آیا فرزند نسبت به مادری که با او زندگی نمی کند و از پدرش جدا شده وظیفه ای دارد؟
وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوش‌رفتاری با آنان است. خداوند متعال در چهار آیه قرآن، پس از دعوت مردمبه عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و در سه آیه دیگر سفارش به احسان به پدرو مادر نموده است. بقره ، آیه 83 / نساء ، آیه 36 / انعام ، آیه 151 / اسراء ، آیه 23 / عنکبوت ، آیه 8 / لقمان ، آیه 14 / احقاف ، آیه15 در سوره اسراء فرموده است: (و خدای تو حکم فرموده که جز او هیچ کس را نپرستید و درباره پدر و مادر نیکویی کنید و اگر یکی یا هردو پیر و سالخورده شوند، کلمه‌ای که آنان را رنجیده خاطر کند بر زبان نیاورید و کمترین آزاری به آنها نرسانید و با ایشان با اکرام و احترام سخنبگویید و همواره بال و پر تواضع و تکریم را با کمال مهربانی نزدشان بگستران و بگو: پرودگارا! همانگونه که پدر و مادر مرا از کودکی به مهربانی بپروردند، تو در حق آنها رحمت و مهربانی فرما). و در سوره لقمان فرموده است: (... شکر من و شکر پدر و مادرت را به جای آور ... و اگر آنها تو را به شرک دعوت کردند، در اینصورت از آنان اطاعت مکن، ولی در دنیا با آنها به حسن خلق مصاحبت کن). تنها اطاعت از والدین در جهت معصیت خدا جایز نیست، ولی احترام و خوش‌رفتاری با آنان همواره لازماست. اما راجع به شرایط خاصی که ذکر کرده‌اید ضمن این که کاملاً شما را درک می‌کنیم خدمتتان عرض می‌کنیم مادراصلی شما در هر حال کسی است که شما را به دنیا آورده و همین اندازه برای حق مادری کافی است و مشکلی که راجع به ایشان ذکر کرده‌اید امتحان الهی برای شما است. خداوند هر شخصی را به شکلی امتحان می‌نماید، شما را نیزاینگونه مورد آزمایش قرار داده، زیرا جمع بین راضی نگه‌داشتن ایشان همراه با پدر و زن پدرتان کار بسیار دشواریاست ولی چاره‌ای نیست باید آن قدر ظریف و حساب‌شده برخورد کنید که از این امتحان الهی سربلند بیرون آیید.البته لازم نیست رفت و آمد و رابطه خود را با ایشان زیاد کنید، بلکه می‌توانید صحنه را طوری بسازید که او باور کندرابطه بیش از این مقدور شما نیست و با شگردهای مختلف از عدم رضایت ایشان نسبت به خود جلوگیری نمایید،زیرا عاق والدین مخصوصا مادر اثرات بسیار وخیمی را به دنبال خواهد داشت و در مقابل دعای خیر آنها زندگی دنیا وآخرت آدمی را بهبود خواهد بخشید، حتی اگر مسلمان نباشند. www.eporsesh.com
عنوان سوال:

آیا فرزند نسبت به مادری که با او زندگی نمی کند و از پدرش جدا شده وظیفه ای دارد؟


پاسخ:

وظیفه فرزند احسان به پدر و مادر و خوش‌رفتاری با آنان است. خداوند متعال در چهار آیه قرآن، پس از دعوت مردمبه عبادت خویش، آنان را به احسان و نیکی به پدر و مادر فرمان داده است، و در سه آیه دیگر سفارش به احسان به پدرو مادر نموده است.
بقره ، آیه 83 / نساء ، آیه 36 / انعام ، آیه 151 / اسراء ، آیه 23 / عنکبوت ، آیه 8 / لقمان ، آیه 14 / احقاف ، آیه15
در سوره اسراء فرموده است: (و خدای تو حکم فرموده که جز او هیچ کس را نپرستید و درباره پدر و مادر نیکویی کنید و اگر یکی یا هردو پیر و سالخورده شوند، کلمه‌ای که آنان را رنجیده خاطر کند بر زبان نیاورید و کمترین آزاری به آنها نرسانید و با ایشان با اکرام و احترام سخنبگویید و همواره بال و پر تواضع و تکریم را با کمال مهربانی نزدشان بگستران و بگو: پرودگارا! همانگونه که پدر و مادر مرا از کودکی به مهربانی بپروردند، تو در حق آنها رحمت و مهربانی فرما).
و در سوره لقمان فرموده است: (... شکر من و شکر پدر و مادرت را به جای آور ... و اگر آنها تو را به شرک دعوت کردند، در اینصورت از آنان اطاعت مکن، ولی در دنیا با آنها به حسن خلق مصاحبت کن).
تنها اطاعت از والدین در جهت معصیت خدا جایز نیست، ولی احترام و خوش‌رفتاری با آنان همواره لازماست.
اما راجع به شرایط خاصی که ذکر کرده‌اید ضمن این که کاملاً شما را درک می‌کنیم خدمتتان عرض می‌کنیم مادراصلی شما در هر حال کسی است که شما را به دنیا آورده و همین اندازه برای حق مادری کافی است و مشکلی که راجع به ایشان ذکر کرده‌اید امتحان الهی برای شما است. خداوند هر شخصی را به شکلی امتحان می‌نماید، شما را نیزاینگونه مورد آزمایش قرار داده، زیرا جمع بین راضی نگه‌داشتن ایشان همراه با پدر و زن پدرتان کار بسیار دشواریاست ولی چاره‌ای نیست باید آن قدر ظریف و حساب‌شده برخورد کنید که از این امتحان الهی سربلند بیرون آیید.البته لازم نیست رفت و آمد و رابطه خود را با ایشان زیاد کنید، بلکه می‌توانید صحنه را طوری بسازید که او باور کندرابطه بیش از این مقدور شما نیست و با شگردهای مختلف از عدم رضایت ایشان نسبت به خود جلوگیری نمایید،زیرا عاق والدین مخصوصا مادر اثرات بسیار وخیمی را به دنبال خواهد داشت و در مقابل دعای خیر آنها زندگی دنیا وآخرت آدمی را بهبود خواهد بخشید، حتی اگر مسلمان نباشند.
www.eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین