بر اساس روایتی از رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( حیا دوگونه است: حیای عاقلانه و حیای احمقانه )ألحیاء حیاء ان: حیاء عقل و حیاء حمق(. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 106. حیای عقل بسیار ارزشمند است و سرچشمه گرفته از ایمان انسان است )ر.ک: ص 54 و 55(؛ اما حیای احمقانه، همان کمرویی است که ناتوانی و معلولیت اجتماعی به شمار می‌رود. حیای شما در نرفتن به خواستگاری، از نوع دوم یعنی کمرویی است که اگر آن را درمان نکنید، ) ر.ک: غلامعلی افروز، روان‌شناسی کمرویی و روش‌های درمان، دفتر نشر فرهنگ اسلامی. جلو شکوفایی استعدادها و قابلیت‌هایتان را می‌گیرد و مانع جدی برای رشد شما در زمینه‌های گوناگون از جمله ازدواج است. از دیدگاه روان‌شناختی، کمرویی نوعی اختلال است که به آن، اختلال ارتباطی می‌گویند. متأسفانه یکی از مشکلات جدی برخی از جوانان به ویژه دختران دم‌بخت، ضعف ارتباط با مادران خود در زمینه ازدواج به دلیل کمرویی است که مشکلاتی را پدید می‌آورد و مانع از انتقال تجربه‌های خوب آنان به فرزندان می‌شود به مادران مهربان و دلسوز توصیه می‌کنیم که زمینه گفت‌وگو درباره‌ی ازدواج را برای فرزندانشان فراهم آورند و آنان را از تجربه‌های ارزشمندشان محروم نسازند
بر اساس روایتی از رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( حیا دوگونه است: حیای عاقلانه و حیای احمقانه )ألحیاء حیاء ان: حیاء عقل و حیاء حمق(. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 106. حیای عقل بسیار ارزشمند است و سرچشمه گرفته از ایمان انسان است )ر.ک: ص 54 و 55(؛ اما حیای احمقانه، همان کمرویی است که ناتوانی و معلولیت اجتماعی به شمار میرود.
حیای شما در نرفتن به خواستگاری، از نوع دوم یعنی کمرویی است که اگر آن را درمان نکنید، ) ر.ک: غلامعلی افروز، روانشناسی کمرویی و روشهای درمان، دفتر نشر فرهنگ اسلامی. جلو شکوفایی استعدادها و قابلیتهایتان را میگیرد و مانع جدی برای رشد شما در زمینههای گوناگون از جمله ازدواج است.
از دیدگاه روانشناختی، کمرویی نوعی اختلال است که به آن، اختلال ارتباطی میگویند.
متأسفانه یکی از مشکلات جدی برخی از جوانان به ویژه دختران دمبخت، ضعف ارتباط با مادران خود در زمینه ازدواج به دلیل کمرویی است که مشکلاتی را پدید میآورد و مانع از انتقال تجربههای خوب آنان به فرزندان میشود
به مادران مهربان و دلسوز توصیه میکنیم که زمینه گفتوگو دربارهی ازدواج را برای فرزندانشان فراهم آورند و آنان را از تجربههای ارزشمندشان محروم نسازند
- [آیت الله بهجت] آیا شرم و حیا می تواند موجب به تأخیر انداختن غسل جنابت شود؟
- [سایر] سلام من میخوام ازدواج کنم رفتیم خواستگاری از دختره خوشم اومده ولی ازش خجالت میکشم چیکار کنم من برا ازدواجم تردبد دارم ؟
- [سایر] سن ازدواجم به تاخیر افتاده با خواستگاران به توافق نمی رسیم می گویند بختم را بسته اند به نظر شما چه کار کنم ؟
- [سایر] با سلام آیا اگه بعد از دو جلسه خاستگاری رفتن و پسندیدن دختر مورد علاقه از سوی خودم وخوانواده میتوانیم جواب نهایی مون رو تا یک هفته به تاخیر بندازیم و تماسی نداشته باشیم آیا اونا ناراحت نمی شوند ، چون مجبوریم برای این کار؟ آیا اگه کسی خواستگاری برود و طرف را نپسندد باید حتما زنگ بزند و بگوید ما نپسندیدم و دلیلش را هم بگوید ، من وخوانواده ام به شدت از دروغ گفتن پرهیز داریم مثلا این که بعضیا اینجور مواقع به دروغ میگن استخاره کردیم بد اومد را محال است انجام بدیم؟ آیا اگر کسی دوماه قبل خواستگاری کسی رفته باشه و پسندیده باشه طرف رو وحتی دو ماه جوابی به آنها نداده باشه میتونه دوماه بعد جلسه دوم خواستگاری رو بره؟ دلیل این کار هم رفتن خواستگاری های دیگر برای انتخاب سوژه احتمالی دیگر که شرایط اعتقادی نزدیکتر داشته باشه ؟ مطمئنا نمیشه دلیل این تاخیر رو به آن ها گفت!
- [سایر] پدرم با ازدواجم با فردی که به خواستگاری ام آمده و از نظر مالی ، خانواده ضعیفی ولی بسیار با تقوا هستند، مخالفت می کند . چگونه مشکلم را حل کنم؟
- [آیت الله بهجت] آیا مخلوط کردن آب با شراب، باعث از بین رفتن حرمت می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حدّ راه رفتن در وضو و مسح کشیدن چه اندازه میباشد و چقدر تأخیر انداختن اشکال ندارد؟
- [سایر] چندی پیش به سبب ارتکاب جرمی به زندان افتادم و این باعث شده که هر جا به خواستگاری میروم پاسخ منفی میشنوم. آیا حق ندارم ازدواج کنم؟
- [سایر] جریان به خواستگاری رفتن امیرالمؤمنین(ع) برای فاطمه(س) را به طور کامل بفرمایید و خطبه عقدشان را چه کسی خواند؟
- [سایر] من 27 سال دارم اما در خانه من را به رفتن خواستگاری با یک دختر 20 ساله تو صیه می کنند می خواهم بدانم چه کار کنم؟
- [آیت الله مظاهری] اگر پای کسی را بشکند دیهاش دویست مثقال شرعی طلا و اگر دست کسی را بشکند صد مثقال است ولی اگر استخوان غیر دست و پا را بشکند یا باعث در رفتن استخوان شود تعیین آن با حاکم شرع است.
- [آیت الله مظاهری] اگر ناخن کسی را در آورد یا باعث از بین رفتن آن شود دیهاش پنج مثقال شرعی طلا، و اگر نرمه گوش کسی را از بین ببرد دیهاش یک سوّم دیه قتل است.
- [آیت الله بهجت] شخص معذور، مثل محبوس در مکان غصبی و یا مضطرّ، اگر امید تمکن و برطرف شدن عذر را تا آخر وقت دارد، بنابر احوط باید نماز را تأخیر بیندازد؛ و در صورتی که تمکن بیرون رفتن از آن مکان را ندارد، نماز در آنجا صحیح است.
- [آیت الله جوادی آملی] .چیزی که نجس شده و پاک کردن آن باعث از بین رفتن مالیّت آن باشد مانند روغن فروختن آن, اگر فقط برای خوردن باشد, حرام و باطل است و اگر برای مصرفی باشد که پاک بودن شرط آن نیست نظیر سوزاندن نفتِ متنجّس حلال و صحیح است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی که سفر می رود شک کند به حد ترخص رسیده یا نه باید نماز را تمام بخواند و مسافری که به وطن بر می گردد اگر شک کند که به حد ترخص رسیده یا نه باید شکسته بخواند مگر این که هنگام رفتن بداند که وقت برگشتن به همین شک مبتلا می شود یا در برگشتن در همان محل مبتلا به همان شک بشود که در این دو صورت باید احتیاط کند به این که در رفتن و برگشتن نماز را از ان محل تاخیر بیندازد تا یقین کند که از حد ترخص گذشته و یا هم شکسته بخواند و هم تمام چه رفتن و برگشتن هر دو در وقت باشد یا در برگشتن وقت نماز اول گذشته باشد
- [آیت الله مظاهری] برای روزهدار سیزده مورد، مکروه است: 1 - مسافرت برای فرار از روزه. 2 - ریختن دارو به چشم. 3 - سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد. 4 - انجام هر کاری که باعث ضعفمیشود، مانندخون گرفتن و حمام رفتن. 5 - اَنفیه کشیدن در صورتی که نداند که به حلق میرسد )ولی اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست(. 6 - بو کردن گیاههای معطر. 7 - نشستن زن در آب. 8 - استعمال شیاف. 9 - تر کردن لباسی که در بدن است. 10 - دندان کشیدن. 11 - هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید. 12 - با چوب تر مسواک کردن. 13 - هر کاری که شهوت را تحریک کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی چند وصی برای خود معیّن کند، چنانچه اجازه داده باشد که هر کدام به تنهایی به وصیّت عمل کنند، لازم نیست در انجام وصیّت از یکدیگر اجازه بگیرند و اگر اجازه نداده باشد چه گفته باشد که همه با هم به وصیّت عمل کنند و چه نگفته باشد باید با نظر یکدیگر به وصیّت عمل نمایند و اگر حاضر نشوند که با یکدیگر به وصیّت عمل کنند و در تشخیص مصلحت اختلاف داشته باشند، در صورتی که تأخیر و مهلت دادن باعث شود که عمل به وصیّت معطّل بماند، حاکم شرع آنها را مجبور میکند که تسلیم نظر کسی شوند که صلاح را تشخیص دهد و اگر اطاعت نکنند، به جای آنان دیگران را معیّن مینماید و اگر یکی از آنان قبول نکرد، یک نفر دیگر را به جای او تعیین مینماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کسی چند وصی برای خود معین کند، چنانچه اجازه داده باشد که هر کدام به تنهایی به وصیت عمل کنند. لازم نیست در انجام وصیت از یکدیگر اجازه بگیرند و اگر اجازه نداده باشد، چه گفته باشد که همه با هم به وصیت عمل کنند، یا نگفته باشد، باید با نظر یکدیگر به وصیت عمل نمایند، و اگر حاضر نشوند که با یکدیگر به وصیت عمل کنند، و در تشخیص مصلحت اختلاف داشته باشند در صورتی که تأخیر و مهلت دادن باعث شود که عمل به وصیت معطّل بماند، مجتهد جامع الشرائط آنها را مجبور می کند که تسلیم نظر کسی شوند که طبق نظر وی صلاح را تشخیص می دهد و اگر اطاعت نکنند، به جای آنان دیگران را معین می نماید و اگر یکی از آنان قبول نکرد یک نفر دیگر را به جای او تعیین می نماید.
- [آیت الله بهجت] چنانچه مأموم بترسد که اگر ملحق به صف شود و اقتدا کند، امام سر از رکوع بردارد می تواند در همان مکانی که ایستاده اقتدا کند و تکبیر بگوید و به رکوع برود به شرط آن که مانعی از اقتدا در آن مکان نباشد، مثل وجود حائل یا بلند بودن جای امام، بنا بر این دور بودن فاصله بین مأموم و امام یا صف جماعت بنا بر اظهر مانع از اقتدا نیست پس مأموم بعد از رسیدن به رکوع امام، در حال رکوع و یا بعد از رکوع و بنا بر احتیاط بعد از سجود، ولو به چند دفعه حرکت، خود را به امام یا صف ملحق می کند، و بنا بر احتیاط واجب در حال ذکر حرکت نکند و اگر توانست، راه رفتن را به بعد از سجده تأخیر بیندازد این کار را می کند، ولی در هرصورت طی کردن این فاصله نباید فعل کثیر حساب شود .
- [آیت الله علوی گرگانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم وسرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن وحمّام رفتن باعث ضعف میشود، انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جائز نیست، بو کردن گیاههای معطّر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، بیجهت آب یا چیزی در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل میشود بنابر احتیاط پس باید روزه را نگهدارد و بعداً قضا نماید.