رابطه‌های منطقی و بر اساس ضوابط شرع که هیچ‌گونه گناهی بین دختر و پسر اتفاق نمی‌افتد، در محیط کار، در دانشگاه یا در ارتباطات فامیلی اشکالی ندارد. مراجع تقلید فتوا داده‌اند که ارتباط شغلی اگر باعث مفسده نشود و موازین شرع در آن رعایت شود، اشکال ندارد. ) نرم افزار پرسمان 2 )www.porseman.org( استفتا از مراجع. . بر اساس فتاوای فقیهان، مردها می‌توانند با نامحرم صحبت کنند به این شرط که به قصد لذت و ریبه نباشد و با این صحبت کردن به گناه آلوده نشوند؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 137. البته خوب است به قدر ضرورت بسنده کنند؛ چون فرموده‌اند که صحبت کردن با نامحرم به غیر ضرورت مکروه است؛ خصوصا اگر مخاطب، جوان باشد. . . خانم‌ها نیز می‌توانند با نامحرم صحبت کنند به شرط آن که به قصد لذت و ریبه نباشد؛ صدای خود را ترقیق و تلطیف نکنند )برابر است با نازک و کش‌دار و با کرشمه سخن نگویند( و ترس از فتنه نباشد؛ 142. پس اگر رابطه شما با حفظ موازین شرع و عرف باشد، به این معنا که دیگران، رابطه شما را رابطه‌ای احساسی و عاشقانه نمی‌دانند و شما را دوست دختر و دوست پسر نمی‌پندارند، اشکالی ندارد و اگر به ازدواج بینجامد، مشکلی ایجاد نخواهد کرد )ر.ک: ص 43-41(.
آیا رابطههای منطقی و بر اساس ظوابط شرع بین خانم و آقا در محیط کار برای ازدواج اشکالی دارد؟
رابطههای منطقی و بر اساس ضوابط شرع که هیچگونه گناهی بین دختر و پسر اتفاق نمیافتد، در محیط کار، در دانشگاه یا در ارتباطات فامیلی اشکالی ندارد.
مراجع تقلید فتوا دادهاند که ارتباط شغلی اگر باعث مفسده نشود و موازین شرع در آن رعایت شود، اشکال ندارد. ) نرم افزار پرسمان 2 )www.porseman.org( استفتا از مراجع. .
بر اساس فتاوای فقیهان، مردها میتوانند با نامحرم صحبت کنند به این شرط که به قصد لذت و ریبه نباشد و با این صحبت کردن به گناه آلوده نشوند؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 137. البته خوب است به قدر ضرورت بسنده کنند؛ چون فرمودهاند که صحبت کردن با نامحرم به غیر ضرورت مکروه است؛ خصوصا اگر مخاطب، جوان باشد. . .
خانمها نیز میتوانند با نامحرم صحبت کنند به شرط آن که به قصد لذت و ریبه نباشد؛ صدای خود را ترقیق و تلطیف نکنند )برابر است با نازک و کشدار و با کرشمه سخن نگویند( و ترس از فتنه نباشد؛ 142. پس اگر رابطه شما با حفظ موازین شرع و عرف باشد، به این معنا که دیگران، رابطه شما را رابطهای احساسی و عاشقانه نمیدانند و شما را دوست دختر و دوست پسر نمیپندارند، اشکالی ندارد و اگر به ازدواج بینجامد، مشکلی ایجاد نخواهد کرد )ر.ک: ص 43-41(.
- [سایر] اگر قبل از ازدواج رابطه منطقی و براساس عرفی و شرعی بین خانم و آقا باشد ، آیا باز هم ازدواج ناموفق خواهد شد ؟
- [سایر] لطفا در باره ازدواج خانم هایی که سن شان بالا رفته ، توضیح دهید و اگر سن خانم از آقا بیشتر باشد چه اشکالی دارد؟
- [سایر] چه اشکالی دارد خانم از آقا خواستگاری کند ؟
- [سایر] چه اشکالی دارد خانم از آقا خواستگاری کند؟
- [سایر] درباره کفویت و همتایی خانم و آقا در امر ازدواج توضیح دهید.
- [سایر] آقا دوازده سال از خانم بزرگتر است آیا این ازدواج ، مشکل دارد؟
- [سایر] چه سنی برای ازدواج آقا و خانم مناسب است و تفاوت سنی چقدر باید باشد؟
- [سایر] آقا دوازده سال از خانم بزرگتر است آیا این ازدواج ، مشکل دارد ؟
- [سایر] در مورد تحصیلات خانم و آقا در ازدواج توضیح دهید. آیا لازم هست که هم سطح باشند؟
- [سایر] در مورد تحصیلات خانم و آقا در ازدواج توضیح دهید. آیا لازم هست که هم سطح باشند؟
- [آیت الله بهجت] شخص سفیه و همچنین کسی که حاکم شرع او را بهعلتی از تصرف در اموالش منع کرده باشد، نمیتوانند در مال خود تصرف نمایند، ولی تصرفات غیر مالی آنها اشکالی ندارد، و شخص سفیه، عقدهایش با اجازه ولیّ صحیح است، و نیز میتواند در اجرای صیغه عقد، وکیل دیگری شود. (سفیه کسی است که مال خود را در کارهای غیر عقلایی و بیهوده صرف میکند و در تدبیر امور مالی و اصلاح آن، عقل او کمتر از مردم متعارف میباشد).
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط زیاد از حد در مسأله طهارت و نجاست از نظر شرع کار پسندیده ای نیست، بلکه اگر سبب وسواس گردد اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند بدون اجازه زن خود، با خواهر زاده و برادر زاده او ازدواج کند ولی اگر بدون اجازه زنش آنان را عقد نماید و بعداً زن بگوید به آن عقد راضی هستم اشکالی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مالک و کسی که تربیت درختها را به عهده میگیرد باید مکلّف و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و نیز باید سفیه نباشند، یعنی مال خود را در کارهای بیهوده مصرف نکنند و امّا با اجازه ولیّ اشکالی ندارد و همچنین ممنوع التصرّف از طرف حاکم شرع نباشد.
- [آیت الله بهجت] اگر وقت بدهی تمام شد و بدهکار بدهی خود را با وجود مطالبه طلبکار نداد، چنانچه طلبکار از طرف بدهکار، وکیل در فروش آنچه گرو گذاشته شده باشد، میتواند اقدام به فروش آن کند، و اگر وکیل نبود باید مراجعه به حاکم شرع کرده و حاکم شرع به هر صورت که صلاح بداند در مورد فروش گرو اقدام میکند، و اگر طلبکار دسترسی به حاکم شرع ندارد و یا دسترسی به او مشکل است و یا محذور دیگری در کار است، مراجعه به مؤمن عادل کرده و این کار بهوسیله او انجام میگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر دسترسی به مظلوم نداشته باشد، باید با اذن حاکم شرع آنچه را بدهکار است به عنوان ردّ مظالم بدهد، و اگر مظلوم مرده است باید به وارث او بدهد، و اگر قدرت بر این کار ندارد، باید با اذن حاکم شرع، از طرف او به عنوان ردّ مظالم بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شوهر مفقود الاثر شد، زن او میتواند به حاکم شرع مراجعه کند و اگر حاکم شرع او را طلاق داد و بعد از عدّه شوهر اوّل او آمد حقّی بر زن ندارد، و اگر آن زن ازدواج کرده باشد همسر شوهر دوّم است.
- [آیت الله سیستانی] اگر با زن بی شوهری که در عدّه نیست زنا کند بنابر احتیاط واجب نمیتواند پیش از آنکه او توبه کند با او ازدواج نماید ، ولی شخص دیگری اگر بخواهد با آن زن پیش از توبه کردنش ازدواج کند اشکالی ندارد ، مگر در صورتی که آن زن مشهور به زنا باشد که بنابر احتیاط واجب ازدواج با او قبل از توبهاش جائز نیست ، و همچنین است ازدواج با مرد مشهور به زنا قبل از آنکه توبه کند . و احتیاط مستحب آن است که اگر شخص بخواهد با زن زنا کار ازدواج کند ، صبر نماید تا آن زن حیض ببیند بعد او را به عقد خود در آورد ، خواه خود با او زنا کرده باشد یا دیگری .
- [آیت الله سیستانی] انسان نمیتواند از سهم سبیل اللّه قرآن یا کتاب دینی ، یا کتاب دعا بخرد و وقف نماید ، مگر آنکه مصلحت عامه اقتضای این کار را داشته و از حاکم شرع بنابر احتیاط لازم اجازه بگیرد .
- [آیت الله علوی گرگانی] در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار میکند به همین قصد مشغول کار شود، معامله صحیح است.