استخاره برای ازدواج قبل از هرگونه اقدام، دو اشکال مهم دارد: 1. در صورت پاسخ منفی استخاره، فرصت‌ها از دست می‌رود و یکی از موانع ازدواج و از علل مهم به تأخیر افتادن سن ازدواج و از دست رفتن فرصت‌ها به ویژه برای خانم‌ها همین مسأله است؛ 2. در صورت پاسخ مثبت استخاره، احتمال بی‌دقتی و بی‌توجهی به فرایند خواستگاری وجود دارد که خطرهایی را در پی خواهد داشت. برای ازدواج باید بر اساس راهکارهای ذکر شده در این نوشتار اقدام کنید و پس از گذراندن فرایند خواستگاری )دیدار، گفت‌وگو، تفکر، تحقیق، کنترل، مشاوره و مطالعه( اگر به نتیجه‌ای نرسیدید و در انتخاب تردید داشتید، آن‌گاه می‌توانید استخاره کنید تا جایی برای )اما( و )اگر(های بعدی باقی نماند. استخاره به معنای طلب خیر از خدا است و حتما لازم نیست به شکل امروزی و با قرآن باشد. تأکید امامان معصوم )علیهم‌السلام( بر استخاره به شکل دعا بوده تا خداوند با آن، سرگردانی شخص را از بین ببرد. امام باقر )علیه‌السلام( می‌فرمود: هر گاه در کار مهمی دچار سرگردانی می‌شوم و می‌خواهم از خدا طلب خیر کنم، در حال نشسته صد بار این دعا را می‌خوانم: اللهم انی اسألک بأنک عالم الغیب و الشهادة ان کنت تعلم ان کذا و کذا ) به جای کذا و کذا، مطلب مورد نظر خود را بگویید. خیر لی فخره لی یسیره و ان کنت تعلم أنه شر لی فی دینی و دنیای و آخرتی فاصرفه عنی الی ما هو خیر لی و رضنی فی ذلک بقضائک فانک تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضی ولا اقضی انک علام الغیوب. ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 8، ص 75 پروردگارا! من تو را بدان سبب که به پنهان و آشکار آگاهی می‌خوانم. اگر می‌دانی که فلان کار برایم خیر است، آن را به من بنمایان و بر من آسانش ساز و اگر می‌دانی برای دین و دنیا و آخرتم شر است، آن را به چیزی که برایم خیر است، تبدیل فرما و مرا در آن به اراده خود راضی ساز؛ چرا که تو می‌دانی و من نمی‌دانم؛ تو می‌توانی و من نمی‌توانم؛ تو می‌خواهی و من نمی‌خواهم. همانا تو به پنهانی‌ها آگاهی. آقا امام سجاد )علیه‌السلام( نیز برای همین منظور در صحیفه سجادیه دعایی )33( دارد. توصیه می‌شود در صورت نیاز به استخاره، با همین شیوه، سرگردانی خود را از بین ببرید؛ اما در صورت باقی ماندن تردید، استخاره با قرآن اشکالی ندارد. اگر به شکل پیش گفته و بدون شرایط لازم استخاره کرده‌اید و اکنون نمی‌خواهید به آن عمل کنید، نگران نباشید. استخاره از ادله شرعی نیست و عمل به آن الزام دینی ندارد؛ پس مخالفت با آن خلاف شرع نیست. براساس فتاوای اکثر مراجع تقلید، عمل به استخاره واجب نیست؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 175 بنابراین می‌توانید با دادن صدقه، دعا و توکل به خدا، به نتیجه استخاره عمل نکنید. یکی از مشکلات جدی در امر ازدواج، استخاره‌های بی‌دلیل پس از فرایند خواستگاری و حتی در مواردی پس از جلسه بله‌برون و قبل از عقد است که افزون بر هدر رفتن وقت دو خانواده و در خطر بودن آبروی آن‌ها به ویژه خانواده دختر، لطمه‌های جدی روحی نیز به دختر و پسر وارد می‌شود.
استخاره برای ازدواج قبل از هرگونه اقدام، دو اشکال مهم دارد:
1. در صورت پاسخ منفی استخاره، فرصتها از دست میرود و یکی از موانع ازدواج و از علل مهم به تأخیر افتادن سن ازدواج و از دست رفتن فرصتها به ویژه برای خانمها همین مسأله است؛
2. در صورت پاسخ مثبت استخاره، احتمال بیدقتی و بیتوجهی به فرایند خواستگاری وجود دارد که خطرهایی را در پی خواهد داشت.
برای ازدواج باید بر اساس راهکارهای ذکر شده در این نوشتار اقدام کنید و پس از گذراندن فرایند خواستگاری )دیدار، گفتوگو، تفکر، تحقیق، کنترل، مشاوره و مطالعه( اگر به نتیجهای نرسیدید و در انتخاب تردید داشتید، آنگاه میتوانید استخاره کنید تا جایی برای )اما( و )اگر(های بعدی باقی نماند.
استخاره به معنای طلب خیر از خدا است و حتما لازم نیست به شکل امروزی و با قرآن باشد.
تأکید امامان معصوم )علیهمالسلام( بر استخاره به شکل دعا بوده تا خداوند با آن، سرگردانی شخص را از بین ببرد.
امام باقر )علیهالسلام( میفرمود: هر گاه در کار مهمی دچار سرگردانی میشوم و میخواهم از خدا طلب خیر کنم، در حال نشسته صد بار این دعا را میخوانم:
اللهم انی اسألک بأنک عالم الغیب و الشهادة ان کنت تعلم ان کذا و کذا ) به جای کذا و کذا، مطلب مورد نظر خود را بگویید. خیر لی فخره لی یسیره و ان کنت تعلم أنه شر لی فی دینی و دنیای و آخرتی فاصرفه عنی الی ما هو خیر لی و رضنی فی ذلک بقضائک فانک تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضی ولا اقضی انک علام الغیوب. ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 8، ص 75
پروردگارا! من تو را بدان سبب که به پنهان و آشکار آگاهی میخوانم. اگر میدانی که فلان کار برایم خیر است، آن را به من بنمایان و بر من آسانش ساز و اگر میدانی برای دین و دنیا و آخرتم شر است، آن را به چیزی که برایم خیر است، تبدیل فرما و مرا در آن به اراده خود راضی ساز؛ چرا که تو میدانی و من نمیدانم؛ تو میتوانی و من نمیتوانم؛ تو میخواهی و من نمیخواهم. همانا تو به پنهانیها آگاهی.
آقا امام سجاد )علیهالسلام( نیز برای همین منظور در صحیفه سجادیه دعایی )33( دارد. توصیه میشود در صورت نیاز به استخاره، با همین شیوه، سرگردانی خود را از بین ببرید؛ اما در صورت باقی ماندن تردید، استخاره با قرآن اشکالی ندارد. اگر به شکل پیش گفته و بدون شرایط لازم استخاره کردهاید و اکنون نمیخواهید به آن عمل کنید، نگران نباشید. استخاره از ادله شرعی نیست و عمل به آن الزام دینی ندارد؛ پس مخالفت با آن خلاف شرع نیست.
براساس فتاوای اکثر مراجع تقلید، عمل به استخاره واجب نیست؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 175
بنابراین میتوانید با دادن صدقه، دعا و توکل به خدا، به نتیجه استخاره عمل نکنید.
یکی از مشکلات جدی در امر ازدواج، استخارههای بیدلیل پس از فرایند خواستگاری و حتی در مواردی پس از جلسه بلهبرون و قبل از عقد است که افزون بر هدر رفتن وقت دو خانواده و در خطر بودن آبروی آنها به ویژه خانواده دختر، لطمههای جدی روحی نیز به دختر و پسر وارد میشود.
- [سایر] آیا استخاره کردن در امر ازدواج صحیح است و جایگاه استخاره در ازدواج کجاست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استخاره برای ازدواج چه مقدار حجّت شرعی دارد و انسان باید با چه نیّتی برای ازدواج استخاره نماید؟
- [سایر] استخاره در ازدواج چه جایگاهی دارد و زمان آن چه وقت است و آیا استخاره واجب است ؟
- [سایر] استخاره در ازدواج چه جایگاهی دارد و زمان آن چه وقت است و آیا استخاره واجب است؟
- [سایر] استخاره در ازدواج چه جایگاهی دارد و زمان آن چه وقت است و آیا استخاره واجب است ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با زنان غیر اهل کتاب بدون هرگونه متعه می توان نزدیکی کرد؟
- [سایر] می خواهم استخاره ازدواج بزنم، چه کار باید بکنم؟
- [سایر] آیا برای ازدواج ، قبل از هرکاری می توان استخاره کرد ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا برای ازدواج نیازی به استخاره می باشد ؟
- [سایر] می خواهم استخاره ازدواج بزنم. چه کار باید بکنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه رنگ و بو و طعم آب کر به واسطه غیر نجاست تغییر کند، نجس نمی شود ولی خوب است از هرگونه آب آلوده اجتناب گردد.
- [آیت الله اردبیلی] بر مسلمانان لازم است روابط اجتماعی خود را از اموری همچون غیبت، تهمت، حسد، تکبّر، تجسّس، دروغ، تملّق، خدعه و مکر، رشوه، سوء ظن، فتنهانگیزی، خیانت، نفاق، استهزا، تضییع حقوق یکدیگر و ظلم و از هرگونه معصیت پاک گردانند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورده یانه ، چنانچه مشغول کاری بعد از آن است نشده ، باید آن را بجا آورد ، مثلاً اگر پیش از خواندن تشهد شک کند که دوسجده را بجا آورده یا نه ، باید بجا آورد و چنانچه بعد یادش بیاید که آن رکن را بجا آورده بوده ، چون زیاد شده ، نمازش باطل است .
- [امام خمینی] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورد یا نه، چنانچه مشغول کاری که بعد از آن است نشده باید آن را بجا آورد، مثلا اگر پیش از خواندن تشهد شک کند که دو سجده را بجا آورده یا نه، باید بجا آورد و چنانچه بعد یادش بیایدکه آن رکن را بجا آورده بوده چون رکن زیاد شده نمازش باطل است.
- [آیت الله بهجت] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورده یا نه، چنانچه مشغول کاری که بعد از آن است نشده، باید آن را بجا آورد مثلاً اگر پیش از خواندن تشهد شک کند که دو سجده را بجا آورده یا نه، باید بجا آورد ولی چنانچه بعد یادش بیاید که آن رکن را بجا آورده، چون رکن زیاد شده نمازش باطل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورده یا نه، چنانچه مشغول کاری که بعد از آن است نشده، باید آن را بجا آورد، لکن مثلاً اگر پیش از خواندن تشهّد، شک کند که دو سجده را بجا آورده یا نه، باید بجا آورد. چنانچه بعد یادش بیاید که آن رکن را بجا آورده، چون رکن زیاد شده، نمازش باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورده یا نه چنانچه مشغول کاری که بعد از آن است نشده باید آن را بجا آورد مثلاً اگر پیش از خواندن تشهد شک کند که دو سجده را بجا آورده یا نه باید بجا آورد و چنانچه بعد یادش بیاید که آن را بجا آورده بوده چون رکن زیاد شده نمازش باطل است.
- [آیت الله بهجت] اگر در حال برخاستن شک کند که تشهد را بجا آورده یا نه ، یا اگر شک کند که سجده را بجا آورده یا نه ، بنا بر احتیاط باید برگردد و بجا آورد ، بلکه در دومی وجوب برگشتن اظهر است .
- [آیت الله اردبیلی] اگر شک کند که یکی از رکنهای نماز را بجا آورده یا نه، چنانچه مشغول عملی که بعد از آن است نشده باشد، باید آن را بجا آورد؛ مثلاً اگر پیش از خواندن تشهّد شک کند که دو سجده را بجا آورده یا نه، باید آنها را بجا آورد و چنانچه بعد به خاطر آورد که آن رکن را بجا آورده بوده، چون رکن زیاد شده، نماز او باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بداند یکی از دو سجده سهو را بجا نیاورده باید دو سجده سهو بجا آورد و اگر بداند سهواً سه سجده کرده باید دوباره سجده سهو بجا آورد.