ازدواج با فامیل به علت شناخت بیشتر، بهتر است؛ زیرا احتمال فریبکاری و وارونه جلوه دادن مسائلی از قبیل تحصیلات عالی، خدمت نظام وظیفه، دارایی و تمکن مالی، متارکه والدین و... به سبب ارتباط نزدیک خانوادگی بسیار کم می‌شود؛ اما معنایش این نیست که ازدواج با غریبه اشکال دارد. در ازدواج با غریبه )به ویژه اگر اهل و ساکن شهر دیگری باشد(، دقت و صرف وقت بیشتری لازم است. این نیز بدان معنا نیست که در ازدواج فامیلی، دقت و وقت لازم برای تحقیق صرف نشود )ر.ک: ص 200 - 199(. اگر صرف فامیل بودن می‌توانست عامل کامیابی در ازدواج شود، امروز نباید شاهد اختلافات و طلاق‌های ازدواج‌های فامیلی می‌بودیم. نکته مهم در ازدواج‌های فامیلی، احتمال افزون‌تر شدن بیماری‌های ژنتیک است که در شرایط فیزیولوژیک ویژه در گروه‌های خونی خاص پدید می‌آید. احتمال مشکلات جسمی و ذهنی در فرزندان متولد شده از ازدواج‌های فامیلی 40 درصد و در فرزندان زاده شده از غریبه‌ها 10 تا 12 درصد است؛ پس اگر بنا دارید با فامیل ازدواج کنید، مشاوره ژنتیک و در صورت لزوم، آزمایش ژنتیک را جدی بگیرید )ر.ک: ص 98 و 99(. متأسفانه گاهی در پی اندیشه نادرستی که عقد دختر عمو و پسر عمو را در آسمان بسته‌اند ) پس از جست و جوی نگارنده در متون روایی و استفاده از متخصصان حدیثی در دارالحدیث قم، روایتی به این مضمون پیدا نشد. یا ناف آن دو را برای هم بریده‌اند! یا این که قبل از آزمایش، صیغه عقد موقت می‌خوانند و دیگران را از ازدواج آینده خود مطلع می‌سازند نمی‌توانند از ازدواج با هم بگذرند و با وجود اعلام ریسک متوسط یا بالا از سوی مشاوران ژنتیک مبنی بر احتمال بیماری فرزندان، به آن بی‌اعتنایی و ازدواج می‌کنند که مشکلات غیر قابل جبرانی را پدید می‌آورد. رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( توصیه فرموده است که با غریبه ازدواج کنید و شاید دلیلش احتمال همین مشکلات باشد: اغتربوا لاتضووا. ) سید مرتضی، المجازات النبویه، ص 92 با غریبه ازدواج کنید تا فرزند لاغر نیاورید. لا تنکحوا القرابة فان الولد یخلق )یخرج( ضاویا. ) ملا محسن فیض کاشانی، المحجة البیضاء، ج 4، ص 94 با نزدیکان ازدواج نکنید؛ زیرا )ممکن است( فرزند لاغر زاده شود.
ازدواج با فامیل به علت شناخت بیشتر، بهتر است؛ زیرا احتمال فریبکاری و وارونه جلوه دادن مسائلی از قبیل تحصیلات عالی، خدمت نظام وظیفه، دارایی و تمکن مالی، متارکه والدین و... به سبب ارتباط نزدیک خانوادگی بسیار کم میشود؛ اما معنایش این نیست که ازدواج با غریبه اشکال دارد.
در ازدواج با غریبه )به ویژه اگر اهل و ساکن شهر دیگری باشد(، دقت و صرف وقت بیشتری لازم است. این نیز بدان معنا نیست که در ازدواج فامیلی، دقت و وقت لازم برای تحقیق صرف نشود )ر.ک: ص 200 - 199(. اگر صرف فامیل بودن میتوانست عامل کامیابی در ازدواج شود، امروز نباید شاهد اختلافات و طلاقهای ازدواجهای فامیلی میبودیم.
نکته مهم در ازدواجهای فامیلی، احتمال افزونتر شدن بیماریهای ژنتیک است که در شرایط فیزیولوژیک ویژه در گروههای خونی خاص پدید میآید. احتمال مشکلات جسمی و ذهنی در فرزندان متولد شده از ازدواجهای فامیلی 40 درصد و در فرزندان زاده شده از غریبهها 10 تا 12 درصد است؛ پس اگر بنا دارید با فامیل ازدواج کنید، مشاوره ژنتیک و در صورت لزوم، آزمایش ژنتیک را جدی بگیرید )ر.ک: ص 98 و 99(.
متأسفانه گاهی در پی اندیشه نادرستی که عقد دختر عمو و پسر عمو را در آسمان بستهاند ) پس از جست و جوی نگارنده در متون روایی و استفاده از متخصصان حدیثی در دارالحدیث قم، روایتی به این مضمون پیدا نشد. یا ناف آن دو را برای هم بریدهاند! یا این که قبل از آزمایش، صیغه عقد موقت میخوانند و دیگران را از ازدواج آینده خود مطلع میسازند نمیتوانند از ازدواج با هم بگذرند و با وجود اعلام ریسک متوسط یا بالا از سوی مشاوران ژنتیک مبنی بر احتمال بیماری فرزندان، به آن بیاعتنایی و ازدواج میکنند که مشکلات غیر قابل جبرانی را پدید میآورد.
رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( توصیه فرموده است که با غریبه ازدواج کنید و شاید دلیلش احتمال همین مشکلات باشد:
اغتربوا لاتضووا. ) سید مرتضی، المجازات النبویه، ص 92
با غریبه ازدواج کنید تا فرزند لاغر نیاورید.
لا تنکحوا القرابة فان الولد یخلق )یخرج( ضاویا. ) ملا محسن فیض کاشانی، المحجة البیضاء، ج 4، ص 94
با نزدیکان ازدواج نکنید؛ زیرا )ممکن است( فرزند لاغر زاده شود.
- [سایر] رابطه نامحرمی زنان غریبه با زنان فامیل یکی است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا عدم ازدواج فامیلی در اسلام تأکید شده و آیا ائمه(ع) در ازدواج فامیلی اجبار داشتند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا عدم ازدواج فامیلی در اسلام تأکید شده و آیا ائمه(ع) در ازدواج فامیلی اجبار داشتند؟
- [سایر] میخواستم بدانم اینکه گفته میشود حروف حک شده روی دست اگر به هم چسبیده باشد ازدواج فامیلی است و اگر جدا باشد ازدواج فامیلی نیست آیا حقیقت دارد؟
- [آیت الله بهجت] در بعضی از روایات اسلامی، از ازدواج های فامیلی نزدیک نهی شده است، با توجه به این مطلب، ازدواج حضرت علی علیه السّلام با حضرت فاطمه علیهاالسّلام که با موافقت پیامبر صلّی اللّه علیه وآله وسلّم بود، چه توجیهی دارد؟
- [سایر] آیا ازدواج فامیلی مشکلی دارد لطفاً توضیح دهید؟
- [سایر] در مورد مسائل خاص ازدواج فامیلی توضیح دهید.؟
- [سایر] در مورد مسائل خاص ازدواج فامیلی توضیح دهید..
- [سایر] ترس از ازدواج فامیلی را چگونه برطرف کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در هنگام خواندن صیغه اگه فامیلی واقعی را نگوییم، این امر صیغه را باطل میکند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] : دختری باکره باید با اجازهی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختری باکره باید با اجازه¬ی پدر یا جدّ پدری ازدواج کند؛ اما اگر رشیده باشد، یعنی مصلحت خود را تشخیص می دهد و به تأیید بزرگترهای فامیل همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد و دختر رشیده هم احتیاج به شوهر کردن داشته باشد، یا این که دختر قبلاً شوهر کرده باشد، در این دو صورت نیز اجازه پدر و جد در ازدواج جدید لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که ضمن عقد دائم مهریه ذکر نشود و یا عدم مهر شرط شود، عقد نکاح صحیح است و زن و شوهر میتوانند بعد از عقد مهریّه را معیّن کنند و اگر قبل از تعیین مهریه آمیزش واقع شده باشد، زن مستحقّ مهرالمثل است یعنی مقدار مهریّهای که چنین زنی با توجّه به ویژگیهای مربوط و شرایط خانوادگی در بین امثال و فامیل و معمول محل خود دارد و در صورتی که یکی از زوجین قبل از تعیین مهریه و آمیزش بمیرد، زن مستحقّ مهریه نیست.
- [آیت الله مظاهری] تعلیم و تحصیل و به کارگیری رمل و اسطرلاب و علم طلسم و احضار ارواح و اجنّه و فرشته و خواب مغناطیسی و شعبده و کلّیه علوم غریبه حرام است، گرچه برای تفحّص و تجسّس نباشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر از فامیل دوری که احتمال ارث بردن از او داده نمی شد , ارثی به کسی رسید ، باید خمس آن را پرداخت کند . در این فرض , چنانچه بداند عین آن مال یا عوض آن یا ذمّه مورّث (فامیل دور ) مشمول خمس بوده است، خمس آن را دو بار باید بپردازد، یک بار برای تعلّ ق خمس به عین؛ یا عوض یا ذمّه مورّث و بار دوم به عنوان (ارث مَن لایحتسب). خمس در خمس
- [آیت الله مظاهری] استفاده از خوابهای مغناطیسی و یا احضار روح و جن و رمل و اسطرلاب و سحر و جادو و مانند اینها برای شنود و تفحّص حرام است؛ چنانکه استفاده از مطلق علوم غریبه، گرچه برای تجسّس و شنود هم نباشد نیز حرام است و آنچه از این راهها به دست میآید حجّت نیست، مگر اینکه با قرائن دیگر یقین پیدا شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] افراد به دو واسطه از متوفی ارث می برند: الف: نسبی ب: سببی. الف: وارث نسبی یعنی کسانی که با متوفی نسبت فامیلی دارند و به سه دسته عمده تقسیم می شوند که هر دسته را یک طبقه میگویند وتا یک نفر از طبقه اول باشد افراد طبقه دوم ارث نمیرند. ب وارث سببی یعنی کسانی که به سبب ازدواج ارث می برند و در کنار وراث نسبی و همراه آنها ارث می برند و تفصیل آن بعداً بیان می شود. ارث طبقه اول
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.