اولا به این نکته روان شناسی باید توجه کرد که انسان حاضر نیست به عیب خودش اقرار کند . لذا به هیچ وجه نباید همسر خود یا کس دیگری را وادار به عذر خواهی کرد و حتی نباید انتظار عذرخواهی داشت که در این مواقع بیشتر موجب لجبازی می شود. در عین این که او باید معذرت خواهی کند اما به مرحله ای باید برسد که او خودش معذرت خواهی کند نه این که شما او را الزام به به اعتذار کنید. چیز ی که می تواند چنی فضایی را ایجاد کند این است که از اشتباه او درگذرید و نادیده بگیرید. بلکه حتی تقصیر را از روی دوش او بردارید و بر دوش خود بگذارید تا مبادا به او فشار آید. حضرت علی (ع) می فرمایند:"فدارها علی کل حال و احسن الصحبة لها لیصفو عیشک": با همسرت مدارا کن و به نیکویی با او سخن بگو تا زندگی ات گوارا باشد.(1) اگر زن و شوهر از ابتدای زندگی این شیوه را داشته باشند مطمئن باشند عذرخواهی از آب خوردن راحت تر می شود. در واقع شوهر نباید بپسندد عرق شرم بر پیشانی خانمش بنشیند و خانم نیز نباید بپسندد عرق شرم بر پیشانی شوهرش ببیند. در آخر نیز توصیه قرآن را نباید فراموش کنیم: و لیعفوا و لیصفحوا الا تحبون ان یغفر الله لکم:بخشید و چشم پوشی کنید. آیا دوست ندارید که خداوند شما را ببخشد. (2) پی نوشت: 1- وسایل الشیعه ج 20 باب 87 ص169 ح25329 2- سوره نور آیه 22 www.morsalat.com
همسرم حاضر نیست از اشتباهاتش عذرخواهی کند و این کار برای او بسیار دشوار است . در چنین شرایطی چه باید کرد؟
اولا به این نکته روان شناسی باید توجه کرد که انسان حاضر نیست به عیب خودش اقرار کند . لذا به هیچ وجه نباید همسر خود یا کس دیگری را وادار به عذر خواهی کرد و حتی نباید انتظار عذرخواهی داشت که در این مواقع بیشتر موجب لجبازی می شود.
در عین این که او باید معذرت خواهی کند اما به مرحله ای باید برسد که او خودش معذرت خواهی کند نه این که شما او را الزام به به اعتذار کنید.
چیز ی که می تواند چنی فضایی را ایجاد کند این است که از اشتباه او درگذرید و نادیده بگیرید. بلکه حتی تقصیر را از روی دوش او بردارید و بر دوش خود بگذارید تا مبادا به او فشار آید.
حضرت علی (ع) می فرمایند:"فدارها علی کل حال و احسن الصحبة لها لیصفو عیشک": با همسرت مدارا کن و به نیکویی با او سخن بگو تا زندگی ات گوارا باشد.(1)
اگر زن و شوهر از ابتدای زندگی این شیوه را داشته باشند مطمئن باشند عذرخواهی از آب خوردن راحت تر می شود.
در واقع شوهر نباید بپسندد عرق شرم بر پیشانی خانمش بنشیند و خانم نیز نباید بپسندد عرق شرم بر پیشانی شوهرش ببیند.
در آخر نیز توصیه قرآن را نباید فراموش کنیم: و لیعفوا و لیصفحوا الا تحبون ان یغفر الله لکم:بخشید و چشم پوشی کنید. آیا دوست ندارید که خداوند شما را ببخشد. (2)
پی نوشت:
1- وسایل الشیعه ج 20 باب 87 ص169 ح25329
2- سوره نور آیه 22
www.morsalat.com
- [سایر] شوهرم خیلی سرد و بی عاطفه است و تحمل این وضعیت ، برایم خیلی دشوار شده ، چه کار باید بکنم ؟
- [سایر] چگونه از همسرمان عذرخواهی کنیم؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] حکم شخصی که شغل او سخت و دشوار است و در شهر بسیار گرمی کار میکند و عملاً روزهگرفتن در تابستان برای وی تقریباً غیر ممکن است، چیست؟
- [سایر] سابقه و چرایی عذرخواهی مسئولان از اشتباهات؟
- [سایر] هو الغفور سلام علیکم، عبادات قبول خدا قوت از جلسه اول \"کلاس مجردها\" و سپاس فراوان بابت همه زحماتی که برای این کار کشیدید و می کشید! یقیناً هر چه تشکر کنیم حق سپاسگزاری را ادا نکردیم. اگر حق عذرخواهی را بجا نیاوردم بفرمایید تا در جمع این کار را انجام بدهم یا؟ یا اگر صلاح می دانید متن عذرخواهی را پاک بفرمایید! اگر فقط یه کلمه بنویسید حلال فرمودید، خاطرم تا حدی آسوده می شود. 90/4/10
- [سایر] خداوند در قیامت از چه فقیری عذرخواهی می کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کارگران در هنگام کار در معدن، چاه یا قنات بمیرند و بیرون آوردن جسد آن ها دشوار باشد، چه باید کرد؟
- [آیت الله سبحانی] همسرم در اداره ای کار می کند و من راضی نیستم که او کار کند. وظیفه ی آن اداره چیست؟
- [سایر] مردی بیست و پنج ساله ای هستم و در اثر خستگی کار با همسرم صحبت نمی کنم. چه کار کنم ؟
- [سایر] چه کار کنم همسرم دهن بین نباشد و فقط به من علاقه داشته باشد
- [آیت الله اردبیلی] مسافر و کسی که خواندن نافله شب بعد از نیمه شب برای او دشوار است، میتواند آن را قبل از نیمه شب بجا آورد.
- [آیت الله مظاهری] در توبه تندخویی علاوه بر پشیمانی از گذشته و تصمیم بر ترک در آینده، باید از کسی که با او تندخویی نموده عذرخواهی کند، و علاوه بر همه اینها باید با این رذیله مبارزه کند تا ریشهکن شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در بدن یا لباس نمازگزار خو نِ زخم یا جراحت یا دمل و نیز اگر چرک آلوده به خون بیرون آید و شستن یا عوض نمودن لباس دشوار باشد, نماز با آن بدن یا لباس اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر خون بریدگی عضو یا زخم که به زودی برطرف می شود و شستن آن دشوار نیست و بیش از اندازه در هم بوده و در بدن یا لباس باشد , نماز با آن عمداً باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مسافر و کسی که انجام نافله شب برای او بعد از نصف شب دشوار است, میتواند آن را قبل از نصف شب به جا آورد. سالمند و نوسال, در این حکم, یکساناند.
- [آیت الله بروجردی] در سفر باید نمازهای چهار رکعتی را با شرائطی که گفته میشود، دو رکعت خواند.
- [آیت الله اردبیلی] در سفر باید نمازهای چهار رکعتی را با شرایطی که گفته میشود دو رکعت خواند.
- [آیت الله بهجت] صیغه عهد برای کسی که میخواهد انجام کار یا ترک کاری را بر خود واجب کند، چنین است: (عاهَدْتُ اللّه اَنْ اَفْعَلَ کذا اَوْ اَتْرُک کذا) یا (عَلَیَّ عَهْدُ اللّهِ اَنْ اَفْعَلَ کذا اَوْ اَتْرُک کذا)، به جای (اَفْعَلَ کذا) تا آخر، آن کار را به زبان بیاورد، و میتواند هنگام خواندن صیغه عهد، انجام کار یا ترک آن کار را مشروط به تحقق امر دیگری نماید و یا بهطور مطلق بگوید. و شرایط عهدکننده مثل شرایطی است که در نذر و قسم بیان شد.
- [آیت الله علوی گرگانی] در سفر باید نمازهای چهار رکعتی را با شرائطی که گفته میشود دو رکعت خواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طلاق دادن زن در حال حیض، با شرایطی که در احکام طلاق گفته میشود باطل است.