دعا برای فراهم شدن زمینه ازدواج با همسری شایسته از کارهای مستحب و مورد ترغیب خداوند است چرا که قبل از اقدامات شخصی و تصمیم گرفتن بر اساس فهم و شناخت فردی به خداوند روی آورده و از او خیرخواهی نموده‌اید و از اوهدایت جسته‌اید لذا در روایات متعدد حضرات ائمه(ع) ما را به دعا کردن و نماز خواندن برای دست یافتن به یک ازدواج موفق توصیه و سفارش نموده‌اند. کافی است با حسن اعتماد و قلب پاک رو به درگاه الهی آورید و دعا کنید. توجه شما را به روایت زیر جلب می‌کنیم: از امیرالمؤمنین نقل شده که هر کس قصد ازدواج داشته باشد دو رکعت نماز گذارد در هر رکعت پس از حمد سوره یاسین بخواند پس از اتمام نماز حمد و ثنای پروردگار گذارد و این دعا را بخواند: (اللهم ارزقنی زوجه صالحه ولودا، ودودا، غیورا، قنوعا ان احسنت شکرت و ان اسئت غفرت و ان ذکرت الله تعالی اعانت و ان نسیت ذکرت و ان خرجت من عندهاحفظت و ان دخلت علیها سرّت و ان امرتها اطاعتنی و ان اقسمت علیها ابرّت قسمی و ان غضبت علیها ارضتنی یا ذالجلال و الاکرام هب لی ذلک فانما اسئلک و لا اجد الا ما قسمت لی)؛ (1)بار پروردگارا مرا همسری شایسته و نیکوکار غیرعقیم و بچه زا، مهربان و پاک دامن، قانع و سازگار عطا فرما. اگر کار خوب انجام دادم شکرگذار و اگر خطایی انجام دادم ببخشد. و اگر به یاد خدا باشم کمک کارم باشد. و اگر فراموش کردم یادآوری نماید اگر از او دور شدم خودنگهدار و امانت دار باشد و اگر بر او داخل شدم شادمان باشد اگر او را امری نمودم اطاعت کند، اگر قسمش دادم، ارزش بدارد آنرا و قبول نماید و اگر بر او غضب کردم مرا راضی گرداند. ای خداوند دارای شوکت و جلال بر من این گونه همسر را عطا نما که از تو می خواهم و نمی خواهم هر آنچه تو بر من قسمت نمودی. پی نوشت: 1- بحارالانوار، ج 103، کتاب النکاح، باب الدعاء عند التزویج www.morsalat.com
با توجه به این که انتخاب همسر مناسب بسیار مشکل است ,آیا دعا یا حدیثی در این زمینه وجود دارد؟
دعا برای فراهم شدن زمینه ازدواج با همسری شایسته از کارهای مستحب و مورد ترغیب خداوند است چرا که قبل از اقدامات شخصی و تصمیم گرفتن بر اساس فهم و شناخت فردی به خداوند روی آورده و از او خیرخواهی نمودهاید و از اوهدایت جستهاید لذا در روایات متعدد حضرات ائمه(ع) ما را به دعا کردن و نماز خواندن برای دست یافتن به یک ازدواج موفق توصیه و سفارش نمودهاند. کافی است با حسن اعتماد و قلب پاک رو به درگاه الهی آورید و دعا کنید. توجه شما را به روایت زیر جلب میکنیم:
از امیرالمؤمنین نقل شده که هر کس قصد ازدواج داشته باشد دو رکعت نماز گذارد در هر رکعت پس از حمد سوره یاسین بخواند پس از اتمام نماز حمد و ثنای پروردگار گذارد و این دعا را بخواند: (اللهم ارزقنی زوجه صالحه ولودا، ودودا، غیورا، قنوعا ان احسنت شکرت و ان اسئت غفرت و ان ذکرت الله تعالی اعانت و ان نسیت ذکرت و ان خرجت من عندهاحفظت و ان دخلت علیها سرّت و ان امرتها اطاعتنی و ان اقسمت علیها ابرّت قسمی و ان غضبت علیها ارضتنی یا ذالجلال و الاکرام هب لی ذلک فانما اسئلک و لا اجد الا ما قسمت لی)؛ (1)بار پروردگارا مرا همسری شایسته و نیکوکار غیرعقیم و بچه زا، مهربان و پاک دامن، قانع و سازگار عطا فرما.
اگر کار خوب انجام دادم شکرگذار و اگر خطایی انجام دادم ببخشد. و اگر به یاد خدا باشم کمک کارم باشد. و اگر فراموش کردم یادآوری نماید اگر از او دور شدم خودنگهدار و امانت دار باشد و اگر بر او داخل شدم شادمان باشد اگر او را امری نمودم اطاعت کند، اگر قسمش دادم، ارزش بدارد آنرا و قبول نماید و اگر بر او غضب کردم مرا راضی گرداند. ای خداوند دارای شوکت و جلال بر من این گونه همسر را عطا نما که از تو می خواهم و نمی خواهم هر آنچه تو بر من قسمت نمودی.
پی نوشت:
1- بحارالانوار، ج 103، کتاب النکاح، باب الدعاء عند التزویج
www.morsalat.com
- [سایر] آیا دعا برای همسر مناسب داریم؟
- [سایر] چرا رابطه دوستی،برای انتخاب همسر مناسب نیست؟
- [سایر] میخواستم بدانم ملاک های مهم و مناسب جهت انتخاب همسر ایده آل چیست تا زندگی موفّقی داشته باشم؟
- [سایر] برای انتخاب همسر به چه نکاتی باید بیشتر توجه کرد؟
- [سایر] لطفا ویژگی های که در انتخاب همسر باید مورد توجه قرار گیرد را بفرمایید.
- [سایر] با سلام بدون مقدمه عرض می کنم باعرض خدا قوت و تبریک سال نو بنده پسری 23 ساله دارای مشکل در انتخاب همسر هستم من از این لحاظ مشکل دارم که نمی دانم آیا موقع مناسبی برای شروع امر انتخاب همسر است یا نه ؟ نمی دانم چه چیز هایی باید در وجود خودم پیدا کنم تا بفهمم که آماده همسر دار شدن شده ام یا نه ؟ تا به حال مطالب زیادی در رابطه با پیدا کردن زن مناسب خوانده ام اما اینکه من باید چه شرایطی پیدا کنم تا متاهل شوم را نمیدانم لطفا مرا راهنمائی فرمائید فرمایید با تشکر
- [سایر] چگونه دوست مناسب انتخاب کنیم؟
- [سایر] در انتخاب همسر باید به چه چیزی توجه کرد و در چه موقیعتی باید به فکر ازدواج افتاد؟
- [سایر] معیارهای انتخاب مهد کودک مناسب چیست؟
- [سایر] راه صحیح انتخاب همسر چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] همسر موقت می تواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود یا کاری در خارج خانه برای خود انتخاب کند، مگر این که به خاطر بیرون رفتنش حق شوهر از بین برود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پدر و جد پدری می توانند برای فرزند نابالغ، یا دیوانه خود که به حال دیوانگی بالغ شده است همسر انتخاب کند، و بعد از آن که آن طفل بالغ شد، یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کرده اند، مفسده ای نداشته، نمی تواند آن را به هم بزند و اگر مفسده ای داشته، می تواند آن را به هم بزند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پدر و جد پدری میتوانند برای فرزند نابالغ یا دیوانه خود که به حال دیوانگی بالغ شده است همسر انتخاب کنند، و بعد از آن که آن طفل بالغ شد یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کردهاند مفسدهای نداشته، نمیتواند آن را به هم بزند و اگر مفسدهای داشته، میتواند آن را به هم بزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مرد و زن پیر که روزه گرفتن برای آنها مشکل است می توانند روزه را ترک کنند، ولی باید برای هر روز یک مد (تقریباً 750 گرم) گندم یا جو و مانند اینها به فقیر دهند و بهتر آن است به جای گندم و جو نان را انتخاب کنند و در این صورت احتیاط واجب این است به اندازه ای باشد که گندم خالص آن مقدار یک مد شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگروارث میت علاوه برچند عمو وعمه ودایی وخاله همسرمیت نیز باشد: همسر میت اگر شوهر باشد 21 و اگر زن باشد 41 ارث میبرد و 31 اصل مال میت به دایی و خاله می رسد که طبق مسائل 2919 تا 2923 بین آنان تقسیم می شود و بقیه مال بین عمو و عمه طبق مسائل 2913 تا 2917 تقسیم می شود. توجه به این نکته لازم است که سهم همسر از سهم دایی وخاله کسر نمی شود و تنها از سهم عمو و عمه کسر می شود.
- [آیت الله سیستانی] غنا حرام است ، و منظور از آن سخن باطلی است که با آوازی خوانده میشود که مناسب مجالس لهو و لعب باشد . و همچنین جایز نیست با این گونه صدا قرآن و دعا و مانند آن را بخوانند ، و بنابر احتیاط واجب سخنانی غیر از آنچه گفته شد نیز به این گونه صدا نخوانند . و همچنین گوش دادن به غنا حرام است و اجرت گرفتن بر آن نیز حرام است و ملک گیرنده نمیشود . و همچنین یاد گرفتن و یاد دادن آن نیز جایز نیست . و موسیقی یعنی نواختن آلات مخصوص موزیک نیز اگر به نحوی باشد که مناسب مجالس لهو و لعب است حرام است ، و غیر آن حرام نیست . و اجرت گرفتن بر نواختن موسیقیِ حرام ، نیز حرام است ، و ملک گیرنده نمیشود ، و تعلیم و تعلّم آن نیز حرام است . شرائط فروشنده و خریدار
- [آیت الله مکارم شیرازی] در قنوت این نماز هر دعایی کافی است، ولی مناسب است این دعا را به قصد ثواب بخواند: (اللهم اهْل الْکبْریاء و الْعظمة و اهْل الْجود و الْجبروت و اهْل الْعفْو و الرحْمة و اهْل التقْوی و الْمغْفرة اسْئلک بحق هذا الْیوْم الذی جعلْته للْمسْلمین عیداً و لمحمد صلی الله علیْه و آله ذخْراً و شرفاً و کرامةً و مزیداً انْ تصلی علی محمد و آل محمد و انْ تدْخلنی فی کل خیْر ادْخلْت فیه محمداً و آل محمد و انْ تخْرجنی منْ کل سوء اخْرجْت منْه محمداً و آل محمد صلواتک علیْه و علیْهمْ اللهم انی اسْئلک خیْر ما سئلک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما اسْتعاذ منْه عبادک الْمخْلصون).
- [آیت الله سیستانی] زنی که عقد دائم شده ، حرام است بدون اجازه شوهر از خانه بیرون برود ، هر چند با حقّ شوهر هم منافات نداشته باشد ، مگر اینکه ضرورتی ایجاب کند یا ماندن در خانه برای او حرجی باشد ، یا مسکن مناسب او نباشد ، و باید خود را برای لذتهای جنسی که حقّ همسر است هر وقت که او میخواهد تسلیم نماید ، و بدون عذر شرعی از نزدیکی کردن او جلوگیری نکند . و تهیه غذا و لباس ، و منزل زن و تهیه احتیاجاتش بر شوهر واجب است ، و اگر تهیه نکند چه توانائی داشته باشد یا نداشته باشد مدیون زن است . و همچنین از حقوق زن است که مرد او را مورد اذیت و آزار قرار ندهد ، و با او بدون و جه شرعی تندی و خشونت نکند .