یکی از آزمایش‌های قبل از ازدواج، آزمایش تالاسمی )نوعی کم‌خونی ارثی( است که با توجه به شیوع آن، بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرد. اگر پس از آزمایش مشخص شود که یکی از دو نفر سالم و دیگری تالاسمی مینور )خفیف( دارد، احتمال دارد که نیمی از فرزندان آنان مینور، و نیمی دیگر سالم باشند. کسانی که تالاسمی مینور دارند، زندگی عادی خواهند داشت و مانند افراد سالم به فعالیت‌های معمول خود می‌پردازند. در صورتی که پس از آزمایش مشخص شود هر دو نفر تالاسمی مینور دارند، احتمال دارد که در هر بار حاملگی، 25 درصد از فرزندان دچار تالاسمی ماژور )شدید( شوند که خطرناک است و در معرض مرگ زودرس در سنین جوانی قرار می‌گیرند؛ بنابراین به شما توصیه می‌کنیم از ازدواج با هم منصرف شوید. هر یک از شما می‌تواند با فردی سالم ازدواج کند و هیچ مشکلی برای فرزندان پیش نیاید. اگر به هر دلیلی اصرار به ازدواج داشته باشید، متخصصان شما را از ازدواج منع نمی‌کنند؛ بلکه توصیه خواهند کرد که با استفاده از راه‌های پیشگیری مطمئن، بچه‌دار نشوید یا فرزند خوانده بگیرید و اگر مایل باشید بچه‌دار شوید، باید مسیر بسیار دقیقی را آغاز کنید و تا بارداری خانم تحت نظر باشید. این فرایند با آزمایش PND که هزینه بالایی هم دارد، آغاز می‌شود و تا زمانی ادامه می‌یابد که مشخص شود جنین، تالاسمی مینور )خفیف( دارد که در این صورت بدون مشکل به دنیا خواهد آمد و زندگی عادی خواهد داشت؛ اما اگر مشخص شد که تالاسمی ماژور )شدید( دارد، با اخذ مجوز سقط از مراجع ذی‌صلاح )پزشکی قانونی(، جنین سقط می‌شود که البته اخذ مجوز حتما باید حداکثر هفته شانزدهم بارداری )ابتدای ماه چهارم( باشد؛ وگرنه پزشکی قانونی مجوز نخواهد داد.
پس از آزمایش متوجه شدهایم که هر دو تالاسمی مینور داریم. آیا نمیتوانیم با هم ازدواج کنیم؟
یکی از آزمایشهای قبل از ازدواج، آزمایش تالاسمی )نوعی کمخونی ارثی( است که با توجه به شیوع آن، بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
اگر پس از آزمایش مشخص شود که یکی از دو نفر سالم و دیگری تالاسمی مینور )خفیف( دارد، احتمال دارد که نیمی از فرزندان آنان مینور، و نیمی دیگر سالم باشند.
کسانی که تالاسمی مینور دارند، زندگی عادی خواهند داشت و مانند افراد سالم به فعالیتهای معمول خود میپردازند.
در صورتی که پس از آزمایش مشخص شود هر دو نفر تالاسمی مینور دارند، احتمال دارد که در هر بار حاملگی، 25 درصد از فرزندان دچار تالاسمی ماژور )شدید( شوند که خطرناک است و در معرض مرگ زودرس در سنین جوانی قرار میگیرند؛ بنابراین به شما توصیه میکنیم از ازدواج با هم منصرف شوید. هر یک از شما میتواند با فردی سالم ازدواج کند و هیچ مشکلی برای فرزندان پیش نیاید. اگر به هر دلیلی اصرار به ازدواج داشته باشید، متخصصان شما را از ازدواج منع نمیکنند؛ بلکه توصیه خواهند کرد که با استفاده از راههای پیشگیری مطمئن، بچهدار نشوید یا فرزند خوانده بگیرید و اگر مایل باشید بچهدار شوید، باید مسیر بسیار دقیقی را آغاز کنید و تا بارداری خانم تحت نظر باشید.
این فرایند با آزمایش PND که هزینه بالایی هم دارد، آغاز میشود و تا زمانی ادامه مییابد که مشخص شود جنین، تالاسمی مینور )خفیف( دارد که در این صورت بدون مشکل به دنیا خواهد آمد و زندگی عادی خواهد داشت؛ اما اگر مشخص شد که تالاسمی ماژور )شدید( دارد، با اخذ مجوز سقط از مراجع ذیصلاح )پزشکی قانونی(، جنین سقط میشود که البته اخذ مجوز حتما باید حداکثر هفته شانزدهم بارداری )ابتدای ماه چهارم( باشد؛ وگرنه پزشکی قانونی مجوز نخواهد داد.
- [سایر] پس از آزمایش متوجه شده ایم که هر دو تالاسمی مینور داریم. آیا می توانیم با هم ازدواج کنیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر دو نفر که قصد ازدواج دارند بعد از آزمایش خون متوجه شوند که هر دو نفر دچار تالاسمی مینور هستند و در صورت ازدواج با احتمال 25 درصد فرزند آنها دچار تالاسمی ماژور خواهد شد و امکان تشخیص در سه ماهگی و امکان سقط جنین، اولا آیا ازدواج جایز است و دوما آیا سقط جنین جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پس از آزمایشات معلوم شد فرزندان آینده زن و شوهری از نظر ژنتیکی تالاسمی مینور خواهند داشت. امّا به خاطر محبّت زیاد با هم ازدواج نموده، مادام العمر جلوگیری می کنند. آیا این کار جایز است؟
- [آیت الله اردبیلی] همسرم پنج ماه است که باردار است و اکنون متوجه شدهایم که فرزندمان دارای معلولیت جسمی است میخواستم نظرتان را در مورد سقط آن بدانم.
- [آیت الله اردبیلی] همسرم پنج ماه است که باردار است و اکنون متوجه شدهایم که فرزندمان دارای معلولیت جسمی است میخواستم نظرتان را در مورد سقط آن بدانم.
- [آیت الله علوی گرگانی] فردی مدّت طولانی بر اموات، نماز میّت میخوانده بعد متوجّه شدهایم که قرائت او درست نیست، حکم اموات و نماز آنها چیست؟
- [سایر] مناسبترین زمان برای آزمایش ازدواج چه وقتی است؟
- [سایر] مناسبترین زمان برای آزمایش ازدواج چه وقتی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شرعاً لازم است قبل از خواندن صیغه عقد دائم دختر و پسر آزمایش خون بدهند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجه به زیانهای جبران ناپذیری که در اثر عدم انجام آزمایشات قبل از ازدواج برای زوجین و در نتیجه جامعه اسلامی پدید میآید و قوانین دولت جمهوری اسلامی نیز زوجین را مکلّف به اخذ آزمایش قبل از ازدواج نموده است بفرمائید آیا بدون اخذ آزمایش جایز است صیغه عقد دائم جاری شود یا خیر؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان بداند زنی شوهر دارد و با او ازدواج کند، چه با او نزدیکی کرده باشد یا نه، واجب است فوراً از او جدا شود، و بعداً هم او را برای خود عقد نکند، و چنانچه نداند که شوهر دارد و با او ازدواج کند، پس اگر دخول واقع شود آن زن بر او حرام ابدی میشود، و اگر پیش از دخول متوجه شد، واجب است از او جدا شود، ولی بعداً میتواند او را برای خود عقد کند.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که او را طلاق دادهاند و زنی که صیغه بوده و شوهرش مدّت او را بخشیده یا مدّت او تمام شده، چنانچه بعد از مدّتی شوهر کند و بعد شک کند که هنگام عقد بستن با شوهر دوم، عدّه شوهر اوّل تمام شده بوده یا نه، در صورتی که بداند یا احتمال دهد که در هنگام شوهر کردن متوجّه حال خود و بیمانع بودن خود بوده است، نباید به شکّ خود اعتنا کند.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان بزرگ در اسلام سوءظن به دیگران است و این گناه بزرگ علاوه بر اینکه عملی حرام است، در بسیاری از موارد منجر به قتل و جدائی دوستان از یکدیگر و طلاق و بیمهری شوهر با زن یا زن با شوهر، و بغض و کینه و مانند اینها میشود، و آن اقسامی دارد: الف) سوءظنّ مربوط به گناه، نظیر اینکه کسی تخیّل کند همسر او رابطه نامشروع با دیگری دارد و بعد از آن تجسّس کند و یا عمل دیگری نظیر بیمهری بر آن مترتّب کند، این قسم حرام و گناهش بزرگ و مفاسد آن نیز بسیار است. ب) سوءظن مربوط به گناه، ولی بدون آنکه عملی بر آن مترتب کند، و این قسم نیز نزد علمای علم اخلاق حرام است و مبارزه با آن را از اوجب واجبات میدانند. ج) سوءظن مربوط به گناه، ولی علاوه بر اینکه عملی مترتّب بر آن نمیکند، خطوری بیش نباشد و فوراً از آن منصرف شود، و این قسم نیز حرام است، امّا پروردگار عالم به جهت منّت بر بندگان از آن عفو نموده است، ولی باید متوجّه باشیم همین خطورات است که به تدریج منجر به استقرار در نفس و سپس منجر به ملکه میشود، و اگر کسی- العیاذ باللَّه- ملکه سوءظن پیدا کند، مفاسد بزرگی حتّی سوءظنّ به خدای متعال و پیامبر و اهلبیت(سلاماللهعلیهم) پیدا میکند. د) سوءظن مربوط به غیرگناه، نظیر اینکه زنی تخیّل کند شوهرش ازدواج دیگری نموده است، و این قسم اگر عملی که گناه است بر آن مترتّب نشود و مواظبت کند ملکه نشود، از نظر فقهای عظام گناه نیست، ولی علاوه بر اینکه از نظر علمای علم اخلاق حرام است، باید بدانیم که سوءظن هر چه باشد مفاسد عظیمی را در بر دارد.