برخی مایلند پیش از خواستگاری رسمی برای آزمایش بروند و در صورت جواب منفی آزمایش، به طور رسمی خواستگاری کنند. برای این کار گذشته از این که نامه‌ای از دفتر ازدواج لازم است، خانواده دختر نیز به آن راضی نمی‌شوند و منطقی هم نیست. برخی انجام آزمایش را در مراحل پایانی فرایند خواستگاری قرار می‌دهند که این کار هم درست نیست؛ زیرا ممکن است نتیجه آزمایش مثبت باشد و گذشته از وقت و هزینه‌ای که هر دو خانواده در فرایند خواستگاری صرف کرده‌اند )هدایای خانواده پسر و پذیرایی خانواده دختر(، علاقه‌ای هم بین دختر و پسر ایجاد شده باشد که نتوانند از هم بگذرند و در ازدواج‌های فامیلی به رغم نهی مشاوران ژنتیک )ر.ک: ص 89 و 99( به ازدواج تن دهند که خطرناک است و در صورت منتفی شدن ازدواج، احساس شکست و افسردگی کنند. افزون بر این به طور معمول تا مراحل آخر خواستگاری که مدتی می‌گذرد، دیگران هم مطلع می‌شوند و به هم خوردن ازدواج ممکن است آبروی دو خانواده به ویژه دختر را در معرض خطر قرار دهد؛ بنابراین،بهترین و مناسب‌ترین زمان برای آزمایش، پس از گفت‌وگوی جلسه اول، البته در صورت رسیدن به توافق کلی است. اگر به هر دلیلی پس از جلسه اول به توافق کلی نرسیدید و خواستید فرایند خواستگاری را ادامه دهید، آزمایش را در نخستین فرصت انجام دهید تا مشکلات پیش‌گفته ایجاد نشود.
برخی مایلند پیش از خواستگاری رسمی برای آزمایش بروند و در صورت جواب منفی آزمایش، به طور رسمی خواستگاری کنند. برای این کار گذشته از این که نامهای از دفتر ازدواج لازم است، خانواده دختر نیز به آن راضی نمیشوند و منطقی هم نیست.
برخی انجام آزمایش را در مراحل پایانی فرایند خواستگاری قرار میدهند که این کار هم درست نیست؛ زیرا ممکن است نتیجه آزمایش مثبت باشد و گذشته از وقت و هزینهای که هر دو خانواده در فرایند خواستگاری صرف کردهاند )هدایای خانواده پسر و پذیرایی خانواده دختر(، علاقهای هم بین دختر و پسر ایجاد شده باشد که نتوانند از هم بگذرند و در ازدواجهای فامیلی به رغم نهی مشاوران ژنتیک )ر.ک: ص 89 و 99( به ازدواج تن دهند که خطرناک است و در صورت منتفی شدن ازدواج، احساس شکست و افسردگی کنند. افزون بر این به طور معمول تا مراحل آخر خواستگاری که مدتی میگذرد، دیگران هم مطلع میشوند و به هم خوردن ازدواج ممکن است آبروی دو خانواده به ویژه دختر را در معرض خطر قرار دهد؛ بنابراین،بهترین و مناسبترین زمان برای آزمایش، پس از گفتوگوی جلسه اول، البته در صورت رسیدن به توافق کلی است.
اگر به هر دلیلی پس از جلسه اول به توافق کلی نرسیدید و خواستید فرایند خواستگاری را ادامه دهید، آزمایش را در نخستین فرصت انجام دهید تا مشکلات پیشگفته ایجاد نشود.
- [سایر] مناسبترین زمان برای آزمایش ازدواج چه وقتی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا شرعاً لازم است قبل از خواندن صیغه عقد دائم دختر و پسر آزمایش خون بدهند؟
- [سایر] مناسبترین سن برای جدا کردن اتاق کودک از والدین چه زمانی است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجه به زیانهای جبران ناپذیری که در اثر عدم انجام آزمایشات قبل از ازدواج برای زوجین و در نتیجه جامعه اسلامی پدید میآید و قوانین دولت جمهوری اسلامی نیز زوجین را مکلّف به اخذ آزمایش قبل از ازدواج نموده است بفرمائید آیا بدون اخذ آزمایش جایز است صیغه عقد دائم جاری شود یا خیر؟
- [سایر] پس از آزمایش متوجه شدهایم که هر دو تالاسمی مینور داریم. آیا نمیتوانیم با هم ازدواج کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه برای آزمایش خون جهت ازدواج، نیاز به لمس یا نظر اجنبی باشد، عمل فوق جایز است؟
- [سایر] مشاوره و آزمایش ژنتیک تا چه اندازه در ازدواج فامیلی نقش دارد؟ اگر دو طرف شدیدا به هم علاقه داشته باشند، آیا میتواند مانع ازدواج شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر دختر و پسری آزمایش خون دادند ولی نتیجه آزمایش به گونه ای بود که با یکدیگر همخوانی نداشتند، در حالیکه صیغه عقد دائم قبلاً خوانده شده بود تکلیف آنها چیست؟
- [سایر] پس از آزمایش متوجه شده ایم که هر دو تالاسمی مینور داریم. آیا می توانیم با هم ازدواج کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در آزمایش قبل از ازدواج به مقداری منی احتیاج باشد، آیا به لحاظ نبودن همسر می توان استمنا کرد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مخارج ازدواج پسر بر پدر واجب باشد، پدر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بدهد و همچنین اگر مخارج ازدواج پدر بر پسر واجب باشد، پسر نمیتواند مخارج ازدواج او را از زکات مال خود بپردازد و در غیر این صورت پرداخت مخارج ازدواج از زکات جایز است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر با مادر یا خواهر یا دختر کسی ازدواج نماید و بعد از ازدواج با آن کس لواط کند؛ آنها بر او حرام نمی شوند مگر اینکه آن ازدواج به طلاق یا مانند آن در زمان لواط به هم بخورد و لواط کننده بخواهد دوباره با آنها ازدواج کند و در این صورت احتیاط واجب آن است که با آنها ازدواج ننماید.
- [آیت الله خوئی] اگر با مادر یا خواهرپسری ازدواج نماید و بعد از ازدواج با آن پسر لواط کند، آنها بر او حرام نمیشوند مگر آن ازدواج به طلاق یا مانند آن به هم بخورد و لواطکننده بخواهد دوباره با آنها ازدواج کند در اینصورت احتیاط واجب آن است که با آنها ازدواج ننماید.
- [آیت الله بهجت] اگر پدر و جد پدری غایب باشند، بهطوریکه نشود از آنان اذن گرفت و ازدواج برای دختر لازم باشد، یا در ازدواج نکردن ضرر یا حرج (یعنی مشقّت شدیدی) باشد، و همچنین اگر پدر یا جد پدری از ازدواج او با کسی که همکفو اوست، با وجود تمام مقدمات و شرایط، ممانعت کنند، و او نیز تمایل به ازدواج دارد و ازدواج هم به مصلحت او باشد، با اجتماع تمام شرایط میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر، ترجمه صیغه عقد به فارسی یا زبان دیگر با وجود قدرت بر عربی کافی است، و احتیاط مستحب عربی بودن صیغه است، و برای کسی که آشنا به معنای عربی صیغه نیست و فقط میداند که صیغه عقد، به این لفظ جاری میشود، احتیاط مستحب این است که هم صیغه عربی و هم ترجمهاش را بخواند، و اکتفا کردن او به عربی خالی از تأمل نیست، و اگر نمیتوانند صیغه عربی را بخوانند و یا وکیل بگیرند، قطعاً ترجمه کافی است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان با دختری ازدواج کند، دیگر نمیتواند با زنی که آن دختر را شیر کامل داده ازدواج نماید.