پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که پیش‌تر، هیچ‌گونه مشکلی نداشت، علت چیست؟
افت تحصیلی، یعنی کاهش عملکرد تحصیلی از سطحی رضایت‌بخش به سطحی نامطلوب. برای مواجهه‌ی درست با این مشکل، باید ریشه‌ها را بیابید. توجه داشته باشید که بازجویی، پیله کردن، تهدید و حتی التماس برای از بین بردن افت تحصیلی تأثیری ندارد. افت تحصیلی برای شاگردان اول دبیرستان به دو دلیل، عمومی است: 1. فشارهای خاص دوران بلوغ (اشتغال خاطر، تحلیل انرژی ذهنی، عدم تمرکز)؛ 2. توهم نادرستی که دبیرستان به مطالعه‌ی فراوانی نیاز ندارد. برای کم کردن تأثیر این دو عامل، زمینه‌های آرامش روحی او را فراهم آورید و برایش تبیین کنید که دبیرستان، تکالیف نوشتاری‌اش کمتر می‌شود؛ اما به جهت تخصصی شدن درس‌ها، از میزان مطالعه‌ی آن‌ها کاسته نخواهد شد. افزون بر این دو، علل دیگری نیز می‌تواند سبب افت تحصیلی شود: 1. تغییر محیط: هرگونه تغییر محیط (خانه و مدرسه) افت می‌آورد و پس از تطبیق با محیط جدید، از بین می‌رود. 2. عقب ماندن از درس: ممکن است چند روزی به سبب مسافرت، بیماری، افسردگی و... از درس عقب مانده باشد که باید با کلاس‌های جبرانی خصوصی یا استفاده از همسالان درسخوان جبران شود. 3. انتقام‌جویی: بررسی کنید شاید خواسته‌ای منطقی و مشروع داشته است و به آن بی‌اعتنایی کرده‌اید. گاهی نوجوان به سبب بی‌اعتنایی به خواسته‌اش درس نمی‌خواند تا از والدین انتقام بگیرد. 4. همسالان: در محیط دبیرستان، با همسالان و دوستان جدید آشنا شده است. احتمال این که همسالان او انگیزه‌ای برای درس خواندن ندارند، وجود دارد. بکوشید با نرمی، ارتباط او را با آنان قطع یا کمتر کنید. 5. عدم تمرکز: گاهی عوامل تمرکز زدا مثل مشکلات روحی، فضای نامناسب، لباس تنگ، مکان نامناسب (شلوغ و پر سر و صدا)، زمان نامناسب (هنگام گرسنگی و سیری بیش از حد) و... سبب افت می‌شوند. 6. مدرسه: برنامه‌ی نامناسب درسی، تعویض معلمان، روش خشن مدرسه، شیوه‌ی تدریس معلمان، وضعیت فیزیکی کلاس، شلوغی کلاس و... نیز در افت تحصیلی دانش‌آموزان مؤثر است. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که پیش‌تر، هیچ‌گونه مشکلی نداشت، علت چیست؟


پاسخ:

افت تحصیلی، یعنی کاهش عملکرد تحصیلی از سطحی رضایت‌بخش به سطحی نامطلوب. برای مواجهه‌ی درست با این مشکل، باید ریشه‌ها را بیابید. توجه داشته باشید که بازجویی، پیله کردن، تهدید و حتی التماس برای از بین بردن افت تحصیلی تأثیری ندارد.
افت تحصیلی برای شاگردان اول دبیرستان به دو دلیل، عمومی است: 1. فشارهای خاص دوران بلوغ (اشتغال خاطر، تحلیل انرژی ذهنی، عدم تمرکز)؛ 2. توهم نادرستی که دبیرستان به مطالعه‌ی فراوانی نیاز ندارد. برای کم کردن تأثیر این دو عامل، زمینه‌های آرامش روحی او را فراهم آورید و برایش تبیین کنید که دبیرستان، تکالیف نوشتاری‌اش کمتر می‌شود؛ اما به جهت تخصصی شدن درس‌ها، از میزان مطالعه‌ی آن‌ها کاسته نخواهد شد.
افزون بر این دو، علل دیگری نیز می‌تواند سبب افت تحصیلی شود:
1. تغییر محیط: هرگونه تغییر محیط (خانه و مدرسه) افت می‌آورد و پس از تطبیق با محیط جدید، از بین می‌رود.
2. عقب ماندن از درس: ممکن است چند روزی به سبب مسافرت، بیماری، افسردگی و... از درس عقب مانده باشد که باید با کلاس‌های جبرانی خصوصی یا استفاده از همسالان درسخوان جبران شود.
3. انتقام‌جویی: بررسی کنید شاید خواسته‌ای منطقی و مشروع داشته است و به آن بی‌اعتنایی کرده‌اید. گاهی نوجوان به سبب بی‌اعتنایی به خواسته‌اش درس نمی‌خواند تا از والدین انتقام بگیرد.
4. همسالان: در محیط دبیرستان، با همسالان و دوستان جدید آشنا شده است. احتمال این که همسالان او انگیزه‌ای برای درس خواندن ندارند، وجود دارد. بکوشید با نرمی، ارتباط او را با آنان قطع یا کمتر کنید.
5. عدم تمرکز: گاهی عوامل تمرکز زدا مثل مشکلات روحی، فضای نامناسب، لباس تنگ، مکان نامناسب (شلوغ و پر سر و صدا)، زمان نامناسب (هنگام گرسنگی و سیری بیش از حد) و... سبب افت می‌شوند.
6. مدرسه: برنامه‌ی نامناسب درسی، تعویض معلمان، روش خشن مدرسه، شیوه‌ی تدریس معلمان، وضعیت فیزیکی کلاس، شلوغی کلاس و... نیز در افت تحصیلی دانش‌آموزان مؤثر است.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین