آیا استخاره در ازدواج، قبل از هرگونه اقدامی بجا است؟
استخاره برای ازدواج قبل از هرگونه اقدام، دو اشکال مهم دارد: 1. در صورت پاسخ منفی استخاره، فرصت‌ها از دست می‌رود و یکی از موانع ازدواج و از علل مهم به تأخیر افتادن سن ازدواج و از دست رفتن فرصت‌ها به ویژه برای خانم‌ها همین مسأله است؛ 2. در صورت پاسخ مثبت استخاره، احتمال بی‌دقتی و بی‌توجهی به فرایند خواستگاری وجود دارد که خطرهایی را در پی خواهد داشت. برای ازدواج باید بر اساس راهکارهای ذکر شده در این نوشتار اقدام کنید و پس از گذراندن فرایند خواستگاری )دیدار، گفت‌وگو، تفکر، تحقیق، کنترل، مشاوره و مطالعه( اگر به نتیجه‌ای نرسیدید و در انتخاب تردید داشتید، آن‌گاه می‌توانید استخاره کنید تا جایی برای )اما( و )اگر(های بعدی باقی نماند. استخاره به معنای طلب خیر از خدا است و حتما لازم نیست به شکل امروزی و با قرآن باشد. تأکید امامان معصوم )علیهم‌السلام( بر استخاره به شکل دعا بوده تا خداوند با آن، سرگردانی شخص را از بین ببرد. امام باقر )علیه‌السلام( می‌فرمود: هر گاه در کار مهمی دچار سرگردانی می‌شوم و می‌خواهم از خدا طلب خیر کنم، در حال نشسته صد بار این دعا را می‌خوانم: اللهم انی اسألک بأنک عالم الغیب و الشهادة ان کنت تعلم ان کذا و کذا ) به جای کذا و کذا، مطلب مورد نظر خود را بگویید. خیر لی فخره لی یسیره و ان کنت تعلم أنه شر لی فی دینی و دنیای و آخرتی فاصرفه عنی الی ما هو خیر لی و رضنی فی ذلک بقضائک فانک تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضی ولا اقضی انک علام الغیوب. ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 8، ص 75 پروردگارا! من تو را بدان سبب که به پنهان و آشکار آگاهی می‌خوانم. اگر می‌دانی که فلان کار برایم خیر است، آن را به من بنمایان و بر من آسانش ساز و اگر می‌دانی برای دین و دنیا و آخرتم شر است، آن را به چیزی که برایم خیر است، تبدیل فرما و مرا در آن به اراده خود راضی ساز؛ چرا که تو می‌دانی و من نمی‌دانم؛ تو می‌توانی و من نمی‌توانم؛ تو می‌خواهی و من نمی‌خواهم. همانا تو به پنهانی‌ها آگاهی. آقا امام سجاد )علیه‌السلام( نیز برای همین منظور در صحیفه سجادیه دعایی )33( دارد. توصیه می‌شود در صورت نیاز به استخاره، با همین شیوه، سرگردانی خود را از بین ببرید؛ اما در صورت باقی ماندن تردید، استخاره با قرآن اشکالی ندارد. اگر به شکل پیش گفته و بدون شرایط لازم استخاره کرده‌اید و اکنون نمی‌خواهید به آن عمل کنید، نگران نباشید. استخاره از ادله شرعی نیست و عمل به آن الزام دینی ندارد؛ پس مخالفت با آن خلاف شرع نیست. براساس فتاوای اکثر مراجع تقلید، عمل به استخاره واجب نیست؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 175 بنابراین می‌توانید با دادن صدقه، دعا و توکل به خدا، به نتیجه استخاره عمل نکنید. یکی از مشکلات جدی در امر ازدواج، استخاره‌های بی‌دلیل پس از فرایند خواستگاری و حتی در مواردی پس از جلسه بله‌برون و قبل از عقد است که افزون بر هدر رفتن وقت دو خانواده و در خطر بودن آبروی آن‌ها به ویژه خانواده دختر، لطمه‌های جدی روحی نیز به دختر و پسر وارد می‌شود.
عنوان سوال:

آیا استخاره در ازدواج، قبل از هرگونه اقدامی بجا است؟


پاسخ:

استخاره برای ازدواج قبل از هرگونه اقدام، دو اشکال مهم دارد:
1. در صورت پاسخ منفی استخاره، فرصت‌ها از دست می‌رود و یکی از موانع ازدواج و از علل مهم به تأخیر افتادن سن ازدواج و از دست رفتن فرصت‌ها به ویژه برای خانم‌ها همین مسأله است؛
2. در صورت پاسخ مثبت استخاره، احتمال بی‌دقتی و بی‌توجهی به فرایند خواستگاری وجود دارد که خطرهایی را در پی خواهد داشت.
برای ازدواج باید بر اساس راهکارهای ذکر شده در این نوشتار اقدام کنید و پس از گذراندن فرایند خواستگاری )دیدار، گفت‌وگو، تفکر، تحقیق، کنترل، مشاوره و مطالعه( اگر به نتیجه‌ای نرسیدید و در انتخاب تردید داشتید، آن‌گاه می‌توانید استخاره کنید تا جایی برای )اما( و )اگر(های بعدی باقی نماند.
استخاره به معنای طلب خیر از خدا است و حتما لازم نیست به شکل امروزی و با قرآن باشد.
تأکید امامان معصوم )علیهم‌السلام( بر استخاره به شکل دعا بوده تا خداوند با آن، سرگردانی شخص را از بین ببرد.
امام باقر )علیه‌السلام( می‌فرمود: هر گاه در کار مهمی دچار سرگردانی می‌شوم و می‌خواهم از خدا طلب خیر کنم، در حال نشسته صد بار این دعا را می‌خوانم:
اللهم انی اسألک بأنک عالم الغیب و الشهادة ان کنت تعلم ان کذا و کذا ) به جای کذا و کذا، مطلب مورد نظر خود را بگویید. خیر لی فخره لی یسیره و ان کنت تعلم أنه شر لی فی دینی و دنیای و آخرتی فاصرفه عنی الی ما هو خیر لی و رضنی فی ذلک بقضائک فانک تعلم و لا اعلم و تقدر و لا اقدر و تقضی ولا اقضی انک علام الغیوب. ) حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 8، ص 75
پروردگارا! من تو را بدان سبب که به پنهان و آشکار آگاهی می‌خوانم. اگر می‌دانی که فلان کار برایم خیر است، آن را به من بنمایان و بر من آسانش ساز و اگر می‌دانی برای دین و دنیا و آخرتم شر است، آن را به چیزی که برایم خیر است، تبدیل فرما و مرا در آن به اراده خود راضی ساز؛ چرا که تو می‌دانی و من نمی‌دانم؛ تو می‌توانی و من نمی‌توانم؛ تو می‌خواهی و من نمی‌خواهم. همانا تو به پنهانی‌ها آگاهی.
آقا امام سجاد )علیه‌السلام( نیز برای همین منظور در صحیفه سجادیه دعایی )33( دارد. توصیه می‌شود در صورت نیاز به استخاره، با همین شیوه، سرگردانی خود را از بین ببرید؛ اما در صورت باقی ماندن تردید، استخاره با قرآن اشکالی ندارد. اگر به شکل پیش گفته و بدون شرایط لازم استخاره کرده‌اید و اکنون نمی‌خواهید به آن عمل کنید، نگران نباشید. استخاره از ادله شرعی نیست و عمل به آن الزام دینی ندارد؛ پس مخالفت با آن خلاف شرع نیست.
براساس فتاوای اکثر مراجع تقلید، عمل به استخاره واجب نیست؛ ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 175
بنابراین می‌توانید با دادن صدقه، دعا و توکل به خدا، به نتیجه استخاره عمل نکنید.
یکی از مشکلات جدی در امر ازدواج، استخاره‌های بی‌دلیل پس از فرایند خواستگاری و حتی در مواردی پس از جلسه بله‌برون و قبل از عقد است که افزون بر هدر رفتن وقت دو خانواده و در خطر بودن آبروی آن‌ها به ویژه خانواده دختر، لطمه‌های جدی روحی نیز به دختر و پسر وارد می‌شود.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین