حیوانات در [پرتو] حیات خود از نوعی رشد بهره مندند و به طور غریزی، سود و زیان خود را تشخیص می دهند. به طور غریزی آمادگی و لیاقت نگهداری و بهره برداری از امکانات خود را دارند. آنچه را که آگاهی ندارند یا لیاقت بهره برداری ندارند، چیزهایی است که در نظام خلقت جزو امکانات آنها قرار نگرفته است. [در مقابل،] رشد انسان اکتسابی است، باید انسان آن را تحصیل کند. آگاهی های لازم انسان، کسبی است. همچنان که قدرت ها و توانایی ها و لیاقت ها و آمادگی های انسان برای نگهداری و بهره برداری از امکاناتی که در نظام خلقت در خور فعالیت او قرار داده شده نیز اکتسابی است. آموزش و پرورش به طور کلی متوجه این دو [روش] است؛ آموزش ها متوجه آگاهی بخشی هاست که یک رکن رشد است و پرورش ها متوجه توانایی بخشی هاست که رکن دوم آن است. منبع: امدادهای غیبی در زندگی بشر، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ص 148.
حیوانات در [پرتو] حیات خود از نوعی رشد بهره مندند و به طور غریزی، سود و زیان خود را تشخیص می دهند. به طور غریزی آمادگی و لیاقت نگهداری و بهره برداری از امکانات خود را دارند. آنچه را که آگاهی ندارند یا لیاقت بهره برداری ندارند، چیزهایی است که در نظام خلقت جزو امکانات آنها قرار نگرفته است. [در مقابل،] رشد انسان اکتسابی است، باید انسان آن را تحصیل کند. آگاهی های لازم انسان، کسبی است. همچنان که قدرت ها و توانایی ها و لیاقت ها و آمادگی های انسان برای نگهداری و بهره برداری از امکاناتی که در نظام خلقت در خور فعالیت او قرار داده شده نیز اکتسابی است. آموزش و پرورش به طور کلی متوجه این دو [روش] است؛ آموزش ها متوجه آگاهی بخشی هاست که یک رکن رشد است و پرورش ها متوجه توانایی بخشی هاست که رکن دوم آن است.
منبع: امدادهای غیبی در زندگی بشر، علامه شهید مرتضی مطهری(ره)، ص 148.
- [سایر] نقش آموزش پرورش در رشد فرهنگ سیاسی چیست؟
- [سایر] وظایف آموزش و پرورش در امر پرورش جوانان چیست ؟
- [سایر] مهمترین وظیفه آموزش و پرورش چیست ؟
- [سایر] جایگاه پرورش حسِ دینی در تربیت کودکان چیست؟
- [سایر] نخستین گام آموزش و پرورش برای تربیت نسل جوان چیست ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی زمینی را هبه کرده به آموزش و پرورش و تحویل داده آیا میتواند رجوع کند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آموزش و پرورش مقداری از زمین مسجد را که در کنار زمین متعلق به خودش بوده سهوا یا عمدا تصرف کرده و ساخته است. حال اگر قرار بر تخریب باشد کل ساختمان آموزش و پرورش ویران می گردد یا ضرر فراوانی به مدرسه وارد می شود. اداره اوقاف و متولی، حاضرند آن مقدار زمین را به اجاره آموزش و پرورش در آورده و سند اجاره تنظیم نمایند. آیا این امر مشروع است؟
- [آیت الله خامنه ای] آلات موسیقی که دانش آموزان مدارس عضو گروههای سرود آموزش و پرورش از آنها استفاده می کنند چه حکمی دارند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] در ماه مبارک رمضان مدارس آموزش و پرورش هر کدام یک شب افطاری به دانش آموزان می دهند و برای اینکار بودجه ای آموزش و پرورش نمی دهد و اولیاء مدرسه درخواست کمک مالی از پدران دانش آموزان دارند ، آیا از سهم مبارک امام که از شما اجازه دارم می توانم به این قسمت کمک کنم یا خیر؟
- [سایر] سلام آیا آموزش و پرورش برای طلاب گزینه استخدام دارد اگر دارد در چه موقع از سال وباچه شرایطی و در چه سطحی؟
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله اردبیلی] هر جنس و مالی که یک بار خُمس آن داده شود، دیگر خُمس به آن تعلّق نمیگیرد، مگر این که رشد کرده یا قیمت آن افزایش یابد که مقدار رشد کرده یا افزایش یافته، متعلّق خمس است؛ ولی اگر رشد قیمت بر اثر کاهش ارزش پول باشد به گونهای که درآمد و غنیمت محسوب نشود خُمس آن لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواهراتی که از رودخانه های بزرگی که محل پرورش جواهر و صید صدف است بیرون می آورند نیز خمس دارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که پرورش درختان به او واگذار شده بمیرد، چنانچه در عقد شرط نکرده باشند که خودش آنها را پرورش دهد و ظاهر کلامشان هم مباشرت آن شخص نباشد، ورثهاش به جای او هستند و چنانچه خود ورثه عمل را انجام ندهند و اجیر هم نگیرند و اجبار آنان هم ممکن نباشد، حاکم شرع از مال میّت اجیر میگیرد و محصول را بین ورثه میّت و مالک قسمت میکند و اگر شرط کرده باشند که خود او درختان را پرورش دهد، مساقات باطل میشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر نطفه مرد و نطفه زن او را در رحم مصنوعی پرورش دادند و بچّهای تولید شد این بچّه حلالزاده و ملحق به پدر و مادر است و نیز اگر نطفه مردی را با نطفه زن اجنبیه پرورش دادند و بچّه تولید شد این بچّه ولد شبهه است و ملحق به پدر و مادر است و صورت اوّل و دوّم در احکام با هم فرقی ندارند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی چیزی را غصب کند و آن چیز در دست او رشد و نموّ پیدا کند، همه آن متعلّق به صاحب مال است؛ مثلاً اگر نهالی را غصب کند و در زمین خود بکارد، درخت هرچه رشد و نموّ پیدا کند متعلّق به صاحب نهال است و غاصب اجرت زمین را طلبکار نیست؛ همچنین اگر پیوندی را غصب کند و به درخت خود پیوند بزند، بنابر اقوی نموّ و میوه آن برای صاحب پیوند است.
- [آیت الله مظاهری] درختانی که برای استفاده از چوبشان پرورش میدهند موقعی که آنها را میفروشند باید خمس آنها را بدهند و تا آنها را نفروشند خمس ندارد هر چند از موقع فروششان گذشته باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر درخت بید و چنار و مانند اینها را بکارد، که برای استفاده از چوبشان پرورش می دهند، سالی که موقع فروش آنها است، اگرچه آنها را نفروشد، باید خمس آنها را بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] درختانی را که برای استفاده از چوبشان پرورش می دهند وقتی موقع فروش چوب آنها رسید باید خمس آن را بدهند، هر چند نخواهند آنها را بفروشند، ولی اگر موقع فروش آنها نرسیده خمس ندارد هر چند سالها بگذرد.
- [آیت الله اردبیلی] پس از آن که کودک دختر باشد یا پسر به سنّ بلوغ و رشد فکری و جسمی رسید، حقّ حضانت پایان میپذیرد و هیچ کس، حتّی پدر و مادر، حقّ حضانت بر او را ندارند.