پاسخ از حضرت آیت اللّه العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته): در شرع مقدس اسلام ازدواج با بعضی زن ها ممنوع و حرام است و به چند دسته تقسیم می شوند: اول: محارم: محارم کسانی هستند که با انسان خویشاوندی نزدیک دارند و محرم یک دیگرند. آنها را به سه دسته می توان تقسیم کرد: 1 محارم نسبی: مانند مادر، پدر، جد، جده، دختر و فرزندان و نوادگان آنها تا هرچه پایین تر روند. برادر و فرزندان و نوادگان آنها هرچه پایین تر روند. عمو و عمه و خاله و دایی (البته فرزندان آنها می توانند با هم ازدواج کنند). عمو، عمه، خاله و داییِ پدر و مادر. 2 محارم رضاعی: بعضی از زن ها از راه شیرخوارگی با بعضی از مردها محرم می شوند. شیر دادن در صورتی موجب محرمیت است که با شرایط ویژه ای که در رساله های عملیه به ثبت رسیده انجام بگیرد. از جمله این که: 1 کودک حداقل یک شبانه روز به طور کامل یا پانزده مرتبه به طور متوالی و کامل از زنی شیر بنوشد و در این فاصله غذای دیگر و شیر دیگری ننوشیده باشد. 2 از طریق پستان شیر بنوشد نه با شیشه. 3 شیر از طریق ازدواج به وجود آمده باشد. 4 شیر از راه شرعی به وجود آمده باشد نه زنا. هرگاه زنی بچه ای را با شرایط مذکور شیر داد، آن بچه به این افراد محرم می شود: اول، خود زن که مادر رضاعی نامیده می شود. دوم، شوهر زن که شیر مال اوست و او را پدر رضاعی می گویند. سوم، پدر و مادر آن زن هرچه بالا روند. چهارم، همه فرزندان آن زن. پنجم بچه های اولاد آن زن هرچه پایین روند. ششم، خواهر و برادر آن زن. هفتم، عمو و عمه آن زن. هشتم، دایی و خاله آن زن. نهم، اولاد شوهر زن که شیر مال اوست، هرچه پایین بروند. دهم، پدر و مادر شوهر هرچه بالا روند. یازدهم، خواهر و برادر شوهر که شیر مال اوست. دوازدهم، عمو، عمه، دایی و خاله شوهر که شیر مال اوست هرچه بالا روند. 3 محارم سببی: محارم سببی کسانی هستند که به وسیله ازدواج بر انسان حرام می شوند مانند مادر زن و پدر شوهر، دختر زن (نادختری)، پسر شوهر (ناپسری)، زن پدر (نامادری)، شوهر مادر (ناپدری)، زن پسر (عروس)، شوهر دختر (داماد)، خواهر همسر مادام که همسرش در حباله نکاح اوست. افراد مذکور محارم سببی محسوب می شوند و ازدواج با آنها شرعاً جایز نیست، و نگاه کردن به آنها نیز جایز است جز خواهر همسر که ازدواج با او حرام است و نگاه کردن به او جایز نیست. دوم: ازدواج با کفار: برای زن و مرد مسلمان جایز نیست که با کفار ازدواج کنند نه به صورت عقد دائم و نه به صورت عقد موقت. هم چنین مرد مسلمان با زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری نمی تواند ازدواج دائم برقرار سازد، ولی می تواند عقد موقت برقرار سازد. اما زن مسلمان حتی به صورت عقد موقت هم نمی تواند با اهل کتاب ازدواج نماید. سوم: عمل ناشایست زنا و لواط: کسی که با خاله یا عمه خود زنا کند نمی تواند با دختر او ازدواج نماید. هم چنین کسی که با مردی یا پسری لواط کند نمی تواند با مادر یا خواهر یا دختر او ازدواج کند. و اگر ازدواج کرده عقدشان باطل است و باید از هم جدا شوند گرچه بچه دار هم شده باشند. منبع: makarem.ir
ازدواج های ممنوع در اسلام کدامند؟
پاسخ از حضرت آیت اللّه العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته):
در شرع مقدس اسلام ازدواج با بعضی زن ها ممنوع و حرام است و به چند دسته تقسیم می شوند:
اول: محارم:
محارم کسانی هستند که با انسان خویشاوندی نزدیک دارند و محرم یک دیگرند. آنها را به سه دسته می توان تقسیم کرد:
1 محارم نسبی:
مانند مادر، پدر، جد، جده، دختر و فرزندان و نوادگان آنها تا هرچه پایین تر روند. برادر و فرزندان و نوادگان آنها هرچه پایین تر روند. عمو و عمه و خاله و دایی (البته فرزندان آنها می توانند با هم ازدواج کنند). عمو، عمه، خاله و داییِ پدر و مادر.
2 محارم رضاعی:
بعضی از زن ها از راه شیرخوارگی با بعضی از مردها محرم می شوند. شیر دادن در صورتی موجب محرمیت است که با شرایط ویژه ای که در رساله های عملیه به ثبت رسیده انجام بگیرد. از جمله این که:
1 کودک حداقل یک شبانه روز به طور کامل یا پانزده مرتبه به طور متوالی و کامل از زنی شیر بنوشد و در این فاصله غذای دیگر و شیر دیگری ننوشیده باشد.
2 از طریق پستان شیر بنوشد نه با شیشه.
3 شیر از طریق ازدواج به وجود آمده باشد.
4 شیر از راه شرعی به وجود آمده باشد نه زنا.
هرگاه زنی بچه ای را با شرایط مذکور شیر داد، آن بچه به این افراد محرم می شود:
اول، خود زن که مادر رضاعی نامیده می شود. دوم، شوهر زن که شیر مال اوست و او را پدر رضاعی می گویند. سوم، پدر و مادر آن زن هرچه بالا روند. چهارم، همه فرزندان آن زن. پنجم بچه های اولاد آن زن هرچه پایین روند. ششم، خواهر و برادر آن زن. هفتم، عمو و عمه آن زن. هشتم، دایی و خاله آن زن. نهم، اولاد شوهر زن که شیر مال اوست، هرچه پایین بروند. دهم، پدر و مادر شوهر هرچه بالا روند. یازدهم، خواهر و برادر شوهر که شیر مال اوست. دوازدهم، عمو، عمه، دایی و خاله شوهر که شیر مال اوست هرچه بالا روند.
3 محارم سببی:
محارم سببی کسانی هستند که به وسیله ازدواج بر انسان حرام می شوند مانند مادر زن و پدر شوهر، دختر زن (نادختری)، پسر شوهر (ناپسری)، زن پدر (نامادری)، شوهر مادر (ناپدری)، زن پسر (عروس)، شوهر دختر (داماد)، خواهر همسر مادام که همسرش در حباله نکاح اوست.
افراد مذکور محارم سببی محسوب می شوند و ازدواج با آنها شرعاً جایز نیست، و نگاه کردن به آنها نیز جایز است جز خواهر همسر که ازدواج با او حرام است و نگاه کردن به او جایز نیست.
دوم: ازدواج با کفار:
برای زن و مرد مسلمان جایز نیست که با کفار ازدواج کنند نه به صورت عقد دائم و نه به صورت عقد موقت.
هم چنین مرد مسلمان با زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری نمی تواند ازدواج دائم برقرار سازد، ولی می تواند عقد موقت برقرار سازد. اما زن مسلمان حتی به صورت عقد موقت هم نمی تواند با اهل کتاب ازدواج نماید.
سوم: عمل ناشایست زنا و لواط:
کسی که با خاله یا عمه خود زنا کند نمی تواند با دختر او ازدواج نماید. هم چنین کسی که با مردی یا پسری لواط کند نمی تواند با مادر یا خواهر یا دختر او ازدواج کند. و اگر ازدواج کرده عقدشان باطل است و باید از هم جدا شوند گرچه بچه دار هم شده باشند.
منبع: makarem.ir
- [سایر] علل مهدویت در اسلام کدامند؟
- [سایر] اقسام نکاح کدامند؟
- [سایر] ابعاد مختلف مهدویت در اسلام کدامند؟
- [سایر] چرا در اسلام برده داری و کنیزداری ممنوع نشد؟
- [سایر] شادی های مجاز در اسلام کدامند ؟ و راههای زدودن غم چیست؟
- [سایر] چرا ورود غیر مسلمانان به مکه و مسجد الحرام ممنوع است؟
- [سایر] آیا بهتر نبود مانند مسیحیت، اسلام نیز طلاق را ممنوع سازد؟
- [سایر] چرا اختلاط زن و مرد جز در موارد کم از نظر اسلام ممنوع شده است؟
- [سایر] آیا از نظر اسلام، کدام دنیاطلبی و تلاش اقتصادی ممنوع است؟
- [سایر] آیا اسلام در حوزه اجتماع و سیاست، خطوط کلّی را داده یا جزئیات را نیز فرموده؟ خطوط اصلی اسلام درباره سیاست کدامند؟
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در اید و مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند ولی متعه کردن زنهای اهل کتاب یعنی یهود و نصاری مانعی ندارد و بنابر احتیاط مستحب ازدواج دایم با انها ننماید ولی نمی تواند با زن های اهل کتاب بدون رضایت زن مسلمان خود ازدواج دایم یا موقت نماید و بعضی از فرقه ها از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خودرا مسلمان می دانند و در حکم کفارند مرد و زن مسلمان نمی توانند با انها به طور دایم یا موقت ازدواج نمایند
- [آیت الله نوری همدانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید ، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج نماید ، ولی متعه کردن زن اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد ، بلکه ازدواج آنها به طور دوام نیز بنابر اقوی جائز است ولی این احتیاط ترک نشود که در صورتی اقدام به ازدواج به طور دوام به آنها بکند که متمّکن از ازدواج با زن مسلمان نباشد .
- [آیت الله علوی گرگانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود ونصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید. مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری و مجوس، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره بطور دائم ازدواج کند حتی اگر یهودیه یا نصرانیه باشند بنابر احتیاط واجب ولی صیغه کردن زنهای یهودی و نصرانی مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر درآید، همچنین مرد مسلمان نمی تواند بنابر احتیاط با زن کافر ازدواج دائم کند ولی ازدواج موقت با زنان اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر در آید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره به طور دائم ازدواج کند، ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب، مانند یهود و نصاری، مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان با او ازدواج کند و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زن مسلمان نمی تواند به عقد کافر در آید؛ مرد مسلمان هم نمی تواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند؛ ولی صیغه کردن زنهای اهل کتاب مانند یهود و نصاری مانعی ندارد و بنا بر احتیاط استحبابی عقد دائمی با آنها ننماید و بعضی از فرق از قبیل خوارج و غلات و نواصب که خود را مسلمان می دانند؛ در حکم کفارند و مرد و زن مسلمان نمی توانند با آنها به طور دائم یا انقطاع ازدواج نمایند.