دقت در ازدواج و انتخاب همسر، بسیار خوب و مطلوب است. امام صادق )علیه‌السلام( فرمود: )در ازدواجت کمال دقت را به خرج ده و( ببین که وجودت را کجا می‌نهی و چه کسی را شریک مال و آگاه به اسرار و امانتت قرار می‌دهی. ) کلینی، کافی، ج 5، ص 323. . ازدواج، مهم‌ترین اتفاق زندگی انسان است و به این دلیل اهمیت دارد که ثمره‌ی آن، وجود انسان خواهد بود. مرحوم علامه جعفری رحمه‌الله می‌گوید: برتراند راسل به من نوشت که چرا اسلام این همه به ازدواج اهمیت می‌دهد و این قدر در این زمینه احکام دارد. در پاسخ او نوشتم: مسأله انسان است و می‌خواهد از ازدواج انسان پدید آید؛ ) علی اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، ص 7. . پس در ازدواج بایددقت کنید. ازدواج مانند کنکور نیست که اگر یک بار موفق نشدید، سال‌های بعد هم بتوانید آن را تکرار کنید؛ اما باید مراقب باشید که دقت، به وسواس و آرمانگرایی تبدیل نشود. کمال‌گرایی و رؤیاپردازی در ازدواج مطلوب نیست. برای انتخاب همسر، دنبال کسی که عالی و خوب مطلق باشد نگردید؛ زیرا جز خدا و معصومان )علیهم‌السلام( شخص دیگری خوب مطلق نیست؛ بلکه خوبی در دیگران نسبی است. مهم این است که شخص مورد نظر شما 70 درصد ویژگی مثبت داشته باشد و ممکن است 30 درصد نقطه منفی هم داشته باشد؛ زیرا گل بی‌خار وجود ندارد. کسانی که با این فکر انتخاب می‌کنند که همسر آینده‌شان هیچ مشکلی نداشته باشد، با ورود به زندگی و دیدن مشکلات او دچار شوک می‌شوند و طبیعی است که خود را انسانی بازنده و ضرر دیده می‌بینند و از زندگی لذت نخواهند برد. در انتخاب همسر، افزون بر مقابله با آرمانگرایی، به جایگاه خود نیز توجه داشته باشید. امام علی )علیه‌السلام( فرمود: لابد للعاقل من أن ینظر فی شأنه. ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 68، ص 281. . انسان عاقل چاره‌ای ندارد که جایگاه خود را ببیند. برای ازدواج باید کسی را برگزینید که هم‌شأنتان باشد و از جهت اعتقادی، فرهنگی، اقتصادی، ظاهری و... برتری چشمگیری بر شما نداشته باشد؛ زیرا احتمال فراوانی دارد که پاسخ منفی بشنوید و احساس سرخوردگی کنید
من در انتخاب همسر بسیار سختگیرم. میخواهم بدانم در مسأله ازدواج تا چه حد باید سخت گرفت؟
دقت در ازدواج و انتخاب همسر، بسیار خوب و مطلوب است.
امام صادق )علیهالسلام( فرمود:
)در ازدواجت کمال دقت را به خرج ده و( ببین که وجودت را کجا مینهی و چه کسی را شریک مال و آگاه به اسرار و امانتت قرار میدهی. ) کلینی، کافی، ج 5، ص 323. .
ازدواج، مهمترین اتفاق زندگی انسان است و به این دلیل اهمیت دارد که ثمرهی آن، وجود انسان خواهد بود.
مرحوم علامه جعفری رحمهالله میگوید:
برتراند راسل به من نوشت که چرا اسلام این همه به ازدواج اهمیت میدهد و این قدر در این زمینه احکام دارد. در پاسخ او نوشتم: مسأله انسان است و میخواهد از ازدواج انسان پدید آید؛ ) علی اکبر مظاهری، جوانان و انتخاب همسر، ص 7. .
پس در ازدواج بایددقت کنید. ازدواج مانند کنکور نیست که اگر یک بار موفق نشدید، سالهای بعد هم بتوانید آن را تکرار کنید؛ اما باید مراقب باشید که دقت، به وسواس و آرمانگرایی تبدیل نشود.
کمالگرایی و رؤیاپردازی در ازدواج مطلوب نیست. برای انتخاب همسر، دنبال کسی که عالی و خوب مطلق باشد نگردید؛ زیرا جز خدا و معصومان )علیهمالسلام( شخص دیگری خوب مطلق نیست؛ بلکه خوبی در دیگران نسبی است.
مهم این است که شخص مورد نظر شما 70 درصد ویژگی مثبت داشته باشد و ممکن است 30 درصد نقطه منفی هم داشته باشد؛ زیرا گل بیخار وجود ندارد. کسانی که با این فکر انتخاب میکنند که همسر آیندهشان هیچ مشکلی نداشته باشد، با ورود به زندگی و دیدن مشکلات او دچار شوک میشوند و طبیعی است که خود را انسانی بازنده و ضرر دیده میبینند و از زندگی لذت نخواهند برد.
در انتخاب همسر، افزون بر مقابله با آرمانگرایی، به جایگاه خود نیز توجه داشته باشید.
امام علی )علیهالسلام( فرمود:
لابد للعاقل من أن ینظر فی شأنه. ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 68، ص 281. .
انسان عاقل چارهای ندارد که جایگاه خود را ببیند.
برای ازدواج باید کسی را برگزینید که همشأنتان باشد و از جهت اعتقادی، فرهنگی، اقتصادی، ظاهری و... برتری چشمگیری بر شما نداشته باشد؛ زیرا احتمال فراوانی دارد که پاسخ منفی بشنوید و احساس سرخوردگی کنید
- [سایر] میخواهم بدانم که داستان ازدواج حضرت قاسم در شب عاشورا از کجا آمده است؟
- [سایر] آیا پدر ها و مادرها باید در انتخاب همسر فرزندانشان، سخت گیری کنند؟
- [سایر] خانواده تا چه حد در انتخاب همسر نقش دارند؟
- [سایر] میخواستم بدانم ملاک های مهم و مناسب جهت انتخاب همسر ایده آل چیست تا زندگی موفّقی داشته باشم؟
- [سایر] سلام علیکم خسته نباشید می خواستم بدانم اسلام چه شرایطی را برای انتخاب همسر به ما گفته؟
- [سایر] درباره انتخاب همسر و ازدواج، چه کتابهایی را معرفی میکنید؟
- [سایر] برای ازدواج میخواهم با طرف مقابلم در جلسات خواستگاری صحبت کنم؛ چگونه باشم، چه سؤالاتی بپرسم و به چه صورتی صحبت کنم که بدانم حرفهایش حقیقت دارد و به من کلیشهای جواب نمیدهد؛ چون از حقیقت گفتن خودم ترسی ندارم، ولی با وضع فعلی اعتماد کردن به طرف مقابل و پاسخهایش سخت است؟
- [سایر] همسر من بر انتخاب نامی نامناسب برای فرزندمان اصرار دارد. نام کودک تا چه حد میتواند بر شخصیت او در آینده اثرگذار باشد؟
- [سایر] تا چه حد باید از همسر خود توقع رابطه زناشویی داشت؟
- [سایر] با سلام لطفا چند کتاب خوب در مورد انتخاب همسر و ازدواج و دوران عقد و ... معرفی نمایید.
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان با زنی ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن همسر را شیر کامل داده و با مادر و مادربزرگ آن زن - اگر چه رضاعی باشند - ازدواج نماید؛ هر چند هنوز با آن همسر نزدیکی نکرده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است در شوهر دادن دختری که به حد بلوغ رسیده تعجیل کنند، همچنین درمورد زن دادن به پسرانی که نیاز به همسر دارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر علاوه بر اجداد وبرادر همسر میت هم باشد همسر سهم خود را می برد یعنی اگر زن باشد 41 واگر شوهر باشد 21 و بقیه بین اجداد و خواهر و برادر میت طبق مسأله سابق تقسیم می شود.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه نداشتن همسر به حرام میافتد، واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله خوئی] ایستاده بول کردن و بول کردن در زمین سخت و سوراخ جانوران و در آب، خصوصاً آب ایستاده مکروه است. ((مسأله 82)- خودداری کردن از بول و غائط مکروه است، و اگر برای بدن ضرر کلی داشته باشد حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] همسر موقت می تواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود یا کاری در خارج خانه برای خود انتخاب کند، مگر این که به خاطر بیرون رفتنش حق شوهر از بین برود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط زیاد از حد در مسأله طهارت و نجاست از نظر شرع کار پسندیده ای نیست، بلکه اگر سبب وسواس گردد اشکال دارد.