در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخ‌گو باشیم؟
مرگ حقیقتی از میان حقایق زندگی است که کودک در مواجهه با آن دچار احساسات گوناگون می‌شود و به عنوان مسئله‌ای مبهم سعی در شناخت آن دارد و با پرسیدن سوالات متعدد و متنوع در پی فهم آن بر می‌آید. بسیاری از والدین در مواجهه با سوالات کودکشان در باره مرگ، دچار استیصال و سردرگمی می‌شوند و سعی دارند از پاسخ طفره بروند. اما سوالات و کنجکاوی‌های کودک همچنان ادامه دارد. در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخ‌گو باشیم؟ هرگز از پاسخ‌دادن طفره نروید و بدانید که پاسخ‌های شما در ساخت مفهوم مرگ و شناخت او از این موضوع بسیار حایز اهمیت است. به همین منظور بهتر است هنگام پاسخ‌گویی دو نکته مهم را درباره فرزندتان در نظر داشته باشید. 1- سن کودک و میزان فهم او 2- رابطه کودک با فرد متوفی 1- سن کودک و میزان فهم او: کودکان در سنین مختلف توانایی‌های متفاوتی در ادراک و شناخت موضوعات دارند. کودکان 3 تا 6 سال: مرگ را امری برگشت‌‌پذیر می‌پندارند و چنین تصور می‌کنند که فرد متوفی روزی باز خواهد گشت. همچنین تصورشان از مرگ فقط با غیبت و نبود فرد شکل می‌گیرد. توجه داشته باشید کودکان در این سن قادر به درک مفاهیم انتزاعی نیستند. بنابراین از ارایه مفاهیم انتزاعی به کودک پرهیز کنید. کودکان 6 تا 9 سال: کودکان در این سن توانایی بیشتری برای ادراک نظرات خود و دیگران دارند که شما می‌توانید پاسخ‌های نسبتاً روشن‌تری را ارایه دهید. کودکان 9 تا ... : کودکان از 10 سالگی نسبت به احساسات خود و دیگران کاملاً هشیارند و دیدگاه واقعی نسبت به مسئله مرگ پیدا می‌کنند که می‌توان آنان را با توضیحات واقعی‌تری روبرو ساخت. 2- رابطه کودک با فرد متوفی: هرچه فرد متوفی به کودک نزدیک‌تر باشد واکنش‌های کودک شدیدتر خواهد بود. کودک با از دست دادن یکی از اعضای خانواده احساس ناامنی می‌کند. چون خود را محور جهان می‌پندارند ترس از اینکه مرگ به سراغ او هم خواهد آمد یا به سراغ دیگر اعضای خانواده، او را دچار اضطراب می‌نماید. در این زمان شایسته‌ترین رفتار این است که ترس کودک را بپذیرید و به او و احساسش توجه کنید او را به خاطر این احساس مسخره نکنید. به او اطمینان بدهید که همیشه در کنارش خواهید بود و هر اتفاقی که بیفتد، همیشه مراقبش هستید. سعی کنید با حمایت خود و اطمینان خاطر با او احساس امنیت و آرامش را به او باز گردانید. واکنش‌های کودکان به مرگ 1- ترس و اضطراب 2- اختلالات رفتاری (ناخن جویدن، شب‌اداری و...) 3- اختلالات خواب (کابوس، وحشت شبانه، ترس از تنها خوابیدن) 4- پرخاشگری 5- احساس گناه 6- افسردگی و غمگینی 7- بی‌تفاوت و سکوت 8- عدم تمرکز و مشکلات درسی www.eporsesh.com
عنوان سوال:

در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخ‌گو باشیم؟


پاسخ:

مرگ حقیقتی از میان حقایق زندگی است که کودک در مواجهه با آن دچار احساسات گوناگون می‌شود و به عنوان مسئله‌ای مبهم سعی در شناخت آن دارد و با پرسیدن سوالات متعدد و متنوع در پی فهم آن بر می‌آید.
بسیاری از والدین در مواجهه با سوالات کودکشان در باره مرگ، دچار استیصال و سردرگمی می‌شوند و سعی دارند از پاسخ طفره بروند. اما سوالات و کنجکاوی‌های کودک همچنان ادامه دارد.
در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخ‌گو باشیم؟
هرگز از پاسخ‌دادن طفره نروید و بدانید که پاسخ‌های شما در ساخت مفهوم مرگ و شناخت او از این موضوع بسیار حایز اهمیت است. به همین منظور بهتر است هنگام پاسخ‌گویی دو نکته مهم را درباره فرزندتان در نظر داشته باشید.
1- سن کودک و میزان فهم او
2- رابطه کودک با فرد متوفی
1- سن کودک و میزان فهم او:
کودکان در سنین مختلف توانایی‌های متفاوتی در ادراک و شناخت موضوعات دارند.
کودکان 3 تا 6 سال:
مرگ را امری برگشت‌‌پذیر می‌پندارند و چنین تصور می‌کنند که فرد متوفی روزی باز خواهد گشت. همچنین تصورشان از مرگ فقط با غیبت و نبود فرد شکل می‌گیرد.
توجه داشته باشید کودکان در این سن قادر به درک مفاهیم انتزاعی نیستند. بنابراین از ارایه مفاهیم انتزاعی به کودک پرهیز کنید.
کودکان 6 تا 9 سال:
کودکان در این سن توانایی بیشتری برای ادراک نظرات خود و دیگران دارند که شما می‌توانید پاسخ‌های نسبتاً روشن‌تری را ارایه دهید.
کودکان 9 تا ... :
کودکان از 10 سالگی نسبت به احساسات خود و دیگران کاملاً هشیارند و دیدگاه واقعی نسبت به مسئله مرگ پیدا می‌کنند که می‌توان آنان را با توضیحات واقعی‌تری روبرو ساخت.
2- رابطه کودک با فرد متوفی:
هرچه فرد متوفی به کودک نزدیک‌تر باشد واکنش‌های کودک شدیدتر خواهد بود. کودک با از دست دادن یکی از اعضای خانواده احساس ناامنی می‌کند. چون خود را محور جهان می‌پندارند ترس از اینکه مرگ به سراغ او هم خواهد آمد یا به سراغ دیگر اعضای خانواده، او را دچار اضطراب می‌نماید. در این زمان شایسته‌ترین رفتار این است که ترس کودک را بپذیرید و به او و احساسش توجه کنید او را به خاطر این احساس مسخره نکنید. به او اطمینان بدهید که همیشه در کنارش خواهید بود و هر اتفاقی که بیفتد، همیشه مراقبش هستید. سعی کنید با حمایت خود و اطمینان خاطر با او احساس امنیت و آرامش را به او باز گردانید.
واکنش‌های کودکان به مرگ
1- ترس و اضطراب
2- اختلالات رفتاری (ناخن جویدن، شب‌اداری و...)
3- اختلالات خواب (کابوس، وحشت شبانه، ترس از تنها خوابیدن)
4- پرخاشگری
5- احساس گناه
6- افسردگی و غمگینی
7- بی‌تفاوت و سکوت
8- عدم تمرکز و مشکلات درسی
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین