مقصود از شروط ضمن عقد چیست و چه چیزهایی را می ‌توان در ضمن عقد، شرط کرد؟
شروط ضمن عقد، شروطی است که حین جاری شدن عقد، در عقدنامه گنجانده می‌شود و اگر عروس و داماد امضا کنند، الزام‌ آور است. طبق ماده 1119 قانون مدنی ایران، دو طرف عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی را برای ازدواج قرار دهند؛ به شرط آن که مخالف مقتضای عقد نباشد؛ به طور مثال زن می‌تواند بگوید: با این شرط ازدواج می‌ کنم که با من رابطه زناشویی برقرار نکنی؛ زیرا این رابطه مقتضای عقد است. افزون بر این شرط که در قانون مدنی آمده، توجه داشته باشید که خلاف شرع نباشد؛ مثل این که زن بگوید: با تو ازدواج می‌کنم به این شرط که نماز نخوانی یا مرد بگوید: به این شرط با تو ازدواج می‌ کنم که حجاب نداشته باشی، و امکان عملی شدن شرط ها نیز وجود داشته باشد؛ مثل این که نگوید: با این شرط با تو ازدواج می ‌کنم که قد خود را بلند یا کوتاه کنی یا در یک روز، یک کتاب تخصصی هزار صفحه ‌ای را بنویسی و... مواردی که می‌ شود شروط ضمن عقد قرار داد، انتخاب شهر محل سکونت، محل سکونت مستقل، اشتغال، تحصیل و چیزهایی از این قبیل است. توجه داشته باشید که اگر شرطی را پذیرفتید، حتما به آن عمل کنید؛ زیرا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بر وفا کردن به عهد تأکید فرموده است: (المؤمنون عند شروطهم.)مؤمنان به شرط هایشان عمل می‌ کنند. این نکته را هم در نظر بگیرید که ممکن است این شروط عملی نشود؛ پس اگر شرطی برایتان بسیار مهم است به گونه‌ ای که بدون آن نمی‌ توانید به زندگی مشترک ادامه دهید، آن را نپذیرید.برخی به امید عملی شدن شرطی چون ادامه تحصیل یا اشتغال یا بدان امید که بعد بتوانند همسرشان را راضی کنند، به ازدواج تن می‌ دهند و بعد که شرط عملی نمی‌ شود، دچار افسردگی‌ های حاد می‌ شوند و زندگی برایشان لذتی نخواهد داشت. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

مقصود از شروط ضمن عقد چیست و چه چیزهایی را می ‌توان در ضمن عقد، شرط کرد؟


پاسخ:

شروط ضمن عقد، شروطی است که حین جاری شدن عقد، در عقدنامه گنجانده می‌شود و اگر عروس و داماد امضا کنند، الزام‌ آور است.
طبق ماده 1119 قانون مدنی ایران، دو طرف عقد ازدواج می‌توانند هر شرطی را برای ازدواج قرار دهند؛ به شرط آن که مخالف مقتضای عقد نباشد؛ به طور مثال زن می‌تواند بگوید: با این شرط ازدواج می‌ کنم که با من رابطه زناشویی برقرار نکنی؛ زیرا این رابطه مقتضای عقد است.
افزون بر این شرط که در قانون مدنی آمده، توجه داشته باشید که خلاف شرع نباشد؛ مثل این که زن بگوید: با تو ازدواج می‌کنم به این شرط که نماز نخوانی یا مرد بگوید: به این شرط با تو ازدواج می‌ کنم که حجاب نداشته باشی، و امکان عملی شدن شرط ها نیز وجود داشته باشد؛ مثل این که نگوید: با این شرط با تو ازدواج می ‌کنم که قد خود را بلند یا کوتاه کنی یا در یک روز، یک کتاب تخصصی هزار صفحه ‌ای را بنویسی و...
مواردی که می‌ شود شروط ضمن عقد قرار داد، انتخاب شهر محل سکونت، محل سکونت مستقل، اشتغال، تحصیل و چیزهایی از این قبیل است.
توجه داشته باشید که اگر شرطی را پذیرفتید، حتما به آن عمل کنید؛ زیرا رسول خدا (صلی الله علیه وآله) بر وفا کردن به عهد تأکید فرموده است:
(المؤمنون عند شروطهم.)مؤمنان به شرط هایشان عمل می‌ کنند.
این نکته را هم در نظر بگیرید که ممکن است این شروط عملی نشود؛ پس اگر شرطی برایتان بسیار مهم است به گونه‌ ای که بدون آن نمی‌ توانید به زندگی مشترک ادامه دهید، آن را نپذیرید.برخی به امید عملی شدن شرطی چون ادامه تحصیل یا اشتغال یا بدان امید که بعد بتوانند همسرشان را راضی کنند، به ازدواج تن می‌ دهند و بعد که شرط عملی نمی‌ شود، دچار افسردگی‌ های حاد می‌ شوند و زندگی برایشان لذتی نخواهد داشت.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین