آیا با توجه به شناختی که از فامیل داریم، ازدواج فامیلی، از ازدواج با غریبه بهتر نیست؟
ازدواج با فامیل به علت شناخت بیشتر، بهتر است؛ زیرا احتمال فریبکاری و وارونه جلوه دادن مسائلی از قبیل تحصیلات عالی، خدمت نظام وظیفه، دارایی و تمکن مالی، متارکه والدین و... به سبب ارتباط نزدیک خانوادگی بسیار کم می‌شود؛ اما معنایش این نیست که ازدواج با غریبه اشکال دارد. در ازدواج با غریبه )به ویژه اگر اهل و ساکن شهر دیگری باشد(، دقت و صرف وقت بیشتری لازم است. این نیز بدان معنا نیست که در ازدواج فامیلی، دقت و وقت لازم برای تحقیق صرف نشود )ر.ک: ص 200 - 199(. اگر صرف فامیل بودن می‌توانست عامل کامیابی در ازدواج شود، امروز نباید شاهد اختلافات و طلاق‌های ازدواج‌های فامیلی می‌بودیم. نکته مهم در ازدواج‌های فامیلی، احتمال افزون‌تر شدن بیماری‌های ژنتیک است که در شرایط فیزیولوژیک ویژه در گروه‌های خونی خاص پدید می‌آید. احتمال مشکلات جسمی و ذهنی در فرزندان متولد شده از ازدواج‌های فامیلی 40 درصد و در فرزندان زاده شده از غریبه‌ها 10 تا 12 درصد است؛ پس اگر بنا دارید با فامیل ازدواج کنید، مشاوره ژنتیک و در صورت لزوم، آزمایش ژنتیک را جدی بگیرید )ر.ک: ص 98 و 99(. متأسفانه گاهی در پی اندیشه نادرستی که عقد دختر عمو و پسر عمو را در آسمان بسته‌اند ) پس از جست و جوی نگارنده در متون روایی و استفاده از متخصصان حدیثی در دارالحدیث قم، روایتی به این مضمون پیدا نشد. یا ناف آن دو را برای هم بریده‌اند! یا این که قبل از آزمایش، صیغه عقد موقت می‌خوانند و دیگران را از ازدواج آینده خود مطلع می‌سازند نمی‌توانند از ازدواج با هم بگذرند و با وجود اعلام ریسک متوسط یا بالا از سوی مشاوران ژنتیک مبنی بر احتمال بیماری فرزندان، به آن بی‌اعتنایی و ازدواج می‌کنند که مشکلات غیر قابل جبرانی را پدید می‌آورد. رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( توصیه فرموده است که با غریبه ازدواج کنید و شاید دلیلش احتمال همین مشکلات باشد: اغتربوا لاتضووا. ) سید مرتضی، المجازات النبویه، ص 92 با غریبه ازدواج کنید تا فرزند لاغر نیاورید. لا تنکحوا القرابة فان الولد یخلق )یخرج( ضاویا. ) ملا محسن فیض کاشانی، المحجة البیضاء، ج 4، ص 94 با نزدیکان ازدواج نکنید؛ زیرا )ممکن است( فرزند لاغر زاده شود.
عنوان سوال:

آیا با توجه به شناختی که از فامیل داریم، ازدواج فامیلی، از ازدواج با غریبه بهتر نیست؟


پاسخ:

ازدواج با فامیل به علت شناخت بیشتر، بهتر است؛ زیرا احتمال فریبکاری و وارونه جلوه دادن مسائلی از قبیل تحصیلات عالی، خدمت نظام وظیفه، دارایی و تمکن مالی، متارکه والدین و... به سبب ارتباط نزدیک خانوادگی بسیار کم می‌شود؛ اما معنایش این نیست که ازدواج با غریبه اشکال دارد.
در ازدواج با غریبه )به ویژه اگر اهل و ساکن شهر دیگری باشد(، دقت و صرف وقت بیشتری لازم است. این نیز بدان معنا نیست که در ازدواج فامیلی، دقت و وقت لازم برای تحقیق صرف نشود )ر.ک: ص 200 - 199(. اگر صرف فامیل بودن می‌توانست عامل کامیابی در ازدواج شود، امروز نباید شاهد اختلافات و طلاق‌های ازدواج‌های فامیلی می‌بودیم.
نکته مهم در ازدواج‌های فامیلی، احتمال افزون‌تر شدن بیماری‌های ژنتیک است که در شرایط فیزیولوژیک ویژه در گروه‌های خونی خاص پدید می‌آید. احتمال مشکلات جسمی و ذهنی در فرزندان متولد شده از ازدواج‌های فامیلی 40 درصد و در فرزندان زاده شده از غریبه‌ها 10 تا 12 درصد است؛ پس اگر بنا دارید با فامیل ازدواج کنید، مشاوره ژنتیک و در صورت لزوم، آزمایش ژنتیک را جدی بگیرید )ر.ک: ص 98 و 99(.
متأسفانه گاهی در پی اندیشه نادرستی که عقد دختر عمو و پسر عمو را در آسمان بسته‌اند ) پس از جست و جوی نگارنده در متون روایی و استفاده از متخصصان حدیثی در دارالحدیث قم، روایتی به این مضمون پیدا نشد. یا ناف آن دو را برای هم بریده‌اند! یا این که قبل از آزمایش، صیغه عقد موقت می‌خوانند و دیگران را از ازدواج آینده خود مطلع می‌سازند نمی‌توانند از ازدواج با هم بگذرند و با وجود اعلام ریسک متوسط یا بالا از سوی مشاوران ژنتیک مبنی بر احتمال بیماری فرزندان، به آن بی‌اعتنایی و ازدواج می‌کنند که مشکلات غیر قابل جبرانی را پدید می‌آورد.
رسول گرامی اسلام )صلی الله علیه وآله( توصیه فرموده است که با غریبه ازدواج کنید و شاید دلیلش احتمال همین مشکلات باشد:
اغتربوا لاتضووا. ) سید مرتضی، المجازات النبویه، ص 92
با غریبه ازدواج کنید تا فرزند لاغر نیاورید.
لا تنکحوا القرابة فان الولد یخلق )یخرج( ضاویا. ) ملا محسن فیض کاشانی، المحجة البیضاء، ج 4، ص 94
با نزدیکان ازدواج نکنید؛ زیرا )ممکن است( فرزند لاغر زاده شود.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین