دلیل تأکید فراوان بر ویژگی »دینداری« در ازدواج چیست؟
تأکید بر ویژگی دینداری در ازدواج، برای کسی است که خود به ارزش‌های دینی اعتقاد دارد؛ وگرنه ازدواج غیرمتدین با متدین در صورتی که فاصله زیاد باشد، اصل همتایی در ازدواج را نقض می‌کند و مشکلاتی جدی را در زندگی زناشویی پدید خواهد آورد. تأکید بر این ویژگی بدین لحاظ است که دیندار به سبب فرمان خدا، حقوق همسر را در زندگی مشترک بهتر رعایت می‌کند. متدین، ممکن است نقص‌های دیگر همسرش را تحمل کند؛ اما نقص بی‌دینی او را هرگز نمی‌تواند برتابد؛ زیرا به بسیاری از احکام الاهی از جمله غسل، طهارت جسم و... عمل نخواهد کرد و حتی ممکن است مانع اعمال دینی و وظایف شرعی همسرش نیز بشود؛ به همین دلیل است که رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود: کسی که دختر عزیز و با کرامتش را به فردی فاسق شوهر دهد، روزی هزار بار نفرین بر او فرود می‌آید. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 5، ص 279 افزون بر این، دیندار واقعی، پرهیزکار است و از خدا می‌ترسد و به سبب این خداترسی، از جاده انصاف خارج نمی‌شود و بر همسر خود ستم روا نمی‌دارد )ر.ک: 149 - 147(. انسان دیندار، عفت را رعایت می‌کند و با این عفت مانع از مفاسد خانوادگی و اجتماعی می‌شود. شخص مؤمن به دین، حجب و حیا دارد؛ زیرا امام صادق )علیه‌السلام( فرمود: لا ایمان لمن لا حیاء له. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 106 کسی که حیا ندارد ایمان ندارد. دین مهم‌ترین عامل آرامش و تکیه‌گاه محکمی برای مشکلات زندگی مشترک است. براساس پژوهش میدانی امیل دورکیم )Emil Darkheim( در کتاب خودکشی، میزان اضطراب در جوامع دینی و بین دینداران به مراتب کمتر از جوامع غیردینی است و آن به دلیل اعتقاد به خداست که جلو نگرانی‌ها را می‌گیرد. یونگ )Unge( روان‌شناس شهیر غربی بر این باور است که اعتقاد به مذهب، جلو نگرانی‌ها را می‌گیرد دلهره زهر، و پادزهر آن اعتماد و اعتقاد به خدا است. حتی فروید نیز که به دین، بدبینانه می‌نگرد، مذهب رابرای همه بشر، تسکین‌دهنده دردها و رنج‌های زندگی می‌داند و این همه به دلیل توکل به خدا است که انسان دیندار از آن غفلت نمی‌کند. امام علی )علیه‌السلام( می‌فرماید: لیس لمتوکل عناء. ) آمدی، غررالحکم و دررالکلم، ج 5، ص 72 کسی که به خدا توکل می‌کند، هرگز رنجشی نخواهد داشت. براساس نتیجه‌ای که آقای کوپر اسمیت )Cooper Smith( با استفاده از پرسشنامه حرمت خود )Self esteem Test( به دست آورده، حدود 20 تا 60 درصد آرامش انسان‌ها به سبب توکل به خدا است. آرامش دیندار، وقتی با آرامش ناشی از ازدواج )ومن آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها( ) روم )30(،21. همراه می‌شود، ارزش‌ها بروز می‌کند و زمینه‌ساز عشق و تقرب به خدا خواهد شد.
عنوان سوال:

دلیل تأکید فراوان بر ویژگی »دینداری« در ازدواج چیست؟


پاسخ:

تأکید بر ویژگی دینداری در ازدواج، برای کسی است که خود به ارزش‌های دینی اعتقاد دارد؛ وگرنه ازدواج غیرمتدین با متدین در صورتی که فاصله زیاد باشد، اصل همتایی در ازدواج را نقض می‌کند و مشکلاتی جدی را در زندگی زناشویی پدید خواهد آورد.
تأکید بر این ویژگی بدین لحاظ است که دیندار به سبب فرمان خدا، حقوق همسر را در زندگی مشترک بهتر رعایت می‌کند. متدین، ممکن است نقص‌های دیگر همسرش را تحمل کند؛ اما نقص بی‌دینی او را هرگز نمی‌تواند برتابد؛ زیرا به بسیاری از احکام الاهی از جمله غسل، طهارت جسم و... عمل نخواهد کرد و حتی ممکن است مانع اعمال دینی و وظایف شرعی همسرش نیز بشود؛ به همین دلیل است که رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود:
کسی که دختر عزیز و با کرامتش را به فردی فاسق شوهر دهد، روزی هزار بار نفرین بر او فرود می‌آید. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 5، ص 279
افزون بر این، دیندار واقعی، پرهیزکار است و از خدا می‌ترسد و به سبب این خداترسی، از جاده انصاف خارج نمی‌شود و بر همسر خود ستم روا نمی‌دارد )ر.ک: 149 - 147(.
انسان دیندار، عفت را رعایت می‌کند و با این عفت مانع از مفاسد خانوادگی و اجتماعی می‌شود.
شخص مؤمن به دین، حجب و حیا دارد؛ زیرا امام صادق )علیه‌السلام( فرمود: لا ایمان لمن لا حیاء له. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 106
کسی که حیا ندارد ایمان ندارد.
دین مهم‌ترین عامل آرامش و تکیه‌گاه محکمی برای مشکلات زندگی مشترک است. براساس پژوهش میدانی امیل دورکیم )Emil Darkheim( در کتاب خودکشی، میزان اضطراب در جوامع دینی و بین دینداران به مراتب کمتر از جوامع غیردینی است و آن به دلیل اعتقاد به خداست که جلو نگرانی‌ها را می‌گیرد.
یونگ )Unge( روان‌شناس شهیر غربی بر این باور است که اعتقاد به مذهب، جلو نگرانی‌ها را می‌گیرد دلهره زهر، و پادزهر آن اعتماد و اعتقاد به خدا است.
حتی فروید نیز که به دین، بدبینانه می‌نگرد، مذهب رابرای همه بشر، تسکین‌دهنده دردها و رنج‌های زندگی می‌داند و این همه به دلیل توکل به خدا است که انسان دیندار از آن غفلت نمی‌کند.
امام علی )علیه‌السلام( می‌فرماید:
لیس لمتوکل عناء. ) آمدی، غررالحکم و دررالکلم، ج 5، ص 72
کسی که به خدا توکل می‌کند، هرگز رنجشی نخواهد داشت.
براساس نتیجه‌ای که آقای کوپر اسمیت )Cooper Smith( با استفاده از پرسشنامه حرمت خود )Self esteem Test( به دست آورده، حدود 20 تا 60 درصد آرامش انسان‌ها به سبب توکل به خدا است.
آرامش دیندار، وقتی با آرامش ناشی از ازدواج )ومن آیاته أن خلق لکم من أنفسکم أزواجا لتسکنوا الیها( ) روم )30(،21. همراه می‌شود، ارزش‌ها بروز می‌کند و زمینه‌ساز عشق و تقرب به خدا خواهد شد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین