گاهی خود شخص، ازدواج بدون شرایط را بر خود تحمیل می‌کند که از آنها به عوامل خودتحمیلی تعبیر می‌کنیم. این عوامل عبارتند از: 1. فشارهای خانواده: گاهی خشونت پدر، پرتوقعی مادر، دعواهای والدین، فشارهای برادر و خواهر، تنگناهای مالی در خانواده و... شخص را به ازدواج بدون شرایط وا می‌دارد؛ اما توجه ندارد که شرایط فعلی در خانه گذرا، و شرایط بعدی در زندگی زناشویی همیشگی خواهد بود. 2. یافتن حامی: خانمی که احساس می‌کند در منزل پدر حمایت نمی‌شود، برای یافتن حامی، به ازدواج نامناسب تن می‌دهد. 3. از دست دادن فرصتها: گاهی با کمی بالاتر رفتن سن، نگران از دست دادن فرصت‌ها می‌شود و به کسی که شرایط مناسب را ندارد، پاسخ مثبت می‌دهد. 4. باز کردن راه دیگران: خواهر بزرگ‌تر چون خود را مانع ازدواج خواهر کوچک‌تر می‌بیند، بدون توجه به شرایط طرف مقابل با او ازدواج می‌کند تا موانع ازدواج خواهرش را از پیش پایش بردارد )ر.ک: ص 102و103( 5. عقب ماندن از قافله: دختر یا پسری که دوستانش ازدواج کرده‌اند و احتمالا فرزندانی هم دارند، وسوسه می‌شود که با نبود شرایط ازدواج کند تا از قافله عقب نماند؛ به ویژه اگر در معرض سؤال‌ها و گوشه کنایه دیگران نیز باشد. 6. لجبازی: گاهی صرفا برای لجبازی با کسانی که او را از ازدواج با شخصی منع کرده‌اند، به رغم نداشتن شرایط، با او ازدواج می‌کند. 7. ترس از نفرین طرف مقابل: در مواردی خواستگار، یا دختر، از ترس نفرین طرف مقابل یا دلشکستگی‌اش و به سبب احساس ترحم و دلسوزی با او ازدواج می‌کند؛ در حالی‌که می‌داند همتایی لازم را با هم ندارند و دلشکستگی او در صورت جدایی پس از ازدواج، بیشتر خواهد بود. 8. ترس از تهدید طرف مقابل: گاهی از ترس تهدید طرف مقابل که ممکن است در ازدواج او موانعی ایجاد کند، می‌پذیرد؛ اما توجه ندارد که پیامدهای منفی این تهدید پس از ازدواج، به مراتب افزون‌تر است. 9. رسیدن به دارایی و موقعیت اجتماعی: برخی با کسی ازدواج می‌کنند که شرایط مطلوب را ندارد بدان امید که بتوانند از دارایی یا موقعیت اجتماعی و سیاسی خانواده او در زندگی بهره‌مند شوند. 10. روکم کنی: برخی از خانم‌ها یا آقایان بی‌درنگ پس از شنیدن پاسخ منفی، به ازدواج بدون شرایط اقدام می‌کنند تا به اصطلاح، روی طرف را کم کنند و به وی بفهمانند که خواهان داشته‌اند و او فرصت مناسبی را از دست داده است
گاهی خود شخص، ازدواج بدون شرایط را بر خود تحمیل میکند که از آنها به عوامل خودتحمیلی تعبیر میکنیم. این عوامل عبارتند از:
1. فشارهای خانواده: گاهی خشونت پدر، پرتوقعی مادر، دعواهای والدین، فشارهای برادر و خواهر، تنگناهای مالی در خانواده و... شخص را به ازدواج بدون شرایط وا میدارد؛ اما توجه ندارد که شرایط فعلی در خانه گذرا، و شرایط بعدی در زندگی زناشویی همیشگی خواهد بود.
2. یافتن حامی: خانمی که احساس میکند در منزل پدر حمایت نمیشود، برای یافتن حامی، به ازدواج نامناسب تن میدهد.
3. از دست دادن فرصتها: گاهی با کمی بالاتر رفتن سن، نگران از دست دادن فرصتها میشود و به کسی که شرایط مناسب را ندارد، پاسخ مثبت میدهد.
4. باز کردن راه دیگران: خواهر بزرگتر چون خود را مانع ازدواج خواهر کوچکتر میبیند، بدون توجه به شرایط طرف مقابل با او ازدواج میکند تا موانع ازدواج خواهرش را از پیش پایش بردارد )ر.ک: ص 102و103(
5. عقب ماندن از قافله: دختر یا پسری که دوستانش ازدواج کردهاند و احتمالا فرزندانی هم دارند، وسوسه میشود که با نبود شرایط ازدواج کند تا از قافله عقب نماند؛ به ویژه اگر در معرض سؤالها و گوشه کنایه دیگران نیز باشد.
6. لجبازی: گاهی صرفا برای لجبازی با کسانی که او را از ازدواج با شخصی منع کردهاند، به رغم نداشتن شرایط، با او ازدواج میکند.
7. ترس از نفرین طرف مقابل: در مواردی خواستگار، یا دختر، از ترس نفرین طرف مقابل یا دلشکستگیاش و به سبب احساس ترحم و دلسوزی با او ازدواج میکند؛ در حالیکه میداند همتایی لازم را با هم ندارند و دلشکستگی او در صورت جدایی پس از ازدواج، بیشتر خواهد بود.
8. ترس از تهدید طرف مقابل: گاهی از ترس تهدید طرف مقابل که ممکن است در ازدواج او موانعی ایجاد کند، میپذیرد؛ اما توجه ندارد که پیامدهای منفی این تهدید پس از ازدواج، به مراتب افزونتر است.
9. رسیدن به دارایی و موقعیت اجتماعی: برخی با کسی ازدواج میکنند که شرایط مطلوب را ندارد بدان امید که بتوانند از دارایی یا موقعیت اجتماعی و سیاسی خانواده او در زندگی بهرهمند شوند.
10. روکم کنی: برخی از خانمها یا آقایان بیدرنگ پس از شنیدن پاسخ منفی، به ازدواج بدون شرایط اقدام میکنند تا به اصطلاح، روی طرف را کم کنند و به وی بفهمانند که خواهان داشتهاند و او فرصت مناسبی را از دست داده است
- [سایر] چه عواملی سبب می شود که انسان ازدواج را بر خود تحمیل کند؟
- [سایر] چه عواملی سبب می شود که انسان ازدواج را بر خود تحمیل کند؟
- [سایر] چه عواملی می تواند سبب ایجاد یا تشدید ناخشنودی از زندگی زناشویی شود؟
- [سایر] چه عواملی سبب و منشاء مشاجره بین زن و مرد است؟
- [سایر] از نظر تاریخی چه عواملی سبب حفظ حادثه کربلا شده است؟
- [سایر] چه عواملی سبب سوء ظن و بدبینی بین همسران می شود؟
- [سایر] چه عواملی در پایداری ازدواج دخیلند؟
- [سایر] در زمان پیامبر اسلام، مدتی بیت المقدس قبله مسلمانان بود. چه عواملی سبب شد این قبله به کعبه تغییر یابد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا قسامه در جراحاتی که موجب ارش است، یا عواملی غیر از جراحت که سبب ارش است، کارآیی دارد؟
- [سایر] چه عواملی انسان را به انحطاط می کشاند؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سفری که واجب نیست اگر سبب اذیت پدر و مادر باشد حرام است و انسان باید در آن سفر نماز را تمام بخواند و روزه هم بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] ازدواج با کسانی که با انسان محرم هستند حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که زن خود را طلاق میدهد باید عاقل بوده و کمتر از ده سال نداشته باشد و طلاق بچه نابالغ ممیّز که کمتر از ده سال نداشته باشد صحیح است و نیز باید انسان واقعاً طلاق شرعی و جدا شدن زن از زوجیّت خود را قصد کرده باشد و مجرّد مجبور بودن طلاقدهنده سبب باطل شدن طلاق نمیگردد، البتّه در غالب موارد اجبار، شخص اجبار شده وقوع طلاق شرعی را واقعاً قصد نمیکند بلکه تنها اجراء صیغه طلاق را قصد میکند که در این صورت طلاق واقع نمیگردد، ولی اگر به سبب اجبار، مرد واقعاً قصد طلاق شرعی زنش را داشته باشد طلاق صحیح خواهد بود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان با دختری ازدواج کند دیگر نمی تواند با زنی که ان دختررا شیر کامل داده ازدواج نماید
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمی تواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده، ازدواج نماید.
- [آیت الله سبحانی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمی تواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده، ازدواج نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمی تواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.