اصل در گفت‌وگوی ازدواج باید بر صداقت باشد. در روایات دینی ما، نجات و رهایی را در راستگویی، و کلید همه گناهان را دروغگویی دانسته‌اند. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 339 کسی که زندگی خود را با دروغ آغاز می‌کند، برای پوشاندن هر دروغ باید دروغ‌های دیگری بگوید که به قول امام باقر )علیه‌السلام( نتیجه‌اش نابودی ایمان است )ان الکذب هو خراب الایمان(. دروغ سرانجام آشکار و اعتماد همسر از شخص سلب می‌شود و او را فریبکار خواهد دانست و روشن است که زندگی بدون اعتماد و بنا شده بر نیرنگ، هیچ قوام و دوامی نخواهد داشت. برخی در گفت‌وگوی ازدواج، دروغ‌هایی را تحت عنوان دروغ مصلحتی می‌گویند و گمان می‌کنند که با تغییر دادن نام دروغ، گناه بودن آن از بین می‌رود. دروغ مصلحتی یا جایز در شرع مقدس اسلام، مربوط به جنگ، اصلاح بین مردم و در ضرر مالی یا جانی مهم به خود یا مسلمان دیگر است. ) عبدالحسین دستغیب، گناهان کبیره، ج 1، ص 320 برای پی بردن به صداقت نامزد، حتما باید درباره محتوای گفت‌وگوها با دیگر اعضای خانواده تبادل فکر کرده، از مشاوری آگاه و باتجربه کمک گرفت و در صورت مشاهده تناقض‌هایی در گفتار او، با استفاده از تحقیقات جدی‌تر، آن تناقض‌ها را از بین برد. افزون بر این، راهکارهای دیگری نیز برای پی بردن به صداقت نامزد وجود دارد: 1. همراهی کامل و صد در صد با شما و پذیرش تمام خواسته‌هایتان بدون چون و چرا و اعلام توافق و تفاهم کامل، رائحه خوبی ندارد؛ چون امکان ندارد دو نفر مثل هم باشند)ر.ک: ص 142 و 143(. 2. طرح سؤالات معکوس می‌تواند آنچه را در دل دارد، برای شما آشکار سازد؛ برای مثال اگر می‌خواهید بفهمید اهل معاشرت هست یا نه، از او بپرسید: شخصی که می‌خواهید با او ازدواج کنید، اگر اهل معاشرت نباشد، چه می‌کنید؟ اگر خود اهل معاشرت نباشد با شما مخالفتی نخواهد کرد. 3. افزون بر شنیدن سخنان او، به رفتارهایش نیز توجه کنید تا ببینید آیا بین ادعا و عملش تناسب وجود دارد. اگر ادعای نماز خواندن دارد، نمازش را اول وقت اقامه می‌کند؟ اگر ادعای تسلط بر قرآن دارد، آیا چند آیه از آن را می‌تواند درست تلاوت کند؟ او که ادعا می‌کند اهل غیبت و تهمت به دیگران نیست، غیبت می‌کند و تهمت می‌زند؟ و آیا در برابر غیبت و تهمت دیگران، عکس‌العمل نشان می‌دهد؟ اگر ادعای اخلاق دارد، آیا مؤدبانه می‌نشیند؛ به احترام دیگران بلند می‌شود؛ جلو بزرگتزها پایش را روی هم نمی‌اندازد؛ توی حرف دیگران نمی‌پرد، و از واژگان نازیبا و ویژه بی‌ادبان استفاده نمی‌کند؟ اگر ادعای پشتکار دارد، آیا در سالهای گذشته در کار و تحصیل خود موفق بوده است؟ اگر ادعا می‌کند اهل مطالعه است، آیا چند جلد کتاب مناسب در اتاقش یافت می‌شود؟اگر ادعای نظم دارد، به موقع در زمان معین سر قرار حاضر می‌شود؟و... 4. اگر شما شرایط ویژه‌ای دارید؛ برای مثال وضعیت مالی پدرتان خوب است و تردید دارید که برای ارزش‌های خودتان می‌خواهد ازدواج کند یا هدف دیگری دارد می‌توانید به او بگویید تصمیم دارید کاملا مستقل باشید و از دارایی پدرتان هرگز استفاده نکنید. اگر خانم شاغلی هستید و درآمدی دارید و احتمال می‌دهید بدین منظوربه خواستگاریتان آمده، بگویید که قصد ندارید درآمدتان را در زندگی مشترک صرف کنید. مطمئن باشید اگر با این هدف قصد ازدواج داشته باشد، منصرف خواهد شد.
اصل در گفتوگوی ازدواج باید بر صداقت باشد. در روایات دینی ما، نجات و رهایی را در راستگویی، و کلید همه گناهان را دروغگویی دانستهاند. ) کلینی، کافی، ج 2، ص 339 کسی که زندگی خود را با دروغ آغاز میکند، برای پوشاندن هر دروغ باید دروغهای دیگری بگوید که به قول امام باقر )علیهالسلام( نتیجهاش نابودی ایمان است )ان الکذب هو خراب الایمان(.
دروغ سرانجام آشکار و اعتماد همسر از شخص سلب میشود و او را فریبکار خواهد دانست و روشن است که زندگی بدون اعتماد و بنا شده بر نیرنگ، هیچ قوام و دوامی نخواهد داشت.
برخی در گفتوگوی ازدواج، دروغهایی را تحت عنوان دروغ مصلحتی میگویند و گمان میکنند که با تغییر دادن نام دروغ، گناه بودن آن از بین میرود.
دروغ مصلحتی یا جایز در شرع مقدس اسلام، مربوط به جنگ، اصلاح بین مردم و در ضرر مالی یا جانی مهم به خود یا مسلمان دیگر است. ) عبدالحسین دستغیب، گناهان کبیره، ج 1، ص 320
برای پی بردن به صداقت نامزد، حتما باید درباره محتوای گفتوگوها با دیگر اعضای خانواده تبادل فکر کرده، از مشاوری آگاه و باتجربه کمک گرفت و در صورت مشاهده تناقضهایی در گفتار او، با استفاده از تحقیقات جدیتر، آن تناقضها را از بین برد.
افزون بر این، راهکارهای دیگری نیز برای پی بردن به صداقت نامزد وجود دارد:
1. همراهی کامل و صد در صد با شما و پذیرش تمام خواستههایتان بدون چون و چرا و اعلام توافق و تفاهم کامل، رائحه خوبی ندارد؛ چون امکان ندارد دو نفر مثل هم باشند)ر.ک: ص 142 و 143(. 2. طرح سؤالات معکوس میتواند آنچه را در دل دارد، برای شما آشکار سازد؛ برای مثال اگر میخواهید بفهمید اهل معاشرت هست یا نه، از او بپرسید: شخصی که میخواهید با او ازدواج کنید، اگر اهل معاشرت نباشد، چه میکنید؟ اگر خود اهل معاشرت نباشد با شما مخالفتی نخواهد کرد.
3. افزون بر شنیدن سخنان او، به رفتارهایش نیز توجه کنید تا ببینید آیا بین ادعا و عملش تناسب وجود دارد.
اگر ادعای نماز خواندن دارد، نمازش را اول وقت اقامه میکند؟ اگر ادعای تسلط بر قرآن دارد، آیا چند آیه از آن را میتواند درست تلاوت کند؟ او که ادعا میکند اهل غیبت و تهمت به دیگران نیست، غیبت میکند و تهمت میزند؟ و آیا در برابر غیبت و تهمت دیگران، عکسالعمل نشان میدهد؟
اگر ادعای اخلاق دارد، آیا مؤدبانه مینشیند؛ به احترام دیگران بلند میشود؛ جلو بزرگتزها پایش را روی هم نمیاندازد؛ توی حرف دیگران نمیپرد، و از واژگان نازیبا و ویژه بیادبان استفاده نمیکند؟
اگر ادعای پشتکار دارد، آیا در سالهای گذشته در کار و تحصیل خود موفق بوده است؟ اگر ادعا میکند اهل مطالعه است، آیا چند جلد کتاب مناسب در اتاقش یافت میشود؟اگر ادعای نظم دارد، به موقع در زمان معین سر قرار حاضر میشود؟و...
4. اگر شما شرایط ویژهای دارید؛ برای مثال وضعیت مالی پدرتان خوب است و تردید دارید که برای ارزشهای خودتان میخواهد ازدواج کند یا هدف دیگری دارد میتوانید به او بگویید تصمیم دارید کاملا مستقل باشید و از دارایی پدرتان هرگز استفاده نکنید.
اگر خانم شاغلی هستید و درآمدی دارید و احتمال میدهید بدین منظوربه خواستگاریتان آمده، بگویید که قصد ندارید درآمدتان را در زندگی مشترک صرف کنید. مطمئن باشید اگر با این هدف قصد ازدواج داشته باشد، منصرف خواهد شد.
- [سایر] از کجا بفهمیم گدا راست می گوید؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری از کجا بفهمیم آقا خسیس است ؟
- [سایر] چطور باید بفهمیم که حرفهای خواستگار راست است ؟
- [سایر] به خواستگاری دختری رفتهام که میگوید وسواس فکری دارد. وسواس فکری چیست و تا چه حد در زندگی زناشویی مشکلساز است؟
- [سایر] چگونه بفهمیم واقعا عاشق کسی هستیم؟ باتشکر
- [سایر] چگونه بفهمیم گناهان ما بخشیده شده است؟
- [سایر] از کجا بفهمیم که خواستگار سلطه جو نیست؟
- [سایر] از کجا بفهمیم فرزندمان مسؤولیتپذیر شده است؟ آیا نشانههایی دارد؟
- [سایر] باسلام بایدازکجا بفهمیم که ایا شرایط ازدواج رادرخودداریم یانه
- [سایر] از کجا بفهمیم که امام زمان (عج) وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر صاحب مال بمیرد، ا مانتدار باید مال را به وارث او برساند یا به وارث او خبر دهد و چنانچه مال را به وارث او ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود، ضامن است؛ ولی اگر برای آن که میخواهد بفهمد کسی که میگوید: (من وارث میّت هستم) راست میگوید یا نه یا میّت وارث دیگری نیز دارد یا نه، مال را ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی نکند و مال تلف شود، ضامن نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر صاحب مال بمیرد، امانت دار باید مال را به وارث او برساند، اگر نمیتواند برساند به وارث او خبر دهد و چنانچه مال را به وارث او ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند ومال تلف شود ضامن است، ولی اگر برای آن که میخواهد بفهمد کسی که میگوید من وارث میّتم راست میگوید یا نه، یا میّت وارث دیگری دارد یا نه مال را ندهد و مال تلف شود، ضامن نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر صاحب مال بمیرد، امانتدار باید مال را به وارث او برساند، یا به وارث او خبر دهد، و چنانچه مال را به وارث او ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود ضامن است، ولی اگر برای آن که میخواهد بفهمد کسی که میگوید من وارث میتم راست میگوید یا نه، یا میت وارث دیگری دارد یا نه، مال را ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود ضامن نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر صاحب مال بمیرد، امانتدار باید مال را به ورّاث او برساند یا به ورّاث او خبر دهد، و چنانچه مال را به ورّاث او ندهد و از خبر دادن هم کوتاهی کند و مال تلف شود، ضامن است، ولی اگر برای آنکه میخواهد بفهمد کسی که میگوید من وارث میت هستم، راست میگوید یا نه، یا میت وارث دیگری دارد یا نه، مال را ندهد و از خبر دادن هم خودداری کند و مال تلف شود، بنابر اقرب ضامن نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه در دست مسلمان باشد، و با آن معامله ماهی حلال بنماید، حلال است، و اگر در دست کافر باشد، اگر چه بگوید آن را زنده گرفتهام، حرام میباشد، مگر آن که یقین حاصل شود یا دو شاهد عادل شهادت دهند که راست میگوید.
- [آیت الله اردبیلی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه در دست مسلمان باشد، حلال است و اگر در دست کافر باشد، اگرچه بگوید: (آن را زنده گرفتهام) حرام میباشد، مگر این که اطمینان حاصل شود که راست میگوید.
- [آیت الله مظاهری] شنیدن نمّامی، همانند خود نمّامی حرام است، و باید نمّام و سخنچین را از کارش منع کند، بلکه اگر نمیداند راست میگوید یا نه، از کسی که مورد نمّامی و سخنچینی واقع شده دفاع کند، و اگر نمیتواند دفاع کند و یا نمیتواند گوش نکند، باید توجّه نکند و بر گفته نمّام و سخنچین ترتیب اثر ندهد. صفحه 434
- [آیت الله اردبیلی] اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، بعد از جان دادن، خوردن آن حلال است و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد و در هنگام گرفتن، نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای در دست کافر باشد و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه، اگرچه بگوید: (زنده گرفتهام)، حلال نیست مگر این که اطمینان حاصل شود که راست میگوید.
- [آیت الله بهجت] نماز عید فطر و قربان دو رکعت است که نمازگزار در رکعت اول بعد از خواندن حمد و سوره بنابر احوط پنج تکبیر میگوید و بعد از هر تکبیر یک قنوت میخواند و بعد از قنوت پنجم تکبیر دیگری میگوید و به رکوع میرود و دو سجده بهجا میآورد و برمیخیزد، و در رکعت دوم بعد از حمد و سوره چهار تکبیر میگوید و بعد از هر تکبیر قنوت میخواند و تکبیر پنجم را میگوید و به رکوع میرود و بعد از رکوع دو سجده بهجا میآورد و تشهد میخواند و نماز را سلام میدهد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که میگوید فقیرم و قبلاً فقیر نبوده ، چنانچه از گفته او اطمینان پیدا نشود ، نمیشود به او زکات داد .