با توجه به روایات دینی که 7 سال اول زندگی کودک را سن بازی می‌دانند، آیا معنایش این است که از 7 سالگی به بعد، مانع بازی کودک شویم؟
درست است که 7 سال دوم زندگی کودک، دوره آموزش‌پذیری او است؛ اما معنایش این نیست که باید از بازی منع شود. فرزند شما تا پایان یازده سالگی کودک است و همچنان به نشاط و شادابی نیاز دارد؛به همین جهت به معلمان و مربیان مدارس (به ویژه مقطع ابتدایی) پیشنهاد می‌کنیم همزمان و همراه با آموزش دروس، از برنامه‌های آموزشی بازی‌گرا و بازی‌های (با قاعده) نیز استفاده کنند؛ زیرا بازی، فرصت گرانبهایی را برای یادگیری و اندیشه‌ورزی دانش‌آموزان فراهم می‌سازد. بازی، روی تمام ابعاد یادگیری دانش‌آموز اثر مثبت می‌گذارد و بر هوش و مهارت سخن گفتن او می‌افزاید. دانش‌آموز هنگام بازی از طریق (آزمون و خطا) نکاتی را درباره زندگی می‌آموزد و اطلاعات موجود در ذهن خود را پردازش می‌کند. همان گونه که پیش‌تر گفتیم (ر. ک: ص) برای بازی کودکان زیر 7 سال محدودیتی وجود ندارد؛ اما با ورود کودک به دوره آموزشگاهی، بازی او محدودتر می‌شود؛ زیرا باید قسمتی از وقت خود را صرف آموزش کند (ر. ک: ج 1، ص 37 و 38). همان گونه که امامان معصوم علیهم‌السلام در 7 سال اول بر بازی کودک تأکید کرداند (ر. ک: ص)، برای زیاده‌روی در آن در سنین بالاتر (به ویژه نوجوانی) هشدار داده‌اند. امام علی علیه‌السلام می‌فرماید: لا یفلح من وله باللعب. (1) کسی که شیدای بازی شود، رستگار نخواهد شد. لا یثوب العقل مع اللعب. (2) خرد با بازی تکامل نمی‌یابد. پی نوشت: 1. آمدی، غررالحکم و دررالکلم، ص 425. 2. همان، ص 364. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

با توجه به روایات دینی که 7 سال اول زندگی کودک را سن بازی می‌دانند، آیا معنایش این است که از 7 سالگی به بعد، مانع بازی کودک شویم؟


پاسخ:

درست است که 7 سال دوم زندگی کودک، دوره آموزش‌پذیری او است؛ اما معنایش این نیست که باید از بازی منع شود. فرزند شما تا پایان یازده سالگی کودک است و همچنان به نشاط و شادابی نیاز دارد؛به همین جهت به معلمان و مربیان مدارس (به ویژه مقطع ابتدایی) پیشنهاد می‌کنیم همزمان و همراه با آموزش دروس، از برنامه‌های آموزشی بازی‌گرا و بازی‌های (با قاعده) نیز استفاده کنند؛ زیرا بازی، فرصت گرانبهایی را برای یادگیری و اندیشه‌ورزی دانش‌آموزان فراهم می‌سازد. بازی، روی تمام ابعاد یادگیری دانش‌آموز اثر مثبت می‌گذارد و بر هوش و مهارت سخن گفتن او می‌افزاید.
دانش‌آموز هنگام بازی از طریق (آزمون و خطا) نکاتی را درباره زندگی می‌آموزد و اطلاعات موجود در ذهن خود را پردازش می‌کند.
همان گونه که پیش‌تر گفتیم (ر. ک: ص) برای بازی کودکان زیر 7 سال محدودیتی وجود ندارد؛ اما با ورود کودک به دوره آموزشگاهی، بازی او محدودتر می‌شود؛ زیرا باید قسمتی از وقت خود را صرف آموزش کند (ر. ک: ج 1، ص 37 و 38).
همان گونه که امامان معصوم علیهم‌السلام در 7 سال اول بر بازی کودک تأکید کرداند (ر. ک: ص)، برای زیاده‌روی در آن در سنین بالاتر (به ویژه نوجوانی) هشدار داده‌اند.
امام علی علیه‌السلام می‌فرماید:
لا یفلح من وله باللعب. (1)
کسی که شیدای بازی شود، رستگار نخواهد شد.
لا یثوب العقل مع اللعب. (2)
خرد با بازی تکامل نمی‌یابد.
پی نوشت:
1. آمدی، غررالحکم و دررالکلم، ص 425.
2. همان، ص 364.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین