فرزند 7 ساله ام صبح ها به سختی از خواب بیدار می شود. علل آن چیست؟
: یکی از مشکلات جدی کودکان، مشکلات صبحگاهی و به ویژه دیر بیدار شدن است که سبب ایجاد تنش و فشارهای روحی کودک و والدین می شود و بر کار و فعالیت آنان تأثیر منفی می گذارد. برای مواجهه با این مشکل باید علل آن را بیابید و آن ها را از بین ببرید: 1. کمبود خواب: برای خواب به موقع کودک برنامه ریزی کنید تا کمبود خواب نداشته باشد. برای تعیین میزان نیاز او به خواب، تا چند شب او را کمی زودتر بخوابانید تا زمانی که احساس کنید صبح ها به راحتی برمی خیزد. برای خوابیدن به موقع کودک، از راهکارهای ذیل استفاده کنید: أ. برنامه ریزی درسی: برنامه درسی و انجام تکالیف مدرسه را با نظر خودش زمانی قرار دهید( ر.ک: ج1، ص 165) که به اواخر شب کشیده نشود و خواب او را به تأخیر نیندازد. ب. برنامه شبانگاهی: برنامه شبانگاهی جذاب( ر.ک: ص 169 و 170) او را به خواب به موقع ترغیب می کند. ج. خواب بموقع والدین: اگر اعضای خانواده همزمان بخوابند، کودکان راحت تر خواهند خوابید. طبیعی است که صدای تلویزیون، گفت و گو و خنده پدر و مادر، خواب را برای کودک سخت می کند. با توجه به این که میزان خواب والدین، از کودکان کمتر است می توانند صبح ها زودتر برخیزند و به کارهایشان بپردازند. 2. رژیم غذایی: خوراکی های با طبع سرد، آب زیاد، شیرینی فراوان، شام سنگین و شام قبل از خواب، در سخت بیدار شدن کودک مؤثر است. 3. بی رغبتی به مدرسه: گاهی به جهت عدم علاقه به مدرسه، انگیزه ای برای بیدار شدن ندارد. با بررسی علل این بی رغبتی( ر.ک:ص 154 و 155) که ممکن است مربوط به معلم یا همسالان یا فضای مدرسه باشد، این مشکل را حل کنید. 4. علل پزشکی: گاهی به جهت بی حالی و سستی بدن به سختی بیدار می شود که ممکن است منشأ پزشکی( کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، سل، ورم کبد یا اختلالات هورمونی) داشته باشد که باید به متخصص مراجعه کرد. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

فرزند 7 ساله ام صبح ها به سختی از خواب بیدار می شود. علل آن چیست؟


پاسخ:

: یکی از مشکلات جدی کودکان، مشکلات صبحگاهی و به ویژه دیر بیدار شدن است که سبب ایجاد تنش و فشارهای روحی کودک و والدین می شود و بر کار و فعالیت آنان تأثیر منفی می گذارد. برای مواجهه با این مشکل باید علل آن را بیابید و آن ها را از بین ببرید:
1. کمبود خواب: برای خواب به موقع کودک برنامه ریزی کنید تا کمبود خواب نداشته باشد. برای تعیین میزان نیاز او به خواب، تا چند شب او را کمی زودتر بخوابانید تا زمانی که احساس کنید صبح ها به راحتی برمی خیزد.
برای خوابیدن به موقع کودک، از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
أ. برنامه ریزی درسی: برنامه درسی و انجام تکالیف مدرسه را با نظر خودش زمانی قرار دهید( ر.ک: ج1، ص 165) که به اواخر شب کشیده نشود و خواب او را به تأخیر نیندازد.
ب. برنامه شبانگاهی: برنامه شبانگاهی جذاب( ر.ک: ص 169 و 170) او را به خواب به موقع ترغیب می کند.
ج. خواب بموقع والدین: اگر اعضای خانواده همزمان بخوابند، کودکان راحت تر خواهند خوابید. طبیعی است که صدای تلویزیون، گفت و گو و خنده پدر و مادر، خواب را برای کودک سخت می کند. با توجه به این که میزان خواب والدین، از کودکان کمتر است می توانند صبح ها زودتر برخیزند و به کارهایشان بپردازند.
2. رژیم غذایی: خوراکی های با طبع سرد، آب زیاد، شیرینی فراوان، شام سنگین و شام قبل از خواب، در سخت بیدار شدن کودک مؤثر است.
3. بی رغبتی به مدرسه: گاهی به جهت عدم علاقه به مدرسه، انگیزه ای برای بیدار شدن ندارد. با بررسی علل این بی رغبتی( ر.ک:ص 154 و 155) که ممکن است مربوط به معلم یا همسالان یا فضای مدرسه باشد، این مشکل را حل کنید.
4. علل پزشکی: گاهی به جهت بی حالی و سستی بدن به سختی بیدار می شود که ممکن است منشأ پزشکی( کارکرد بد کبد، عفونت کلیه، سل، ورم کبد یا اختلالات هورمونی) داشته باشد که باید به متخصص مراجعه کرد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین