هر کسی که بخواهد در مسیر تربیت گام بردارد، مربی است و باید ویژگی‌هایی داشته باشد. برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های مربی چنین است: 1. اخلاص: با توجه به این که مؤثر واقعی خدا است، مربی برای تأثیر سخن و رفتارش باید اخلاص داشته باشد و برای خدا تربیت کند. اگر مربی، تمام ابزارهای تربیت )آگاهی از روان‌شناسی کودک، آشنایی با مسائل علمی علوم تربیتی، آگاهی از زوایای روحی - روانی کودک( را در دست داشته باشد، اما خدا را در نظر نگیرد، در تربیت موفق نخواهد بود. 2. توکل: با توکل به خدای بزرگ، مسیر پر پیچ و خم تربیت، راحت‌تر پیموده می‌شود. 3. توسل: توسل به امامان معصوم علیهم‌السلام بسیار راهگشا است. ما شیعیان در اقیانوس برکت معصومان غرقیم؛ اما قدر آن را نمی‌دانیم؛ چونان ماهی که در آب است و قدر آب را نمی‌داند. بسیاری از والدین برای رفع مشکلات مادی خود به این نورهای الاهی متوسل می‌شوند؛ اما برای داشتن فرزندانی متدین، صالح، باهوش و مؤدب، به درگاه آنان توسل نمی‌جویند. 4. درک دنیای کودک: پدر یا مادر، باید روح خود را از قالب بدن خویش درآورده، در قالب بدن کودک قرار دهند. باید دنیا را از چشم او ببینند. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، تربیت کودک مشکل خواهد بود. اگر والدین به دوران کودکی خود بیندیشند و آن دوران را به یاد آورند، به طور قطع بسیاری از رفتارهای کودکانشان قابل تحمل خواهد شد؛ زیرا خواهند فهمید بسیاری از رفتارهایی که از دید آنان نابهنجار می‌نماید، اقتضای سن کودکان است. رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: من کان عنده صبی فلیتصاب له.(1) چون که با کودک سر و کارت فتاد / هم زبان کودکی باید گشاد. پی نوشت: (1)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 21، ص 486. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
مربی (والدین و اولیای مدرسه) چه ویژگیهایی باید داشته باشند؟
هر کسی که بخواهد در مسیر تربیت گام بردارد، مربی است و باید ویژگیهایی داشته باشد. برخی از مهمترین ویژگیهای مربی چنین است:
1. اخلاص: با توجه به این که مؤثر واقعی خدا است، مربی برای تأثیر سخن و رفتارش باید اخلاص داشته باشد و برای خدا تربیت کند. اگر مربی، تمام ابزارهای تربیت )آگاهی از روانشناسی کودک، آشنایی با مسائل علمی علوم تربیتی، آگاهی از زوایای روحی - روانی کودک( را در دست داشته باشد، اما خدا را در نظر نگیرد، در تربیت موفق نخواهد بود.
2. توکل: با توکل به خدای بزرگ، مسیر پر پیچ و خم تربیت، راحتتر پیموده میشود.
3. توسل: توسل به امامان معصوم علیهمالسلام بسیار راهگشا است. ما شیعیان در اقیانوس برکت معصومان غرقیم؛ اما قدر آن را نمیدانیم؛ چونان ماهی که در آب است و قدر آب را نمیداند.
بسیاری از والدین برای رفع مشکلات مادی خود به این نورهای الاهی متوسل میشوند؛ اما برای داشتن فرزندانی متدین، صالح، باهوش و مؤدب، به درگاه آنان توسل نمیجویند.
4. درک دنیای کودک: پدر یا مادر، باید روح خود را از قالب بدن خویش درآورده، در قالب بدن کودک قرار دهند. باید دنیا را از چشم او ببینند. تا زمانی که این اتفاق نیفتد، تربیت کودک مشکل خواهد بود. اگر والدین به دوران کودکی خود بیندیشند و آن دوران را به یاد آورند، به طور قطع بسیاری از رفتارهای کودکانشان قابل تحمل خواهد شد؛ زیرا خواهند فهمید بسیاری از رفتارهایی که از دید آنان نابهنجار مینماید، اقتضای سن کودکان است.
رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:
من کان عنده صبی فلیتصاب له.(1)
چون که با کودک سر و کارت فتاد / هم زبان کودکی باید گشاد.
پی نوشت:
(1)حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 21، ص 486.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] اولیای مدرسه تا چه اندازه در افزایش اعتماد به نفس فرزند یا کاهش آن تأثیر دارند؟
- [سایر] والدین در مقابل انجام ندادن تکالیف مدرسه فرزندان چه وظایفی دارند؟
- [سایر] در مدرسه ممتازین چگونه درس بخوانیم؟آنجا رقابت شدید است وانتظارات والدین نیز بالاست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مس قرآن توسط دانش آموزانی که در کلاسهای قرآن در مدرسه شرکت می کنند، اما وضوی آنان تمام شرایط را دارا نیست چه حکمی دارد و وظیفه مربّی آنان چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا میتوان حکم مربّی رانندگی را در مسئله فوق با مربّی شنا یکی دانست چراکه حضرت امام 6نظرشان این بوده که مربّی شنا فقط در صورتی ضامن است که فرد تحت تعلیم صغیر بوده باشد و الاّ در صورتی که متعلّم کبیر باشد و مربّی شنا نیز حاضر بوده لیکن متعلّم غرق شود مربّی ضامن نیست علّت این فرق چیست و آیا وجود و عدم وجود قرارداد ضمانت برای مربّی رانندگی یا شنا معتبر است یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا استفاده از فطریه جهت مصارف آموزشگاههای دولتی با توجه به مشکلات و کمبودهای مالی موجود در مدارس در صورت تمایل اولیای دانشآموزان به پرداخت آن به مدرسه، جایز است؟
- [سایر] مسئولیت های یک مربی چیست؟
- [سایر] ویژگی های یک مربی خوب چیست؟
- [سایر] تفسیر به رأی چیست؟ و چه ویژگیهائی دارد؟
- [سایر] اصحاب حضرت مهدی علیه السلام چه ویژگیهایی دارند؟
- [آیت الله نوری همدانی] وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند آن حوض را برای همة مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه ، در صورتی که معمولا مردم از آب آن وضو بگیرند ، اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند آن حوض را برای همه مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه، در صورتی که معمولاً مردم از آب آن وضو بگیرند و وضوء گرفتن مردم کاشف از اجازه عمومی باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند ان حوض را برای همه مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه جایز نیست و اگر اطمینان به عمومیت وقف حاصل شود هر چند از وضو گرفتن مردم باشد اشکال ندارد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . وضو گرفتن از حوض مدرسه ای که انسان نمی داند آن حوض را برای همه مردم وقف کرده اند یا برای محصلین همان مدرسه، در صورتی که از وضوی مردم از آب آن اطمینان به عموم وقفیت آن پیدا شود، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی محصل مدرسه ای نیست ولی میهمان محصلین است، وضو گرفتن او در آن مدرسه اشکال ندارد، به شرط این که پذیرفتن چنان میهمانی برخلاف شرایط وقف نباشد، همچنین در مورد کسی که میهمان مسافران مسافرخانه و یا ساکنان تیمچه ها است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] دفن میت در جای غصبی و در زمینی که مثل مسجد و حسینیه و مدرسه علمیه برای غیر دفن کردن وقف شده باشد، جایز نیست.
- [آیت الله مظاهری] میّت را نباید در جای غصبی دفن کنند و دفن کردن در جایی که برای دفن کردن وقف نشده مانند مسجد و مدرسه، جایز نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .مکلّفی که پس از پرداختن خمس مال حلال مخلوط به حرام، فهمید مقدار حرام کمتر از یک پنجم مالی بوده است که پرداخت کرده است، در این صورت نمیتواند مقدار زیادی را از اولیای خمس طلب کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مالی را برای بچهای که در شکم مادر است و در آن روح دمیده باشد ولی هنوز به دنیا نیامده وقف کند اشکالی ندارد، همچنین اگر مثلاً وقف فقراء یا طلّاب یک مدرسه خاصّ کند و هنوز فقیر یا طلبهای در آن مدرسه وجود نداشته باشد، ولی اگر مثلاً قید کند که وقف تنها برای کسانی باشد که از سال بعد در این مدرسه ساکن میشوند صحیح نیست، ولی میتوان برای تمام کسانی که در این مدرسه ساکن هستند یا ساکن خواهند شد مالی را وقف کرد، همچنین میتوان مالی را برای زندگان و بعد از آنها برای کسانی که بعداً به دنیا میآیند وقف نماید، مثلاً چیزی را برای اولاد خود وقف کند که بعد از آنان وقف نوههای او باشد و هر دستهای بعد از دسته دیگر از وقف استفاده کند
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی مواد معدنی را قبل از آنکه خمس آن را پرداخت کند یا به ذمّه بگیرد، بفروشد و سود ببرد، در این صورت, معامله نسبت به یک پنجم (خمس) فضولی است , چون خمس به عین مال تعلق می گیرد، اگر اولیای خمس (امام معصوم(ع) و ولیّ امر مسلمین ) آن را امضاء کند، معامله صحیح و منجّز خواهد شد و سود خمس به اولیای آن برمی گردد و اگر استخراج کننده معدن، خمس آن را پیش از داد و ستد از مال دیگر خود پرداخت نم اید، تمام این مواد معدنی مِلک او می شود و معامله او صحیح و همه سود آن, متعلق به او خواهد بود.