(اهل حق) نام یکی از فرقه هایی است که علی الّلهی هم نامیده می شوند. پیروان این فرقه بیشتر در شهر کرمانشاه، شهرستان کرند غرب (منطقه دالاهو)، بخش گهواره، کوزران، سرپل ذهاب و اطراف قصر شیرین زندگی می نمایند. در خصوص علّت نماز نخواندن این فرقه باید بگوییم: متأسّفانه پیروان این فرقه دلیل محکمی برای نماز نخواندن خود ارائه ننموده اند به گونه ای که برخی از آنها در پاسخ به این سؤال که چرا نماز نمی خوانند این بیت را بیان می کنند: اگر نیاز نباشد نماز بی سود است اگر نیاز دهی پس نماز بیهوده است بین مردم عادی اهل حق نیز در رابطه با نخواندن نماز بهانه هایی مطرح است. به طور مثال می گویند: چون به حقیقت رسیده ایم نیازی به نماز نداریم1. در حالی که آیات قرآن کریم بر وجوب و اقامه نماز، به ویژه نمازهای یومیه بسیار تأکید و سفارش شده و برای آن وقت های معینی قرار داده شده است، قرآن کریم می فرماید: (أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلی غَسَقِ اللَّیلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً)2؛ (نماز را از زوال خورشید (هنگام ظهر) تا نهایت تاریکی شب [نیمه شب ]برپا دار؛ و همچنین قرآن فجر [نماز صبح ]را؛ چرا که قرآن فجر، مشهود (فرشتگان شب و روز) است!) لذا این گونه نیست که هر کسی به سلیقه خود زمانی را برای نماز قرار داده یا آن را ترک کند. علاوه بر این که اینان ادّعای پیروی از امام علی علیه السلام دارند در حالی که حضرت علی علیه السلام تا آخرین لحظات عمر شریف خود هیچ گاه نماز را ترک نکردند. آیا کسانی که ادّعا می کنند چون به حقیقت رسیده اند نماز نمی خوانند بر این باورند که حضرت علی علیه السلام تا آخر عمرشان به حقیقت نائل نشده بود که تا آخرین لحظه نماز می خواندند؟! اگر قرار بود (نیاز) بهترین جایگزین نماز باشد آیا خود آن حضرت این مسئله را نمی دانستند تا این همه نماز نخوانند و حال آن که در اواخر عمر شریفشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند3 و اگر قرار بود به بهانه این که حضرت علی علیه السلام در نماز کشته شد کسی نماز نخواند اوّلین کسانی که باید نماز را ترک می نمودند خاندان آن حضرت می باشد و حال آن که به شهادت تاریخ و روایات فراوان، خاندان آن حضرت بیشترین اهمیت را به نماز می دادند و دیگران را نیز به نماز توصیه می نمودند به عنوان نمونه فرزندش امام حسین علیه السلام حتی در روز عاشورا نماز را ترک نکرد و کسی مانند امام زین العابدین علیه السلام از کثرت سجده و نماز به (سجاد) بسیار سجده کننده و (زین العابدین) زینت عبادت کنندگان ملقّب گردید. پی نوشت: 1. آشنایی با فرقه اهل حق، گروه فرق و ادیان معاونت تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه قم، ص14. 2. اسراء 17، آیه 78. 3. امام باقر علیه السلام به این مسئله تصریح نموده و بیان داشته اند: (إِنَّ عَلِیّاً علیه السلام کَانَ فِی آخِرِ عُمُرِهِ یُصَلِّی فِی کُلِّ یَوْمٍ وَ لَیْلَةٍ أَلْفَ رَکْعَةٍ...)؛ (همانا حضرت علی علیه السلام در اواخر عمرشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند). شیخ حر عاملی، وسائل الشیعة، 29 جلدی، مؤسه آل البیت علیهم السلام قم،1409 ه.ق، ج4، ص97. منبع: www.porseman.org
برخی مانند «اهل حق»، نماز نمی خوانند و می گویند ما به جای نماز «نذر و نیاز» داریم! آیا چنین چیزی مورد قبول است؟
(اهل حق) نام یکی از فرقه هایی است که علی الّلهی هم نامیده می شوند. پیروان این فرقه بیشتر در شهر کرمانشاه، شهرستان کرند غرب (منطقه دالاهو)، بخش گهواره، کوزران، سرپل ذهاب و اطراف قصر شیرین زندگی می نمایند.
در خصوص علّت نماز نخواندن این فرقه باید بگوییم: متأسّفانه پیروان این فرقه دلیل محکمی برای نماز نخواندن خود ارائه ننموده اند به گونه ای که برخی از آنها در پاسخ به این سؤال که چرا نماز نمی خوانند این بیت را بیان می کنند:
اگر نیاز نباشد نماز بی سود است
اگر نیاز دهی پس نماز بیهوده است
بین مردم عادی اهل حق نیز در رابطه با نخواندن نماز بهانه هایی مطرح است. به طور مثال می گویند: چون به حقیقت رسیده ایم نیازی به نماز نداریم1.
در حالی که آیات قرآن کریم بر وجوب و اقامه نماز، به ویژه نمازهای یومیه بسیار تأکید و سفارش شده و برای آن وقت های معینی قرار داده شده است، قرآن کریم می فرماید:
(أَقِمِ الصَّلاةَ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلی غَسَقِ اللَّیلِ وَ قُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کانَ مَشْهُوداً)2؛ (نماز را از زوال خورشید (هنگام ظهر) تا نهایت تاریکی شب [نیمه شب ]برپا دار؛ و همچنین قرآن فجر [نماز صبح ]را؛ چرا که قرآن فجر، مشهود (فرشتگان شب و روز) است!)
لذا این گونه نیست که هر کسی به سلیقه خود زمانی را برای نماز قرار داده یا آن را ترک کند. علاوه بر این که اینان ادّعای پیروی از امام علی علیه السلام دارند در حالی که حضرت علی علیه السلام تا آخرین لحظات عمر شریف خود هیچ گاه نماز را ترک نکردند.
آیا کسانی که ادّعا می کنند چون به حقیقت رسیده اند نماز نمی خوانند بر این باورند که حضرت علی علیه السلام تا آخر عمرشان به حقیقت نائل نشده بود که تا آخرین لحظه نماز می خواندند؟!
اگر قرار بود (نیاز) بهترین جایگزین نماز باشد آیا خود آن حضرت این مسئله را نمی دانستند تا این همه نماز نخوانند و حال آن که در اواخر عمر شریفشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند3 و اگر قرار بود به بهانه این که حضرت علی علیه السلام در نماز کشته شد کسی نماز نخواند اوّلین کسانی که باید نماز را ترک می نمودند خاندان آن حضرت می باشد و حال آن که به شهادت تاریخ و روایات فراوان، خاندان آن حضرت بیشترین اهمیت را به نماز می دادند و دیگران را نیز به نماز توصیه می نمودند به عنوان نمونه فرزندش امام حسین علیه السلام حتی در روز عاشورا نماز را ترک نکرد و کسی مانند امام زین العابدین علیه السلام از کثرت سجده و نماز به (سجاد) بسیار سجده کننده و (زین العابدین) زینت عبادت کنندگان ملقّب گردید.
پی نوشت:
1. آشنایی با فرقه اهل حق، گروه فرق و ادیان معاونت تبلیغ و آموزش های کاربردی حوزه علمیه قم، ص14.
2. اسراء 17، آیه 78.
3. امام باقر علیه السلام به این مسئله تصریح نموده و بیان داشته اند: (إِنَّ عَلِیّاً علیه السلام کَانَ فِی آخِرِ عُمُرِهِ یُصَلِّی فِی کُلِّ یَوْمٍ وَ لَیْلَةٍ أَلْفَ رَکْعَةٍ...)؛ (همانا حضرت علی علیه السلام در اواخر عمرشان در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می خواندند). شیخ حر عاملی، وسائل الشیعة، 29 جلدی، مؤسه آل البیت علیهم السلام قم،1409 ه.ق، ج4، ص97.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] در حدیث ثقلین بعضی ها «کتاب الله و عترتی» می خوانند و برخی «کتاب الله و سنتی» کدامیک صحیح است؟ توضیح دهید.
- [سایر] اگر کلمة «علی» را در «صدق اللهُ العلی العظیم» فراموش کنیم و مانند اهل سنّت بگوییم «صدق اللهُ العظیم» اشکال دارد؟
- [سایر] منظور از «اهل البیت» در آیه تطهیر چیست؟
- [سایر] آیا روایاتی از اهل سنت داریم که پیامبر اسلام(ص) و یا ائمه(ع) «مبیّن قرآن» یا «حامل علم الهی» معرّفی کرده باشند؟
- [سایر] تفاوت میان کلمات «خوف»، «خشیت»، «وجل»، «فزع»، «روع»، «شفق»، «حذر» و «رهب» چیست؟
- [سایر] پاسخ این شبهه که «اگر خدا وجود داشت همه قبول می کردند» چیست؟
- [سایر] حدیث «اهلبیت، امان اهل زمین هستند»، چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] در زیارت عاشورا می خوانیم «عظمت مصیبتک فی السماوات علی جمیع اهل السماوات» منطور از اهل سماوات چیست؟
- [سایر] واژه «نماز» در فارسی به چه معناست؟ چرا در عربی آن را «صلاة» معنا می کنند؟
- [سایر] واژه «نماز» در فارسی به چه معناست؟ چرا در عربی آن را «صلاة» معنا می کنند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان وصیت کند که چیزی مال کسی باشد و او قبول کند مالک می شود بلکه اظهر آن است که عدم رد وصیت کافی است و نیاز به قبول او نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر نذر کند روزه بگیرد ولی وقت و مقدار آن را معیّن نکند ، چنانچه یک روز روزه بگیرد کافی است ، و اگر نذر کند نماز بخواند و مقدار و خصوصیات آن را معیّن نکند ، اگر یک نماز دو رکعتی بخواند ، یا نماز وتر را بخواند کفایت میکند ، و اگر نذر کند صدقه بدهد و جنس و مقدار آن را معیّن نکند ، اگر چیزی بدهد که بگویند صدقه داده ، به نذر عمل کرده است ، و اگر نذر کند کاری برای خدا بجا آورد ، در صورتی که یک نماز ، یا یک روز روزه بگیرد ، یا چیزی صدقه بدهد ، نذر خود را انجام داده است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که به خودیِ خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند نذر صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد، مثلاً به واسطه این که خلوت است، انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر او صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست، مثلاً نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنان چه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلاً به واسطه این که در مکان خلوت، انسان حضور قلب پیدا می کند، نذر صحیح است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جائی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست؛ مثلا نذر کند نماز را در اطاق بخواند؛ چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلا به واسطه اینکه خلوت است؛ انسان حضور قلب پیدا می کند؛ نذر او صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود، ثواب نماز در آن جا زیاد نیست، مثلاً نذر کند نماز را در اتاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آن جا از جهتی بهتر باشد، مثلاً به واسطهی این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر صحیح است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست، مثلًا نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلًا به واسط این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر او صحیح است.
- [امام خمینی] اگر نذر کند نماز واجب خود را در جایی بخواند که بخودی خود ثواب نماز در آنجا زیاد نیست مثلًا نذر کند نماز را در اطاق بخواند، چنانچه نماز خواندن در آنجا از جهتی بهتر باشد مثلًا به واسطه این که خلوت است انسان حضور قلب پیدا میکند، نذر صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] هیچ فرقی بین نذر و عهد نیست مگر در تلفّظ، مثلاً اگر بگوید با خدا عهد میکنم که هر شب نماز شب بخوانم یا اگر مریض من خوب شد هزار تومان صدقه میدهم، به آن عهد میگویند و اگر بگوید با خدا نذر میکنم که هر شب نماز شب بخوانم یا با خدا نذر میکنم که اگر مسافر من سالم برگشت فلان کار خیر را انجام بدهم، به آن نذر میگویند و کلیه مسائلی که در نذر گفته شد در عهد نیز میآید.