ملاک ما برای منع کودکان و نوجوانان از رفتارهای نابهنجار، باید شرع مقدس باشد و ملاک دین، واجب و حرام است. برخورد سلیقه‌ای والدین در این مسأله، پسندیده نیست. برخی والدین براساس سلیقه‌ی شخصی خود، کودکان را از اموری منع می‌کنند؛ حال آن که از دیدگاه دین، منعی برای آن‌ها نیست. بازی کودکان )اگر مزاحمتی برای دیگران ایجاد نکند(؛ سر و صدای آنان )اگر دیگران را نیازارد(؛ تحرک بیش از حدشان )اگر ضرر و خطری را در پی نداشته باشد(؛ قدم زدن با دوستان، حضور در منازل دوستان یا دعوت آنان )اگر همسالان مورد اعتمادند(؛ خرید کفش و لباس مورد علاقه و...، هیچ گونه اشکالی ندارد و نباید کودکان را از این امور منع کرد. هرگاه کودک مرتکب حرامی شد، باید او را بازداشت. )کودکی( نمی‌تواند دلیل بر بی‌توجهی به گناهان او باشد؛ همان گونه که اگر مقداری هروئین مصرف کند، به دلیل سن پایین او از آن چشم نمی‌پوشید. اقدام به موقع شما در برابر اعمال خلاف کودک، او را از رفتارهای نابهنجار بعدی مصون خواهد کرد. پرمود بترا )Permuda Betra(، روان‌شناس غربی، سخن هشدار دهنده‌ای دارد: جلو بسیاری از آتش‌سوزی‌های بزرگ جهان را با یک فنجان آب می‌توان گرفت؛ البته اگر به موقع انجام شود(1) متأسفانه برخی خانواده‌ها به سبب عدم اقدام به موقع در برابر گناهان کودک، در دوران نوجوانی‌اش با فرزندی مواجه می‌شوند که رفتار نابهنجار در او نهادینه شده است و اصلاح او، کار بسیار سختی خواهد بود. پی نوشت: (1)حسین سیدی، یک شاخه گل مینا، ص 122. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
ملاک منع کودکان و نوجوانان از رفتارهای نابهنجار چیست و از چه زمانی باید آنان را منع کرد؟
ملاک ما برای منع کودکان و نوجوانان از رفتارهای نابهنجار، باید شرع مقدس باشد و ملاک دین، واجب و حرام است. برخورد سلیقهای والدین در این مسأله، پسندیده نیست. برخی والدین براساس سلیقهی شخصی خود، کودکان را از اموری منع میکنند؛ حال آن که از دیدگاه دین، منعی برای آنها نیست.
بازی کودکان )اگر مزاحمتی برای دیگران ایجاد نکند(؛ سر و صدای آنان )اگر دیگران را نیازارد(؛ تحرک بیش از حدشان )اگر ضرر و خطری را در پی نداشته باشد(؛ قدم زدن با دوستان، حضور در منازل دوستان یا دعوت آنان )اگر همسالان مورد اعتمادند(؛ خرید کفش و لباس مورد علاقه و...، هیچ گونه اشکالی ندارد و نباید کودکان را از این امور منع کرد.
هرگاه کودک مرتکب حرامی شد، باید او را بازداشت. )کودکی( نمیتواند دلیل بر بیتوجهی به گناهان او باشد؛ همان گونه که اگر مقداری هروئین مصرف کند، به دلیل سن پایین او از آن چشم نمیپوشید.
اقدام به موقع شما در برابر اعمال خلاف کودک، او را از رفتارهای نابهنجار بعدی مصون خواهد کرد. پرمود بترا )Permuda Betra(، روانشناس غربی، سخن هشدار دهندهای دارد:
جلو بسیاری از آتشسوزیهای بزرگ جهان را با یک فنجان آب میتوان گرفت؛ البته اگر به موقع انجام شود(1)
متأسفانه برخی خانوادهها به سبب عدم اقدام به موقع در برابر گناهان کودک، در دوران نوجوانیاش با فرزندی مواجه میشوند که رفتار نابهنجار در او نهادینه شده است و اصلاح او، کار بسیار سختی خواهد بود.
پی نوشت:
(1)حسین سیدی، یک شاخه گل مینا، ص 122.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] آیا برای پیشگیری از رفتارهای نابهنجار کودکان و انجام اعمال عبادی میتوان از اهرم فشار و زور استفاده کرد؟
- [سایر] آیا برای پیشگیری از رفتارهای نابهنجار کودکان و انجام اعمال عبادی میتوان از اهرم فشار و زور استفاده کرد؟
- [سایر] نشانههای اضطراب کودکان و نوجوانان چیست؟
- [سایر] راه تشخیص افسردگی در کودکان و نوجوانان چگونه است؟
- [سایر] برای کودکان و نوجوانان چه نوع بازیهایی مفید است؟
- [سایر] اثر بازیهای رایانه ای بر کودکان و نوجوانان چیست؟
- [سایر] نقش الگوهای رفتاری در تربیت کودکان و نوجوانان چیست؟
- [سایر] آثار مثبت و منفی دوستان و همسالان کودکان و نوجوانان کدامند؟
- [سایر] عروسک باربی چه تأثیرات مخرب تربیتی بر کودکان و نوجوانان دارد؟
- [سایر] آثار مثبت و منفی دوستان و همسالان کودکان و نوجوانان کدامند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در زکات فطره خوراک شخصی خود انسان ملاک نیست بلکه خوراک معمولی اهل شهر و یا محل ملاک است; بنابراین، کسی که همیشه برنج می خورد می تواند زکات فطره را از گندم بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد ، باید مکلّف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصّرف در مال خودشان منع نکرده باشد ، بلکه اگر در حال بالغ شدن سفیه باشد ، اگر چه حاکم شرع منع نکرده باشد معامله ایشان صحیح نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فرزند با اجازه پدر نذر کند، باید به آن نذر عمل نماید، بلکه اگر بدون اجازه او هم نذر کند، عمل کردن به آن نذر واجب است. ولی اگر پدر از کاری منع کرده باشد، و یا بعد از نذر از آن کار منع کند، آن نذر صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل مدّعی شود که از طرف مالک در انجام بعضی از معاملات مجاز بوده و مالک منکر شود و بینه ای نداشته باشند قول مالک با قسم مقدم است و اگر مالک ادّعا کند که عامل را از انجام بعضی معاملات که بدون منع بر عامل جائز است منع کرده و عامل منکر باشد، قول عامل با قسم مقدم است.
- [آیت الله بهجت] مالک و کسی که مراقبت از درختها را به عهده میگیرد، باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد، و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصرف در مال خودشان منع نکرده باشد، بلکه اگر سفیه باشند، اگرچه حاکم شرع از تصرف در مال خودشان منع نکرده باشد، معامله آنان صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] دو نفری که چیزی را به یکدیگر صلح میکنند، باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز قصد صلح داشته باشند و حاکم شرع نیز آنان را از تصرّف در اموالشان منع نکرده باشد و سفیه نیز نباشند، اگرچه حاکم شرع هم آنها را منع نکرده باشد.
- [آیت الله اردبیلی] باغدار و کسی که تربیت درختان را به عهده میگیرد، باید مکلّف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصرّف در اموالشان منع نکرده باشد، امّا مساقات سفیه اگرچه حاکم شرع هم او را منع نکرده باشد نافذ نیست.
- [امام خمینی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد، باید مکلف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد، و نیز باید حاکم شرع آنان را از تصرف در مال خودشان منع نکرده باشد، بلکه اگر در حال بالغ شدن سفیه باشند اگر چه حاکم شرع منع نکرده باشد معامله ایشان صحیح نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لازم نیست پسر بزرگتر وارث میّت باشد، بنابراین حتی اگر از ارث به یکی از اسباب منع مانند قتل یا کفر، ممنوع باشد، قضا واجب است.
- [آیت الله مظاهری] استفاده متعارف از جنگلها مانند استفاده از چوبها برای ساختمان شخصی یا تهیه زغال برای مصرف یا هیزم اشکال ندارد مگر آن که دولت اسلامی منع کند.