آیا دلیل جلوتر ایستادن مرد بر زن به هنگام نماز، برتری مرد بر زن را از دیدگاه اسلام اثبات نمی کند؟
در پاسخ این سؤال توجّه به نکات زیر بایسته است: 1. این مسئله به عنوان یک اصل واجب کلّی در اسلام مطرح نمی باشد چرا که اگر زن و مرد از یکدیگر فاصله داشته باشند، یا بین آنها حائلی مانند پرده یا دیوار باشد و یا در دو سطح مختلف (مثل طبقه اوّل و بالکن بعضی از مساجد) ایستاده باشند و زن جلوتر از مرد باشد، نمازشان صحیح است. علاوه بر این که بحث تقدّم و تأخّر مرد و زن در جایی است که هر یک از زن و مرد همزمان به نماز بایستند اما اگر یکی از آنها جلوتر به نماز ایستاد وظیفه نفر بعدی است که باید فاصله لازم را رعایت نماید خواه زن باشد یا مرد1. 2. جلوتر ایستادن مرد نشانه برتری مردان نیست چرا که از دیدگاه اسلام، افراد انسان (چه مرد و چه زن) از نظر حقیقت انسانیت و مسائل ارزشی یکسانند و هیچ یک بر دیگری جز به تقوا و عمل صالح بیشتر، برتری ندارد خداوند متعال می فرماید: (إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُم)2؛ (گرامی ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست). و یا در جای دیگر می فرماید: (مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثی وَ هُوَ مُؤمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیاةً طَیبَةً وَ لَنَجْزِینَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یعْمَلُونَ)3؛ (هر کس کار شایسته ای انجام دهد، خواه مرد باشد یا زن، در حالی که مؤمن است، او را به حیاتی پاک زنده می داریم؛ و پاداش آنها را به بهترین اعمالی که انجام می دادند، خواهیم داد). نکته پایانی آن که، آنچه نکوهیده است (تبعیض) است اما (تفاوت) زمینه تکامل و احساس نیاز هر چه بیشتر میان زن و مرد را فراهم می کند. توجّه به تفاوت زن و مرد در احکام نماز، وضو، حجاب و... همگی در همین راستاست که هر کدام از زن و مرد به این واقعیت بیشتر توجّه داشته باشند و در چگونگی رفتارها و انتظارات در زندگی، وجود تفاوت را باور کنند. در این صورت است که هر کدام از زن و مرد، جایگاه و مسئولیت ویژه خودش را شایسته تر به انجام می رساند. از همین رو اسلام در نماز و سایر تعامل های مربوط به زندگی به گونه ای احکام و تکالیف زن و مرد را طراحی کرده است که هم با نیازهای روحی و روانی آنها سازگار باشد و هم به تعالی اخلاقی و معنوی کمک کند. دلیل این که بلند خواندن نماز برای زنان حتی به هنگامی که نامحرم وجود ندارد واجب نشده، نیز توجّه به همین نکته است که روحیه متانت و حیا در بانوان بیش از پیش ایجاد شود تا در زمان حضور مردان، بهترین رفتار را رعایت نمایند. پی نوشت: 1. وسائل الشیعة، ج3، ابواب مکان مصلی، باب 6و7 و توضیح المسائل آیه اللّه فاضل لنکرانی، ص160 مسئله 901. 2. حجرات 49، آیه 13. 3. نحل 16، آیه 97. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

آیا دلیل جلوتر ایستادن مرد بر زن به هنگام نماز، برتری مرد بر زن را از دیدگاه اسلام اثبات نمی کند؟


پاسخ:

در پاسخ این سؤال توجّه به نکات زیر بایسته است:
1. این مسئله به عنوان یک اصل واجب کلّی در اسلام مطرح نمی باشد چرا که اگر زن و مرد از یکدیگر فاصله داشته باشند، یا بین آنها حائلی مانند پرده یا دیوار باشد و یا در دو سطح مختلف (مثل طبقه اوّل و بالکن بعضی از مساجد) ایستاده باشند و زن جلوتر از مرد باشد، نمازشان صحیح است.
علاوه بر این که بحث تقدّم و تأخّر مرد و زن در جایی است که هر یک از زن و مرد همزمان به نماز بایستند اما اگر یکی از آنها جلوتر به نماز ایستاد وظیفه نفر بعدی است که باید فاصله لازم را رعایت نماید خواه زن باشد یا مرد1.
2. جلوتر ایستادن مرد نشانه برتری مردان نیست چرا که از دیدگاه اسلام، افراد انسان (چه مرد و چه زن) از نظر حقیقت انسانیت و مسائل ارزشی یکسانند و هیچ یک بر دیگری جز به تقوا و عمل صالح بیشتر، برتری ندارد خداوند متعال می فرماید:
(إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقاکُم)2؛ (گرامی ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست).
و یا در جای دیگر می فرماید:
(مَنْ عَمِلَ صالِحاً مِنْ ذَکَرٍ أَوْ أُنْثی وَ هُوَ مُؤمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیاةً طَیبَةً وَ لَنَجْزِینَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ ما کانُوا یعْمَلُونَ)3؛ (هر کس کار شایسته ای انجام دهد، خواه مرد باشد یا زن، در حالی که مؤمن است، او را به حیاتی پاک زنده می داریم؛ و پاداش آنها را به بهترین اعمالی که انجام می دادند، خواهیم داد).
نکته پایانی آن که، آنچه نکوهیده است (تبعیض) است اما (تفاوت) زمینه تکامل و احساس نیاز هر چه بیشتر میان زن و مرد را فراهم می کند. توجّه به تفاوت زن و مرد در احکام نماز، وضو، حجاب و... همگی در همین راستاست که هر کدام از زن و مرد به این واقعیت بیشتر توجّه داشته باشند و در چگونگی رفتارها و انتظارات در زندگی، وجود تفاوت را باور کنند. در این صورت است که هر کدام از زن و مرد، جایگاه و مسئولیت ویژه خودش را شایسته تر به انجام می رساند.
از همین رو اسلام در نماز و سایر تعامل های مربوط به زندگی به گونه ای احکام و تکالیف زن و مرد را طراحی کرده است که هم با نیازهای روحی و روانی آنها سازگار باشد و هم به تعالی اخلاقی و معنوی کمک کند. دلیل این که بلند خواندن نماز برای زنان حتی به هنگامی که نامحرم وجود ندارد واجب نشده، نیز توجّه به همین نکته است که روحیه متانت و حیا در بانوان بیش از پیش ایجاد شود تا در زمان حضور مردان، بهترین رفتار را رعایت نمایند.
پی نوشت:
1. وسائل الشیعة، ج3، ابواب مکان مصلی، باب 6و7 و توضیح المسائل آیه اللّه فاضل لنکرانی، ص160 مسئله 901.
2. حجرات 49، آیه 13.
3. نحل 16، آیه 97.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین