از کجا بفهمیم که نامزدمان در گفت‌وگوهای خواستگاری راست می‌گوید؟
اصل در گفت‌وگوی ازدواج باید بر صداقت باشد. در روایات دینی ما، نجات و رهایی را در راستگویی، و کلید همه گناهان را دروغگویی دانسته‌اند. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 339 کسی که زندگی خود را با دروغ آغاز می‌کند، برای پوشاندن هر دروغ باید دروغ‌های دیگری بگوید که به قول امام باقر )علیه‌السلام( نتیجه‌اش نابودی ایمان است )ان الکذب هو خراب الایمان(. دروغ سرانجام آشکار و اعتماد همسر از شخص سلب می‌شود و او را فریبکار خواهد دانست و روشن است که زندگی بدون اعتماد و بنا شده بر نیرنگ، هیچ قوام و دوامی نخواهد داشت. برخی در گفت‌وگوی ازدواج، دروغ‌هایی را تحت عنوان دروغ مصلحتی می‌گویند و گمان می‌کنند که با تغییر دادن نام دروغ، گناه بودن آن از بین می‌رود. دروغ مصلحتی یا جایز در شرع مقدس اسلام، مربوط به جنگ، اصلاح بین مردم و در ضرر مالی یا جانی مهم به خود یا مسلمان دیگر است. ) عبدالحسین دستغیب، گناهان کبیره، ج 1، ص 320 برای پی بردن به صداقت نامزد، حتما باید درباره محتوای گفت‌وگوها با دیگر اعضای خانواده تبادل فکر کرده، از مشاوری آگاه و باتجربه کمک گرفت و در صورت مشاهده تناقض‌هایی در گفتار او، با استفاده از تحقیقات جدی‌تر، آن تناقض‌ها را از بین برد. افزون بر این، راهکارهای دیگری نیز برای پی بردن به صداقت نامزد وجود دارد: 1. همراهی کامل و صد در صد با شما و پذیرش تمام خواسته‌هایتان بدون چون و چرا و اعلام توافق و تفاهم کامل، رائحه خوبی ندارد؛ چون امکان ندارد دو نفر مثل هم باشند)ر.ک: ص 142 و 143(. 2. طرح سؤالات معکوس می‌تواند آنچه را در دل دارد، برای شما آشکار سازد؛ برای مثال اگر می‌خواهید بفهمید اهل معاشرت هست یا نه، از او بپرسید: شخصی که می‌خواهید با او ازدواج کنید، اگر اهل معاشرت نباشد، چه می‌کنید؟ اگر خود اهل معاشرت نباشد با شما مخالفتی نخواهد کرد. 3. افزون بر شنیدن سخنان او، به رفتارهایش نیز توجه کنید تا ببینید آیا بین ادعا و عملش تناسب وجود دارد. اگر ادعای نماز خواندن دارد، نمازش را اول وقت اقامه می‌کند؟ اگر ادعای تسلط بر قرآن دارد، آیا چند آیه از آن را می‌تواند درست تلاوت کند؟ او که ادعا می‌کند اهل غیبت و تهمت به دیگران نیست، غیبت می‌کند و تهمت می‌زند؟ و آیا در برابر غیبت و تهمت دیگران، عکس‌العمل نشان می‌دهد؟ اگر ادعای اخلاق دارد، آیا مؤدبانه می‌نشیند؛ به احترام دیگران بلند می‌شود؛ جلو بزرگتزها پایش را روی هم نمی‌اندازد؛ توی حرف دیگران نمی‌پرد، و از واژگان نازیبا و ویژه بی‌ادبان استفاده نمی‌کند؟ اگر ادعای پشتکار دارد، آیا در سالهای گذشته در کار و تحصیل خود موفق بوده است؟ اگر ادعا می‌کند اهل مطالعه است، آیا چند جلد کتاب مناسب در اتاقش یافت می‌شود؟اگر ادعای نظم دارد، به موقع در زمان معین سر قرار حاضر می‌شود؟و... 4. اگر شما شرایط ویژه‌ای دارید؛ برای مثال وضعیت مالی پدرتان خوب است و تردید دارید که برای ارزش‌های خودتان می‌خواهد ازدواج کند یا هدف دیگری دارد می‌توانید به او بگویید تصمیم دارید کاملا مستقل باشید و از دارایی پدرتان هرگز استفاده نکنید. اگر خانم شاغلی هستید و درآمدی دارید و احتمال می‌دهید بدین منظوربه خواستگاریتان آمده، بگویید که قصد ندارید درآمدتان را در زندگی مشترک صرف کنید. مطمئن باشید اگر با این هدف قصد ازدواج داشته باشد، منصرف خواهد شد.
عنوان سوال:

از کجا بفهمیم که نامزدمان در گفت‌وگوهای خواستگاری راست می‌گوید؟


پاسخ:

اصل در گفت‌وگوی ازدواج باید بر صداقت باشد. در روایات دینی ما، نجات و رهایی را در راستگویی، و کلید همه گناهان را دروغگویی دانسته‌اند. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 339 کسی که زندگی خود را با دروغ آغاز می‌کند، برای پوشاندن هر دروغ باید دروغ‌های دیگری بگوید که به قول امام باقر )علیه‌السلام( نتیجه‌اش نابودی ایمان است )ان الکذب هو خراب الایمان(.
دروغ سرانجام آشکار و اعتماد همسر از شخص سلب می‌شود و او را فریبکار خواهد دانست و روشن است که زندگی بدون اعتماد و بنا شده بر نیرنگ، هیچ قوام و دوامی نخواهد داشت.
برخی در گفت‌وگوی ازدواج، دروغ‌هایی را تحت عنوان دروغ مصلحتی می‌گویند و گمان می‌کنند که با تغییر دادن نام دروغ، گناه بودن آن از بین می‌رود.
دروغ مصلحتی یا جایز در شرع مقدس اسلام، مربوط به جنگ، اصلاح بین مردم و در ضرر مالی یا جانی مهم به خود یا مسلمان دیگر است. ) عبدالحسین دستغیب، گناهان کبیره، ج 1، ص 320
برای پی بردن به صداقت نامزد، حتما باید درباره محتوای گفت‌وگوها با دیگر اعضای خانواده تبادل فکر کرده، از مشاوری آگاه و باتجربه کمک گرفت و در صورت مشاهده تناقض‌هایی در گفتار او، با استفاده از تحقیقات جدی‌تر، آن تناقض‌ها را از بین برد.
افزون بر این، راهکارهای دیگری نیز برای پی بردن به صداقت نامزد وجود دارد:
1. همراهی کامل و صد در صد با شما و پذیرش تمام خواسته‌هایتان بدون چون و چرا و اعلام توافق و تفاهم کامل، رائحه خوبی ندارد؛ چون امکان ندارد دو نفر مثل هم باشند)ر.ک: ص 142 و 143(. 2. طرح سؤالات معکوس می‌تواند آنچه را در دل دارد، برای شما آشکار سازد؛ برای مثال اگر می‌خواهید بفهمید اهل معاشرت هست یا نه، از او بپرسید: شخصی که می‌خواهید با او ازدواج کنید، اگر اهل معاشرت نباشد، چه می‌کنید؟ اگر خود اهل معاشرت نباشد با شما مخالفتی نخواهد کرد.
3. افزون بر شنیدن سخنان او، به رفتارهایش نیز توجه کنید تا ببینید آیا بین ادعا و عملش تناسب وجود دارد.
اگر ادعای نماز خواندن دارد، نمازش را اول وقت اقامه می‌کند؟ اگر ادعای تسلط بر قرآن دارد، آیا چند آیه از آن را می‌تواند درست تلاوت کند؟ او که ادعا می‌کند اهل غیبت و تهمت به دیگران نیست، غیبت می‌کند و تهمت می‌زند؟ و آیا در برابر غیبت و تهمت دیگران، عکس‌العمل نشان می‌دهد؟
اگر ادعای اخلاق دارد، آیا مؤدبانه می‌نشیند؛ به احترام دیگران بلند می‌شود؛ جلو بزرگتزها پایش را روی هم نمی‌اندازد؛ توی حرف دیگران نمی‌پرد، و از واژگان نازیبا و ویژه بی‌ادبان استفاده نمی‌کند؟
اگر ادعای پشتکار دارد، آیا در سالهای گذشته در کار و تحصیل خود موفق بوده است؟ اگر ادعا می‌کند اهل مطالعه است، آیا چند جلد کتاب مناسب در اتاقش یافت می‌شود؟اگر ادعای نظم دارد، به موقع در زمان معین سر قرار حاضر می‌شود؟و...
4. اگر شما شرایط ویژه‌ای دارید؛ برای مثال وضعیت مالی پدرتان خوب است و تردید دارید که برای ارزش‌های خودتان می‌خواهد ازدواج کند یا هدف دیگری دارد می‌توانید به او بگویید تصمیم دارید کاملا مستقل باشید و از دارایی پدرتان هرگز استفاده نکنید.
اگر خانم شاغلی هستید و درآمدی دارید و احتمال می‌دهید بدین منظوربه خواستگاریتان آمده، بگویید که قصد ندارید درآمدتان را در زندگی مشترک صرف کنید. مطمئن باشید اگر با این هدف قصد ازدواج داشته باشد، منصرف خواهد شد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین