رؤیاهای صادقه که به آن‌ها مبشره نیز گفته می‌شود، وجود دارد. خواب حضرت ابراهیم )علیه‌السلام( درباره ذبح اسماعیل، خواب رسول اکرم )صلی الله علیه وآله( درباره فتح مکه، خواب حضرت یوسف )علیه‌السلام( و خواب دوستان زندانی او، خواب فرمانروای مصر و... نمونه‌هایی از رؤیای صادقه هستند؛ اما خواب‌های ما اغلب صادقه نیست و در حالات جسمی و فکری ما ریشه دارد. خستگی و گرسنگی، پری شکم )غذای سنگین(، سردی و گرمی، نامناسب بودن محل خواب، بیماری و احساس درد، افکار روزانه و... علل خواب‌های ما است. خواب همسر آینده نیز ممکن است به علت فکر زیاد شما درباره ازدواج باشد. این افکار بر قوه خیال اثر می‌گذارد و قوه مخیله نیز بر خواب تأثیر دارد؛ پس به این‌گونه خواب‌ها بی‌توجهی کنید. در صورت اطمینان به صادقانه بودن این رؤیا، حتما به شرایط کسی که او را در خواب دیده‌اید، توجه کنید. در صورتی که او را می‌شناسید و می‌دانید که همتای شما نیست، رؤیا حتی صادقانه هم نمی‌تواند دلیل موجهی بر پاسخ مثبت شما به او باشد و در صورت داشتن شرایط مطلوب، معطل ماندن و رد کردن خواستگاران خوب و دارای شرایط، کار عاقلانه‌ای نیست؛ زیرا ممکن است فرصت‌ها از دست برود. توجه داشته باشید که خواب، حجت شرعی نیست، مگر در رؤیاهای صادقه پیامبران و امامان )علیهم‌السلام(.
مدتی پیش، همسر آیندهام را در خواب دیدم و منتظرم تا به خواستگاریام بیاید. تا چه حد میتوان به این خوابها اطمینان کرد؟
رؤیاهای صادقه که به آنها مبشره نیز گفته میشود، وجود دارد. خواب حضرت ابراهیم )علیهالسلام( درباره ذبح اسماعیل، خواب رسول اکرم )صلی الله علیه وآله( درباره فتح مکه، خواب حضرت یوسف )علیهالسلام( و خواب دوستان زندانی او، خواب فرمانروای مصر و... نمونههایی از رؤیای صادقه هستند؛ اما خوابهای ما اغلب صادقه نیست و در حالات جسمی و فکری ما ریشه دارد.
خستگی و گرسنگی، پری شکم )غذای سنگین(، سردی و گرمی، نامناسب بودن محل خواب، بیماری و احساس درد، افکار روزانه و... علل خوابهای ما است. خواب همسر آینده نیز ممکن است به علت فکر زیاد شما درباره ازدواج باشد. این افکار بر قوه خیال اثر میگذارد و قوه مخیله نیز بر خواب تأثیر دارد؛ پس به اینگونه خوابها بیتوجهی کنید.
در صورت اطمینان به صادقانه بودن این رؤیا، حتما به شرایط کسی که او را در خواب دیدهاید، توجه کنید. در صورتی که او را میشناسید و میدانید که همتای شما نیست، رؤیا حتی صادقانه هم نمیتواند دلیل موجهی بر پاسخ مثبت شما به او باشد و در صورت داشتن شرایط مطلوب، معطل ماندن و رد کردن خواستگاران خوب و دارای شرایط، کار عاقلانهای نیست؛ زیرا ممکن است فرصتها از دست برود.
توجه داشته باشید که خواب، حجت شرعی نیست، مگر در رؤیاهای صادقه پیامبران و امامان )علیهمالسلام(.
- [سایر] خانواده تا چه حد در انتخاب همسر نقش دارند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا میتوان در روزهای ماه مبارک رمضان عورتین همسر خود را لمس کرد یا دید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی با همسر خود، در حال خواب، نزدیکی کرده است، آیا باید برای غسل و نماز به او بگوید؟
- [سایر] از نظر قرآن چگونه میتوان غریزه جنسی را مهار کرد یا در حدّ اعتدال درآورد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا برای اثبات حدّ زنا میتوان به نظریّه پزشک قانونی استناد کرد؟
- [آیت الله مظاهری] زمانی که همه یا اکثر کشورهای همسایه اعلام اول ماه کنند، آیا میتوان به اعلام آنها اطمینان نمود؟
- [سایر] من در انتخاب همسر بسیار سختگیرم. میخواهم بدانم در مسأله ازدواج تا چه حد باید سخت گرفت؟
- [سایر] شناخت زوایا ی روحی همسر و زوایای خاص او ، تا چه حد می تواند در زندگی اثر گذار باشد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مرد می تواند همسر خودش را کتک بزند یا نه؟ اگر می تواند تا چه حد؟
- [سایر] اگر کسی شک کند که این دنیا خواب است یا واقعیت و یا بگوید این دنیا خواب است(انکار کند)؟ چگونه میتوان با نقض یا حل، این شک و انکار را رد کرد؟ (بدون بیان ویژگیهای ظاهری خواب) لطفاً دلیل منطقی (عملی یا نظری) بیاورید.
- [آیت الله مظاهری] موقعی انسان میتواند مشغول نماز شود که اطمینان کند وقت داخل شده است یا یک نفر ثقه به داخل شدن وقت خبر دهد. بنابراین اذان انسان وقت شناس و مورد اطمینان کافی است چنانکه به گفته منجّم ثقه هم میتوان اکتفا نمود.
- [آیت الله اردبیلی] به صرف این که کسی بگوید: (سیّد هستم)، نمیتوان به او خُمس داد، ولی اگر در شهر خودش مشهور به سیادت باشد به نحوی که موجب وثوق و اطمینان شود، میتوان به او خُمس داد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بچه بگوید چیزی نجس است یا چیزی را آب کشیده و از گفته او اطمینان حاصل نشود، نباید حرف او را قبول کرد؛ ولی بچه ممیّز که طهارت و نجاست را میفهمد اگر بدانیم چیزی را آب کشیده، میتوان آن را پاک دانست، اگر چه اطمینان نداشته باشیم که درست آب کشیده است و اگر ممیّز چیزی را که در دستش است بگوید نجس است و از قول او اطمینان حاصل نشود، بنا بر احتیاط باید از آن اجتناب کرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون امدن منی مثلا با همسر خود بازی و شوخی کند چنانچه اطمینان دارد که منی از او خارج نمی شود اگر چه اتفاقا منی بیرون اید روزه او صحیح است ولی اگر اطمینان ندارد در صورتی که منی از او بیرون اید روزه اش باطل است
- [آیت الله بهجت] اگر شک کنند بچه به مقداری که علت محرم شدن است و با سایر شرایط شیر خورده یا نه، بچه به کسی محرم نمیشود، و همچنین است اگر گمان داشته باشند، ولی گمان به حد اطمینان نرسد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و میداند یا اطمینان دارد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود، چنانچه تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند و با این تصمیم بخوابد وتا اذان خواب بماند، روزهاش صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جنب اگر عادت و اطمینان به بیدارشدن قبل از اذان صبح ندارد، بنابر احتیاط واجب نباید پیش از غسل بخوابد، و اگر بخوابد؛ خواب اول باشد یا دوم حکم باقیماندن عمدی با جنابت تا صبح را دارد که باید قضای روزه را بگیرد، و کفاره نیز بدهد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و اطمینان ندارد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود، چنانچه غفلت داشته باشد که بعد از بیدار شدن باید غسل کند، در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند بنا بر احتیاط قضا بر او واجب میشود.
- [آیت الله بهجت] کسی که در شب ماه رمضان یا روزه واجب معین جنب است و میداند یا اطمینان دارد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود، چنانچه تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند و با این تصمیم بخوابد و تا اذان خواب بماند، باید روزه بگیرد و روزهاش صحیح میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] وصیّ باید مسلمان و عاقل و مورد اطمینان باشد و به احتیاط واجب باید بالغ باشد، ولی غیر بالغ را میتوان به همراه بالغ وصی قرار داد، در این صورت اجرای وصیّت با بالغ خواهد بود و پس از بلوغ صغیر، با هم به وصیّت عمل میکنند.