آموزش کنترل ادرار به فرزندم 6 ماه طول کشیده؛ اما هنوز هم توان کنترل را به دست نیاورده است. علت چیست؟
زمان آموزش از 2 هفته تا 2 ماه طول می‌کشد و به ندرت ممکن است تا 6 ماه ادامه یابد. حال که پس از این مدت، هنوز هم توان کنترل را به دست نیاورده، ممکن است به علل ذیل باشد: 1. فراهم نبودن زمینه‌ها: اگر زمینه‌های آموزش کنترل فراهم نباشد، کنترل امکان‌پذیر نخواهد بود (ر. ک: ص 141). 2. آموزش نادرست: احتمال دارد شیوه‌ی آموزش شما نادرست بوده و به نکات لازم در این زمینه توجه نکرده‌اید. در این صورت، 4 تا 6 هفته او را رها ساخته، دوباره با آگاهی کامل از چگونگی آموزش (ر. ک: ج 1، ص 17 - 15) آموزش را آغاز کنید. پس از آموزش کنترل ادرار، آموزش این که شلوارش را خود درآورد، احتمال بازگشت کودک به عقب را کاهش می‌دهد. 3. ضعف عضلات مثانه: در برخی کودکان، عضلات مثانه (عضلات اسفنکتر) به طور ارثی ضعف دارد و ممکن است این ضعف تا 3 سالگی هم ادامه یابد. در این صورت، آموزش امکان‌پذیر نخواهد بود؛ پس اگر فرزند شما چنین مشکلی دارد، او را رها ساخته، پس از 5 ماه دوباره آغاز کنید و اگر مشکل او تا 4 سالگی حل نشد، افزون بر تمرین (کشش مثانه) (ر. ک: ص 160)، به پزشک مراجعه کنید. نشانه ضعف عضلات: اگر فاصله ادرارها زمانی که او را پوشک می‌کردید، کم بود و زمانی که آموزش را آغاز کرده بودید، با فشردن پاهای خود به یکدیگر هنگام فشار ادرار، بیش از چند ثانیه نمی‌توانست جلو ادرار خود را بگیرد، معنایش این است که عضلات مثانه‌اش ضعف دارد. 4. کوچکی مثانه: ممکن است مثانه‌اش کوچک باشد (ر. ک: ص 150 - 147). 5. عفونت مجرای ادرار: یکی از علل عدم کنترل ادرار، عفونت مجرای ادرار است (ر. ک: ص 150 - 147). 6. برخورد نوزادانه با کودک: یکی از علل نپذیرفتن آموزش، برخورد نوزادانه با کودک است. استفاده از شیشه و پستانک، خواباندن در گهواره و رفتارهایی از این قبیل، باعث می‌شود که گمان کند هنوز نوزاد است. اگر این برخوردها را کاهش دهید، تمایل بیشتری به پذیرش آموزش نشان خواهد داد. 7. سرگرمی: وقتی کودک به شدت سرگرم و غرق در بازی می‌شود، به علامتی که مثانه پس از پر شدن به مغز می‌فرستد، توجه نمی‌کند و شلوار خود را خیس می‌کند. در این موقعیت، پرسیدن از او که دستشویی دارد یا نه، بی‌فایده است و باید به طور عملی (البته با آرامش) و با تشویق، او را به سمت دستشویی ببرید. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

آموزش کنترل ادرار به فرزندم 6 ماه طول کشیده؛ اما هنوز هم توان کنترل را به دست نیاورده است. علت چیست؟


پاسخ:

زمان آموزش از 2 هفته تا 2 ماه طول می‌کشد و به ندرت ممکن است تا 6 ماه ادامه یابد. حال که پس از این مدت، هنوز هم توان کنترل را به دست نیاورده، ممکن است به علل ذیل باشد:
1. فراهم نبودن زمینه‌ها: اگر زمینه‌های آموزش کنترل فراهم نباشد، کنترل امکان‌پذیر نخواهد بود (ر. ک: ص 141).
2. آموزش نادرست: احتمال دارد شیوه‌ی آموزش شما نادرست بوده و به نکات لازم در این زمینه توجه نکرده‌اید. در این صورت، 4 تا 6 هفته او را رها ساخته، دوباره با آگاهی کامل از چگونگی آموزش (ر. ک: ج 1، ص 17 - 15) آموزش را آغاز کنید.
پس از آموزش کنترل ادرار، آموزش این که شلوارش را خود درآورد، احتمال بازگشت کودک به عقب را کاهش می‌دهد.
3. ضعف عضلات مثانه: در برخی کودکان، عضلات مثانه (عضلات اسفنکتر) به طور ارثی ضعف دارد و ممکن است این ضعف تا 3 سالگی هم ادامه یابد. در این صورت، آموزش امکان‌پذیر نخواهد بود؛ پس اگر فرزند شما چنین مشکلی دارد، او را رها ساخته، پس از 5 ماه دوباره آغاز کنید و اگر مشکل او تا 4 سالگی حل نشد، افزون بر تمرین (کشش مثانه) (ر. ک: ص 160)، به پزشک مراجعه کنید.
نشانه ضعف عضلات: اگر فاصله ادرارها زمانی که او را پوشک می‌کردید، کم بود و زمانی که آموزش را آغاز کرده بودید، با فشردن پاهای خود به یکدیگر هنگام فشار ادرار، بیش از چند ثانیه نمی‌توانست جلو ادرار خود را بگیرد، معنایش این است که عضلات مثانه‌اش ضعف دارد.
4. کوچکی مثانه: ممکن است مثانه‌اش کوچک باشد (ر. ک: ص 150 - 147).
5. عفونت مجرای ادرار: یکی از علل عدم کنترل ادرار، عفونت مجرای ادرار است (ر. ک: ص 150 - 147).
6. برخورد نوزادانه با کودک: یکی از علل نپذیرفتن آموزش، برخورد نوزادانه با کودک است. استفاده از شیشه و پستانک، خواباندن در گهواره و رفتارهایی از این قبیل، باعث می‌شود که گمان کند هنوز نوزاد است. اگر این برخوردها را کاهش دهید، تمایل بیشتری به پذیرش آموزش نشان خواهد داد.
7. سرگرمی: وقتی کودک به شدت سرگرم و غرق در بازی می‌شود، به علامتی که مثانه پس از پر شدن به مغز می‌فرستد، توجه نمی‌کند و شلوار خود را خیس می‌کند. در این موقعیت، پرسیدن از او که دستشویی دارد یا نه، بی‌فایده است و باید به طور عملی (البته با آرامش) و با تشویق، او را به سمت دستشویی ببرید.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین