نماز / پرسمان نماز / زنان و جماعت بنا به قول مشهور فقها، زن در تمام نمازها از جمله در نمازهای روزانه، می تواند برای زنان امامت نماید، ولی برای مردان نمی تواند امامت کند. در خصوص حضور زنان در نماز جماعت روایات متعدّدی وجود دارد از جمله روایت پیامبر خدا صلی الله علیه و آله که فرموده اند: (صَلاَةُ الْمَرْأَةِ وَحْدَهَا فِی بَیتِهَا کَفَضْلِ صَلاَتِهَا فِی الْجَمْعِ خَمْساً وَ عِشْرِینَ دَرَجَة)1؛ (فضیلت نماز زن به تنهایی و در خانه اش، بیست و پنج برابر نماز جماعت اوست). البته روایات متعدّد دیگری نیز وجود دارد که به طور عام نماز جماعت را افضل از نماز فرادا می داند.2 برخی فقها بین این روایات جمع نموده اند. به نظر این فقها از آنجا که ممکن است حضور زن در جماعت، با برخی از وظایف همسری و مادری که با فضیلت ترین وظایف است و ثواب جهاد در راه خدا را دارد3 معارض باشد یا این که حضور در جامعه زمینه تعرّض به او یا مفاسد دیگر اجتماعی را ایجاد نماید لذا خداوند متعال همان ثواب حضور در مسجد و جماعت را به نماز فرادای زن در خانه اش مترتّب نموده است. از این رو فقها نتیجه گرفته اند که اگر حضور زن در جماعت مستلزم چنین مفاسدی نباشد و با وظایف و تکالیف متعالی او معارضه ای نداشته باشد نماز جماعتش و حضور در مسجد برای او نیز همان ثوابی را که برای مردان دارد خواهد داشت. به دو نمونه استفتا از حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه اشاره می کنیم: - زنان نیز در صورت شرکت در نماز جماعت از ثواب آن بهره مند خواهند شد4. - اگر زنان بتوانند کاملاً خود را از نامحرم حفظ کنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند5. پی نوشت: 1. وسائل الشیعة، ج 5، ص 237. 2. ر.ک: الخصال، ج2، ص 521. 3. بحارالأنوار، ج74، ص 166. 4. رساله امام ره، م1399 و 1405. 5. اجوبه الاستفتاءآت، ج 1، ص 176 و 177 و رساله امام ره، م 894. منبع: www.porseman.org
آیا زن می تواند امام جماعت شود؟ در روایتی دیدم که نماز خواندن زن در خانه، فضیلتش بیشتر از حضور وی در نماز جماعت است علّت آن چیست؟
نماز / پرسمان نماز / زنان و جماعت
بنا به قول مشهور فقها، زن در تمام نمازها از جمله در نمازهای روزانه، می تواند برای زنان امامت نماید، ولی برای مردان نمی تواند امامت کند.
در خصوص حضور زنان در نماز جماعت روایات متعدّدی وجود دارد از جمله روایت پیامبر خدا صلی الله علیه و آله که فرموده اند: (صَلاَةُ الْمَرْأَةِ وَحْدَهَا فِی بَیتِهَا کَفَضْلِ صَلاَتِهَا فِی الْجَمْعِ خَمْساً وَ عِشْرِینَ دَرَجَة)1؛ (فضیلت نماز زن به تنهایی و در خانه اش، بیست و پنج برابر نماز جماعت اوست).
البته روایات متعدّد دیگری نیز وجود دارد که به طور عام نماز جماعت را افضل از نماز فرادا می داند.2
برخی فقها بین این روایات جمع نموده اند. به نظر این فقها از آنجا که ممکن است حضور زن در جماعت، با برخی از وظایف همسری و مادری که با فضیلت ترین وظایف است و ثواب جهاد در راه خدا را دارد3 معارض باشد یا این که حضور در جامعه زمینه تعرّض به او یا مفاسد دیگر اجتماعی را ایجاد نماید لذا خداوند متعال همان ثواب حضور در مسجد و جماعت را به نماز فرادای زن در خانه اش مترتّب نموده است. از این رو فقها نتیجه گرفته اند که اگر حضور زن در جماعت مستلزم چنین مفاسدی نباشد و با وظایف و تکالیف متعالی او معارضه ای نداشته باشد نماز جماعتش و حضور در مسجد برای او نیز همان ثوابی را که برای مردان دارد خواهد داشت.
به دو نمونه استفتا از حضرت امام خمینی (ره) در این زمینه اشاره می کنیم:
- زنان نیز در صورت شرکت در نماز جماعت از ثواب آن بهره مند خواهند شد4.
- اگر زنان بتوانند کاملاً خود را از نامحرم حفظ کنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند5.
پی نوشت:
1. وسائل الشیعة، ج 5، ص 237.
2. ر.ک: الخصال، ج2، ص 521.
3. بحارالأنوار، ج74، ص 166.
4. رساله امام ره، م1399 و 1405.
5. اجوبه الاستفتاءآت، ج 1، ص 176 و 177 و رساله امام ره، م 894.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله مظاهری] آیا امامت زن در نماز جماعت صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا در نماز میّت، زن می تواند امام جماعت شود؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در مسجد، در حالی که امام جماعت در حال خواندن نماز جماعت است، عدهای عمدا نماز فرادی بخوانند، آیا نمازشان اشکال دارد؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [سایر] گفته میشود نماز جماعت بدون حضور قلب، بالاتر از نماز فردای با حضور قلب است؟
- [سایر] نماز فرادا با حضور قلب بهتر است یا نماز جماعت با حضور قلب کمتر؟
- [آیت الله مظاهری] در چه صورت خواندن نماز فرادا هنگام برپایی نماز جماعت در مسجد جایز است؟ اگر موحب هتک حرمت امام جماعت یا بی احترامی به نماز جماعت شود نماز خوانده شده چه حکمی دارد؟
- [سایر] اولین نماز جماعت در اسلام به امامت پیامبر اسلام(ص) در چه سالی و در کجا و با حضور چه کسانی برگزار شد؟
- [آیت الله بهجت] در صورتی که امام جمعه و یا امام جماعت نسبت به دنیا حریص باشد و در قبال خواندن نماز جماعت و جمعه و یا سخنرانی از مردم پول مطالبه نماید، آیا می شود در نماز به او اقتدا کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] در صورت احساس کسالت امام جماعت، پس از خواندن دو رکعت نماز عید و قبل از ایراد خطبه، حکم چیست؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب می باشد و می شود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله خوئی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام (علیه السلام) غایب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام(علیه السلام) غائب است; مستحب می باشد و می شود به جماعت و فرادی خواند.
- [آیت الله سیستانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید با جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب میباشد. و میشود آن را با جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیهالسلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیهالسلام غایب است، مستحب است و میتوان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله بروجردی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام غائب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فُرادی خواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] این نماز در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که امام(علیه السلام) غایب است مستحب می باشد و می توان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.