اصالت خانوادگی به معنای سلامت نفس خانواده و صالح و خوشنام بودن آنان است که هر قدر گستره‌اش بیشتر باشد )نسل‌های پیاپی( بهتر است. تأکید بر ویژگی اصالت، برای خانواده‌های اصیل است تا بینشان همتایی وجود داشته باشد. دلیل توجه اولیای الاهی به مسأله اصالت خانوادگی، تأثیر ژن و تربیت بر فرزندان آنان است. امام صادق )علیه‌السلام( فرمود: تزوجوا فی الحجز الصالح فان العرق دساس. ) طبرسی، مکارم الاخلاق، ص 197 در مکان صالح )مساوی است با خانواده اصیل( ازدواج کنید؛ زیرا ژن اثرگذار است. نهی رسول خدا )صلی الله علیه وآله( از ازدواج با سبزه مزبله نیز به همین سبب است: ایاکم و خضراء الدمن. قیل یا رسول الله ما خضراء الدمن؟ قال: المرأة الحسناء فی منبت السوء. ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 100، ص 232 از سبزه مزبله بپرهیزید.سؤال شد: ای رسول خدا! سبزه مزبله چسیت؟ فرمود: دختر نیکویی که در محیطی آلوده رشد کرده است. نهی ازدواج با دختر نیکویی که در خانه آلوده به گناه و فسق و فجور )شرابخواری پدر، ارتباطات ناسالم مادر و...( رشد کرده و در خانواده‌ای غیر اصیل بوده، بدان علت است که پدر و مادر، هم از جهت تربیت و هم به لحاظ ژن و وراثت بر شخصیت فرزند اثر جدی می‌گذارند و ممکن است نطفه او در حال مستی پدر یا افکار آلوده مادر بسته شده و بر روح و روانش اثر گذاشته باشد. این تأثیر، از دیگر اعضای خانواده نیز ممکن است باشد؛ به همین دلیل درباره دایی و خاله نیز فرموده‌اند: تخیروا لنطفکم فان الخال احد الضجیعین. ، ص 236 )در ازدواج( برای نطفه‌هایتان دقت کنید؛ زیرا دایی جایگاه یکی از والدین را دارد. تخیروا لنطفکم فان النساء یلدن أشباه اخوانهن و اخواتهن. ) متقی هندی، کنزالعمال،ج 16، ص 295 در انتخاب نطفه‌هایتان )برای ازدواج( دقت کنید؛ زیرا زنان، شبیه برادران و خواهرانشان فرزند به دنیا می‌آورند. گزینه مناسب برای ازدواج با چنین دختر نیکویی که خود مشکل ندارد و خانواده خوبی نداشته، پسری با شرایط مشابه است؛ زیرا ازدواج او با کسی که خانواده اصیلی دارد، همتایی خانوادگی )ر.ک:ص 150( را نقض می‌کند.
از کجا بفهمیم که شخص مورد نظرمان برای ازدواج، خانواده اصیلی دارد و چرا اینقدر بر ویژگی اصالت تأکید میشود؟
اصالت خانوادگی به معنای سلامت نفس خانواده و صالح و خوشنام بودن آنان است که هر قدر گسترهاش بیشتر باشد )نسلهای پیاپی( بهتر است.
تأکید بر ویژگی اصالت، برای خانوادههای اصیل است تا بینشان همتایی وجود داشته باشد.
دلیل توجه اولیای الاهی به مسأله اصالت خانوادگی، تأثیر ژن و تربیت بر فرزندان آنان است. امام صادق )علیهالسلام( فرمود:
تزوجوا فی الحجز الصالح فان العرق دساس. ) طبرسی، مکارم الاخلاق، ص 197
در مکان صالح )مساوی است با خانواده اصیل( ازدواج کنید؛ زیرا ژن اثرگذار است.
نهی رسول خدا )صلی الله علیه وآله( از ازدواج با سبزه مزبله نیز به همین سبب است:
ایاکم و خضراء الدمن. قیل یا رسول الله ما خضراء الدمن؟ قال: المرأة الحسناء فی منبت السوء. ) علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 100، ص 232
از سبزه مزبله بپرهیزید.سؤال شد: ای رسول خدا! سبزه مزبله چسیت؟ فرمود: دختر نیکویی که در محیطی آلوده رشد کرده است.
نهی ازدواج با دختر نیکویی که در خانه آلوده به گناه و فسق و فجور )شرابخواری پدر، ارتباطات ناسالم مادر و...( رشد کرده و در خانوادهای غیر اصیل بوده، بدان علت است که پدر و مادر، هم از جهت تربیت و هم به لحاظ ژن و وراثت بر شخصیت فرزند اثر جدی میگذارند و ممکن است نطفه او در حال مستی پدر یا افکار آلوده مادر بسته شده و بر روح و روانش اثر گذاشته باشد.
این تأثیر، از دیگر اعضای خانواده نیز ممکن است باشد؛ به همین دلیل درباره دایی و خاله نیز فرمودهاند:
تخیروا لنطفکم فان الخال احد الضجیعین. ، ص 236
)در ازدواج( برای نطفههایتان دقت کنید؛ زیرا دایی جایگاه یکی از والدین را دارد.
تخیروا لنطفکم فان النساء یلدن أشباه اخوانهن و اخواتهن. ) متقی هندی، کنزالعمال،ج 16، ص 295
در انتخاب نطفههایتان )برای ازدواج( دقت کنید؛ زیرا زنان، شبیه برادران و خواهرانشان فرزند به دنیا میآورند.
گزینه مناسب برای ازدواج با چنین دختر نیکویی که خود مشکل ندارد و خانواده خوبی نداشته، پسری با شرایط مشابه است؛ زیرا ازدواج او با کسی که خانواده اصیلی دارد، همتایی خانوادگی )ر.ک:ص 150( را نقض میکند.
- [سایر] دلیل تأکید فراوان بر ویژگی »دینداری« در ازدواج چیست؟
- [سایر] لطفا در بخش عمومی پاسخ دهید. چرا روی مساله اختلاف سنی این قدر تاکید می کنید؟ سن یک معیار نسبی است و درک و فهم هر فرد از زندگی مشترک، مسائل زناشویی و سایر مسائل، متفاوت از سن شناسنامه ای است. من با آقایی در حدود 2سال است که همکارم، ایشان 11 سال از بنده بزرگتر هستند با اینکه با تمام اعمال و رفتار خود علاقه اش را نشان میدهد، اما از ترس قضاوت های نادرست اطرافیان جرات ابراز آن را ندارد، در حالی که نمونه های ازدواج های موفق این چنینی زیاد است، خود بنده به عنوان یک دختر از یک خانواده مذهبی، مردی با داشتن سایر ویژگی های مثبت، که توانایی سرپرستی خانواده اش را داشته باشد، به جوانان بیکاری که همچنان به خانواده خود وابسته هستند، ترجیح میدهم. حتی فکر میکنم بزرگتر بودن دختر در ازدواج، ملاک شکست آن ازدواج نیست بلکه بستگی به درک متقابل طرفین دارد. پس لطفا برای سن بازه زمانی تعیین نکنید.
- [سایر] سلام. خیلی خوشحال شدم از دیدارتون تو انگورستون ملک. به نظر شما آیا رفت و آمد چند ماهه ی دختر و پسر زیر نظر خانواده برای شناخت بیشتر قبل از ازدواج لازمه؟ آخه بعضی از بزرگترها تاکید دارند که برای جلوگیری از گناه خیلی زود صیغه ی محرمیت خوانده بشه. باز هم ازتون ممنونم.
- [سایر] سلام چجور میتونم همسری را انتخا کنم که بفهمم منو درک میکنه؟یعنی همو خوب بفهمیم واز لحاظ روحی به هم نزدیک باشیم؟حتی در خانواده احساس میکنم کسی منو درک نمیکنه میخوام با یکی ازدواج کنم منو بفهمه ممنون میشم راهنمایی کنید
- [سایر] باسلام. خصوصی موردی برای ازدواج دخترم پیش آمده که از همه نظر مخصوصا از نظر اسلامی(هم پسر و هم خانواده) الحمدلله خوبست.تنها سوالم اینست که آیا اگر دخترم ازدواج نماید بعلت اینکه عروس دیگر این خانواده دختر یکی از مقامات دولت میباشند خدای ناکرده مورد تحقیر ومقایسه قرار گیرد؟و چگونه میتوانیم بفهمیم که آیا تعصب یا افتخار خاصی(روی وصلت با یک خانواده مطرح) دارند یا خیر؟ چه روشهایی برای تشخیص این مساله وجود دارد؟ و بطو کلی این مساله باید ارزش باشد یا ضد ارزش؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] با خانمی ازدواج کردم که می دانستم مدتی با شخص دیگری نامزد بوده است. اکنون مطلع شدم که چند سال باهم زندگی زناشویی داشته و سپس از هم جدا شده اند و خانواده وی مرا فریب داده اند. حکم ازدواج و پرداخت نفقه و مهریه این ازدواج چیست؟
- [سایر] با سلام من 18 سال تمام دارم.آیا سن خوبی برای ازدواج هست؟ آیا اگر من و همسر آینده 10 سال با هم اختلاف سنی داشته باشیم مشکلاتی در زندگی آینده پیش خواهد آمد؟ ضمنا فرد مورد نظر از همه ی جهات :دین و ایمان-اصالت خانوادگی-جایگاه اجتماعی-شغل-اخلاق و رفتا و فرهنگ،بدون ایراد بوده و مورد تآیید من و خانواده ام است. فقط مشکل من اختلاف سنی فرد مقابل با من است.لطفآ راهنمایی کنید تا تصمیم درست را بگیرم.با تشکر
- [سایر] باسلام و خسته نباشید حدودیکسال است با فردی در دانشگاه آشنا شده ام که قصد هردویمان ازدواج است به نظر من ایشان یک فرد ایده ال با ویژگی های زیر در سطح بالا می باشد ایمان. تحصیلات و موقعیت مالی و خانوادگی که با خانواده من نیز سازگار است هر دو خانواده در جریان هستند فعلا دیداری صورت نگرفته فقط تنها مسئله ای که در این میان وجود دارد این است که قد ایشان کمی کوتاه تر از من می باشد و خانواده ام با این مسئله مشکل دارد و من تمام تلاشم را میکنم تا به انها ثابت کنم که من با این مسئله مشکلی ندارم لطفا من را راهنمایی بفرمایید باتشکر
- [سایر] بنا به شرایطی به این نتیجه رسیدم که باید ازدواج کنم ولی فعلا نمیتونم این قضیه رو با خانواده مطرح کنم. حالا چند تا سوال برام پیش اومده : 1- برای انتخاب همسر مهم ترین ویژگی که باید به اون توجه کرد چیه؟ 2- راه بهتر انتخاب همسر اینه که خودم یه نفر رو برای آشنایی بیشتر انتخاب کنم یا این کارو به خانواده بسپارم؟ 3- از طریق یه آگهی که جلوی دانشگاهمون پخش میکردن با یه سایت همسر یابی آشنا شدم. می خواستم بدونم آیا میشه همسر آینده رو از این طریق پیدا کرد؟ اگه بله چرا؟ اگه نه چرا؟
- [سایر] ازدواج امری تاکید شده و سیره امامان بوده، ولی من یک مشکلی پیدا کردم و سردرگم هستم که چه کار کنم؟ مشکل من این است که خیلی خجالتی هستم و نمی دانم بعد ازدواج می توانم از زنم لذت جنسی ببرم یا نه؟ و چون می خواهم با فردی محجبه و مذهبی ازدواج کنم، نگرانی من زیاد می شود و قبح این کار برایم زیاد است و نمی دانم چه گونه می توانم با ایشان رابطه برقرار کنم؟ به خاطره این افکار نمی خواهم ازدواج کنم. از طرفی خانواده اصرار دارند برای این امر و من هم نمی خواهم به گناه بیافتم... دختران مذهبی درک می کنند که من نیاز جنسی دارم؟ آیا بعد از ازدواج مرا از خودش نمی راند؟ یا ازدواج نکنم و در سختی باشم؟