بهترین و دقیق ترین زمانی که لازم است بچه از شیر مادر استفاده کند دو سال کامل است. این مطلب هم از نظر فقهی و شرعی ثابت است و هم از نظر علم و دانش تغذیه. طبق صریح آیه قرآن در سوره بقره آیه 233 یکی از حقوق فرزندان این است که مادرانشان دو سال کامل آنها را شیر بدهند و بر پدران نیز واجب است حمایت مالی کنند. امروزه از نظر علمی ثابت شده است شیر مادر نه تنها غذای کامل و مناسبی برای کودک است و حتی او را نسبت به بسیاری از بیماری ها مقاوم و واکسینه می کند، بلکه از نظر روانی و آرامش روحی منبع بسیار مهمی محسوب می شود. بنابراین مادری که فرزندش را شیر می دهد هم نیاز جسمانی او را برطرف می سازد و هم نیاز عاطفی او را ارضا می کند به همین دلیل بسیاری از مواقع بچه ها به خاطر نیاز عاطفی شیر می خورند در حالی که از نظر غذایی نیازی هم ندارند. نکته مهمی که باید مادران در نظر داشته باشند این است که در شش ماهه اول زندگی کودک لازم نیست غیر از شیر خودشان چیز دیگری بدهند ولی بعد از 6 ماهگی دادن غذاهای کمکی لازم است، زیرا علاوه بر این که به علت نیاز بیشتر کودک در بسیاری از مادران شیر کافی وجود ندارد، غذاهای کمکی سبب محکمتر شدن بافت های بدن نوزاد می شود. این در حالی است که اگر فقط شیر خودشان را بدهند بدن کودک استحکام کافی را به دست نمی آورد. نکته دیگر این که هر چه غذاهای مصرفی مادر مقوی تر و متنوع تر باشد و خصوصا از میوه های هر فصل و از رطب بیشتری استفاده کند، شیر غنی تری خواهد داشت و برای رشد کودک مؤثر تر است. porseman.org
شیر دادن بچه تا چه هنگام خوب است؟
بهترین و دقیق ترین زمانی که لازم است بچه از شیر مادر استفاده کند دو سال کامل است. این مطلب هم از نظر فقهی و شرعی ثابت است و هم از نظر علم و دانش تغذیه. طبق صریح آیه قرآن در سوره بقره آیه 233 یکی از حقوق فرزندان این است که مادرانشان دو سال کامل آنها را شیر بدهند و بر پدران نیز واجب است حمایت مالی کنند. امروزه از نظر علمی ثابت شده است شیر مادر نه تنها غذای کامل و مناسبی برای کودک است و حتی او را نسبت به بسیاری از بیماری ها مقاوم و واکسینه می کند، بلکه از نظر روانی و آرامش روحی منبع بسیار مهمی محسوب می شود. بنابراین مادری که فرزندش را شیر می دهد هم نیاز جسمانی او را برطرف می سازد و هم نیاز عاطفی او را ارضا می کند به همین دلیل بسیاری از مواقع بچه ها به خاطر نیاز عاطفی شیر می خورند در حالی که از نظر غذایی نیازی هم ندارند. نکته مهمی که باید مادران در نظر داشته باشند این است که در شش ماهه اول زندگی کودک لازم نیست غیر از شیر خودشان چیز دیگری بدهند ولی بعد از 6 ماهگی دادن غذاهای کمکی لازم است، زیرا علاوه بر این که به علت نیاز بیشتر کودک در بسیاری از مادران شیر کافی وجود ندارد، غذاهای کمکی سبب محکمتر شدن بافت های بدن نوزاد می شود. این در حالی است که اگر فقط شیر خودشان را بدهند بدن کودک استحکام کافی را به دست نمی آورد. نکته دیگر این که هر چه غذاهای مصرفی مادر مقوی تر و متنوع تر باشد و خصوصا از میوه های هر فصل و از رطب بیشتری استفاده کند، شیر غنی تری خواهد داشت و برای رشد کودک مؤثر تر است.
porseman.org
- [سایر] بچه تا چه سنی دقیقا باید شیر مادر را بخورد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا بر مادر واجب است بچه خود را شیر دهد؟
- [سایر] شیر دادن بچه تا چه هنگام خوب است؟
- [آیت الله مظاهری] مدت واجب شیر دادن بچه چه مدتی است؟
- [آیت الله مظاهری] مادری که شاغل است و نمی تواند به موقع به بچه شیر بدهد، می تواند از ابتدا به او شیر خشک بدهد که به شیر مادر عادت نکند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چنانچه بخواهند بچّه حیوانی را که مادرش از اوّل انعقاد نطفه او تا ولادتش جلاّل بوده استبراء نمایند، آیا لازم است از شیر غیر مادر به او داده شود یا به خوردن شیر مادر هم استبراء حاصل میشود و در صورت لزوم دادن شیر غیر جلاّل، آیا با استبراء مادر استبراء بچّه که شیر او را نمیخورد حاصل میشود یا باید استبراء بچّه پس از انقضاء مدّت استبراء مادر و یا از غیر شیر مادر باشد حکم چیست؟
- [آیت الله بهجت] شخصی از عیال اوّل خود بچّه ی شیرخواری دارد، آیا می شود عیال دوّم آن بچّه را شیر بدهد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر شیر مادر را از پستان بدوشند و در شیشه شیر ریخته و بچه شیشه را بمکد آیا رضاع حاصل می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا مادر بعد از این که بچه را شیر داده و او را بزرگ نموده، بعد از مدتی می تواند ادعای حق شیر کند؟
- [سایر] آیا زنی که بچه شیر میدهد مانند سایرین خون حیض میبیند؟
- [آیت الله مظاهری] شیر دادنی که علّت محرم شدن است، شش شرط دارد: اوّل: شیر از ولادت باشد، بنابراین اگر پستان بدون ولادت بچه، شیر پیدا کند و کودکی از او بخورد سبب محرمیّت نمیشود. دوّم: شیر آن زن از حرام نباشد، پس اگر شیر بچهای را که از زنا به دنیا آمده به بچّه دیگر بدهند، به واسطه آن شیر بچّه به کسی محرم نمیشود. سوّم: بچّه شیر را از پستان بمکد، پس اگر شیر را در شیشه بریزند و به بچّه بدهند نتیجه ندارد. چهارم: بچّه به واسطه مرض شیر را قی نکند. پنجم: پانزده مرتبه، یا یک شبانه روز شیر سیر بخورد یا مقداری شیر به او بدهند که بگویند از آن شیر استخوانش محکم شده و گوشت در بدنش روییده است. ششم: دو سال بچّه تمام نشده باشد و اگر بعد از تمام شدن دو سال او را شیر دهند به کسی محرم نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر زن از شیر شوهر خود بچهای را شیر دهد، بعد شوهر دیگری اختیار کند و از شیر آن شوهر هم بچه دیگری را شیر دهد، آن دو بچه به یکدیگر محرم نمیشوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن از شیر شوهر خود بچهای را شیر دهد، بعد شوهر دیگری کند و از شیر آن شوهر هم بچه دیگری را شیر دهد، آن دو بچه به یکدیگر محرم نمیشوند اگر چه بهتر است با هم ازدواج نکنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن از شیر شوهر خود بچهای را شیر دهد ، بعد شوهر دیگر کند و از شیر شوهر دوم بچه دیگر را شیر دهد ، آن دو بچه به یکدیگر محرم نمیشوند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة شیر دادن ، حقِّ شوهر از بین نرود ، زن می تواند بدون اجازة شوهر ؛ بچة کسِ دیگر را شیر دهد ، ولی جایز نیست بچّه ای را شیر دهد که به واسطة شیر دادن به آن بچّه به شوهر خود حرام شود . مثلاً اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد ، زن نباید آن دختر را شیر دهد ، چون اگر آن دختر را شیر دهد ، خودش مادر زن شوهر می شود و بر او حرام می گردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه شیر دادن، حق شوهر از بین نرود، زن می تواند بدون اجازه شوهر، بچه کس دیگر را شیر دهد، ولی جایز نیست بچه ای را شیر دهد که بواسطه شیر دادن به آن بچه به شوهر خود حرام شود. مثلا اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد زن نباید آن دختر را شیر دهد، چون اگر آن دختر را شیر دهد خودش مادر زن شوهر می شود و بر او حرام می گردد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر به واسطه شیر دادن؛ حق شوهر از بین نرود؛ زن می تواند بدون اجازه شوهر؛ بچه کس دیگر را شیر دهد؛ ولی جایز نیست بچه ای را شیر دهد که به واسطه شیر دادن به آن بچه به شوهر خود حرام می شود؛ مثلا اگر شوهر او دختر شیر خواری را برای خود عقد کرده باشد؛ زن نباید آن دختر را شیر دهد؛ چون اگر آن دختر را شیر دهد؛ خودش مادر زن شوهرش می شود و بر او حرام می گردد.
- [آیت الله بهجت] زنی که بچه شیر میدهد و شیر او کم است، چه مادر بچه باشد یا دایه او، چه با اجرت شیر بدهد یا بیاجرت، اگر روزه برای خودش یا بچهای که شیر میدهد ضرر دارد، واجب است افطار کند و برای هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد، و در هر دو صورت روزههایی را که نگرفته بعد از برطرف شدن عذر، باید قضا نماید، و اگر کسی پیدا شود که بیاجرت بچه را شیر دهد، یا برای شیر دادن بچه، از پدر یا مادر بچه یا از شخص دیگری که اجرت او را بدهد اجرت بگیرد، واجب است که بچه را به او بدهد و روزه بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن از شیر شوهر خود بچه ای را شیر دهد بعد شوهر دیگر کند و از شیر شوهر دوم هم بچه دیگری را شیر دهد ان دو بچه به یکدیگر محرم نمی شوند اگرچه بهتر است با هم ازدواج نکنند ولی نگاه محرمانه به یکدیگر ننمایند
- [آیت الله سبحانی] اگر زن از شیر شوهر خود بچه ای را شیر دهد، بعد شوهر دیگر کند و از شیر آن شوهر هم بچه دیگر را شیر دهد آن دو بچه به یکدیگر محرم نمی شوند. اگرچه بهتر است با هم ازدواج نکنند و نگاه محرمانه به یکدیگر ننمایند.