پیش از هر کاری، توقع بهترین بودن او را در همه چیز از ذهن خود بیرون کیند و معتقد شوید که هر کودک و نوجوانی در زمینهها خاصی استعداد دارد و لازم نیست در همه چیز، بهترین باشد. امام علی (ع) میفرماید: لا یزالُ الناسُ بخیرٍ ما تَفاوَتوا فَاذا اْستوْوا هَّلکوُا. خیر مردم در تفاوتهای آنان است و اگر مساوی شوند، از بین خواهند رفت. بسیاری از والدین به نمرة 20 علاقه نشان میدهند که مطلوب نیست. مهم این است که کودک شما در حد توان خود بکوشد؛ گر چه نمره 20 نگیرد. توقع بیش از هوش بهره کودک نیز از اشتباهات برخی خانوادهها است. بی توجهی فرزند مشا به درس، ممکن است به علل ذیل باشد: 1- حساسیت بیش از حد: با توجه به این که فرزند شما وارد دورة نوجوانی شده و حس استقلال دارد، تذکرها و نحصیتهای پی در پی شما، به طور غیر مستقیم به او پیام میدهد که هنوز بچه است و بزرگ نشده. این پیام، او را به موضع لج میکشاند تا استقلال خود را اثبات کند؛ بنابراین، نصیحتها را قطع کنید و به این مسأله، حساسیت چندانی نشان ندهید. اجازه دهید خود به تحصیل بیندیشد و مسؤولیت پذیری از دورون ایجاد میشود. 2- محیط نا آرام خانه: اگر با همسر خود مشاجره دارید، و اگر برادر یا خواهر بزرگتر او وی را میآزاراد، باید متوقف شود. 3- سستی و رخوت منشأ پزشکی: ممکن است بی رغبتی نوجوانان به درس، علت پزشکی (کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، اختلالات هورمونی) باشد که در این صورت، مراجعه به پزشک لازم است. 4- رژیم غذایی: مصرف پی در پی خوراکیهای با طبع سرد، نوجوان را دچار سستی میکند؛ بنابراین این توصیه میشود در کنار این گونه خوراکیها، از خوردنیهای با طبع گرم نیز استفاده کند. مصرف فراوان شیرینی نیز با توجه به هضم سنگین گلوکز، بدن را دچار سستی میکند. 5- همانند سازی: احتمال این که بین نزدیکان، بی سوادان پولداری باشند و فرزند شما آنان را الگو گرفته باشد، وجود دارد، الگوهای با سوادی را از نزدیکان که در زندگی خانوادگی و تربیت فرزند موفق هستند جایگاه اجتماعی ویژهای دارند به او معرفی کنید. www.morsalat.com
پیش از هر کاری، توقع بهترین بودن او را در همه چیز از ذهن خود بیرون کیند و معتقد شوید که هر کودک و نوجوانی در زمینهها خاصی استعداد دارد و لازم نیست در همه چیز، بهترین باشد.
امام علی (ع) میفرماید:
لا یزالُ الناسُ بخیرٍ ما تَفاوَتوا فَاذا اْستوْوا هَّلکوُا.
خیر مردم در تفاوتهای آنان است و اگر مساوی شوند، از بین خواهند رفت.
بسیاری از والدین به نمرة 20 علاقه نشان میدهند که مطلوب نیست. مهم این است که کودک شما در حد توان خود بکوشد؛ گر چه نمره 20 نگیرد.
توقع بیش از هوش بهره کودک نیز از اشتباهات برخی خانوادهها است.
بی توجهی فرزند مشا به درس، ممکن است به علل ذیل باشد:
1- حساسیت بیش از حد: با توجه به این که فرزند شما وارد دورة نوجوانی شده و حس استقلال دارد، تذکرها و نحصیتهای پی در پی شما، به طور غیر مستقیم به او پیام میدهد که هنوز بچه است و بزرگ نشده. این پیام، او را به موضع لج میکشاند تا استقلال خود را اثبات کند؛ بنابراین، نصیحتها را قطع کنید و به این مسأله، حساسیت چندانی نشان ندهید. اجازه دهید خود به تحصیل بیندیشد و مسؤولیت پذیری از دورون ایجاد میشود.
2- محیط نا آرام خانه: اگر با همسر خود مشاجره دارید، و اگر برادر یا خواهر بزرگتر او وی را میآزاراد، باید متوقف شود.
3- سستی و رخوت منشأ پزشکی: ممکن است بی رغبتی نوجوانان به درس، علت پزشکی (کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، اختلالات هورمونی) باشد که در این صورت، مراجعه به پزشک لازم است.
4- رژیم غذایی: مصرف پی در پی خوراکیهای با طبع سرد، نوجوان را دچار سستی میکند؛ بنابراین این توصیه میشود در کنار این گونه خوراکیها، از خوردنیهای با طبع گرم نیز استفاده کند. مصرف فراوان شیرینی نیز با توجه به هضم سنگین گلوکز، بدن را دچار سستی میکند.
5- همانند سازی: احتمال این که بین نزدیکان، بی سوادان پولداری باشند و فرزند شما آنان را الگو گرفته باشد، وجود دارد، الگوهای با سوادی را از نزدیکان که در زندگی خانوادگی و تربیت فرزند موفق هستند جایگاه اجتماعی ویژهای دارند به او معرفی کنید.
www.morsalat.com
- [سایر] پسرم کلاس دوم راهنمایی است و درس نمیخواند. چگونه او را به این کار وادارم؟
- [سایر] پسرم کلاس اول ابتدایی است. چگونه می توانم در کارها به ویژه در درس خواندن به استقلال او کمک کنم؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که پیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت، علت چیست؟
- [سایر] پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که بیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت. علت چیست؟
- [آیت الله خوئی] درس خواندن در دانشگاههای مختلط و در بعضی از دبیرستانها که دختران و پسران در یک کلاس هستند، به طور کلی کار کردن در بعضی اماکن که مرد و زن با همدیگر کار میکنند چه صورت دارد؟
- [سایر] نگاه پیوسته دختران به چهره استاد نامحرم مرد، در کلاس درس چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] در ایام اعتکاف در مسجد دانشگاه، رفتن به کلاس و شرکت در درس جایز است ؟
- [سایر] همکلاسی پسرم در کلاس او را مورد اذیت و آزار قرار می دهد و فرزندم نیز عکس العملی نشان نمی دهد چه برخوردی را به او یاد بدهم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که شغلش مسافرت نیست، اگر مثلاً در شهری یا در دهی جنسی دارد که برای حمل آن مسافرت های پی درپی می کند، باید نماز را شکسته بخواند. ولی کسی که کارش این است که هفته ای یکبار یا بیشتر برای انجام شغلی در محلی سفر می کند، مثلاً همه روزه از تهران به کرج برای تدریس یا درس خواندن می رود، یا آن که برای کاری مثل خرید و فروش از تهران به قم یا بالعکس سفر می نماید همین که به مقداری سفر کند که عرفاً این کار را شغل او بگویند، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] قسم چند شرط دارد: اوّل - کسی که قسم میخورد باید بالغ وعاقل باشد و از روی قصد واختیار قسم بخورد پس قسم خوردن بچه ودیوانه ومست و کسی که مجبورش کردهاند، درست نیست و همچنین است اگر در حال عصبانیبودن بیاختیار قسم بخورد. دوم - کاری را که قسم میخورد انجام دهد، باید حرام ومکروه نباشد وکاری را که قسم میخورد ترک کند، باید واجب ومستحبّ نباشد و اگر قسم بخورد که کار مباحی را بجا آورد، باید ترک آن در نظر مردم بهتر از انجامش نباشد، و نیز اگر قسم بخورد که کار مباحی را ترک کند، باید انجام آن در نظر مردم بهتر از ترکش نباشد. سوم - به یکی از اسمهای خداوند عالم قسم بخورد که بغیر ذات مقدّس او گفته نمیشود مانند خداوند وا& و نیز اگر باسمی قسم بخورد که بغیر خدا هم میگویند ولی به قدری بخدا گفته میشود که هروقت کسی آن اسم را بگوید، ذات مقدّس حقّ در نظر میآید، مثل آن که بخالق ورازق قسم بخورد صحیح است بلکه قسم باسمی که انصراف بذات حقّ نداشته باشد ولی نیّت خدا را بکند مثل بصیر و سمیع به احتیاط واجب هم صحیح است. چهارم - قسم را به زبان بیاورد و اگر بنویسد یا در قلبش آن را قصد کند صحیح نیست ولی آدم لال اگر با اشاره قسم بخورد، صحیح است. پنجم - عمل کردن به قسم برای او ممکن باشد و اگرموقعی که قسم میخورد ممکن باشد و بعداً از عمل به آن عاجز شود، از وقتی که عاجز میشود قسم او به هم میخورد و همچنین است اگر عمل کردن به قسم به قدری مشقّت پیدا میکند که نشود آن را تحمّل کرد.
- [آیت الله مظاهری] قرآن شریف و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) مؤمن واقعی را کسی میداند که وفای به عهد کند و خلف وعده نداشته باشد. و خلف وعده اقسامی دارد: الف) تخلّف از عقود و شروطی که در اسلام لازم الوفاست، نظیر بیع و شرا و شروط در ضمن عقد بلکه مطلق شروط، و این قسم تخلّف علاوه بر اینکه حرام است، ضمانآور نیز میباشد، مثلاً اگر خانهای را فروخته باشد و در ضمن عقد شرط کرده باشد که مثلاً یک ماه پس از فروش در آن خانه بنشیند، اگر مشتری تخلّف از آن شرط نمود و خانه را پیش از اتمام یک ماه تصرّف کرد، علاوه بر اینکه کار حرامی انجام داده، تصّرف او نیز غصب و حرام است، و اگر خانه در این مدّت خراب شود یا آسیب ببیند ضامن است، همانگونه که اگر فروشنده از تسلیم خانه پس از اتمام یک ماه خودداری کند، علاوه بر حرمت، ضامن نیز میباشد و باید مشتری را راضی کند. ب) تخلّف از وعدههایی که موجب زیان و ضرر شود، نظیر اینکه وعده بدهد که مثلاً شام به خانه کسی برود و او غذا تهیه ببیند و افرادی را برای احترام او دعوت نموده باشد. این قسم از تخلّف وعده گرچه ضمانآور نیست، ولی علاوه بر اینکه خلاف انسانیّت است، از نظر شرعی نیز حرام است. ج) تخلّف از وعدهای که موجب زیان و ضرر مالی نشود، ولی ضرر آبرویی و نظیر آن داشته باشد، نظیر مثالی که گذشت، در صورتی که تنها ضرر آبرویی داشته باشد نه ضرر مالی، این قسم از تخلّف وعده گرچه ضمان ندارد، ولی حرام است و انسان واقعی از این کارها نمیکند. د) تخلّف از وعدهای که موجب اتلاف عمر میشود، نظیر اینکه وعده کند مثلاً در وقت معیّنی در کلاس درس حاضر شود، ولی تخلّف کند و در آن وقت معیّن نرود و یا اصلًا نرود. این قسم علاوه بر اینکه خلاف انسانیّت است حرام نیز میباشد، ولی برای اینکه وقت دیگران را تضییع نموده ضامن نیست. ه) تخلّف از وعدهای که موجب ضرر مالی یا ضرر آبرویی و یا تضییع عمر نیست، این قسم تخلّف وعده اگرچه حرام نیست و ضمانآور نیز نمیباشد، ولی کاشف از این است که مؤمن واقعی نیست: صفحه 398 (الْمُؤْمِنُ اذا وَعَدَ وَفی)[1] (انسان با ایمان هنگامی که وعده کرد، وفا میکند.) و از نظر کمال نیز نقص دارد و از این جهت مورد ملامت عقلا میباشد.