بهترین و دقیق ترین زمانی که لازم است بچه از شیر مادر استفاده کند دو سال کامل است. این مطلب هم از نظر فقهی و شرعی ثابت است و هم از نظر علم و دانش تغذیه. طبق صریح آیه قرآن در سوره بقره آیه 233 یکی از حقوق فرزندان این است که مادرانشان دو سال کامل آنها را شیر بدهند و بر پدران نیز واجب است حمایت مالی کنند. امروزه از نظر علمی ثابت شده است شیر مادر نه تنها غذای کامل و مناسبی برای کودک است و حتی او را نسبت به بسیاری از بیماری ها مقاوم و واکسینه می کند، بلکه از نظر روانی و آرامش روحی منبع بسیار مهمی محسوب می شود. بنابراین مادری که فرزندش را شیر می دهد هم نیاز جسمانی او را برطرف می سازد و هم نیاز عاطفی او را ارضا می کند به همین دلیل بسیاری از مواقع بچه ها به خاطر نیاز عاطفی شیر می خورند در حالی که از نظر غذایی نیازی هم ندارند. نکته مهمی که باید مادران در نظر داشته باشند این است که در شش ماهه اول زندگی کودک لازم نیست غیر از شیر خودشان چیز دیگری بدهند ولی بعد از 6 ماهگی دادن غذاهای کمکی لازم است، زیرا علاوه بر این که به علت نیاز بیشتر کودک در بسیاری از مادران شیر کافی وجود ندارد، غذاهای کمکی سبب محکمتر شدن بافت های بدن نوزاد می شود. این در حالی است که اگر فقط شیر خودشان را بدهند بدن کودک استحکام کافی را به دست نمی آورد. نکته دیگر این که هر چه غذاهای مصرفی مادر مقوی تر و متنوع تر باشد و خصوصا از میوه های هر فصل و از رطب بیشتری استفاده کند، شیر غنی تری خواهد داشت و برای رشد کودک مؤثر تر است. پرسمان
بهترین و دقیق ترین زمانی که لازم است بچه از شیر مادر استفاده کند دو سال کامل است. این مطلب هم از نظر فقهی و شرعی ثابت است و هم از نظر علم و دانش تغذیه. طبق صریح آیه قرآن در سوره بقره آیه 233 یکی از حقوق فرزندان این است که مادرانشان دو سال کامل آنها را شیر بدهند و بر پدران نیز واجب است حمایت مالی کنند. امروزه از نظر علمی ثابت شده است شیر مادر نه تنها غذای کامل و مناسبی برای کودک است و حتی او را نسبت به بسیاری از بیماری ها مقاوم و واکسینه می کند، بلکه از نظر روانی و آرامش روحی منبع بسیار مهمی محسوب می شود. بنابراین مادری که فرزندش را شیر می دهد هم نیاز جسمانی او را برطرف می سازد و هم نیاز عاطفی او را ارضا می کند به همین دلیل بسیاری از مواقع بچه ها به خاطر نیاز عاطفی شیر می خورند در حالی که از نظر غذایی نیازی هم ندارند.
نکته مهمی که باید مادران در نظر داشته باشند این است که در شش ماهه اول زندگی کودک لازم نیست غیر از شیر خودشان چیز دیگری بدهند ولی بعد از 6 ماهگی دادن غذاهای کمکی لازم است، زیرا علاوه بر این که به علت نیاز بیشتر کودک در بسیاری از مادران شیر کافی وجود ندارد، غذاهای کمکی سبب محکمتر شدن بافت های بدن نوزاد می شود. این در حالی است که اگر فقط شیر خودشان را بدهند بدن کودک استحکام کافی را به دست نمی آورد.
نکته دیگر این که هر چه غذاهای مصرفی مادر مقوی تر و متنوع تر باشد و خصوصا از میوه های هر فصل و از رطب بیشتری استفاده کند، شیر غنی تری خواهد داشت و برای رشد کودک مؤثر تر است.
پرسمان
- [سایر] فرزندان از چه سنی باید جدا از پدر و مادر خواباند و در چه سنی در اطاق دیگر بخوابند؟
- [آیت الله اردبیلی] بچه در چه سنّی ممیّز میشود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در چه سنّی بچّه ممیّز و رشید میگردد؟
- [سایر] من فردی هستم با پدر سنی و مادر شیعه و خودم سنی هستم و دلیلی برای شیعه شدنم نمی دانم. لطفاً مرا راهنمایی نمائید.
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] پدر و مادر مسائل جنسی را از چه سنی باید در حضور کودک رعایت کنند؟
- [سایر] کسی که تنها از مادر سید است، در چه سنی یائسه میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] پدر و مادر به فرزندانشان در چه سنی احکام شرعی و عبادات را باید تعلیم دهند؟
- [سایر] خواستم بدانم که: چه فرقی و چه شباهتهایی بین سنی ناصبی و سنی وهابی و سنی سلفی وجود دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ الف) شهادت اهل سنّت علیه اهل تشیّع در دعاوی مالی یا کیفری (چنان چه خواهان سنّی مذهب، و خوانده شیعه باشد). ب) شهادت اهل سنّت علیه اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو سنی باشند.) ج) شهادت اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو شیعه باشند; لیکن شهودشان سنّی باشد.) د) شهادت اهل سنّت به نفع اهل تشیّع (چنانچه خواهان شیعه، و خوانده سنّی مذهب باشد.) ه) شهادت اهل کتاب له یا علیه مسلمانان.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله مظاهری] باید بچّه در بین یک شبانه روز غذا یا شیر زن دیگری را نخورد ولی اگر کمی غذا بخورد که نگویند در بین، غذا خورده اشکال ندارد و نیز باید پانزده مرتبه را از شیر یک زن بخورد و در بین پانزده مرتبه شیر زن دیگری را نخورد و نیز در هر دفعه به اندازهای شیر بخورد که سیر شود.
- [آیت الله مظاهری] شیر دادنی که علّت محرم شدن است، شش شرط دارد: اوّل: شیر از ولادت باشد، بنابراین اگر پستان بدون ولادت بچه، شیر پیدا کند و کودکی از او بخورد سبب محرمیّت نمیشود. دوّم: شیر آن زن از حرام نباشد، پس اگر شیر بچهای را که از زنا به دنیا آمده به بچّه دیگر بدهند، به واسطه آن شیر بچّه به کسی محرم نمیشود. سوّم: بچّه شیر را از پستان بمکد، پس اگر شیر را در شیشه بریزند و به بچّه بدهند نتیجه ندارد. چهارم: بچّه به واسطه مرض شیر را قی نکند. پنجم: پانزده مرتبه، یا یک شبانه روز شیر سیر بخورد یا مقداری شیر به او بدهند که بگویند از آن شیر استخوانش محکم شده و گوشت در بدنش روییده است. ششم: دو سال بچّه تمام نشده باشد و اگر بعد از تمام شدن دو سال او را شیر دهند به کسی محرم نمیشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای شیر دادن بچه بهتر از هر کس مادر او است و سزاوار است که مادر برای شیر دادن از شوهر خود مزد نگیرد و خوب است که شوهر مزد بدهد. و مادر می تواند برای شیر دادن بچه خود از شوهر طلب مزد کند و اگر زن دیگری که راضی باشد به کمتر از آن مبلغ به کودک شیر بدهد، نباشد شوهر باید مزد مادر را بدهد تا کودک خود را شیر بدهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] باید بچه در بین یکشبانه روز غذا یا شیر کس دیگر را نخورد، ولیاگر کمی غذا بخورد که نگویند در بین غذا خورده اشکال ندارد، و نیز باید پانزده مرتبه را از شیر یک زن بخورد و در بین پانزده مرتبه شیر کس دیگر را نخورد و در هر دفعه بدون فاصله شیر بخورد، ولی اگر در بین شیر خوردن نفس تازه کند، یا کمی صبر کند که از اوّلی که پستان میگیرد تا وقتی سیر میشود یک دفعه حساب شود، اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر زنی بچهای را شیر دهد به پدر و برادرهای واقعی آن بچّه محرم نمیشود چنانکه شوهر آن زن که شیر مال اوست به مادر و خواهرهای واقعی آن بچّه محرم نمیشود، و به طور کلی هیچ یک از محرمهای واقعی آن بچّه به محرمهای رضاعی آن بچّه محرم نمیشوند، بنابراین شوهر آن زن که صاحب شیر است، میتواند با مادر و خواهرهای واقعی آن بچّه ازدواج کند چنانکه آن زن میتواند با پدر و برادرهای آن بچّه ازدواج کند.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که بچّه شیر میدهد و شیر او کم است، چه مادر بچّه باشد و چه دایه او، با اجرت شیر بدهد یا بدون اجرت، اگر روزه گرفتن برای بچّهای که شیر میدهد ضرر داشته باشد، روزه بر او واجب نیست و باید برای هر روز یک مُدّ طعام به فقیر بدهد و نیز اگر روزه برای خود او ضرر داشته باشد، بر او واجب نیست و بنابر احتیاط واجب باید برای هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت، روزههایی را که نگرفته باید قضا نماید؛ ولی اگر زنی که شیر میدهد، دایه بچه باشد نه مادر او، چنانچه کسی پیدا شود که بدون اجرت بچّه را شیر دهد یا برای شیر دادنِ بچّه، از پدر یا مادر یا از کس دیگری که اجرت او را میدهد اجرت بگیرد، باید بچّه را به او بدهد و خود روزه بگیرد، بلکه اگر مادر بچّه باشد نیز بنابر احتیاط همین حکم را دارد.
- [آیت الله بهجت] زنی که بچه شیر میدهد و شیر او کم است، چه مادر بچه باشد یا دایه او، چه با اجرت شیر بدهد یا بیاجرت، اگر روزه برای خودش یا بچهای که شیر میدهد ضرر دارد، واجب است افطار کند و برای هر روز یک مُد طعام به فقیر بدهد، و در هر دو صورت روزههایی را که نگرفته بعد از برطرف شدن عذر، باید قضا نماید، و اگر کسی پیدا شود که بیاجرت بچه را شیر دهد، یا برای شیر دادن بچه، از پدر یا مادر بچه یا از شخص دیگری که اجرت او را بدهد اجرت بگیرد، واجب است که بچه را به او بدهد و روزه بگیرد.
- [آیت الله بهجت] شیر دادنی که موجب محرم شدن است، هشت شرط دارد: 1 بچه، شیر زن زنده را بخورد، پس اگر از پستان زنی که مرده است شیر بخورد، بچه به کسی محرم نمیشود؛ 2 شیر آن زن از حرام نباشد، پس اگر شیر بچهای را که از زنا بهدنیا آمده به بچه دیگر بدهند، بهواسطه آن شیر، بچه به کسی محرم نمیشود؛ 3 بچه، شیر را از پستان بمکد، پس اگر شیر را در گلوی او بریزند، مَحرَم نمیشود؛ 4 دو سال بچه تمام نشده باشد، و اگر بعد از تمام شدن دو سال او را شیر دهند به کسی محرم نمیشود؛ 5 شیر از یک شوهر باشد؛ 6 بچه بهواسطه بیماری شیر را قی نکند، ولی اگر قی کند، باز هم بنابر احتیاط واجب کسانی که بهواسطه شیر خوردن به آن بچه محرم میشوند، باید با او ازدواج نکنند و نگاه محرمانه هم به او ننمایند؛ 7 پانزده مرتبه، یا یک شبانهروز بهطوریکه در مسئله 1967 گفته میشود شیر کامل بخورد، یا مقداری شیر به او بدهند که بگویند از آن شیر استخوانش محکم شده و گوشت در بدنش روییده است، بلکه اگر ده مرتبه هم به او شیر دهند، بنابر اظهر کافی است، ولی احوط این است که اگر بخواهند محرمیت به وجود آید، پانزده مرتبه شیر بدهند؛ 8 شیر، خالص باشد و با چیز دیگر مخلوط نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زنی بچه دختر خود را شیر دهد، آن دختر به شوهر خود حرام می شود. و همچنین است اگر بچه ای را که شوهر دخترش از زن دیگر دارد شیر دهد. ولی اگر بچه پسر خود را شیر دهد، زن پسرش که مادر آن طفل شیر خوار است بر شوهر خود حرام نمی شود.