همان گونه که در پرسش مطرح گردیده امام صادق علیه السلام فرموده اند: (لَیْسَ مِنْ شِیعَتِنَا مَنْ لَمْ یُصَلِّ صَلَاةَ اللَّیْل)1؛ (از شیعیان ما نیست کسی که نماز شب را بجای نیاورد). اما باید به این نکته توجّه داشت که شیعه در روایات به دو معنا اطلاق می شود، به یک معنا تمامی کسانی که ولایت امیرالمؤمنان و فرزندان آن حضرت تا امام دوازدهم را پذیرفته اند شیعه محسوب می شوند، لیکن در بسیاری از روایات شیعه بودن به عنوان مقامی خاص و بالا برای کسانی که در تمام گفتار و رفتارشان تبعیت از امام معصوم علیهم السلام می کنند معرفی شده است. براساس برخی از روایات چنین مقامی را افرادی هم چون سلمان و ابوذر و دیگر خواص از نزدیکان ائمه علیهم السلام دارا بوده اند و هر کسی نمی تواند ادّعای آن را داشته باشد، در این روایات دیگر شیعیان که به این مقام شیعه خالص و حقیقی نرسیده اند به عنوان محبّان و موالیان اهل بیت علیهم السلام معرفی شده اند. بنابراین روایتی که می فرماید، از شیعیان ما نیست کسی که نماز شب را ترک کند مراد شیعه حقیقی و خالص است که به مرتبه بالایی از ایمان و تبعیت از اهل بیت علیهم السلام رسیده است که قطعا کسی که دارای چنین مقامی است، نمی شود تارک نماز شب باشد و در صورتی که ترک کند از شیعیان حقیقی آنان محسوب نمی شود. در هر صورت مقصود اهتمام به نماز شب است و این که شیعه کامل مورد نظر ائمه علیهم السلام کسی است که به نماز شب اهمیت بدهد. امید است خدا توفیق دهد و خودمان هم همّت داشته باشیم و نمازشب خوان شویم و امام صادق علیه السلام را از خود راضی کنیم. پی نوشت: 1. روضه الواعظین و بصیره المتعظین، ج2، ص 321. منبع:www.porseman.org
آیا این روایت از امام صادق علیه السلام است که می فرماید: «هر کس نماز شب نخواند از شیعیان ما نیست»؟
همان گونه که در پرسش مطرح گردیده امام صادق علیه السلام فرموده اند: (لَیْسَ مِنْ شِیعَتِنَا مَنْ لَمْ یُصَلِّ صَلَاةَ اللَّیْل)1؛ (از شیعیان ما نیست کسی که نماز شب را بجای نیاورد). اما باید به این نکته توجّه داشت که شیعه در روایات به دو معنا اطلاق می شود، به یک معنا تمامی کسانی که ولایت امیرالمؤمنان و فرزندان آن حضرت تا امام دوازدهم را پذیرفته اند شیعه محسوب می شوند، لیکن در بسیاری از روایات شیعه بودن به عنوان مقامی خاص و بالا برای کسانی که در تمام گفتار و رفتارشان تبعیت از امام معصوم علیهم السلام می کنند معرفی شده است. براساس برخی از روایات چنین مقامی را افرادی هم چون سلمان و ابوذر و دیگر خواص از نزدیکان ائمه علیهم السلام دارا بوده اند و هر کسی نمی تواند ادّعای آن را داشته باشد، در این روایات دیگر شیعیان که به این مقام شیعه خالص و حقیقی نرسیده اند به عنوان محبّان و موالیان اهل بیت علیهم السلام معرفی شده اند. بنابراین روایتی که می فرماید، از شیعیان ما نیست کسی که نماز شب را ترک کند مراد شیعه حقیقی و خالص است که به مرتبه بالایی از ایمان و تبعیت از اهل بیت علیهم السلام رسیده است که قطعا کسی که دارای چنین مقامی است، نمی شود تارک نماز شب باشد و در صورتی که ترک کند از شیعیان حقیقی آنان محسوب نمی شود.
در هر صورت مقصود اهتمام به نماز شب است و این که شیعه کامل مورد نظر ائمه علیهم السلام کسی است که به نماز شب اهمیت بدهد. امید است خدا توفیق دهد و خودمان هم همّت داشته باشیم و نمازشب خوان شویم و امام صادق علیه السلام را از خود راضی کنیم.
پی نوشت:
1. روضه الواعظین و بصیره المتعظین، ج2، ص 321.
منبع:www.porseman.org
- [سایر] در روایت امام صادق(ع) منظور از اینکه خداوند «شهرت در نماز» را دشمن میدارد، چیست؟
- [سایر] آیا حدیث «...لو ادرکتُه لخدمته ایّام حیاتی» از امام صادق، دلیل برتری امام زمان بر سایر ائمه است؟
- [سایر] امام صادق(ع)، سبب نامیدن پیامبراکرم(ص) به کنیه «ابوالقاسم» را چه دانسته اند؟
- [سایر] آیا حدیثی که در کتب شیعی در خصوص «نماز خواندن امام حسن و امام حسین (ع) پشت سر مروان ابن حکم» ذکر شده است، موثق است؟
- [سایر] در زیارت عاشورا می فرماید «اللهم لک الحمد حمدالشاکرین لک علی مصابهم»، منظور از شُکر بر مصیبت سیدالشهداء(علیه السلام) چیست؟
- [سایر] آیا در روایات گفته شده که چرا به حضرت مهدی علیه السلام، «قائم» میگویند؟
- [سایر] حدیث «کشتی نجات بودن اهلبیت»، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] منظور از «علم» در روایت «طلب العلم فریضةٌ علی کل مسلمٍ» چیست؟ آیا علم رایج دانشگاهی هم مصداق آن است؟
- [سایر] منظور از این روایت که می فرماید، « اِنّ علیّاً باب من ابواب الجنّه » (1) چیست؟
- [سایر] آیا این حدیث صحیح است: امیر المؤمنین علی بن ابیطالب(ع) فرمود: «لباس سیاه بر تن مکن که آن لباس فرعون است»؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهم السلام مستحب است بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که نماز در حرم مطهر حضرت امیر المومنین علیه السلام و سیدالشهداء علیه السلام افضل از مسجد است
- [آیت الله سیستانی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است ؛ و روایت شده که نماز در حرم مطهّر حضرت امیر المؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بروجردی] نماز در حرم امامان عَلَیْهمُالسَّلَام مستحب بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین عَلَیْهِ السَّلَام برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله اردبیلی] نماز خواندن در حرم امامان علیهمالسلام مستحب و بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز در حرم امامان علیهمالسلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام برابر دویست هزار نماز است.