تربیت دینی کودکان چه لزومی دارد؟
اگر کودک ما تربیت دینی یابد، برکاتش به خود او و دیگران خواهد رسید. کودکی که با خدا آشنا است، هیچ‌گاه احساس پوچی نمی‌کند و در جای جای زندگی‌اش تکیه‌گاه محکمی خواهد داشت و با همین تکیه‌گاه، در برابر مشکلات استقامت می‌کند. زمانی که برادران حضرت یوسف علیه‌السلام او را در چاه انداختند، یوسف 9 ساله بود. وقتی کاروان از کنار چاه گذشت و یکی از کاروانیان یوسف را دید، صدایش را بلند کرد و گفت: کاروانیان بایستید! بیایید و به این کودک غریب و تنها کمک کنید. وقتی یوسف، این تربیت شده‌ی دینی، سخن او را شنید، گفت: انسانی که با خدا است، هیچ‌گاه غریب و تنها نیست. (1) برکت تربیت دینی کودک، به والدین نیز می‌رسد. کودک تربیت شده‌ی دینی، با والدین خود خوب رفتار می‌کند؛ زیرا با قرآن آشنا است و قرآن می‌فرماید: و لا تقل لهما اف. (2) به پدر و مادر اف نگو. او با روایات معصومان علیهم‌السلام آشنا می‌شود که می‌فرمایند: بر الوالدین واجب و ان کانا مشرکین. (3) نیکی به پدر و مادر واجب است؛ حتی اگر مشرک باشند. تربیت یافته‌ی دینی، سخنانی زیبا و پر محتوا بر زبان جاری می‌سازد و سبب افتخار پدر و مادر و نزدیکان می‌شود. سید جمال الدین 10 ساله بود که با پدرش سید صفدر به تهران مسافرت کرد و در منزل مرحوم آقا سید صادق سنگلجی، مجتهد معروف تهران سکنا گزید. آقا سید صادق، رو به سید جمال 10 ساله کرد و فرمود: خوب، سید جمال کوچک! شما هم چیزی بگویید. سید گفت: چیزی قابل عرض ندارم. آقا فرمود: خوب چیزی قابل طول بگویید. سید بی‌درنگ گفت: چیزی که قابل طول است، عمر شما است.(4) تربیت دینی کودکان، در آخرت والدین هم اثر می‌گذارد. امام صادق علیه‌السلام از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله نقل می‌کند که حضرت فرمود: روزی حضرت عیسی علیه‌السلام از قبرستانی می‌گذشت و دید مرده‌ای را عذاب می‌کنند. سال بعد از همان قبرستان گذشت و متوجه شد که عذاب آن مرده برداشته شده است. از خداوند پرسید: قضیه چیست؟ خداوند فرمود: فرزندی دارد که جاده‌ای را ترمیم کرد ویتیمی را پناه داد؛ بدین سبب، عذاب او را برداشتم.(5) نمونه‌ای دیگر از برکات تربیت دینی کودک برای آخرت پدر و مادر: روزی رسول اکرم صلی الله علیه و آله از قبرستان بقیع می‌گذشت و به یاران فرمود: بشتابید! در برگشت، یاران خواستند با سرعت بگذرند، حضرت فرمود: آرام بروید. در رفت، مرده‌ای را عذاب می‌کردند و در بازگشت، عذاب از او برداشته شد؛ چرا که فرزندی دارد و در همین فرصت نزد معلم رفت و )بسم الله الرحمن الرحیم( را آموخت و خداوند به همین جهت، عذاب را از پدر او برداشت. (6) پی نوشت: (1)محمدتقی فلسفی، کودک، ج 2، ص 190. (2) اسرا (17)، 23. (3)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 16، ص 155. (4)محمدعلی کریمی‌نیا، الگوی‌های تربیت کودکان و نوجوانان، ص 380. (5) ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه، ج 13، ص 11 و 12. (6) محمدعلی کریمی‌نیا، الگوی‌های تربیت کودکان و نوجوانان، ص 205 و 206. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
عنوان سوال:

تربیت دینی کودکان چه لزومی دارد؟


پاسخ:

اگر کودک ما تربیت دینی یابد، برکاتش به خود او و دیگران خواهد رسید. کودکی که با خدا آشنا است، هیچ‌گاه احساس پوچی نمی‌کند و در جای جای زندگی‌اش تکیه‌گاه محکمی خواهد داشت و با همین تکیه‌گاه، در برابر مشکلات استقامت می‌کند. زمانی که برادران حضرت یوسف علیه‌السلام او را در چاه انداختند، یوسف 9 ساله بود.
وقتی کاروان از کنار چاه گذشت و یکی از کاروانیان یوسف را دید، صدایش را بلند کرد و گفت: کاروانیان بایستید! بیایید و به این کودک غریب و تنها کمک کنید. وقتی یوسف، این تربیت شده‌ی دینی، سخن او را شنید، گفت: انسانی که با خدا است، هیچ‌گاه غریب و تنها نیست. (1)
برکت تربیت دینی کودک، به والدین نیز می‌رسد. کودک تربیت شده‌ی دینی، با والدین خود خوب رفتار می‌کند؛ زیرا با قرآن آشنا است و قرآن می‌فرماید:
و لا تقل لهما اف. (2)
به پدر و مادر اف نگو.
او با روایات معصومان علیهم‌السلام آشنا می‌شود که می‌فرمایند:
بر الوالدین واجب و ان کانا مشرکین. (3)
نیکی به پدر و مادر واجب است؛ حتی اگر مشرک باشند.
تربیت یافته‌ی دینی، سخنانی زیبا و پر محتوا بر زبان جاری می‌سازد و سبب افتخار پدر و مادر و نزدیکان می‌شود. سید جمال الدین 10 ساله بود که با پدرش سید صفدر به تهران مسافرت کرد و در منزل مرحوم آقا سید صادق سنگلجی، مجتهد معروف تهران سکنا گزید. آقا سید صادق، رو به سید جمال 10 ساله کرد و فرمود: خوب، سید جمال کوچک! شما هم چیزی بگویید. سید گفت: چیزی قابل عرض ندارم. آقا فرمود: خوب چیزی قابل طول بگویید. سید بی‌درنگ گفت: چیزی که قابل طول است، عمر شما است.(4)
تربیت دینی کودکان، در آخرت والدین هم اثر می‌گذارد. امام صادق علیه‌السلام از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله نقل می‌کند که حضرت فرمود:
روزی حضرت عیسی علیه‌السلام از قبرستانی می‌گذشت و دید مرده‌ای را عذاب می‌کنند. سال بعد از همان قبرستان گذشت و متوجه شد که عذاب آن مرده برداشته شده است. از خداوند پرسید: قضیه چیست؟ خداوند فرمود: فرزندی دارد که جاده‌ای را ترمیم کرد ویتیمی را پناه داد؛ بدین سبب، عذاب او را برداشتم.(5)
نمونه‌ای دیگر از برکات تربیت دینی کودک برای آخرت پدر و مادر:
روزی رسول اکرم صلی الله علیه و آله از قبرستان بقیع می‌گذشت و به یاران فرمود: بشتابید! در برگشت، یاران خواستند با سرعت بگذرند، حضرت فرمود: آرام بروید. در رفت، مرده‌ای را عذاب می‌کردند و در بازگشت، عذاب از او برداشته شد؛ چرا که فرزندی دارد و در همین فرصت نزد معلم رفت و )بسم الله الرحمن الرحیم( را آموخت و خداوند به همین جهت، عذاب را از پدر او برداشت. (6)
پی نوشت:
(1)محمدتقی فلسفی، کودک، ج 2، ص 190.
(2) اسرا (17)، 23.
(3)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 16، ص 155.
(4)محمدعلی کریمی‌نیا، الگوی‌های تربیت کودکان و نوجوانان، ص 380.
(5) ناصر مکارم شیرازی و دیگران، تفسیر نمونه، ج 13، ص 11 و 12.
(6) محمدعلی کریمی‌نیا، الگوی‌های تربیت کودکان و نوجوانان، ص 205 و 206.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین