توان شرط ازدواج دائم در آینده را ذکر نمود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مقصود از دیوانگی در عیوب موجب فسخ عقد نکاح چیست؟
- [سایر] به چه چیزهایی می توان انفیه کرد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] می توان تمام اقسام عقد بیمه را از باب تعهد بیمه کننده و بیمه شونده به پرداخت خسارت و مال معین قرار داد هرچند احوط ان است که مثلا بیمه شونده مال معینی به بیمه کننده صلح کند به شرط ان که بیمه کننده خسارت احتمالی که معین شده جبران نماید و بر بیمه کننده جبران واجب می شود و همچنین در صورتی که مال معین از طرف بیمه شونده عین باشد می توان عقد بیمه را به عنوان هبه به شرط تحمل خسارت احتمالی از جانب بیمه کننده انجام داد که بر بیمه کننده وفای به شرط واجب است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در ضمن عقد مضاربه یا عقد دیگری شرط کنند که تا مدت معینی مضاربه را فسخ نکنند، وفای به این شرط واجب است.
- [آیت الله مظاهری] ابتدای مدّت اجاره بعد از خواندن عقد است، و اگر شرط کنند که ابتدای آن مدّتی بعد از خواندن عقد باشد، شرط باطل است ولی اجاره صحیح است.
- [آیت الله جوادی آملی] .شروط لباس نمازگزار: یکم: پاک بودن؛ دوم: مباح بودن؛ سوم: از اجزای مردار نبودن؛ چهارم : از اجزای حیوان حرامگوشت نبودن؛ پنجم و ششم: اگر نمازگزار مرد است, از ابریشم خالص و طلاباف نبودن. شرط یکم: پاک بودن
- [آیت الله مظاهری] در مواردی که نمیتوان عقد هبه را به هم زد میتوان در ضمن عقد هبه شرط کرد که اگر بخواهد عقد را فسخ کند (و این شرط مخالف کتاب و سنت نیست).
- [آیت الله اردبیلی] اگر در عقد شرکت شرط کنند کسی که کار میکند یا بیشتر از شریک دیگر کار میکند، بیشتر منفعت ببرد یا شرط کنند کسی که کار نمیکند یا کمتر کار میکند بیشتر منفعت ببرد، عقد و شرط صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در عقد مضاربه، مالک شرط کند که عامل در ضرر شریک باشد، این شرط باطل است ولی اصل مضاربه باطل نیست. بلی اگر در ضمن عقد مضاربه یا در ضمن عقد دیگری، چه جایز چه لازم، شرط کنند که در صورت خسارت، نصف آن را مثلاً، عامل از جیب خود بدهد، این شرط صحیح و عمل به آن لازم است.
- [آیت الله بهجت] مضاربه عقد جایز است؛ یعنی طرفین هر وقت بخواهند، میتوانند عقد را بههم بزنند، و حتی اگر در متن عقد مدت معینی را شرط کنند، مضاربه تبدیل به عقد لازم نمیشود، و اقرب صحت عقد و شرط است و لازمه آن این است که بعد از سپری شدن مدت، تصرف عامل منوط به اجازه مالک است.
- [آیت الله اردبیلی] عقد مضاربه اگر مدّتدار باشد، عقد لازم است و چنانچه مدّتدار نباشد، بعید نیست عقد جایز باشد؛ ولی اگر شرط کنند که تا مدّت معیّنی آن را به هم نزنند، باید به شرط عمل نمایند و منظور از عقد لازم، قراردادی است که بدون رضایت طرفین نمیتوان آن را به هم زد، بر خلاف عقد جایز.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شوهر در عقد شرط کرده باشد که زن باکره باشد و بعد از عقد معلوم شود باکره نبوده، میتواند عقد را به هم بزند.