پیش از هر کاری، توقع بهترین بودن او را در همه چیز از ذهن خود بیرون کنید و معتقد شوید که هر کودک و نوجوانی در زمینه‌های خاصی استعداد دارد و لازم نیست در همه چیز، بهترین باشد. امام علی علیه‌السلام می‌فرماید: لا یزال الناس بخیر ما تفاوتوا فاذا استووا هلکوا. (1) خیر مردم، پیوسته در تفاوت‌های آنان است و اگر مساوی شوند، از بین خواهند رفت. بسیاری از والدین به نمره‌ی 20 علاقه نشان می‌دهند که مطلوب نیست. مهم این است که کودک شما در حد توان خود بکوشد؛ گرچه نمره‌ی 20 نگیرد. توقع بیش از هوش بهر کودک نیز از اشتباهات برخی خانواده‌ها است. بی‌توجهی فرزند شما به درس، ممکن است به علل ذیل باشد: 1. حساسیت بیش از حد: با توجه به این که فرزند شما وارد دوره‌ی نوجوانی شده و حس استقلال دارد، تذکرها و نصیحت‌های پی در پی شما، به طور غیر مستقیم به او پیام می‌دهد که هنوز بچه است و بزرگ نشده. این پیام، او را به موضع لج می‌کشاند تا استقلال خود را اثبات کند؛ بنابراین، نصیحت‌ها را قطع کنید و به این مسأله، حساسیت چندانی نشان ندهید. اجازه دهید خود به تحصیل بیندیشد و مسؤولیت‌پذیری از درون ایجاد شود. 2. محیط ناآرام خانه: اگر با همسر خود مشاجره دارید، و اگر برادر یا خواهر بزرگ‌تر او وی را می‌آزارند، باید متوقف شود. 3. سستی و رخوت با منشأ پزشکی: ممکن است بی‌رغبتی نوجوان به درس، علت پزشکی (کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، اختلالات هورمونی) باشد که در این صورت، مراجعه به پزشک لازم است. 4. رژیم غذایی: مصرف پی در پی خوراکی‌های با طبع سرد، نوجوان را دچار سستی می‌کند؛ بنابر این توصیه می‌شود در کنار این گونه خوراکی‌ها، از خوردنی‌های با طبع گرم نیز استفاده کند. مصرف فراوان شیرینی نیز با توجه به هضم سنگین گلوکز، بدن را دچار سستی می‌کند. 5. همانندسازی: احتمال این که بین نزدیکان، بی‌سوادان پولداری باشند و فرزند شما آنان را الگو گرفته باشد، وجود دارد. باید الگوهای باسوادی را از نزدیکان که در زندگی خانوادگی و تربیت فرزند موفق هستند و جایگاه اجتماعی ویژه‌ای دارند، به او معرفی کنید. پی نوشت: (1)عیون اخبار الرضا، ج 1، ص 58؛ علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 77، ص 383. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
پیش از هر کاری، توقع بهترین بودن او را در همه چیز از ذهن خود بیرون کنید و معتقد شوید که هر کودک و نوجوانی در زمینههای خاصی استعداد دارد و لازم نیست در همه چیز، بهترین باشد.
امام علی علیهالسلام میفرماید:
لا یزال الناس بخیر ما تفاوتوا فاذا استووا هلکوا. (1)
خیر مردم، پیوسته در تفاوتهای آنان است و اگر مساوی شوند، از بین خواهند رفت.
بسیاری از والدین به نمرهی 20 علاقه نشان میدهند که مطلوب نیست. مهم این است که کودک شما در حد توان خود بکوشد؛ گرچه نمرهی 20 نگیرد.
توقع بیش از هوش بهر کودک نیز از اشتباهات برخی خانوادهها است. بیتوجهی فرزند شما به درس، ممکن است به علل ذیل باشد:
1. حساسیت بیش از حد: با توجه به این که فرزند شما وارد دورهی نوجوانی شده و حس استقلال دارد، تذکرها و نصیحتهای پی در پی شما، به طور غیر مستقیم به او پیام میدهد که هنوز بچه است و بزرگ نشده. این پیام، او را به موضع لج میکشاند تا استقلال خود را اثبات کند؛ بنابراین، نصیحتها را قطع کنید و به این مسأله، حساسیت چندانی نشان ندهید. اجازه دهید خود به تحصیل بیندیشد و مسؤولیتپذیری از درون ایجاد شود.
2. محیط ناآرام خانه: اگر با همسر خود مشاجره دارید، و اگر برادر یا خواهر بزرگتر او وی را میآزارند، باید متوقف شود.
3. سستی و رخوت با منشأ پزشکی: ممکن است بیرغبتی نوجوان به درس، علت پزشکی (کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، اختلالات هورمونی) باشد که در این صورت، مراجعه به پزشک لازم است.
4. رژیم غذایی: مصرف پی در پی خوراکیهای با طبع سرد، نوجوان را دچار سستی میکند؛ بنابر این توصیه میشود در کنار این گونه خوراکیها، از خوردنیهای با طبع گرم نیز استفاده کند. مصرف فراوان شیرینی نیز با توجه به هضم سنگین گلوکز، بدن را دچار سستی میکند.
5. همانندسازی: احتمال این که بین نزدیکان، بیسوادان پولداری باشند و فرزند شما آنان را الگو گرفته باشد، وجود دارد. باید الگوهای باسوادی را از نزدیکان که در زندگی خانوادگی و تربیت فرزند موفق هستند و جایگاه اجتماعی ویژهای دارند، به او معرفی کنید.
پی نوشت:
(1)عیون اخبار الرضا، ج 1، ص 58؛ علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 77، ص 383.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] پسرم کلاس دوم راهنمایی است و درس نمیخواند. چگونه او را به این کار وا دارم؟
- [سایر] پسرم کلاس اول ابتدایی است. چگونه می توانم در کارها به ویژه در درس خواندن به استقلال او کمک کنم؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] فرزند 9 سالهام درس نمیخواند و تکالیفش را انجام نمیدهد. علل و راههای درمان آن چیست؟
- [سایر] پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که پیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت، علت چیست؟
- [سایر] پسرم در کلاس اول دبیرستان دچار افت تحصیلی شده است؛ در حالی که بیشتر، هیچگونه مشکلی نداشت. علت چیست؟
- [آیت الله خوئی] درس خواندن در دانشگاههای مختلط و در بعضی از دبیرستانها که دختران و پسران در یک کلاس هستند، به طور کلی کار کردن در بعضی اماکن که مرد و زن با همدیگر کار میکنند چه صورت دارد؟
- [سایر] نگاه پیوسته دختران به چهره استاد نامحرم مرد، در کلاس درس چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] در ایام اعتکاف در مسجد دانشگاه، رفتن به کلاس و شرکت در درس جایز است ؟
- [سایر] همکلاسی پسرم در کلاس او را مورد اذیت و آزار قرار می دهد و فرزندم نیز عکس العملی نشان نمی دهد چه برخوردی را به او یاد بدهم؟
- [آیت الله اردبیلی] نمازهای واجب روزانه که زن در حال حیض نمیخواند، قضا ندارند، ولی روزههای واجب را باید قضا نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که نماز عید فطر میخواند باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند به احتیاط واجب در روز عید فطر زکات فطره را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز عید فطر میخواند، مستحب است زکات فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند میتواند دادن زکات فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنا بر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنا بر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله خوئی] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله بهجت] کسی که نماز عید فطر میخواند، بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمیخواند، میتواند فطره را تا ظهر به تأخیر بیندازد؛ و ابتدای وقت واجب شدن فطره، وقت رؤیت هلال عید است.
- [آیت الله سیستانی] به سیّدی که خمس را صرف در معصیت میکند ، نمیشود خمس داد ، بلکه اگر دادن خمس کمک به معصیت او باشد احتیاط واجب آن است که به او خمس ندهند ، هر چند آن را صرف در معصیت ننماید . و همچنین احتیاط واجب آن است که به سیّدی که شراب میخورد یا نماز نمیخواند و یا آشکارا معصیت میکند خمس ندهند .
- [آیت الله خوئی] به سیدی که معصیتکار است، اگر خمس دادن کمک به معصیت او باشد نمیشود خمس داد. و احوط آن است که به سیدی که شراب میخورد یا نماز نمیخواند یا آشکارا معصیت میکند، اگرچه دادن خمس کمک به معصیت او نباشد، خمس ندهد.