گاهی به دلیل تأخیر هواپیما و دلایل مختلف امکان نماز خواندن نیست و یا اتوبوس ها برای نماز نگه نمی دارند! در چنین مواقعی وظیفه ما چیست؟
در این باره باید چند نکته را یادآوری نماییم؛ در خصوص نماز خواندن در هواپیما باید تا حد ممکن بر طبق دستور نماز باشد یعنی اگر ایستاده خواندن و یا رعایت جهت قبله و یا سجده بر چیزی که درست و صحیح است ممکن است باید رعایت کنید و اگر ایستاده نشد باید نشسته بخوانید و اگر رو به قبله امکان پذیر نبود به هر طرف کافی است. در مورد رکوع و سجده نیز اگر نتوانستید طبق معمول انجام دهید می توانید با اشاره رکوع و سجده را انجام دهید. البته برخی هواپیماها، محل نماز دارد و در راهرو هواپیما نیز امکان نماز خواندن وجود دارد. در اتوبوس نیز با اولویت بندی شرایط، لازم است نماز خوانده شود و برای وضو می توان با حدود یک لیوان آب در همان حال نشسته وضو گرفت در هر صورت نماز از واجباتی است که در هیچ صورت و حالتی از انسان ساقط نمی شود و باید به هر شکل و در هر صورت آن را در وقت خود انجام داد. گفتنی است؛ خوب است در برنامه ریزی سفر تا جایی که ممکن است دقّت شود و از سفرهای غیرضروری که احتمال از دست رفتن نماز است پرهیز نمود. حضرت علی علیه السلام در این باره فرموده اند: (لاَ یخْرُجُ الرَّجُلُ فِی سَفَرٍ یخَافُ فِیهِ عَلَی دِینِهِ وَ صَلاَتِه)1؛ (نباید شخص به مسافرتی برود که بر دین و نماز خود بیمناک است). مهم ترین عاملی که موجب بروز چنین مسائلی گردیده، سهل انگاری در وظیفه شرعی امر به معروف و نهی از منکر می باشد که موجب گردیده برخی از افراد نسبت به نماز بی توجّهی نمایند همان گونه که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند: (لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لَتَنْهُنَّ عَنِ الْمُنْکَرِ أَوْ لَیسَلِّطَنَّ اللَّهُ شِرَارَکُمْ)2؛ (امر به معروف و نهی از منکر کنید، وگرنه خدا بدان شما را بر نیکانتان چیره می کند...). لذا اگر تمامی کسانی که مقیّد به نماز هستند با زبانی نرم و رعایت شرایط امر به معروف و نهی از منکر این مسئله را به مهمانداران و رانندگان اعلام کنند همکاری لازم را انجام می دهند. پی نوشت: 1. بحارالأنوار، ج10، ص 108. 2. بحارالأنوار، ج 90، ص 378. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

گاهی به دلیل تأخیر هواپیما و دلایل مختلف امکان نماز خواندن نیست و یا اتوبوس ها برای نماز نگه نمی دارند! در چنین مواقعی وظیفه ما چیست؟


پاسخ:

در این باره باید چند نکته را یادآوری نماییم؛
در خصوص نماز خواندن در هواپیما باید تا حد ممکن بر طبق دستور نماز باشد یعنی اگر ایستاده خواندن و یا رعایت جهت قبله و یا سجده بر چیزی که درست و صحیح است ممکن است باید رعایت کنید و اگر ایستاده نشد باید نشسته بخوانید و اگر رو به قبله امکان پذیر نبود به هر طرف کافی است. در مورد رکوع و سجده نیز اگر نتوانستید طبق معمول انجام دهید می توانید با اشاره رکوع و سجده را انجام دهید. البته برخی هواپیماها، محل نماز دارد و در راهرو هواپیما نیز امکان نماز خواندن وجود دارد.
در اتوبوس نیز با اولویت بندی شرایط، لازم است نماز خوانده شود و برای وضو می توان با حدود یک لیوان آب در همان حال نشسته وضو گرفت در هر صورت نماز از واجباتی است که در هیچ صورت و حالتی از انسان ساقط نمی شود و باید به هر شکل و در هر صورت آن را در وقت خود انجام داد.
گفتنی است؛ خوب است در برنامه ریزی سفر تا جایی که ممکن است دقّت شود و از سفرهای غیرضروری که احتمال از دست رفتن نماز است پرهیز نمود. حضرت علی علیه السلام در این باره فرموده اند: (لاَ یخْرُجُ الرَّجُلُ فِی سَفَرٍ یخَافُ فِیهِ عَلَی دِینِهِ وَ صَلاَتِه)1؛ (نباید شخص به مسافرتی برود که بر دین و نماز خود بیمناک است).
مهم ترین عاملی که موجب بروز چنین مسائلی گردیده، سهل انگاری در وظیفه شرعی امر به معروف و نهی از منکر می باشد که موجب گردیده برخی از افراد نسبت به نماز بی توجّهی نمایند همان گونه که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند: (لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لَتَنْهُنَّ عَنِ الْمُنْکَرِ أَوْ لَیسَلِّطَنَّ اللَّهُ شِرَارَکُمْ)2؛ (امر به معروف و نهی از منکر کنید، وگرنه خدا بدان شما را بر نیکانتان چیره می کند...).
لذا اگر تمامی کسانی که مقیّد به نماز هستند با زبانی نرم و رعایت شرایط امر به معروف و نهی از منکر این مسئله را به مهمانداران و رانندگان اعلام کنند همکاری لازم را انجام می دهند.
پی نوشت:
1. بحارالأنوار، ج10، ص 108.
2. بحارالأنوار، ج 90، ص 378.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین