مرگ حقیقتی پیچیده دارد و امری متواطی نیست که به صورت ناگهانی رخ دهد. مرگ به صورت تشکیکی و به تدریج محقق می شود و رفته رفته چنان شدت می گیرد که سبب انقطاع نفس از بدن می شود. مرگ بر دو گونه اخترامی و طبیعی است. در مرگ طبیعی، نفس به اختیار خود است که از بدن دست می شوید و آن را ترک می گوید ولی مرگ اخترامی یک نوع اختلال در مزاج و جسم است و نفس به اضطرار جسم خود را از دست می دهد. مرگ مغزی از نمونه های مرگ اخترامی است. فرد در این حالت تنها دارای حیات نباتی است ولی حیات انسانی خود را از دست داده است. برخی از مرگ های مغزی که فرد تنها دارای حیات نباتی است مصداق مرگ و توفی دانسته می شود و فرد مرده است و فقیهی که در این زمنیه تخصص داشته باشد فتوا می دهد دستگاه را از او بردارند و هزینه های کلان را بی جهت به خانواده و جامعه تحمیل نکنند. کما و مرگ مغزی غیر از احتضار است و احتضار با هوشیاری و رویت مضاعف محتضر همراه است. پیوند میان نفس و جسم این گونه که مانند جفت باشد و از هم جدا شود نیست. منبع: پایگاه آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته).
مرگ حقیقتی پیچیده دارد و امری متواطی نیست که به صورت ناگهانی رخ دهد. مرگ به صورت تشکیکی و به تدریج محقق می شود و رفته رفته چنان شدت می گیرد که سبب انقطاع نفس از بدن می شود. مرگ بر دو گونه اخترامی و طبیعی است. در مرگ طبیعی، نفس به اختیار خود است که از بدن دست می شوید و آن را ترک می گوید ولی مرگ اخترامی یک نوع اختلال در مزاج و جسم است و نفس به اضطرار جسم خود را از دست می دهد. مرگ مغزی از نمونه های مرگ اخترامی است. فرد در این حالت تنها دارای حیات نباتی است ولی حیات انسانی خود را از دست داده است. برخی از مرگ های مغزی که فرد تنها دارای حیات نباتی است مصداق مرگ و توفی دانسته می شود و فرد مرده است و فقیهی که در این زمنیه تخصص داشته باشد فتوا می دهد دستگاه را از او بردارند و هزینه های کلان را بی جهت به خانواده و جامعه تحمیل نکنند. کما و مرگ مغزی غیر از احتضار است و احتضار با هوشیاری و رویت مضاعف محتضر همراه است. پیوند میان نفس و جسم این گونه که مانند جفت باشد و از هم جدا شود نیست.
منبع: پایگاه آیت الله العظمی نکونام (دامت برکاته).
- [سایر] آیا دست زدن به بیماری که در کما بوده و یا دچار مرگ مغزی شده و چند لحظه دیگر میمیرد، غسل مس میت دارد؟
- [سایر] آیا دست زدن به بیماری که در کما بوده و یا دچار مرگ مغزی شده و چند لحظه دیگر میمیرد، غسل مس میت دارد؟
- [سایر] چنانچه فردی دچار مرگ مغزی شود (در کما و بیهوشی باشد ولی دکترها بگویند که امیدی به بازگشت او نیست) آیا می توان اعضای بدن او را اهدا کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] الف. مرگ از دیدگاه فقهی چیست؟ آیا مرگ مغزی هم مرگ شرعی است؟ آیا مبتلای به مرگ مغزی را میتوان دفن کرد؟ ب. آیا قطع معالجه بیمار مبتلا به مرگ مغزی مانند جدا کردن دستگاه تنفس دهنده از بیمار جایز است؟
- [آیت الله مظاهری] اگر فردی ضربه مغزی شد و در کما رفت و دیگر امیدی به زنده ماندن او نبود، آیا میتوان اعضای بدن او را به بیماران نیازمند هدیه کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا وصیت به اهدا یا فروش اعضای بدن، بعد از مرگ مغزی یا مرگ قطعی جایز است؟
- [سایر] میخواستم بدانم نظر آیات عظام در مورد اهدای عضو بعد از مرگ مغزی چیست؟
- [سایر] فرق مرگی که در این دنیا اتفاق می افتد با مرگی که در نفخ صور اتفاق می افتد در چیست ؟
- [سایر] حکم پیوند اعضای خارجی و داخلی از بیمار مرگ مغزی به بدن افراد نیازمند، چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر واگذاری و هدیه اعضای بدن موجب تسریع مرگ شود، چه وجهی دارد؟ آیا می توان وصیت کرد بعد از مرگ مغزی، اعضای بدن شخص را به دیگران بفروشند یا هدیه دهند؟ در صورت مرگ مغزی، فروش اعضای بدن شخص مورد نظر چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله علوی گرگانی] در صورتی که بیمه کننده به پرداخت اقساط بیمه کمّاً وکیفاً اقدام نکند، واجب نیست بر بیمهگر که خسارت وارده را جبران کند و بیمهکننده حق ندارد آنچه از اقساط بیمه پرداخت کرده است، مسترد بدارد و پس بگیرد.
- [آیت الله خوئی] درصورتی که بیمهکننده به پرداخت اقساط بیمه کمّاً و کیفاً اقدام نکند، واجب نیست بر بیمهگر که خسارات وارده را جبران کند و بیمهکننده حق ندارد آنچه از اقساط بیمه پرداخت کرده است مسترد بدارد و پس بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله مظاهری] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطّلع شود.