مربی حکیم و رهبر دانا می تواند ما را از نزدیک ترین راه ها به مقصد برساند و مربی سه کار را عهده دار است: 1- تزکیه و آزادی قطب نمای فکر ما می تواند جهت حرکت ما را نشان بدهد به شرط این که گرفتار آهن رباهای عادت و تعصب و تقلید نشده باشد؛ وگرنه این قطب نمای منحرف به جای اینکه ما را به مقصد برساند، در دریا غرق می کند. راستی آن کس که تفکر ندارد به نجات نزدیک تر است تا کسی که تفکراتش را به انحراف کشیده اند. 2- تعلیم و آموزش خیلی ها تفکراتی را شروع کرده اند و به نتیجه نرسیده اند و مایوس شده اند و یا به نتیجه های غلط دست یافته اند و منحرف شده اند. پس باید مربی به ما روش تدبر و مطالعه و طرز تفکر را بیاموزد. 3- تذکر و یادآوری انسان گرفتار غفلت ها وگرفتار وسوسه هایی است که شیطان به آن کمر همت بسته و این است که مربی باید یادآوری ها و تذکرهایی داشته باشد. و ذکر فان الذکری تنفع المومنین.(1) تا به حال به این نتیجه رسیدیم که برای تربیت و آزادکردن انسان از اسارت ها از هواها و حرف ها و جلوه ها و از وسوسه ها و زینت ها، به معرفت و به تعقل و سنجش و به تفکر وتجربه و به تدبر و مطالعه و مواد خام، نیازمندیم. تدبر وتفکر وتعقل، سنگ اول تربیت انسان هستند و این همه به مربی و رهبر نیازمندند و رهبر سه وظیفه ی تزکیه، تعلیم وتذکر را به عهده دارد. این نظام و این طرح تربیتی، طرحی است که قرآن در سه آیه به آن اشاره کرده است: 1- " قل انما اعظکم بواحدة ان تقوموا لله مثنی و فرادی ثم تتفکروا".(2) 2- "یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمة".(3) 3- "و ذکر فان الذکری تنفع المومنین".(4) آیه ی اول از ما فقط یک چیز می خواهد و این یک چیز همه چیز را در بر دارد و آبستن تمام حرف هاست. در این آیه تفکر پس از قیام را از ما خواسته اند. در آیه ی دوم کارهای مربی گوشزد شده. یتلوا علیهم آیاته- مواد خام برای تدبر- یزکیهم- تزکیه و آزادی- یعلمهم الکتاب و الحکمة- تعلیم کتاب یا آموزش تدبر و مطالعه، تعلیم حکمت یا تفکر محکم وصحیح. در آیه ی آخر از کار دیگر مربی، از تذکر و یادآوری سخن به میان آمده است. پی نوشت : 1- ذاریات، 55 2- سبا، 46 3- ال عمران، 146 4- ذاریات، 55
مسئولیت های یک مربی چیست؟
مربی حکیم و رهبر دانا می تواند ما را از نزدیک ترین راه ها به مقصد برساند و مربی سه کار را عهده دار است:
1- تزکیه و آزادی
قطب نمای فکر ما می تواند جهت حرکت ما را نشان بدهد به شرط این که گرفتار آهن رباهای عادت و تعصب و تقلید نشده باشد؛ وگرنه این قطب نمای منحرف به جای اینکه ما را به مقصد برساند، در دریا غرق می کند.
راستی آن کس که تفکر ندارد به نجات نزدیک تر است تا کسی که تفکراتش را به انحراف کشیده اند.
2- تعلیم و آموزش
خیلی ها تفکراتی را شروع کرده اند و به نتیجه نرسیده اند و مایوس شده اند و یا به نتیجه های غلط دست یافته اند و منحرف شده اند. پس باید مربی به ما روش تدبر و مطالعه و طرز تفکر را بیاموزد.
3- تذکر و یادآوری
انسان گرفتار غفلت ها وگرفتار وسوسه هایی است که شیطان به آن کمر همت بسته و این است که مربی باید یادآوری ها و تذکرهایی داشته باشد.
و ذکر فان الذکری تنفع المومنین.(1)
تا به حال به این نتیجه رسیدیم که برای تربیت و آزادکردن انسان از اسارت ها از هواها و حرف ها و جلوه ها و از وسوسه ها و زینت ها، به معرفت و به تعقل و سنجش و به تفکر وتجربه و به تدبر و مطالعه و مواد خام، نیازمندیم.
تدبر وتفکر وتعقل، سنگ اول تربیت انسان هستند و این همه به مربی و رهبر نیازمندند و رهبر سه وظیفه ی تزکیه، تعلیم وتذکر را به عهده دارد.
این نظام و این طرح تربیتی، طرحی است که قرآن در سه آیه به آن اشاره کرده است:
1- " قل انما اعظکم بواحدة ان تقوموا لله مثنی و فرادی ثم تتفکروا".(2)
2- "یتلوا علیهم آیاته و یزکیهم و یعلمهم الکتاب و الحکمة".(3)
3- "و ذکر فان الذکری تنفع المومنین".(4)
آیه ی اول از ما فقط یک چیز می خواهد و این یک چیز همه چیز را در بر دارد و آبستن تمام حرف هاست. در این آیه تفکر پس از قیام را از ما خواسته اند.
در آیه ی دوم کارهای مربی گوشزد شده.
یتلوا علیهم آیاته- مواد خام برای تدبر- یزکیهم- تزکیه و آزادی- یعلمهم الکتاب و الحکمة- تعلیم کتاب یا آموزش تدبر و مطالعه، تعلیم حکمت یا تفکر محکم وصحیح.
در آیه ی آخر از کار دیگر مربی، از تذکر و یادآوری سخن به میان آمده است.
پی نوشت :
1- ذاریات، 55
2- سبا، 46
3- ال عمران، 146
4- ذاریات، 55
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میتوان حکم مربّی رانندگی را در مسئله فوق با مربّی شنا یکی دانست چراکه حضرت امام 6نظرشان این بوده که مربّی شنا فقط در صورتی ضامن است که فرد تحت تعلیم صغیر بوده باشد و الاّ در صورتی که متعلّم کبیر باشد و مربّی شنا نیز حاضر بوده لیکن متعلّم غرق شود مربّی ضامن نیست علّت این فرق چیست و آیا وجود و عدم وجود قرارداد ضمانت برای مربّی رانندگی یا شنا معتبر است یا خیر؟
- [سایر] ویژگی های یک مربی خوب چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر در مسابقات بانوان، داور و متخصص و مربّی زن نباشد، آیا می توان از مربی و داور مرد استفاده نمود؟
- [سایر] یک مربی خوب از نگاه قرآن دارای چه ویژگیهای است؟
- [سایر] ضرورت، مربی و نقش آن در زندگی را توضیح دهید.
- [سایر] جایگاه، نقش و رسالت معلم و مربی چیست؟
- [سایر] مربی (والدین و اولیای مدرسه) چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
- [آیت الله خامنه ای] بنده پول یک جلسه آموزش رانندگی را به آموزشگاه بدهکار شدم، نصف پول را بدون اطلاع آموزشگاه به مربی پرداخت کردم، اما بعداً فهمیدم که طبق قانون نصف پول به آموزشگاه و نصفی به مربی تعلق دارد، آیا می توانم نصف دیگر را هم به مربی بپردازم؟
- [سایر] در هنگام آموزش دست مربی به دست و بدن من میخورد، این چه حکمی دارد؟
- [سایر] خودسازی مربی و دلسوز بودن و مردمی بودن در کدام سورهها و آیات آمده است؟
- [آیت الله اردبیلی] تقلّب در امتحانات و نیز در استخدام جایز نیست. همچنین کسی که به نظر خودش صلاحیّت مسئولیّت و شغلی را ندارد، نباید آن را تقبّل نماید، هر چند دیگران او را دارای صلاحیت و شرایط لازم بدانند.
- [آیت الله اردبیلی] (معروف) یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن واجب یا مستحب است و (منکر) یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن قبیح و حرام یا مکروه است و از این نظر فرقی میان امور فردی و اجتماعی نیست. بنابر این امر به معروف و نهی از منکر یک وظیفه عمومی است و حکومتها و افراد مردم، همه در برابر یکدیگر مسئولیت دارند و باید به این وظیفه عمل نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] )معروف( یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن واجب یا مستحب است، و)منکر( یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن قبیح وحرام یا مکروه است; واز این نظر فرقی میان امور فردی واجتماعی نیست. بنابراین امر به معروف ونهی از منکر یک وظیفه عمومی است وحکومتها وافراد مردم همه در برابر یکدیگر مسئولیت دارند وباید به این وظیفه عمل نمایند.