افت تحصیلی، یعنی کاهش عملکرد تحصیلی از سطحی رضایت‌بخش به سطحی نامطلوب. برای مواجهه‌ی درست با این مشکل، باید ریشه‌ها را بیابید. توجه داشته باشید که بازجویی، پیله کردن، تهدید و حتی التماس برای از بین بردن افت تحصیلی تأثیری ندارد. افت تحصیلی برای شاگردان اول دبیرستان به دو دلیل، عمومی است: 1. فشارهای خاص دوران بلوغ (اشتغال خاطر، تحلیل انرژی ذهنی، عدم تمرکز)؛ 2. توهم نادرستی که دبیرستان به مطالعه‌ی فراوانی نیاز ندارد. برای کم کردن تأثیر این دو عامل، زمینه‌های آرامش روحی او را فراهم آورید و برایش تبیین کنید که دبیرستان، تکالیف نوشتاری‌اش کمتر می‌شود؛ اما به جهت تخصصی شدن درس‌ها، از میزان مطالعه‌ی آن‌ها کاسته نخواهد شد. افزون بر این دو، علل دیگری نیز می‌تواند سبب افت تحصیلی شود: 1. تغییر محیط: هرگونه تغییر محیط (خانه و مدرسه) افت می‌آورد و پس از تطبیق با محیط جدید، از بین می‌رود. 2. عقب ماندن از درس: ممکن است چند روزی به سبب مسافرت، بیماری، افسردگی و... از درس عقب مانده باشد که باید با کلاس‌های جبرانی خصوصی یا استفاده از همسالان درسخوان جبران شود. 3. انتقام‌جویی: بررسی کنید شاید خواسته‌ای منطقی و مشروع داشته است و به آن بی‌اعتنایی کرده‌اید. گاهی نوجوان به سبب بی‌اعتنایی به خواسته‌اش درس نمی‌خواند تا از والدین انتقام بگیرد. 4. همسالان: در محیط دبیرستان، با همسالان و دوستان جدید آشنا شده است. احتمال این که همسالان او انگیزه‌ای برای درس خواندن ندارند، وجود دارد. بکوشید با نرمی، ارتباط او را با آنان قطع یا کمتر کنید. 5. عدم تمرکز: گاهی عوامل تمرکز زدا مثل مشکلات روحی، فضای نامناسب، لباس تنگ، مکان نامناسب (شلوغ و پر سر و صدا)، زمان نامناسب (هنگام گرسنگی و سیری بیش از حد) و... سبب افت می‌شوند. 6. مدرسه: برنامه‌ی نامناسب درسی، تعویض معلمان، روش خشن مدرسه، شیوه‌ی تدریس معلمان، وضعیت فیزیکی کلاس، شلوغی کلاس و... نیز در افت تحصیلی دانش‌آموزان مؤثر است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که پیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت، علت چیست؟
افت تحصیلی، یعنی کاهش عملکرد تحصیلی از سطحی رضایتبخش به سطحی نامطلوب. برای مواجههی درست با این مشکل، باید ریشهها را بیابید. توجه داشته باشید که بازجویی، پیله کردن، تهدید و حتی التماس برای از بین بردن افت تحصیلی تأثیری ندارد.
افت تحصیلی برای شاگردان اول دبیرستان به دو دلیل، عمومی است: 1. فشارهای خاص دوران بلوغ (اشتغال خاطر، تحلیل انرژی ذهنی، عدم تمرکز)؛ 2. توهم نادرستی که دبیرستان به مطالعهی فراوانی نیاز ندارد. برای کم کردن تأثیر این دو عامل، زمینههای آرامش روحی او را فراهم آورید و برایش تبیین کنید که دبیرستان، تکالیف نوشتاریاش کمتر میشود؛ اما به جهت تخصصی شدن درسها، از میزان مطالعهی آنها کاسته نخواهد شد.
افزون بر این دو، علل دیگری نیز میتواند سبب افت تحصیلی شود:
1. تغییر محیط: هرگونه تغییر محیط (خانه و مدرسه) افت میآورد و پس از تطبیق با محیط جدید، از بین میرود.
2. عقب ماندن از درس: ممکن است چند روزی به سبب مسافرت، بیماری، افسردگی و... از درس عقب مانده باشد که باید با کلاسهای جبرانی خصوصی یا استفاده از همسالان درسخوان جبران شود.
3. انتقامجویی: بررسی کنید شاید خواستهای منطقی و مشروع داشته است و به آن بیاعتنایی کردهاید. گاهی نوجوان به سبب بیاعتنایی به خواستهاش درس نمیخواند تا از والدین انتقام بگیرد.
4. همسالان: در محیط دبیرستان، با همسالان و دوستان جدید آشنا شده است. احتمال این که همسالان او انگیزهای برای درس خواندن ندارند، وجود دارد. بکوشید با نرمی، ارتباط او را با آنان قطع یا کمتر کنید.
5. عدم تمرکز: گاهی عوامل تمرکز زدا مثل مشکلات روحی، فضای نامناسب، لباس تنگ، مکان نامناسب (شلوغ و پر سر و صدا)، زمان نامناسب (هنگام گرسنگی و سیری بیش از حد) و... سبب افت میشوند.
6. مدرسه: برنامهی نامناسب درسی، تعویض معلمان، روش خشن مدرسه، شیوهی تدریس معلمان، وضعیت فیزیکی کلاس، شلوغی کلاس و... نیز در افت تحصیلی دانشآموزان مؤثر است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که بیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت. علت چیست؟
- [سایر] برخلاف دبیرستان در دانشگاه، دچار افت تحصیلی شده و اعتماد به نفسم را از دست داده ام، چه کنم؟
- [سایر] برخلاف دبیرستان در دانشگاه، دچار افت تحصیلی شده و اعتماد به نفسم را از دست داده ام، چه کنم؟
- [سایر] سلام.برای ثبت نام در دبیرستان های غیر حضوری و در سن مشمولیت اگر معافیت تحصیلی که برای حوزه صادر میشه رو ببریم برای ثبتنام مدرسه مشکلی پیش نمیاره؟
- [سایر] من دچار افت تحصیلی شدهام. گاهی برای درس خواندن، زیاد وقت می گذارم و گاهی هم هیچی نمیفهمم و واقعاً بیرغبت و بیانگیزه میشوم تا جایی که دلم به درس نمیرود، چه کار کنم؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید مادری هستم که یک پسر و دختر دوقلو 7 ساله دارم. پسرم فوق العاده خجالتی و در مکانهای عمومی نظیر مهمانی، عروسی، محیط مدرسه و... دچار اظطراب و استرس شده تا حدی که به اسفراغ می افتد. از سن 4 سالگی که آنها را به مهد کودک فرستادم در اثر استفراغهای مکرر و بی دلیل اش متوجه موضوع استرس و نگرانی در پسرم شدم. البته دخترم نیز شخصیت کم رویی است اما از لحاظ روانی بسیار آرام است و بدون استرس در مکانهای عمومی ظاهر می شود. مشکل پسرم همین طور ادامه داشت تا زمانیکه سال گذشته پا به مدرسه گذاشت(در مقطع پیش دبستانی) حدوداً تا یکماه این مشکل را داشت و به محض ورود به مدرسه استفراغ می کرد و خودش از این مشکل بیشتر از همه عذاب می کشید تا جائیکه به خاطر اینکه مدام جلوی بچه های دیگر این مشکل را پیدا می کردمی ترسید که به مدرسه برود در حالیکه به معلمش عشق می ورزید و تکالیف اش را با اشتیاق فراوان انجام می داد. اما هر صبح نیم ساعت قبل از رفتن به مدرسه دچار اظطراب می شد تا جائیکه دست و پایش سرد می شد و می لرزید. خوشبختانه معلمش خیلی کمک کرد و با دادن مسئولیتهای مختلف به این بچه اعتماد به نفس اش را بالا برد و بعد از یکماه مشکل این بچه برطرف شد و به راحتی با محیط مدرسه ارتباط برقرار کرد قابل ذکر است در مقطع پیش دبستانی پسرم با خواهرش در یک کلاس و کنار هم بودند.بعد از تمام شدن مدرسه به پیشنهاد معلم اش پسرم را در یک کلاس تابستانی که مورد علاقه خودش بود (ژیمناستیک) ثبت نام کردم تا محیط خارج از خانه را به تنهایی و بدون حضور خواهرش تجربه کند اما متاسفانه اولین جلسه کلاس با وجود علاقه فراوان با همان مشکل اظطراب بالا و استفراغ شروع شد تا جائیکه این بچه با ناراحتی و خجالت فراوان کلاس را به پایان رساند. در حال حاضر با تمام علاقه ای که به این ورزش دارد اما ترس از اینکه دوباره سر کلاس با چنین مشکلی روبرو شود او را برای رفتن به این کلاس دچار عذاب و سردرگمی کرده. آیا پسرم نیاز به مشاوره و مصرف داروهای ضد استرس دارد. لطفاً مرا راهنمایی کنید چون برای مدرسه این بچه بسیار نگرانم. همچنین با توجه به اینکه من در شهر بندر انزلی زندگی می کنم در صورت نیاز به مشاوره و یا روانپزشک در صورتیکه جایی را در این شهر یا شهر رشت معرفی نمائید ممنون می شوم. با سپاس فراوان.
- [سایر] با سلام خدمت مشاوران عزیز سایت من مدتیه دچار دلشوره شدم البته بیش از یک ماه نیست دلیلش هم فکر میکنم قبول شدن و رفتن دخترم به دانشگاه باشه البته تا یکی دو هفته قبل خیلی راحت با دور شدن دخترم کنار امده بودم الان دو هفته است که شدیدا دچار دلشوره شده ام همش نگرانم و دچار تپش قلب شدید شدم و احساس میکنم یه بغض بزرگ تو گلوم گیر کرده هیچی نمیخورم و همش خواب هستم به پزشک البته عمومی مراجعه کردم که واسم ازمایش تیرویید و کم خونی داده هنوز جوابش رو نگرفتم بیش از همه این دلشوره داره منو می کشه همش احساس میکنم که باید دخترم یه دانشگاه بهتر قبول می شد یا اینکه خودش از دانشگاهش راضی نیست و همین مسایل لطفا کمکم کنید باید چطوری از شر این دلشوره خلاص بشم خودم دانشجوی حقوق هستم ترم 5 اصلا نمی تونم سر کلاس تمرکز داشته باشم احتمالا این ترم افت شدیدی دارم لطفا کمکم کنید سپاسگزارم
- [سایر] من دانش اموز سال دوم ریاضی بودم واز تقریبا 10 روز دیگه سال سوم رو شروع میکنم من ابتدا تابستانی خوب رو شروع کردم من در دبیرستانی در مرکز شهر درس میخوانم اما جدیدا در محل سکونت ما اقدام به تاسیس دبیرستانی کرده اند با توجه به قانون اموزش و پرورش مبنی بر تحصیل دانش اموزان در محل سکونت خود این اظطراب در من ایجاد شد که مبادا مانع از تحصیل من در دبیرستان سال قبل خود کنند من برای جلوگیری از این استرس با مدیر مدرسه جدید التاسیس محله مان تماس گرفتم و او گفت که ما اصلا رشته تحصیلی شما در دبیرستان ما تدریس نمیشود ولی با این حال مشکلی از استرس من حل نشد خواهش میکنم راه هایی برای مقابله با این استرس را بیان کنید زندگی من با بن بست بزرگی مواجه شده است
- [سایر] با سلام و خدا قوت. خانوم دکتر من مشکلم اینه که از دورانی که مدرسه میرفتم تا الان که دانشگاه میرم سر کلاس خیلی کم رو هستم مثلا استاد میگه از رودرس بخون دچار استرس میشم و نفسم میگیره مخصوصا حالا که پسرم داریم تو کلاسمون، دوست دارم برم کنفرانس بدم و بلند بلند صحبت کنم اما اصلا نمیتونم خیلی واسم سخته همه نگام کنن ... درسمو تازه تموم کردم دیگه با این مشکلم انگیزه ندارم واسه ارشد شرکت کنم ...خواهشا کمکم کنید با تشکر....
- [سایر] باسلام من کلاس دوم راهنمایی هستم و وضعیت درسی من درحد عالی است. اما مشکلی در رابطه بادرس خواندن دارم که به نظرم حل نشدنی است.هر وقت که میخواهم برای امتحان درس بخوانم اضطراب امتحان به سراغم میاید که بعضی مواقع حتی مرا به گریه دچار میکند هرچه قدر هم تلاش میکنم تابه چیز دیگری به غیر از درسم فکر نکنم نمیشود. وقتی یک سوال رادو سه بار می خوانم ومطمئن میشوم که ان سوال رابلدم کتاب را میبندم وان سوال رااز خودم میپرسم اما باز هم جواب دادن به همان سوال برایم مشکل است.