کودکی که سن عقلی‌اش (Mental age) از سن تقویمی‌اش کمتر است، تفاوت چندانی با کودکان متوسط ندارد. او نیز به بازی (خاک بازی، بالا رفتن از درخت، خانه سازی، اسباب بازی و...) علاقه دارد با این تفاوت که علاقه‌اش به کودکان کوچک‌تر و اسباب بازی‌های متناسب با سنین پایین‌تر است؛ بنابراین در این گونه امور، با فرزند عقب مانده‌ی خود، برخورد طبیعی داشته و در اموری چون آموزش غذا خوردن، توالت رفتن، نظم و انضباط و... بیشتر از سن عقلی‌اش از او انتظار نداشته باشید. اموری که باید از آن‌ها بپرهیزید: 1. احساس گناه نکنید و خود را مقصر ندانید. احساس گناه شما سبب می‌شود بیش از حد معمول به او توجه کنید و این توجه فراوان، مشکلاتی را همچون حسادت فرزندان دیگر و حتی همسر در پی خواهد داشت. 2. از داشتن چنین فرزندی شرمسار نباشید. والدینی که از داشتن چنین فرزندی خجالت می‌کشند، به او عشق نمی‌ورزند. هر قدر بیشتر به او عشق بورزید و محبت کنید، دلپذیر و دوست داشتنی‌تر می‌شود. 3. از بهبود او قطع امید نکنید که در این صورت، برای تحصیل مناسب او، خرید اسباب‌بازی، پیدا کردن همبازی و... گامی بر نخواهید داشت و در نتیجه، استعدادهایش شکوفا نخواهد شد. 4. سعی نکنید کند ذهنی او را نادیده بگیرید. برخی والدین می‌کوشند هوشمندی فرزند کند ذهن خود را به دیگران اثبات کنند؛ بدین سبب برای آموزش آداب و معاشرت، توالت رفتن، غذا خوردن و... و پیشرفت او، آزارش می‌دهند و همین امر باعث می‌شود در مقابل والدین مقاومت کند و اعتماد به نفسش را از دست بدهد. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
سن عقلی فرزندم، 2 سال از سن تقویمیاش کمتر است و عقب ماندگی ذهنی دارد. با او چگونه باید رفتار کنم؟
کودکی که سن عقلیاش (Mental age) از سن تقویمیاش کمتر است، تفاوت چندانی با کودکان متوسط ندارد. او نیز به بازی (خاک بازی، بالا رفتن از درخت، خانه سازی، اسباب بازی و...) علاقه دارد با این تفاوت که علاقهاش به کودکان کوچکتر و اسباب بازیهای متناسب با سنین پایینتر است؛ بنابراین در این گونه امور، با فرزند عقب ماندهی خود، برخورد طبیعی داشته و در اموری چون آموزش غذا خوردن، توالت رفتن، نظم و انضباط و... بیشتر از سن عقلیاش از او انتظار نداشته باشید.
اموری که باید از آنها بپرهیزید:
1. احساس گناه نکنید و خود را مقصر ندانید. احساس گناه شما سبب میشود بیش از حد معمول به او توجه کنید و این توجه فراوان، مشکلاتی را همچون حسادت فرزندان دیگر و حتی همسر در پی خواهد داشت.
2. از داشتن چنین فرزندی شرمسار نباشید. والدینی که از داشتن چنین فرزندی خجالت میکشند، به او عشق نمیورزند. هر قدر بیشتر به او عشق بورزید و محبت کنید، دلپذیر و دوست داشتنیتر میشود.
3. از بهبود او قطع امید نکنید که در این صورت، برای تحصیل مناسب او، خرید اسباببازی، پیدا کردن همبازی و... گامی بر نخواهید داشت و در نتیجه، استعدادهایش شکوفا نخواهد شد.
4. سعی نکنید کند ذهنی او را نادیده بگیرید. برخی والدین میکوشند هوشمندی فرزند کند ذهن خود را به دیگران اثبات کنند؛ بدین سبب برای آموزش آداب و معاشرت، توالت رفتن، غذا خوردن و... و پیشرفت او، آزارش میدهند و همین امر باعث میشود در مقابل والدین مقاومت کند و اعتماد به نفسش را از دست بدهد.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [آیت الله اردبیلی] دانشآموزان استثنایی (کم توان ذهنی)، با توجه به این که سنّ عقلی آنان در مقایسه با افراد عادی همسنّ خود پایینتر است (به عنوان مثال سنّ آنها دوازده سال، ولی سنّ عقلی آنها هشت سال است)، آیا سنّ تکلیف این دانشآموزان، مانند افراد عادی، همان نُه سال قمری در دختران و پانزده سال قمری در پسران است یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] آن مقدار عقب ماندگی ذهنی که قدرت درک و تمیز را مختل کند، آیا مانند جنون، رافع تکالیف شرعی است؟
- [سایر] چرا فرزندم با خشونت رفتار می کند ؟
- [سایر] علل عقب ماندگی علمی کشور ما در یکصد سال اخیر چه بوده است؟
- [سایر] پرسش من در مورد بدیهیات عقلی است، طبق نظر بعضی از فلاسفه بدیهیات عقلی مربوط به ساختار ذهنی ما در این دنیا است و اگر ما مثلا در سیاره ای دیگر بودیم شاید این نظام عقلی را نداشتیم. جواب فلاسفه مسلمان به این شبهه چیست؟
- [سایر] با سلام بنده 23 سال سن دارم و مدرک کاردانی دارم میخواستم وارد حوزه شوم و 2 سال اضافه سن دارم گفتند با بروی کمیسیون سنی لطفا راهنمایی بفرمایید
- [آیت الله خامنه ای] تعدادی از دانش آموزان دختر و پسر مؤسسه ما طبق تاریخ تولدشان به سن بلوغ رسیده اند و بر اثر مشاهده اختلال در حافظه و ضعف آن، مورد معاینات پزشکی قرار گرفتند تا هوش و حافظه آنان آزمایش شود، نتیجه آن بررسی ها اثبات عقب ماندگی ذهنی آنان از یک سال پیش یا بیشتر بود، ولی بعضی از آنان را نمی توان مجنون محسوب کرد زیرا در حدّی هستند که مسائل اجتماعی و دینی را درک می کنند، آیا تشخیص این مرکز مانند تشخیص پزشکان اعتبار دارد و برای آن دانش آموزان ملاک است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چهل وهفت سال سن دارم ازنظر شرع اختلاف سن ازدواج چقدر باید باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سنّ یائسگی قرشیه چند سال است؟
- [آیت الله سیستانی] سن واقعی یائسگی بانوان چند سال است ؟
- [آیت الله بروجردی] مرد میتواند دختر بچّهای را که سن او سه سال بیشتر نیست غسل دهد. زن هم میتواند پسر بچّهای را که سه سال بیشتر ندارد غسل دهد.
- [آیت الله مظاهری] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله خوئی] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست، غسل دهد. زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] مرد می تواند دختر بچه ای ا أه سن او ازو سه سال بیشتر نیست ، غسل دهد ، زن هم می تواند پسر بچه ای را أه سه سال بیشتر ندارد ، غسل دهد .
- [آیت الله سبحانی] مرد می تواند دختر بچه ای را که سن او از سه سال بیشتر نیست; غسل دهد. زن هم می تواند پسر بچه ای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [امام خمینی] مرد می تواند دختر بچه ای را که سن او از سه سال بیشتر نیست، غسل دهد. زن هم می تواند پسر بچه ای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله اردبیلی] مرد میتواند دختر بچّهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد و زن نیز میتواند پسر بچّهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله بهجت] مرد میتواند در غیر حال ضرورت دختربچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند در غیر حال ضرورت پسربچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست، غسل دهد؛ و زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مرد می تواند دختر بچه ای را که سن او از سه سال بیشتر نیست؛ غسل دهد. و زن هم می تواند پسر بچه ای را که سه سال بیشتر ندارد؛ غسل دهد.