مرگ حقیقتی از میان حقایق زندگی است که کودک در مواجهه با آن دچار احساسات گوناگون میشود و به عنوان مسئلهای مبهم سعی در شناخت آن دارد و با پرسیدن سوالات متعدد و متنوع در پی فهم آن بر میآید. بسیاری از والدین در مواجهه با سوالات کودکشان در باره مرگ، دچار استیصال و سردرگمی میشوند و سعی دارند از پاسخ طفره بروند. اما سوالات و کنجکاویهای کودک همچنان ادامه دارد. در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخگو باشیم؟ هرگز از پاسخدادن طفره نروید و بدانید که پاسخهای شما در ساخت مفهوم مرگ و شناخت او از این موضوع بسیار حایز اهمیت است. به همین منظور بهتر است هنگام پاسخگویی دو نکته مهم را درباره فرزندتان در نظر داشته باشید. 1- سن کودک و میزان فهم او 2- رابطه کودک با فرد متوفی 1- سن کودک و میزان فهم او: کودکان در سنین مختلف تواناییهای متفاوتی در ادراک و شناخت موضوعات دارند. کودکان 3 تا 6 سال: مرگ را امری برگشتپذیر میپندارند و چنین تصور میکنند که فرد متوفی روزی باز خواهد گشت. همچنین تصورشان از مرگ فقط با غیبت و نبود فرد شکل میگیرد. توجه داشته باشید کودکان در این سن قادر به درک مفاهیم انتزاعی نیستند. بنابراین از ارایه مفاهیم انتزاعی به کودک پرهیز کنید. کودکان 6 تا 9 سال: کودکان در این سن توانایی بیشتری برای ادراک نظرات خود و دیگران دارند که شما میتوانید پاسخهای نسبتاً روشنتری را ارایه دهید. کودکان 9 تا ... : کودکان از 10 سالگی نسبت به احساسات خود و دیگران کاملاً هشیارند و دیدگاه واقعی نسبت به مسئله مرگ پیدا میکنند که میتوان آنان را با توضیحات واقعیتری روبرو ساخت. 2- رابطه کودک با فرد متوفی: هرچه فرد متوفی به کودک نزدیکتر باشد واکنشهای کودک شدیدتر خواهد بود. کودک با از دست دادن یکی از اعضای خانواده احساس ناامنی میکند. چون خود را محور جهان میپندارند ترس از اینکه مرگ به سراغ او هم خواهد آمد یا به سراغ دیگر اعضای خانواده، او را دچار اضطراب مینماید. در این زمان شایستهترین رفتار این است که ترس کودک را بپذیرید و به او و احساسش توجه کنید او را به خاطر این احساس مسخره نکنید. به او اطمینان بدهید که همیشه در کنارش خواهید بود و هر اتفاقی که بیفتد، همیشه مراقبش هستید. سعی کنید با حمایت خود و اطمینان خاطر با او احساس امنیت و آرامش را به او باز گردانید. واکنشهای کودکان به مرگ 1- ترس و اضطراب 2- اختلالات رفتاری (ناخن جویدن، شباداری و...) 3- اختلالات خواب (کابوس، وحشت شبانه، ترس از تنها خوابیدن) 4- پرخاشگری 5- احساس گناه 6- افسردگی و غمگینی 7- بیتفاوت و سکوت 8- عدم تمرکز و مشکلات درسی www.eporsesh.com
مرگ حقیقتی از میان حقایق زندگی است که کودک در مواجهه با آن دچار احساسات گوناگون میشود و به عنوان مسئلهای مبهم سعی در شناخت آن دارد و با پرسیدن سوالات متعدد و متنوع در پی فهم آن بر میآید.
بسیاری از والدین در مواجهه با سوالات کودکشان در باره مرگ، دچار استیصال و سردرگمی میشوند و سعی دارند از پاسخ طفره بروند. اما سوالات و کنجکاویهای کودک همچنان ادامه دارد.
در برابر سوالات کودک درباره مرگ چگونه پاسخگو باشیم؟
هرگز از پاسخدادن طفره نروید و بدانید که پاسخهای شما در ساخت مفهوم مرگ و شناخت او از این موضوع بسیار حایز اهمیت است. به همین منظور بهتر است هنگام پاسخگویی دو نکته مهم را درباره فرزندتان در نظر داشته باشید.
1- سن کودک و میزان فهم او
2- رابطه کودک با فرد متوفی
1- سن کودک و میزان فهم او:
کودکان در سنین مختلف تواناییهای متفاوتی در ادراک و شناخت موضوعات دارند.
کودکان 3 تا 6 سال:
مرگ را امری برگشتپذیر میپندارند و چنین تصور میکنند که فرد متوفی روزی باز خواهد گشت. همچنین تصورشان از مرگ فقط با غیبت و نبود فرد شکل میگیرد.
توجه داشته باشید کودکان در این سن قادر به درک مفاهیم انتزاعی نیستند. بنابراین از ارایه مفاهیم انتزاعی به کودک پرهیز کنید.
کودکان 6 تا 9 سال:
کودکان در این سن توانایی بیشتری برای ادراک نظرات خود و دیگران دارند که شما میتوانید پاسخهای نسبتاً روشنتری را ارایه دهید.
کودکان 9 تا ... :
کودکان از 10 سالگی نسبت به احساسات خود و دیگران کاملاً هشیارند و دیدگاه واقعی نسبت به مسئله مرگ پیدا میکنند که میتوان آنان را با توضیحات واقعیتری روبرو ساخت.
2- رابطه کودک با فرد متوفی:
هرچه فرد متوفی به کودک نزدیکتر باشد واکنشهای کودک شدیدتر خواهد بود. کودک با از دست دادن یکی از اعضای خانواده احساس ناامنی میکند. چون خود را محور جهان میپندارند ترس از اینکه مرگ به سراغ او هم خواهد آمد یا به سراغ دیگر اعضای خانواده، او را دچار اضطراب مینماید. در این زمان شایستهترین رفتار این است که ترس کودک را بپذیرید و به او و احساسش توجه کنید او را به خاطر این احساس مسخره نکنید. به او اطمینان بدهید که همیشه در کنارش خواهید بود و هر اتفاقی که بیفتد، همیشه مراقبش هستید. سعی کنید با حمایت خود و اطمینان خاطر با او احساس امنیت و آرامش را به او باز گردانید.
واکنشهای کودکان به مرگ
1- ترس و اضطراب
2- اختلالات رفتاری (ناخن جویدن، شباداری و...)
3- اختلالات خواب (کابوس، وحشت شبانه، ترس از تنها خوابیدن)
4- پرخاشگری
5- احساس گناه
6- افسردگی و غمگینی
7- بیتفاوت و سکوت
8- عدم تمرکز و مشکلات درسی
www.eporsesh.com
- [سایر] چه زمانی کودک را با مفهوم مرگ آشنا سازیم؟
- [سایر] شهدا زنده هستند یعنی چه؟ ولی جواب های سؤالات زیر تکمیل کننده هستند: آیا مرگ همان جدا شدن روح از بدن است؟ یا اینکه جدا شدن، عارضه ای از مرگ است؟ اگر شهدا زنده هستند چرا ما آنها را نمی بینیم؟ آیا این صحیح است که چون روح ما وابسته به جسم است و از مجرای آن با عالم رابطه داره ما افراد عوالم غیر مادی را نمی بینیم؟ این سؤالات برای جواب به شبهات مخالفان تدفین شهدا در دانشگاه است.
- [سایر] آیا سوالات باز مناسب شخصیت های هیستریک است یا سوالات بسته؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خرید جنس از کودک و یا فروش جنس به کودک صحیح است یا خیر؟
- [سایر] باسلام؛ چگونه باید کودک را از شیر گرفت، به طوری که کودک آسیب نبیند و اذیت نشود؟ روش صحیح از شیر گرفتن کودک را برایم بگویید.
- [آیت الله خامنه ای] تأدیب کودک
- [سایر] با سلام تأثیرات بالشت قرآنی بر کودک و خواب کودک چیست؟
- [سایر] سلام علیکم.برای رفلاکس معده کودک چه باید کرد؟ کودک 8 ماهه. با تشکر
- [سایر] چگونه به سوالات جنسی کودکان جواب دهیم؟
- [سایر] آیة 101 سوره مائده؛ بیانگر آن است که سؤالات مردم بر محتوای وحی تأثیر می گذارد! منظور از سؤالات در آیه، چه نوع سؤالاتی می باشد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب در جرّاحی بیمار، نیز متخصّص در ختنه کودک بر اثر دقّت نکردن یا اشتباه نمودن، سبب زیان یا مرگ آنها شود, ضامناند؛ ولی اگر ضرر یا مردن به هیچوجهِ عمدی یا سهوی به طبیب و ختنهکننده استناد نداشت، ضامن نیستند.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله اردبیلی] ولایت و سرپرستی (کودک نابالغ) و (دیوانه) و (شخص سفیه) به ترتیب بر عهده افراد زیر میباشد: اوّل: پدر و جدّ پدری؛ ولی مادر و جدّ مادری یا برادر و یا خواهر کودک یا دیوانه و یا سفیه، ولایتی بر او ندارند، مگر آن که حاکم شرع آنها را ولیّ قرار دهد. دوم: با نبودن پدر و جدّ پدری، کسی که از طرف آنان به عنوان (وصی) پس از مرگ عهدهدار سرپرستی آنان شده است. سوم: با نبودن دسته اوّل و دوم، حاکم شرع یا کسی که از طرف او به عنوان (قیّم) منصوب خواهد شد. چهارم: با نبودن حاکم شرع و نماینده او، افراد مؤمن و عادل و خبیر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اجاره با مرگ اجارهدهنده باطل میشود و با مرگ مستأجر، باطل نمیشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.